Hansakaupunki Bremen on reilun puolen miljoonan asukkaan metropoli luoteis-Saksassa.
Sunnuntaiaamuna klo 9 oppaamme, Herr Schöttler, odotti meitä hotellimme aulassa valmiina johdattamaan meidät kierrokselle läpi Bremenin historiallisen keskustan. Luvassa olisi kolmen tunnin mittainen opastettu kävelykierros, jonka aikana ehtisimme tutustua Bremenin keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja saisimme kuulla kaupungin historiasta ja perinteistä.

Kävelykierroksen aluksi kuljimme Ostertor- ja Ostertorviertel -kaupunginosien läpi kohti Bremenin vanhinta kaupunginosaa, Schnooria. Ostertorviertel on Bremin eläväisin kaupunginosa tänä päivänä. Siellä on mielenkiintoisimmat kulttuuritapahtumat ja sieltä löytyy myös Bremenin teatteri ja Taidehalli (Kunsthalle).
Schnoorin kaupunginosassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla uusi ja vanha. Oikeastaan koko Bremenin kaupunki on yhdistelmä modernia nykyaikaa ja perinteistä historiaa.
Schnoorin kaupunginosa on Bremenin vanhin ja erityisesti turistien suosiossa. Sen kapeilla kujilla seikkaillessa saattoi aistia historian havinaa. Kaupunginosan talot ovat peräisin 1400- ja 1500 -luvuilta. Sunnuntai-aamu osoittautui mainioksi ajankohdaksi tutustua tähän turistien suosimaan kaupunginosaan. Olimme nimittäin lähes ainoita sen kapeilla kujilla seikkailevia. Iltapäivästä ne olisivat jo täynnä kanssamatkaajia, jolloin paikkojen ihaileminen ja valokuvaaminen ei olisi enää niin helppoa.


Schnoorin kaupunginosasta löytyy kapeimman kujan lisäksi myös maailman pienin hotelli.
Hotellissa on vain yksi huone ja se on nimensä mukaisesti erityisesti hääyön viettämispaikkana suosittu. Hotellista voit lukea lisää kotisivuiltaan: hochzeitshaus.de

Schnoorin kaupunginosasta jatkoimme matkaamme kohti ydinkeskustaa. Matkalla poikkesimme ihailemaan Radisson-hotellin yhteydessä olevaa Atlantistalon taivassalia (Himmelsaal, Haus Atlantis). Himmelsaal on rakennettu 1930-luvulla ja jo upea portaikko sinne ylös oli näkemisen arvoinen. Matkalla sai vieläpä ihailla Bremenin Böttcherstrassen punatiilisiä rakennuksia. Himmelsaal -taivassaliin pääsee Radisson-hotellin vastaanotosta ja se maksaa 3€/hlö.

Böttcherstrasse on 1920-luvulla rakennettu 110 metriä pitkä korttelikatu.
Taivassalin ihailun jälkeen jatkoimme matkaamme Böttcherstrassea pitkin kohti raatihuonetta. Korttelikadun varressa on lukuisia kauppoja, ravintoloita, useoita ja käsityöläispajoja. Rakennusten omaleimainen arkkitehtuuri on vaikuttava näky.



Bremenin kuuluisimmat maamerkit sijaitsevat Raatihuoneen ympäristössä.
Bremenin soittoniekoista muistuttava pronssipatsas sijaitsee heti raatihuoneen kulmalla. Vielä merkittävämpi patsas, Roland, seisoo ylpeänä raatihuoneen edustalla muistuttamassa kauppa- ja vapaakaupunki Bremenin historista. Saksasta löytyy useita Rolandin patsaita, mutta tämä Bremenissä oleva ”vapaudenpatsas” on Saksan suurin. Rolandin patsas on Unesco-maailmanperintökohde.


Bremenistä löytyy Rolandin patsaan lisäksi myös toinen UNESCOn maailmanperistökohde, Rathaus.
Bremenin kaupungintalo/raatihuone (Rathaus) on todella näyttävä historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava kohde, mutta myös yhä käytössä oleva kaupungin- ja osavaltion hallinnon työpaikka. Raatihuone on rakennettu jo vuosien 1405-1410 välillä ja sen julkisivu edustaa renessanssista tyylisuuntausta. Vuodesta 2003 asti se on ollut listattuna maailman perintölistalle.
Saimme tutustua myös raatihuoneen ylempiin kerroksiin oppaamme johdolla. Raatihuoneeseen tehdään opastettuja kierroksia päivittäin. Kierroksia on sekä saksaksi että englanniksi ja hinta 5,50€ yli 12-vuotialta. Lisätietoja raatihuoneen kierroksesta löytyy täältä: Bremen-tourismus.



Raatihuoneen vieressä on myös kaksi upeaa vanhaa kirkkoa, St Petri Dom -tuomiokirkko ja Unser Lieben Frauen -kirkko.
Pyhän Petrin tuomiokirkko, St Petri Dom, on alunperin ollut katolinen, mutta nykyään se on evankelis-luterilainen kirkko. Lisätietoja St Petri Domista voit lukea täältä. Unser Lieben Frauen -kirkko on Bremenin vanhin seurakuntakirkko. Se on rakennettu 1100 -luvulla. Sisätiloihin kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, sillä seinämaalaukset ja etenkin lasimaalaukset ovat upeat! Kirkosta saa muuten suomenkielisen esitteen mukaansa.


Kaupunkikieroksemme päättyi St Petri Domin takana olevalle domiaukiolle, jossa oli alkamassa Bremenin musikanteista kertova näytelmä. Tästä näytelmästä ja soittoniekoista kirjoitan erillisen postauksen. Oppaamme, Sönke Schöttler oli oikein asiallinen herrasmies ja saimme irti kaupungista paljon enemmän kuin omin päin kulkiessa olisimme saaneet. Täytyy vielä kehua, että opas osasi asettaa sanansa niin, että näin ”ei-täydellistä saksaa”-puhuvatkin ymmärsivät riittävästi ja lapsetkin viihtyivät hyvin koko kolmituntisen kierroksen ajan. Jos kaipaat hyvää opasta, niin kysy ihmeessä herra Schöttleriä (xing-profiiliin pääsee tästä.) Muutenkin suosittelen kaikille opastettua kaupunkikierrosta, etenkin jos aikaa on käytössä rajallisesti. Näin saa kaupungista hyvän kokonaiskuvan nopeasti. Bremenin Tourism-zentralen järjestämistä 2-tunnin kaupunkikierroksista saa lisää tietoa täältä: Innenstadtführung.
Bremenin kaupunki jäi mieleen oikein passelina viikonloppulomakohteena!
Vaikka myönnettävä on, että siellä saisi kyllä kulumaan enemmänkin aikaa kuin yhden viikonlopun! Taas maaliskuusta 2017 alkaen kannattaa hyödyntää mahdollisuus RyanAirin suoriin lentoihin Tampereelta Bremeniin (lue kokemuksistani Ryanairista lisää täältä) ja hypätä nauttimaan historiallisesta hansakaupunki Bremenistä! Ja mikä parasta, Bremenin lentokentältä pääsee alle 15 minuutissa raitiovaunulla suoraan Bremenin keskustaan, joten arvokasta loma-aikaa ei kulu turhiin siirtymiin.
Muut Bremenistä kertovat postaukseni:
Lounas Raatihuoneen viinikellarissa
Oluenmaistelua panimoravintolassa
Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaiva ja tiedekeskus
*Kaupunkikierroksen ja vierailut raatihuoneessa ja taivassalissa tarjosi perheelleni Bremer Touristik-Zentrale. Lisätietoja: www.bremen-tourismus.de
Vastaa