Ahrweiler – Ahrin jokilaakson helmi

Ahrin viininviljelyalue tarjoaa matkailijalle kauniin luonnon ja hyvien viinien lisäksi kattavan katsauksen saksalaiseen perinnerakentamiseen.

Alueen ehdoton keskus on Bad Neuenahr-Ahrweilerin kaksoiskaupunki. Etenkin Ahrweilerin muurien ympäröimä vanha kaupunki on ehdoton retkikohde Ahrissa matkaavalle. Itse olen käynyt Ahrweilerissa jo neljä kertaa ja kerta kerran jälkeen löydän vain lisää syitä ihastua tähän paikkaan! Sinne voisi mennä jo pelkästään toinen toistaan viehättävämpien ristikkotalojen takia. Vanhimmat ristikkotalot on rakennettu 1500-luvulla, joten vanhassa kaupungissa voi todellakin aistia historian siipien havinaa.

Maistele paikallisia viinejä.

Ristikkotalojen lisäksi Ahrweilerista tekee erityisen lukuisat kaupunkia elävöittävät tapahtumat, runsas viinitupa- ja ravintolatarjonta sekä keskustaa ympäröivät viinirinteet. Vanhassa keskustassa on lukuisia viinimyymälöitä ja viinitupia, joissa alueen viinitarjontaan voi tutustua. Hinnatkaan eivät päätä huimaa. Viinilasillisen (0,2 dl) hinnat pyörivät 4-5€ paikkeilla ja ravintolassa syöminenkin on hyvin kohtuuhintaista. Esimerkiksi keittolounaita saa jopa 4-5€ hintaan ja Flamkuchenit maksavat noin 8-10€. Tämän artikkelin pääkuvassa näkyvä lasillinen paikallista ahrilaista spätburgunderia on nautittu viehättävässä Weingut Franz Coelsin viinituvassa. Suosittelen. Paikan kotisivut löytyvät täältä.

Tämä Bell’s viiniravintola ja oluttupa houkutteli meidät sisään ruokailemaan, mutta en välttämättä suosittele paikkaa muille ruokailuun. Viinitarjonta oli kuitenkin hyvä ja lisäksi heillä on saatavilla ahrilaisia paikallisia oluita eli oluenystävillekin sopiva paikka.
Luomuviineistä kiinnostuneille suosittelen tutustumista Maibachfarmin luomuviinitilan tuotteisiin. Heidän myymälänsä löytyy Ahrweilerin vanhasta keskustasta.
Viinihistoriasta ja viininvalmistuksesta kerrotaan myös tämän viehättävän viinituvan julkisivussa.

Suosittelen poikkemaan Ahrweilerissa myös vanhan keskustan ulkopuolelle. Sivukujilta löytyy enemmän hiljaisuutta ja rauhaa kuin vilkkailta ostos- ja ravintolakaduilta. Vastaan saattaa osua myös todellisia helmiä, kauniita yksityiskohtia, idyllisiä kapeita kujia ja upeita seinämaalauksia. Myös Ahrweilerin viinintuottajien yhdistyksen (kotivut: Ahrweiler Winzerverein) viinimyymälä ja historiallinen viinikahvila Winzer Cafe sijaitsevat hieman vanhan keskustan ulkopuolella. 

Lähde Ahrweilerista patikoimaan punaviinireitille tai tutustu viinin viljelyyn opastetaulujen avulla.

Ahrweilerin kylä on kuuluisan punaviinivaellusreitin varrella ja lisäksi Ahrweilerista lähtee viinitietoutta jakava reitti, weinlehrpfad. Ahrweilerissa on myös museoita ja alueen roomalaisesta historiasta kertova Römervilla -museo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Ahrweilerin vanhasta keskustasta.

Roomalaiset toivat viiniköynnökset mukanaan Saksaan valloittaessaan maailmaa n. 2000 vuotta sitten. Saksassa viiniköynnöksiä istutettiin jokien laaksoihin. lähde Saksan Viinitiedotus

Maaliskuussa viinirinteet olivat vielä harmaana, mutta kaunista Ahrissa oli silti. Kuvassa edessä alhaalla roomalaishistoriasta kertova museo Römervilla ja ylhäällä rinteessä mahtavat näköalat tarjoava hotelliravintola Hohenzollern.
Weinlehrpfad – kylteillä varustetun reitin varrella on tietoiskuja eri rypäleistä, viininvalmistuksen historiasta ja viininviljelystä.
Ahrin jokilaaksossa on todistetusti kasvatettu viiniä jo 770-luvulla, joten alueella on pitkät perinteet viininviljelyssä.

Saksa on maailman pohjoisimpia viininviljelyyn soveltuvia maita. Viinitarhat on yleensä istutettu vuorten rinteille tuulelta suojaavien metsien alapuolelle ja lähelle auringonvaloa heijastavaa jokea, lähinnä Reiniä ja sen sivujokia. Tämä lievittää ilmaston aiheuttamia rasituksia.

Saksassa rypäleiden kasvukausi on pitkä. Rypäleet kypsyvät hitaasti ja säilyttävät hedelmäisen, raikkaan happoisuutensa. Samalla niihin kehittyy luontaisia sokereita ja ne imevät mineraaleja maaperästä. Näin saksalaiset viinit saavat jäljittelemättömän raikkautensa sekä maku- ja tuoksuvivahteensa. lähde Saksan Viinitiedotus

Maaliskuussa viinin kasvukausi ei vielä ole alkanut, mutta kasvukaudella olisi mielenkiintoista nähdä käytännössä miltä kukin rypälelajike näyttää.

Tässä kuvassa esitellään viinin sadonkorjuuta helpottavaa kiskosysteemiä, joka avulla rypäleet on helpompi kuljettaa jyrkistä risteistä alas. Myös lapset on huomioitu reitillä ja heille on omat etanalla merkityt tietoiskutaulut.
Milloin on hyvä aika matkustaa Ahriin ja miten sinne pääsee?

Ahrin jokilaakso sijaitsee lähellä Bonnin ja Kölnin kaupunkeja. Ahrin joki yhtyy Reiniin Remagenin kohdalla. Ahriin pääsee oman auton lisäksi kätevästi paikallisjunilla. Suomesta ei suoria lentoja Köln-Bonniin tule, mutta toisaalta eipä esimerkiksi Düsseldorfistakaan Ahrweileriin pitkä matka ole, vain noin 100 km! Frankfurt am Mainista Ahrweileriin on noin 180 km, joten sekään ei mahdoton etäisyys ole. Ja matkalle mahtuu lukuisia muitakin näkemisen arvoisia paikkoja, kuten vaikkapa Reinin varren lukuisat idylliset ristikkotalokylät.

Tämän postauksen kuvat on otettu pääosin maaliskuun alkupuolella (osa huhtikuun alussa) ja kuten kuvista näkyy, luonnon osalta maisema on vielä aika harmaata, mutta esimerkiksi kylissä on tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. Viiniin liittyviä juhlia ja tapahtumia on eniten huhti-toukukuusta loppusyksyyn. Talvella matkustaessa kannattaa huomioida, etteivät kaikki ravintolat ja viinituvat välttämättä ole auki. Myös osa museoista sulkee ovensa talveksi tai on auki rajoitetusti.

Ahrweiler – Ahrin värikäs kaupunki!

Ahrweiler on kuitenkin vilkas turistikeskus, joten sinne kannattaa matkustaa mielestäni myös talvella. Etenkin, jos haluaa vältellä suurimpia turistimääriä. Mitä siitä, jos ympäröivät viinirinteet ovat harmaita, itse Ahrweilerin kylä on värikäs! Ja eri vuodenaikaan liittyen on hienoa ja hauskaa, että Ahrweilerin katukuvassa näkyy vuodenajat. Itse huomasin viimeisimmällä Ahrweilerin piipahduksella ennen pääsiäistä, että koko keskustan lyhtypylväisiin oli kiinnitetty isoja pääsiäispupuja.

Tutustu myös muihin Ahrin jokilaakson viinialueesta kertoviin postauksiini:

Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä

Parsaa, viiniä ja kauniita maisemia

Punaviinivaellusreitti

Viininmaistelu Dernaussa

Viininmaistelu Heimersheimissä

 

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Ahrweiler – Ahrin jokilaakson helmi”

  1. […] Lempipaikkojani -blogista löytyy laajempi esittely Ahrweilerista. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *