4 x viinitila Barossa Valleyssä

Adelaiden matkan yhteydessä yövyimme kaksi yötä läheisellä ja kuuluisalla Barossa Valleyn viininviljelyalueella. Barossa Valleyn viininalue on Australian vanhimpia viininviljelyalueita ja sijaitsee reilun 50 km päässä Adelaidesta koilliseen. Barossa Valleyn viiniviljelmät ovat saksalaisten siirtolaisten aikanaan perustamia ja alueella on nähtävissä paljon saksalaista vaikutusta myös rakennuskannassa. Barossa valleyn lähellä sijaitsee myös saksalaisten vanha siirtokunta, viehättävä Hahndorf. Hahndorfista voit lukea lisää tästä postauksestani.

Majapaikkamme sijaitsi Tanundassa, pienessä noin 5000 asukkaan kaupungissa keskellä Barossa Valleytä. Lisää itse Tanundasta ja sen tarjoamista nähtävyyksistä voit lukea omasta postauksestaan täältä. Tanundassa ja lähellä on lukuisia viinitiloja. Mahdollisuuksia paikallisiin viineihin tutustumiseen on siis hyvin. Etukäteen kyselimme blogissa ja Facebookissa suosituksia hyvistä viinitiloista. Myös googlemapsia tutkittiin ja Lonely Planet -matkaopasta tuli luettua viinitilasuositukset mielessä. Päädyimme Tanundassa viettämämme kolmen päivän aikana vierailemaan yhteensä neljällä viinitilalla. Tämä oli sopiva määrä, sillä olimme liikkeellä vuokra-autolla ja luonnollisesti myös lasten kanssa. Näin ollen pääpaino oli todellakin vain viinien maistelussa – ei juomisessa.

Viinejä saa tilojen maistelupaikoissa ja viinimyymälöissä (Cellar door tai Visitor Center) maistaa ilmaiseksi. Henkilökunta kertoo mielellään viineistä. Pienemmillä tiloilla pääsee helposti puheisiin myös omistajien kanssa. Joillakin tiloilla voi olla myös mahdollisuus ruokailuun tai pienten naposteltavien ostamiseen.

Château Tanunda, Jacob’s Creek, Whistler Wines ja Peter Lehmann.

Nämä 4 viinitilaa valikoituivat kohteiksemme muutamasta eri syystä. Ensiksikin kaikki sijaitsivat majapaikkamme läheisyydessä. Toisekseen näitä suositeltiin joko matkaesitteessä tai -oppaassa, toisen bloggaajan suosituksesta tai kuten Jacob’s Creekin kohdalla – ihan vaan siksi, että heidän viininsä ovat tunnettuja Suomessakin! Valinnan varaahan Barossa valleyssä – ja jopa Tanundassa – viinitilojen suhteen on liikaakin. Siellä voisi helposti viettää viikon-kaksi ja siltikin vierailtavia viinitiloja riittäisi.

barossa_valley_viinialue

viinitila_barossa

Château Tanunda: Australian vanhin ja suurin viinilinna

Ensimmäisenä kävimme Château Tanundassa.  Majapaikastamme Barossa discovery Parkista matkaa tilalle oli vain 2,1 km! Sää suosi meitä ja oli kaunista, aurinkoista ja lämpötilat lähellä hellelukemia. Château Tanunda on Barossa Valleyn ensimmäinen viinitila. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu jo vuonna 1840. Château Tanunda on myös Australian vanhin ja suurin viinilinna. Se onkin aivan mielettömän upean ja kauniin näköinen paikka. Tykkäsin kovasti. Maistelutilat oli rakennettu viinikellarin yhteyteen. Myymälässä sai ihailla viinitynnyreitä. Puutarha-alue on erittäin viehättävä ja näköalat upeat.

Viinitilaa meille oli blogin kautta suositellut Sydneyssa asuva Eliza Does Oz blogin kirjoittaja. Kiitos vaan mahtavasta suosituksesta!

australian_vanhin_viinitilaviinilinna_tanunda laventeli_viinilinna viinitila_barossa_valley

punaviinitynnyri_tanunda sparkling_shiraz_tanunda

Jacob’s Creek oli ennakko-odotuksista ja hyvistä viineistään huolimatta pienoinen pettymys.

Seuraavana päivänä sää oli muuttunut sateiseksi ja harmaaksi. Tämä kieltämättä latisti tunnelmaa, mutta lähdimme siitä huolimatta ajelemaan Tanundan lähialueille. Poikkesimme myös kuuluisalla Jacob’s Creekin viinitilalla. Jacob’s Creek lienee kuuluisin ja suurin australialaisten viinien brändi ja tilalla on vaikuttavan pitkä, yli 160 -vuotinen historia.

Hyvistä viineistään huolimatta Jacob’s Creek jätti meihin kylmän ja etäisen vaikutelman. Paikka (Visitor Centre) oli suuri ja moderni – jopa liian moderni. Pidämme enemmän vanhahtavista, romanttisista viinikellareista. Sellaisista kuten edellisen päivän Chateau Tanunda oli ollut. Saimme kyllä asiantuntevaa opastusta Jacob’s Creekillä ja luulen, että paremmalla säällä olisimme tykänneet alueesta enemmän. Modernin maistelukeskuksen lisäksi siellä nimittäin on mahdollisuus kierrellä viiniviljelmillä. Sateessa tämä ei tosiaankaan vaan huvittanut.

jacobs_creek_barossa  jacobs_creek_shiraz

Jacob’s Creek Lamoon 2014 Shiraz punaviini on suunniteltu erityisesti aasialaisten ruokien kaveriksi. Oli melkoisen makeaa, joten voin hyvin kuvitella sen soveltuvat mausteiseen aasialaiseen ruokaan. Pelkiltään maistettuna ei ollut meidän mieleen. Tämä viini on myös Alkon valikoimissa. Ei siis välttämättä tarvitse lähteä maistelemaan valtameren taakse. jacobs_creek_barossa_viinitila

jacobs_creek_viininmaistelu
Jacob’s Creekin toinen uudehko punaviini oli Double Barrel, irlantilaisessa viskitynnyrissä loppusilauksen makuunsa saanut Shiraz-viini. Tämäkin on saatavilla Alkosta -tosin vain tilauksesta.

jacobs_creek_viininmaistelussa

jacobs_creek_barossa_viinit

Jacob’s Creekin Visitor Centre on matkailijoiden suosiossa. Siellä vierailee vuosittain jopa 170 000 kävijää ympäri maailmaa. Jos kaipailet muiden suomalaisten kokemuksia aiheesta omien matkasuunnitelmiesi pohjalle, niin Matkailoja -blogin Pirita on vieraillut myös Jacob’s Creekin viinikeskuksessa. Hänen kokemuksistaan pääset lukemaan tästä.

Viinijuhlissa pienellä paikallisella viinitilalla.

Lounaan jälkeen päätimme poiketa pienellä Whistler Wines viinitillalla. Tilaa suositeltiin lapsiperheille majapaikkamme opaskirjasessa. Viinitilalla onkin lapsille pieni leikkipaikka viehättävässä puutarhassa ja siellä on myös orpoja kenguruita hoidossa. Meidän vierailun aikaan siellä oli menossa pienimuotoiset juhlat ja saimme viinilasillisten ja omistajan mukavan jutustelun ohessa nauttia elävästä musiikista. Puutarhassa oli soittajia ja naapuritilojen tuotteita (esimerkiksi juustoja ja makkaroita) esittelyssä ja myytävänä. Nämä paikalliset pienyrittäjät ovat yhdistäneet voimiansa ja olivat yhdessä järjestäneet kivan tapahtuman. Huonohkosta säästä huolimatta paikalla oli mukavasti väkeä ja tunnelma iloinen.

whistler_wines_seppeltsfield viinitila_tanundakenguru_viinitila

Meillä jäi oikein mukava vaikutelma Whistler Wines -viinitilasta ja on aina mukava tukea paikallista pientuottajaa. Suosittelen ehdottomasti muillekin matkalaisille. Kenguruista ja leikkipaikasta vielä näin perheellisen näkökulmasta lisäpisteitä, mutta ei niissä viineissäkään mitään vikaa ollut. Hyvin maistui!

whistler_wines_barossa

Viimeisenä Lonely Planetin suosittelema Peter Lehmann

Kolmannen päivän aamulla, ennen paluutamme Adelaideen, pistäydyimme Lonely Planet matkaoppaan vahvasti suosittelemalle Peter Lehmannin viinitilalle. Oppaan mukaan hinta-laatu-suhde on harvinaisen hyvä ja voinemme olla samaa mieltä. Ei sillä, että missään käymässämme paikassa viinin laadussa olisi mitään vikaa ollut. Peter Lehmannin maistelutilat henkivät kodikkuutta ja jälleen kerran lapsia oli jollain lailla huomioitu. Tiloissa oli valtavia mukavia nojatuoleja, joilla löhötä ja lapsille löytyi pieni leikkinurkkaus. (Leikkinurkkaus löytyi muuten myös Chateau Tanundassa – vain Jacob’s Creekillä en sellaista huomannut).

Itse ihastuin sisustukseltaan eniten Peter Lehmanniin. Jos pitäisi valita paikka, jonne mennä aikuisporukalla nauttimaan viiniä, niin ehdottomasti valitsisin Lehmannin nojatuolit, puupöllijakkarat ja loimuavan takkatulen! Puutarhakin näytti oikein viihtyisältä ja houkuttevalta.

Peter Lehmannin viinejä on muuten Suomen Alkonkin valikoimissa, joten tuotteisiin voi tutustua kätevästi jo matkaa suunnitellessa 🙂

lehmann_barossa_viinitila viinimyymälä_lehmann viininmaistelu_lehmann

Lopuksi vielä lyhyesti kooste käymistämme viinitiloista aukioloaikoineen ja linkkeineen:

  • Château Tanunda, 9 Basedow Rd, Tanunda – Barossa Valleyn ensimmäinen viinitila –  Australian vanhin ja suurin viinilinna. Avoinna päivittäin 10-17. kotisivut: chateau tanunda
  • Whistler Wines, Seppeltsfield Rd, Tanunda, avoinna päivittäin 10:30-17, omistajat Pfeifferin perhe – nyt menossa neljäs sukupolvi. kotisivut: whistlerwines
  • Jacob’s Creek, maistelukeskus ja ravintola, Barossa Valley Way, Rowland Flat. kotisivut: jacobscreek
  • Viinitila Peter Lehmann. Para Road, Tanunda. Aukioloajat: ma-pe 9:30-17, la-su 10:30-16:30. kotisivut:  peter lehmann wines

 


Posted

in

by

Comments

25 vastausta artikkeliin “4 x viinitila Barossa Valleyssä”

  1. Pirita | Matkailoja avatar

    Kiitos linkityksestä! Meitä harmitti tosi paljon, että meiltä jäi Peter Lehmann kokematta. (Jäipä jotain siis toivelistallekin…)
    Ja nuo Tanundan kuvat, uskomattoman kauniit. Mikä kamera sulla on?

    1. Jonna avatar

      Peter Lehmannia suosittelen kyllä lämpimästi. Ja Chateau Tanundaa myöskin. Viinilinna oli todella kaunis ja siellä olisi mielellään enemmänkin paikkoja ja maisemia ihaillut. Lasten kanssa kun kuljettiin, niin lyhyehköiksi jäi aina viinitilavierailu. Mulla on käytössä 10 vuotta vanha Nikonin järkkäri. Ihmeen hyvin pelittää vieläkin, mutta kyllä kamerakuume vähän vaivaa. Tässä postauksessakin on osa kuvista kännykällä (Lumia 920) otettu ja huomaahan sen laatueron järkkäriin nähden.

  2. Anna | Muuttolintu.com avatar

    Hyviä vinkkejä seuraavaa Barossa Valleyn vierailukertaa varten. Me tykättiin myös Steppensfieldin viinitilan vintage-portviineistä. Ihan totta, että Jacob’s Creek ei varmasti ole alueen viehättävimpiä viinitiloja, siellä vaan mielellään käy kun on tuttu viini kyseessä. Me käytiin muutama viikko sitten Brown Brothersin viinitilalla, ja siellä oli aika samanlainen meininki. Ne pienet symppis viinitilat on aina mukavempia! 🙂

    1. Jonna avatar

      Kiitos kommentista! Barossassa taisi olla kaikkiaan jotain 70 viinitilaa, että kyllähän siinä kohteita riittää 🙂 Valinnanvaraa siis on, mutta kyllä näitä kaikkia meidän käymiä voin lämmöllä suositella muillekin. Ja onhan siellä muutakin tekemistä kuin viinitilavierailut. Tarkoitus on kirjoitella vielä muitakin vinkkejä Barossaan. Kävimme myös esimerkiksi laventelitilalla ja vanhaa saksalaisperheen asuttamaa puuta ihmettelemässä 🙂

  3. Sandra avatar
    Sandra

    Samoilla viinitiloilla tuli osittain myös käytyä. Vaikka koen, että en tiedä viineistä kovinkaan paljon, ihmeen kaupalla noilla viinitilakierroksilla oppii enemmän kuin vaikkapa netistä lukemalla. Tuli vaan juotua kokonaismääränä liikaa, eikä loppupään tiloilla oikein enää niin kovasti nauttinut eri vivahteista.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      En minäkään mikään viiniasiasntuntija ole. Mutta tiloilla on kiva kaäydä ja ihan totta, niillä oppii aina jotain uutta. Täällä Saksassa olen ollut pari kertaa kattavammassa esittelyssä mukana ja niillä on tullut opittua paljon myös viinin viljelystä, ei vain itse viineistä. Noissa maisteluissa on toki aina se riski, että loppupäässä kaikki alkavat maistua hyvältä 😀 Meillä ei nyt tätä riskiä ollut, kun kävimme vain yhdellä tai kahdella tilalla päivässä eikä montaa viiniä kerrallaan tullut maistettua. Ja maisteluannokset todellakin olivat maistelukokoisia. Ei mitään lasillisia.

  4. milla avatar
    milla

    Hei, mielenkiintoista luettavaa ja kivannäköisiä maisemia! Miten tuo maisteluhomma toimii käytännössä, voiko tiloille vain pölähtää paikalle ja mitä sellainen perussetti suurinpiirtein kustantaa? Jostain luin että esittely/maistelut olisi usein ilmaista mutta ei kai sentään?? Pääseekö tiluksille käyskentelemään tai tarjoutuiko missään tilaisuutta tutustua tarkemmin tilan toimintaan/viinin valmistukseen? Thx!

    1. Jonna avatar

      Me vain menimme paikan päälle viinitilan myymälään (Cellar Door) aukioloaikojen puitteissa ja tilojen tuotteita saa tosiaan maistaa ihan ilmaiseksi. Jossain maistoimme ehkä kolme viiniä, jossain taisimme maistaa viittä. Mutta eihän se maisteluannos mikään iso ole. Toki varmasti toivovat, että sieltä innostuisi ostamaan mukaan pullon tai pari eli maistelussa olevia tuotteita on toki myytävänä. Me ostimme muutamalta tilalta yhden viinipullon mukaan iltaa varten ja niissä hinnat pyörivät 20-25 Australian dollarin paikkeilla. Viinejä maistellessa henkilökunta jututtaa ja vastailee kyllä kysymyksiin, jos haluaa esimerkiksi tietää enempi viineistä jne. Jacob’s Creekillä oli maistelukeskuksen (Visitor Center) yhteydessä tehty viineistä tietoiskuja ja historiakatsauksia eli sieltä sai itse tietoa lueskella. Samaten siellä olisi ollut mahdollisuus lähteä samoilemaan viiniviljelmille. Ja olihan muissakin paikoissa viini viljelykset siinä ihan vieressä.

  5. Teija / Lähdetään taas avatar

    Minua kiinnostaisi tosi paljon tuo Barossan alue viinimatkailuun. Harmillista kuulla, että Jacob’s Creekin vierailullanne sää oli huono, ettekä päässeet viinitarhoille kiertelemään.

    Enpä ole koskaan ajatellut, että viinitilan visitor centerissä voisi olla myös leikkipaikka lapsille. Ihan kätevää, kun se on kuitenkin sellainen paikka, missä aikuiset kenties haluavat hieman keskittyä viineihin, ja lapsillakin on samalla mieluista puuhaa.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Barossan olue oli myös muuten kiva matkailukohde 🙂 Jos sää olisi ollut parempi, luulen, että olisimme voineeto lla tyytyväisempiä Jacob’s Creekin vierailukeskukseen. Hyvällä tuurilla siellä tiluksilla olisi voinut bongata jopa kenguruita. Näin perheellisen näkökulmasta leikkipaikat lapsille kohteessa kuin kohteessa ovat aina plussaa. Vaikka myönnettävä jo on, etteivät ne enää esikoista kiinnosta…

  6. Outi avatar
    Outi

    Minullapa ei ole koskaan tullut käytyä yhdelläkään viinitilalla, mikä on ihme sinänsä suurelta viinin ystävältä. Tuollainen viinitilamatkailu voisi toimia kyllä oikeen hyvin! Yöpyminen tunnelmallisella viinitilalla kuulostaa juuri sellaiselta, mitä voisi joskus juuri ystäväporukan kesken tehdä. Ja miksei tietysti miehen kanssa kaksinkin 😀

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Ehdottomasti kannattaa yhdistää viinitilavierailut jonkun matkan yhteyteen. Näistä meidän käymistämme tiloista ainakin Whistler wines tarjoaa myös mahdollisuuden Bed and Breakfast -majoitukseen. Ja varmasti löytyy muitakin tiloja, joilla yöpyä.

  7. Ansku BCN avatar

    Mielenkiintoinen postaus, kiitos! Tykkäämme, sekä mieheni että minä, käydä viinitiloilla ja olemme haaveilleet viinitilavierailuista jossain muualla kuin Euroopassa. Olisi kiva vertailla systeemejä, tilojen fiiliksiä ja tietysti viinejä 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Me teimmekin hieman vertailua saksan viineihin 🙂 Maistoimme sekä Riesling-valkoviiniä että Pinot Noir -punaviiniä. Saksalaiset Rieslingithän ovat hyviä ja yleisesti tykättyjä ja kyllä täytyy vetää kotiin päin tässä asiassa ja todeta, ettei ainakaan meidän maistamamme australialainen riesling vetänyt saksalaisille vertoja. Ilmasto/maaperä ei sovellu sille niin hyvin kuin Saksassa. Samaten vedämme Pinot Noirin kohdalla kotiin päin eli kyllä vaan Ranskan ja Saksan Pinot noirit ovat parempia. (Saksassa Pinot Noir tunnetaan nimellä Spätburgunder). Makuasioita toki nämä ovat, mutta kyllä tietyille rypäleille on toetyt olosuhteet toisia parempia. Ja lisäski ainakin sellainen ero on Euroopan ja australian välillä, että Euroopassa ei viiniviljelyksiä saa keinokastella. Australiassa viiniköynnös ei todellakaan pärjää ilman kastelua kesäaikaan.

  8. Kohteena maailma / Rami avatar

    Tämä postaus oli siinä mielessä konkreettisempi kuin useammat muut lukemani viinitilapostaukset + omat käymäni vierailut. Näistä kun oli kahden tuotanto jo etukäteen tuttua, niin se lisää mielenkiintoa huomattavasti 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Näin on 🙂 Olemmekin tämän jälkeen etsineet käsiimme myös täällä Saksassa Lehhmannin ja Jacob’s Creekin viinejä 🙂

  9. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

    Mä niin haluaisin joskus oikein kunnon viinitilamatkalle! Juuri tällaiselle. Ehkä en viikkokausia jaksaisi tiloja koluta, mutta ainakin sellaiset pari hyvät päivää. Takkatuli, viinilasi ja ystävät… Onneksi on saksalaisten viinien maistelutilaisuus huomenna. 😉 Ja on nää blogit kyllä käteviä: sen lisäksi että pääsee jakamaan omia vinkkejään, saa mainioita vinkkejä muilta bloggaajilta ja lukijoilta. 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Ai vitsit, olet menossa saksalaisten viinien maistelutilaisuuteen! Hienoa, että sellaisia Suomessa järjestetään. En minäkään viikkotolkulla pekkiä viinitiloja koluaisi, mutta yhdistettynä muuhun ohjelmaan, vierailu parilla tilalla on oikein mukavaa 🙂 Ja ihan totta, näistä kommenteista saa kivasti lisävinkkejä ja uusia näkökulmia. Tai kuten tässä postauksessa tuli ilmi, en ollut edes tajunnut kirjoittaa, että Australiassa saa viinejä maistella tiloilla ilmaiseksi. Itselleni se tuntui tavalliselta, mutta ymmärrän, että Suomesta katsottuna tuntuu erikoiselta. Täällä Saksassa siihen on jo tottunut, että tietysti viinejä saa maistaa ilmaiseksi. Ei kai sitä muuten voi ostopäätöstä tehdä 😀

  10. sari avatar

    Mielenkiintoista, jos Jacobs creek ei ole edes parasta, miksi sitä tuodaan Suomeen, jos parempiakin tarjolla. Mutta sitten on usein niinkin, että maistat matkalla jotain viiniä ja sitten ostata pullon. Kotona ollessa avaat ja viini ei maistu ollenkaan samalle. Olen usein pohtinut missä vika. Onko sinulle käynyt niin?

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      En sanonut, etteikö Jacob’s Creekin viinit hyviä olisi, mutta itse maistelukeskus oli pienoinen pettymys. Viinitilavierailuilta haen viinien lisäksi myös tunnelmaa ja elämyksiä. Mutta mitä tulee siihen, miksi vaikkapa Jacob’s Creekiä tuodaan Suomeen, niin kyseessä lienee pitkälti markkinointi ja ihan puhtaasti myös tuotantomääriin liittyvät seikat. Jotta kannattaa myydä kauaksi, pitää olla volyymia. Ihan pienet tilat eivät pysty tarjoamaan suuria eriä kilpailukykyiseen hintaan. Suurimmasta osasta Barossa Valleyn viinitiloista taidetaan myydä viinit lähinnä paikallisesti. Aivan kuin Saksassakin. Suurin osa tiloista on pieniä ja tuotteita saatavilla vain paikallisesti. Ja hei- onhan tuota muutamankin kerran käynyt, että viini ei sitten kotona maistukaan samalta kuin tilalla. Etenkin, jos on maistanut kovin montaa sorttia ennen ostopäätöstä 🙂

      1. Kaisa avatar

        Kuulostaa tyypilliseltä että suosituimmat kohteet (on ne viinitiloja tai muita) ei ole niitä tunnelmallisimpia. Autenttisuus kärsii kun rakennetaan isoja ryhmiä vetäviä visitor centereitä. Jännä muuten että jacobs creek oli näistä ainoa ilman lasten leikkipaikkaa jos muuten rakennettu kaikki palvelut turisteille.

        Ja ehdottoman tuttu ilmiö että jostain etelästä ostettu viini, tee tms. ei maistukaan kotona samalta. Mulle käy aina niin! 🙂

  11. Merja / Merjan matkassa avatar

    Viinitilavierailut on kivoja. Omat kokemukset rajoittuu Italiaan. Siellä on parissa paikassa käyty; Rooman lähellä ja toinen paikka oli Sisiliassa. Mulle on myös käynyt niin, että paikan päällä viini maistui erinomaiselle, mutta kotona ei kovin kaksiselta. Harmi, ettei teitä sää suosinut.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Oi, Italian viinitilat olisivat kyllä ihan ykköskohteita itselle! Ehkäpä jonain vuonna pääsen sinnekin 🙂 No, säälle ei sinänsä mitään voi, vaikka olisihan se parempikin voinut olla. Kevät on vuodenaikana toki vähän epävarma, mutta toisaalta en tiedä olisko keskikesän huippuhelteetkään niin mukavia matkustusajankohtana. Etenkään, kun omaan vitivalkoisen ihotyypin ja australian polttava aurinko ei ehkä ole ihoni paras ystävä.

  12. Lotta | Watia.fi avatar

    Katoin että visterioita kasvaa tuossa alkupään kuvissa tuossa katoksessa, mutta onko ne sittenkin rypäleitä? Vai jotain ihan muuta? Väri kun on niin jännän vaalea.

    Kauniin näköistä tuolla Château Tanundassa!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Kyllä ne on visterioita, mutta tosiaan valkoisia! Minäkään en ollut ennen väitä vaaleita nähnyt. Sinisiä/siniviolettejahan ne useimmiten ovat – ainakin täällä Saksassa kotikulmilla kasvavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *