3 x eväät kouluun

Koulun alkaminen tarkoitti myös eväsrasioiden täyttämistä joka aamu. Kaikille kolmelle lapselle. Yhteensä tämä tekee 15 eväsrasiaa viikossa! Tämä on kyllä selkeästi asia, joka on Suomessa paremmin. Kouluruokailu siis. Eihän näihin eväisiin nyt niin kauaa aikaa mene. Mutta silti. Ideat alkaa käydä vähiin (lapset kyllästyvät samoihin ruokiin), monipuolista ja terveellistä olisi hyvä olla. Ja aina pitää olla kotona valmiina evääksi sopivaa.

Saksassa asuvana pääsemme eväitten suhteen varmasti helpommalla kuin monet muut ulkomailla asuvat. Meillä sentään sinne kouluun tarvitsee ottaa vain aamupäivän välipala. Lounasta tullaankin sitten syömään kotiin tai mahdollisesti jäädään koulun jälkeen hoitoon kokopäiväkouluun, jossa saa maksullisen lounaan.

Valmiit naposteluporkkanat ovat helppoa evästä. Samoin säilyvät minimakkarat. Ja etenkin esikoisella on usein lisäeväänä pitkiä iltapäiviä varten hedelmäsosetta.

Saksassa koulu alkaa joka aamu kahdeksalta. Tarkemmin ottaen meidän alakoululaisten kouluissa kello soi aamulla 7:55. Kuudesluokkalaisen täytyy olla koulunsa pihalla jo 7:50. Ei puhettakaan mistään myöhäisistä aamuista täällä! Aamupäivän välipala on aina klo 9:30 eli kahden ensimmäisen oppitunnin jälkeen. Meidän lapsille tämä systeemi kyllä sopii loistavasti. Ei tarvitse jaksaa/ehtiä syömään isoa aamupalaa kotona, kun tietää saavansa välipalaa aamupäivän aikana.

Ekaluokkalaisen koulupäivä päättyy joko 11:30 (4 oppituntia) tai 12:30 (5 oppituntia) ja silloin hän tulee kotiin syömään. Aikaisintaan hän saa siis lounasta klo 12. Vanhimmalla lapsella eli kuudesluokkalaisella koulupäivät kestävät jo usein 14:15 asti. Eli hän ehtii näinä päivinä kotiin lounaalle vasta puoli kolmen jälkeen. Siinä pitää jo evästä olla koulussa enemmän mukana! On harmi, ettei koulupäivän keskelle ole jätetty yhtään pidempää taukoa, jolloin voisi ostaa lounaan koulusta. Maksullinen ruokailu on siis Gymnasiumissa tarjolla, mutta sinnekin pääsisi vasta koulupäivän kokonaan päätyttyä. Toistaiseksi esikoinen ei ole siellä käynyt. Joskus on ostanut pizzaleivän tai täytetyn sämpylän, joita myydään edullisesti koulun kahviossa.

Alakoulussa (1-4 lk) eväiden pitää olla terveellisiä. Onpa opettaja kerran ottanut yhdeltä oppilaalta karkit rasiasta pois. Edes Nutellaa ei leivän väliin saa laittaa. Tämä on mielestäni hyvä asia, herkkuja tulee täällä muutenkin ihan riittävästi. Ja kyllä koulussakin silti herkutellaan. Syntymäpäivinä lapset tuovat järjestäen herkkuja, usein muffineita, tarjottavaksi. Ja joskus opettajakin tarjoilee karkkia lapsille, jos on joku erityistilaisuus. Eväitä ei myöskään alakoulun puolella syödä milloin vaan, vain ainoastaan niille määrätylla ajalla klo 9:30.

Yläkoulun puolella ei toki enää eväitten syömistä ja sisältöä vahdita. Esikoinen on kertonut monilla olevan keksejä ja leivonnaisia mukana.

Mitä niihin eväsrasioihin sitten laitetaan? Meillä mentiin pitkään täysjyväpaahtoleipä + plus kasvis/hedelmä linjalla. Ja pääsääntöisesti mennään siis vieläkin. Lapsilta kyllä tulee välillä vienoja huomautuksia, että kaverilla on aina mansikoita tai, että kaikilla muilla on aina pikkumakkaroita eväänä. Niinpä meilläkin on viime aikoina välillä ollut minisalamimakkaroita eväsrasiassa. Joskus myös pähkinöitä tai hedelmäpatukka. Postauksen kuvissa näkyykin tämän kuluneen viikon eväsrasioitten sisältöjä. Vuodenaika vaikuttaa toki jonkin verran. Juuri nyt on esimerkiksi luumujen satokausi. Juomana on melkein aina vedellä laimennettua omenatäysmehua. Se on sopivan neutraalin makuista.

Kuudesluokkalaisella on usein lisänä erilaisia pähkinäsekoituksia, hedelmäpatukoita tai -soseita. Koulupäivät kun kestävät pisimmillään 7 oppituntia, joten ihan pienellä eväsleivällä ei pärjää!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *