Adelaiden matkan yhteydessä yövyimme kaksi yötä läheisellä ja kuuluisalla Barossa Valleyn viininviljelyalueella. Barossa Valleyn viininalue on Australian vanhimpia viininviljelyalueita ja sijaitsee reilun 50 km päässä Adelaidesta koilliseen. Barossa Valleyn viiniviljelmät ovat saksalaisten siirtolaisten aikanaan perustamia ja alueella on nähtävissä paljon saksalaista vaikutusta myös rakennuskannassa. Barossa valleyn lähellä sijaitsee myös saksalaisten vanha siirtokunta, viehättävä Hahndorf. Hahndorfista voit lukea lisää tästä postauksestani.
Majapaikkamme sijaitsi Tanundassa, pienessä noin 5000 asukkaan kaupungissa keskellä Barossa Valleytä. Lisää itse Tanundasta ja sen tarjoamista nähtävyyksistä voit lukea omasta postauksestaan täältä. Tanundassa ja lähellä on lukuisia viinitiloja. Mahdollisuuksia paikallisiin viineihin tutustumiseen on siis hyvin. Etukäteen kyselimme blogissa ja Facebookissa suosituksia hyvistä viinitiloista. Myös googlemapsia tutkittiin ja Lonely Planet -matkaopasta tuli luettua viinitilasuositukset mielessä. Päädyimme Tanundassa viettämämme kolmen päivän aikana vierailemaan yhteensä neljällä viinitilalla. Tämä oli sopiva määrä, sillä olimme liikkeellä vuokra-autolla ja luonnollisesti myös lasten kanssa. Näin ollen pääpaino oli todellakin vain viinien maistelussa – ei juomisessa.
Viinejä saa tilojen maistelupaikoissa ja viinimyymälöissä (Cellar door tai Visitor Center) maistaa ilmaiseksi. Henkilökunta kertoo mielellään viineistä. Pienemmillä tiloilla pääsee helposti puheisiin myös omistajien kanssa. Joillakin tiloilla voi olla myös mahdollisuus ruokailuun tai pienten naposteltavien ostamiseen.
Château Tanunda, Jacob’s Creek, Whistler Wines ja Peter Lehmann.
Nämä 4 viinitilaa valikoituivat kohteiksemme muutamasta eri syystä. Ensiksikin kaikki sijaitsivat majapaikkamme läheisyydessä. Toisekseen näitä suositeltiin joko matkaesitteessä tai -oppaassa, toisen bloggaajan suosituksesta tai kuten Jacob’s Creekin kohdalla – ihan vaan siksi, että heidän viininsä ovat tunnettuja Suomessakin! Valinnan varaahan Barossa valleyssä – ja jopa Tanundassa – viinitilojen suhteen on liikaakin. Siellä voisi helposti viettää viikon-kaksi ja siltikin vierailtavia viinitiloja riittäisi.
Château Tanunda: Australian vanhin ja suurin viinilinna
Ensimmäisenä kävimme Château Tanundassa. Majapaikastamme Barossa discovery Parkista matkaa tilalle oli vain 2,1 km! Sää suosi meitä ja oli kaunista, aurinkoista ja lämpötilat lähellä hellelukemia. Château Tanunda on Barossa Valleyn ensimmäinen viinitila. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu jo vuonna 1840. Château Tanunda on myös Australian vanhin ja suurin viinilinna. Se onkin aivan mielettömän upean ja kauniin näköinen paikka. Tykkäsin kovasti. Maistelutilat oli rakennettu viinikellarin yhteyteen. Myymälässä sai ihailla viinitynnyreitä. Puutarha-alue on erittäin viehättävä ja näköalat upeat.
Viinitilaa meille oli blogin kautta suositellut Sydneyssa asuva Eliza Does Oz blogin kirjoittaja. Kiitos vaan mahtavasta suosituksesta!
Jacob’s Creek oli ennakko-odotuksista ja hyvistä viineistään huolimatta pienoinen pettymys.
Seuraavana päivänä sää oli muuttunut sateiseksi ja harmaaksi. Tämä kieltämättä latisti tunnelmaa, mutta lähdimme siitä huolimatta ajelemaan Tanundan lähialueille. Poikkesimme myös kuuluisalla Jacob’s Creekin viinitilalla. Jacob’s Creek lienee kuuluisin ja suurin australialaisten viinien brändi ja tilalla on vaikuttavan pitkä, yli 160 -vuotinen historia.
Hyvistä viineistään huolimatta Jacob’s Creek jätti meihin kylmän ja etäisen vaikutelman. Paikka (Visitor Centre) oli suuri ja moderni – jopa liian moderni. Pidämme enemmän vanhahtavista, romanttisista viinikellareista. Sellaisista kuten edellisen päivän Chateau Tanunda oli ollut. Saimme kyllä asiantuntevaa opastusta Jacob’s Creekillä ja luulen, että paremmalla säällä olisimme tykänneet alueesta enemmän. Modernin maistelukeskuksen lisäksi siellä nimittäin on mahdollisuus kierrellä viiniviljelmillä. Sateessa tämä ei tosiaankaan vaan huvittanut.
Jacob’s Creek Lamoon 2014 Shiraz punaviini on suunniteltu erityisesti aasialaisten ruokien kaveriksi. Oli melkoisen makeaa, joten voin hyvin kuvitella sen soveltuvat mausteiseen aasialaiseen ruokaan. Pelkiltään maistettuna ei ollut meidän mieleen. Tämä viini on myös Alkon valikoimissa. Ei siis välttämättä tarvitse lähteä maistelemaan valtameren taakse.
Jacob’s Creekin Visitor Centre on matkailijoiden suosiossa. Siellä vierailee vuosittain jopa 170 000 kävijää ympäri maailmaa. Jos kaipailet muiden suomalaisten kokemuksia aiheesta omien matkasuunnitelmiesi pohjalle, niin Matkailoja -blogin Pirita on vieraillut myös Jacob’s Creekin viinikeskuksessa. Hänen kokemuksistaan pääset lukemaan tästä.
Viinijuhlissa pienellä paikallisella viinitilalla.
Lounaan jälkeen päätimme poiketa pienellä Whistler Wines viinitillalla. Tilaa suositeltiin lapsiperheille majapaikkamme opaskirjasessa. Viinitilalla onkin lapsille pieni leikkipaikka viehättävässä puutarhassa ja siellä on myös orpoja kenguruita hoidossa. Meidän vierailun aikaan siellä oli menossa pienimuotoiset juhlat ja saimme viinilasillisten ja omistajan mukavan jutustelun ohessa nauttia elävästä musiikista. Puutarhassa oli soittajia ja naapuritilojen tuotteita (esimerkiksi juustoja ja makkaroita) esittelyssä ja myytävänä. Nämä paikalliset pienyrittäjät ovat yhdistäneet voimiansa ja olivat yhdessä järjestäneet kivan tapahtuman. Huonohkosta säästä huolimatta paikalla oli mukavasti väkeä ja tunnelma iloinen.
Meillä jäi oikein mukava vaikutelma Whistler Wines -viinitilasta ja on aina mukava tukea paikallista pientuottajaa. Suosittelen ehdottomasti muillekin matkalaisille. Kenguruista ja leikkipaikasta vielä näin perheellisen näkökulmasta lisäpisteitä, mutta ei niissä viineissäkään mitään vikaa ollut. Hyvin maistui!
Viimeisenä Lonely Planetin suosittelema Peter Lehmann
Kolmannen päivän aamulla, ennen paluutamme Adelaideen, pistäydyimme Lonely Planet matkaoppaan vahvasti suosittelemalle Peter Lehmannin viinitilalle. Oppaan mukaan hinta-laatu-suhde on harvinaisen hyvä ja voinemme olla samaa mieltä. Ei sillä, että missään käymässämme paikassa viinin laadussa olisi mitään vikaa ollut. Peter Lehmannin maistelutilat henkivät kodikkuutta ja jälleen kerran lapsia oli jollain lailla huomioitu. Tiloissa oli valtavia mukavia nojatuoleja, joilla löhötä ja lapsille löytyi pieni leikkinurkkaus. (Leikkinurkkaus löytyi muuten myös Chateau Tanundassa – vain Jacob’s Creekillä en sellaista huomannut).
Itse ihastuin sisustukseltaan eniten Peter Lehmanniin. Jos pitäisi valita paikka, jonne mennä aikuisporukalla nauttimaan viiniä, niin ehdottomasti valitsisin Lehmannin nojatuolit, puupöllijakkarat ja loimuavan takkatulen! Puutarhakin näytti oikein viihtyisältä ja houkuttevalta.
Peter Lehmannin viinejä on muuten Suomen Alkonkin valikoimissa, joten tuotteisiin voi tutustua kätevästi jo matkaa suunnitellessa 🙂
Lopuksi vielä lyhyesti kooste käymistämme viinitiloista aukioloaikoineen ja linkkeineen:
- Château Tanunda, 9 Basedow Rd, Tanunda – Barossa Valleyn ensimmäinen viinitila – Australian vanhin ja suurin viinilinna. Avoinna päivittäin 10-17. kotisivut: chateau tanunda
- Whistler Wines, Seppeltsfield Rd, Tanunda, avoinna päivittäin 10:30-17, omistajat Pfeifferin perhe – nyt menossa neljäs sukupolvi. kotisivut: whistlerwines
- Jacob’s Creek, maistelukeskus ja ravintola, Barossa Valley Way, Rowland Flat. kotisivut: jacobscreek
- Viinitila Peter Lehmann. Para Road, Tanunda. Aukioloajat: ma-pe 9:30-17, la-su 10:30-16:30. kotisivut: peter lehmann wines
Vastaa