Bremen haltuun kaupunkikierroksella

Hansakaupunki Bremen on reilun puolen miljoonan asukkaan metropoli luoteis-Saksassa.

Sunnuntaiaamuna klo 9 oppaamme, Herr Schöttler, odotti meitä hotellimme aulassa valmiina johdattamaan meidät kierrokselle läpi Bremenin historiallisen keskustan. Luvassa olisi kolmen tunnin mittainen opastettu kävelykierros, jonka aikana ehtisimme tutustua Bremenin keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja saisimme kuulla kaupungin historiasta ja perinteistä.

Matkalla hotellilta Bremenin vanhaan keskustaan näimme mielenkiintoisia seinämaalauksia.
Matkalla hotellilta Bremenin vanhaan keskustaan näimme mielenkiintoisia seinämaalauksia.

chnorrin kaupunginosassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla uusi ja vanha, kuten koko Bremenin kaupunki on yhdistelmä modernia nykyaikaa ja perinteistä historiaa.

Kävelykierroksen aluksi kuljimme Ostertor- ja Ostertorviertel -kaupunginosien läpi kohti Bremenin vanhinta kaupunginosaa, Schnooria. Ostertorviertel on Bremin eläväisin kaupunginosa tänä päivänä. Siellä on mielenkiintoisimmat kulttuuritapahtumat ja sieltä löytyy myös Bremenin teatteri ja Taidehalli (Kunsthalle).

Schnoorin kaupunginosassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla uusi ja vanha. Oikeastaan koko Bremenin kaupunki on yhdistelmä modernia nykyaikaa ja perinteistä historiaa.

Schnoorin kaupunginosa on Bremenin vanhin ja erityisesti turistien suosiossa. Sen kapeilla kujilla seikkaillessa saattoi aistia historian havinaa. Kaupunginosan talot ovat peräisin 1400- ja 1500 -luvuilta. Sunnuntai-aamu osoittautui mainioksi ajankohdaksi tutustua tähän turistien suosimaan kaupunginosaan. Olimme nimittäin lähes ainoita sen kapeilla kujilla seikkailevia. Iltapäivästä ne olisivat jo täynnä kanssamatkaajia, jolloin paikkojen ihaileminen ja valokuvaaminen ei olisi enää niin helppoa.

DSC_2154
Schnoorin kaupunginosassa on paljon erityistä nähtävää myös arkkitehtuurista kiinnostuneille.
DSC_2144
Bremenin kapeimmalla kadulla mahtuu hädin tuskin kulkemaan. Sunnuntaiaamuna se oli tosin portilla suljettu.

DSC_2150

Schnoorin kaupunginosasta löytyy kapeimman kujan lisäksi myös maailman pienin hotelli.

Hotellissa on vain yksi huone ja se on nimensä mukaisesti erityisesti hääyön viettämispaikkana suosittu. Hotellista voit lukea lisää kotisivuiltaan: hochzeitshaus.de

Hochzeithaus on maailman pienin hotelli.
Hochzeitshaus on maailman pienin hotelli.

Schnoorin kaupunginosasta jatkoimme matkaamme kohti ydinkeskustaa. Matkalla poikkesimme ihailemaan Radisson-hotellin yhteydessä olevaa Atlantistalon taivassalia (Himmelsaal, Haus Atlantis). Himmelsaal on rakennettu 1930-luvulla ja jo upea portaikko sinne ylös oli näkemisen arvoinen. Matkalla sai vieläpä ihailla Bremenin Böttcherstrassen punatiilisiä rakennuksia. Himmelsaal -taivassaliin pääsee Radisson-hotellin vastaanotosta ja se maksaa 3€/hlö.

DSC_2181
Art Deco -suuntausta edustava Himmelsaal on rakennettu jo vuonna 1930.

DSC_2186

Böttcherstrasse on 1920-luvulla rakennettu 110 metriä pitkä korttelikatu.

Taivassalin ihailun jälkeen jatkoimme matkaamme Böttcherstrassea pitkin kohti raatihuonetta. Korttelikadun varressa on lukuisia kauppoja, ravintoloita, useoita ja käsityöläispajoja. Rakennusten omaleimainen arkkitehtuuri on vaikuttava näky.

DSC_2199
Böttcherstrassen varrelta löytyy myös lapsille mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi nämä talon alaosaan upotetut akvaariot.
DSC_2215
Korttelikadun varrelta löytyy myös Bremenin maukkaimmat perinteiset karamellit.
DSC_2226
Raatihuoneen aukiolta avautuvaa Böttcherstrassen sisäänkäyntiä ei voi olla huomaamatta.
Bremenin kuuluisimmat maamerkit sijaitsevat Raatihuoneen ympäristössä.

Bremenin soittoniekoista muistuttava pronssipatsas sijaitsee heti raatihuoneen kulmalla. Vielä merkittävämpi patsas, Roland, seisoo ylpeänä raatihuoneen edustalla muistuttamassa kauppa- ja vapaakaupunki Bremenin historista. Saksasta löytyy useita Rolandin patsaita, mutta tämä Bremenissä oleva ”vapaudenpatsas” on Saksan suurin. Rolandin patsas on Unesco-maailmanperintökohde.

Bremer Stadtmusikanten, bremenin soittoniekat. #bremenerleben #stadtmusikanten #Grimm #grimmbruder #visitbremen #koebremen #rathaus
Bremer Stadtmusikanten, bremenin soittoniekat.
Rolandin patsas
Rolandin patsas, Bremenin ”vapaudenpatsas”
Bremenistä löytyy Rolandin patsaan lisäksi myös toinen UNESCOn maailmanperistökohde, Rathaus.

Bremenin kaupungintalo/raatihuone (Rathaus) on todella näyttävä historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava kohde, mutta myös yhä käytössä oleva kaupungin- ja osavaltion hallinnon työpaikka. Raatihuone on rakennettu jo vuosien 1405-1410 välillä ja sen julkisivu edustaa renessanssista tyylisuuntausta. Vuodesta 2003 asti se on ollut listattuna maailman perintölistalle.

Saimme tutustua myös raatihuoneen ylempiin kerroksiin oppaamme johdolla. Raatihuoneeseen tehdään opastettuja kierroksia päivittäin. Kierroksia on sekä saksaksi että englanniksi ja hinta 5,50€ yli 12-vuotialta. Lisätietoja raatihuoneen kierroksesta löytyy täältä: Bremen-tourismus.

DSC_2287
Aidot valaan leukaluut. Luut ovat peräisin valaalta, joka ajautui vahingossa Weser-jokeen.
DSC_2274
Raatihuoneen halli (Obere Rathaushalle) on täynnä toinen toistaan taidokkaampia puusta veistettyjä huonekaluja ja veistoksia.
DSC_2278
Bremenin tunnus, avain.
Raatihuoneen vieressä on myös kaksi upeaa vanhaa kirkkoa, St Petri Dom -tuomiokirkko ja Unser Lieben Frauen -kirkko.

Pyhän Petrin tuomiokirkko, St Petri Dom, on alunperin ollut katolinen, mutta nykyään se on evankelis-luterilainen kirkko. Lisätietoja St Petri Domista voit lukea täältä. Unser Lieben Frauen -kirkko on Bremenin vanhin seurakuntakirkko. Se on rakennettu 1100 -luvulla. Sisätiloihin kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, sillä seinämaalaukset ja etenkin lasimaalaukset ovat upeat! Kirkosta saa muuten suomenkielisen esitteen mukaansa.

DSC_2306
Bremenin St Petri Dom.
DSC_2301
Raamattupuutarha Pyhän Petrin tuomiokirkon sisäpihalla.

Kaupunkikieroksemme päättyi St Petri Domin takana olevalle domiaukiolle, jossa oli alkamassa Bremenin musikanteista kertova näytelmä. Tästä näytelmästä ja soittoniekoista kirjoitan erillisen postauksen. Oppaamme, Sönke Schöttler oli oikein asiallinen herrasmies ja saimme irti kaupungista paljon enemmän kuin omin päin kulkiessa olisimme saaneet. Täytyy vielä kehua, että opas osasi asettaa sanansa niin, että näin ”ei-täydellistä saksaa”-puhuvatkin ymmärsivät riittävästi ja lapsetkin viihtyivät hyvin koko kolmituntisen kierroksen ajan. Jos kaipaat hyvää opasta, niin kysy ihmeessä herra Schöttleriä (xing-profiiliin pääsee tästä.) Muutenkin suosittelen kaikille opastettua kaupunkikierrosta, etenkin jos aikaa on käytössä rajallisesti. Näin saa kaupungista hyvän kokonaiskuvan nopeasti. Bremenin Tourism-zentralen järjestämistä 2-tunnin kaupunkikierroksista saa lisää tietoa täältä: Innenstadtführung.

Bremenin kaupunki jäi mieleen oikein passelina viikonloppulomakohteena!

Vaikka myönnettävä on, että siellä saisi kyllä kulumaan enemmänkin aikaa kuin yhden viikonlopun! Taas maaliskuusta 2017 alkaen kannattaa hyödyntää mahdollisuus RyanAirin suoriin lentoihin Tampereelta Bremeniin (lue kokemuksistani Ryanairista lisää täältä) ja hypätä nauttimaan historiallisesta hansakaupunki Bremenistä! Ja mikä parasta, Bremenin lentokentältä pääsee alle 15 minuutissa raitiovaunulla suoraan Bremenin keskustaan, joten arvokasta loma-aikaa ei kulu turhiin siirtymiin.

Muut Bremenistä kertovat postaukseni:

Lounas Raatihuoneen viinikellarissa

Oluenmaistelua panimoravintolassa

Bremenin soittoniekat

Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaiva ja tiedekeskus

Vinkkejä Bremeniin

*Kaupunkikierroksen ja vierailut raatihuoneessa ja taivassalissa tarjosi perheelleni Bremer Touristik-Zentrale. Lisätietoja: www.bremen-tourismus.de

Comments

22 vastausta artikkeliin “Bremen haltuun kaupunkikierroksella”

 1. Anna / 270 degrees avatar

  Pakko kehaista, että blogillasi on ihana nimi. Osui silmään ja heti houkutteli klikkaamaan 🙂 Bremen vaikuttaa oikein viehättävältä kaupungilta ja ylipäänsä Saksa on kyllä maa, jota haluaisin tutkailla enemmänkin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos kivasta kommentista 🙂 Bremen ja Saksa muutenkin on oiva matkailumaa. Suosittelen.

 2. Anne | Metallia Matkassa avatar

  Mielenkiintoisia yksityiskohtia tuolla, kuten maailman pienin hotelli ja tuo kapea katu! Kapeilla kujilla tuli kyllä esim. Intiassa käveltyä aika paljon, mutta Bremenissä ei varmasti ole sitä vaaraa, että vastaan tulee lehmä, joka ei todellakaan aio väistää.. 😀

  1. Jonna avatar
   Jonna

   Juu ei lehmiä näkynyt ?. Bremenissä oli todella paljon mielenkiintoista nähtävää ja lisää juttua kaupungista on tulossa.

 3. Suvi /Travel is My Passion avatar

  Jotenkin tosi saksalainen tunnelma tuossa kaupungissa. Voi olla, että meidän tulee ensi kesänä kierrettyä enemmänkin Saksassa, niin täytyy pitää tämä mielessä

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minulle taas Bremen näyttäytyi jotenkin erilaiselta kuin tähän astiset näkemäni kaupungit/kylät Saksassa. Vaikka toki yhtäläisyyksiäkin löytyy. Itselle Saksa kokonaisuutena on yllättävän huonosti tuttu, vaikka täällä olenkin jo asunut melkein 4 vuotta. Eniten on kuitenkin tullut tutkittua lähialueita eli Reininmaata, ja Moselin ja Ahrin viinialueita. Suosittelen kyllä Bremeniä ja mekin jo suunnittelemme uutta reissua sinne. Eihän yksi viikonloppu riittänyt mihinkään!

   1. Mikko avatar
    Mikko

    Sen verran voisi kai vielä suomentaa, että tuota St. Petriä puhutellaan Suomessa Pyhäksi Pietariksi… Ja sillä nimellähän kirkkoja riittää, muuallakin Saksassa. Ja Dom- aukio lienee tuomiopuisto.. =) Hampuriinkin kannattaa tutustua, sehän on siinä melkein Bremenin naapurissa.. =D Ja kyllä sinne ent. Itä-Saksaankin kannattaa uskaltautua. Löytyyhän sielä mm. uskonnollinen Wittenberg, ja maalistuneimmille mm. se alkuperäinen Bauhaus… Joka muuten on Arkkitehtikoulu, eikä rautakauppa. Wörlitzin alueelta löytyy huikeita puistoja linnoineen, jos sellaisesta on kiinnostunut…

 4. Tanja/Levoton matkailija avatar

  Tosi mukavan näköinen ja tuntuinen kaupunki 🙂 Hauskan kuuloinen tuo yhden huoneen hotelli, en yhtään ihmettele sen suosiota hääparien joukossa. Bremen oli tätä ennen aika outo kaupunki mulle, joten kiva lukea Bremenistä vähän lisää 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Saa ainakin olla taatusti ilman häiriöitä hääyönä 😀 Itsekään en tiennyt Bremenistä oikeastaan juuri mitään ennen kaupunkiin menoa. Oli aivan luksusta saada oma opas käyttöön muutamaksi tunniksi. Ja vaikka olin googlannut ja tutkaillut kohteita netistä etukäteen, osasi opas kertoa ihan eri juttuja ja näyttää mielenkiintoisia paikkoja, joita ei ihan helposti olisi itse löytänyt. Lisää juttua Bremenistä on tulossa sitä mukaan kun kerkiän. Juuri sain ulos postauksen soittoniekat-teemalla: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/08/08/bremenin-soittoniekat/

 5. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Kivan oloinen paikka, josta en ole ennen tainnut liiemmälti lukeakaan. Mietin, että olisiko tuolla mulle kuitenkaan kauheasti tekemistä viikonlopuksi…? Asuinpaikkana vaikuttaisi kyllä ihanalta. 🙂 Etenkin noi seinämaalaukset oli hurmaavia!

  1. Jonna avatar

   Myönän, että pelkästään tämän postauksen antaman kuvan perusteella voi tuntua, ettei tekemistä olisi koko viikonlopuksi. Mutta vakuutan, että olisi vaikka useammaksikin! Bremen on siis tosiaankin Helsingin kokoinen ja samalla osavaltion pääkaupunki, joten siellä on vaikka mitä. Mekin ehdimme tuon viikonlopun aikana esimerkiksi maistelemaan bremeniläisiä oluita panimoravintolassa (Union Brauerei), syömään lättyjä piraattien kanssa pannukakkulaivassa (Admiral Nelson) ja vierailimaan valtavassa tiedekeskuksessa (Universum). Lisäksi minä vierailin Saksan suurimmassa viinikellarissa, kahvipaahtimossa ja lounastin raatihuoneen kellarissa. Näkemättä jäi vielä vaikkapa avaruuskeskus ja mersun tehdas. Shoppailusta pitäville Bremenistä löytyy pohjois-Saksan suurin Outlet.

 6. Jenna / With huge passion for life avatar

  Bremen on ihanan idyllinen saksalaiskaupunki. Sieltä on jäänyt niin kivat muistot ja näitä kuvia oli kiva katsella läpi. En tiennytkään, että siellä on maailman pienin hotelli 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Idyllinen tunnelma Bremenissä kyllä oli. Mukavaa, että sinulleo n jäänyt sieltä hyviä muistoja.

 7. Hanneli /duunireissaaja avatar

  Bremen on mun suosikki saksalaisista kaupungeista. En tosin tiennyt, että siellä on niin paljon asukkaita. Joulumarkkinat oli myös tosi viihtyisät. Kävelykierrokset on minusta kiva tapa tutustua paikkoihin, oppaat osaavat kertoa paljon sellaista, josta muuten ei kuulisi.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ihan varmasti jatkossa alan hyödyntämään ohjalttuja kävelykierroksia enemmän. Todellakin saa enemmän paikoista irti.

 8. salaine avatar

  Mistä ostitte liput kävelykierrokselle? Bremen on ollut käyntilistoillani. Olimme menossa sinne mutta juuri silloin Ryanair lopetti lennot Tampereelta. Ja nyt niitä menee mutta vain lokakuulle asti eli joulutorille ei ole pääseminen näillä koneilla.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tämän linkin takaa löytyy englanniksi lisätietoja ohjatuista yleisistä kävelykierroksista http://www.bremen-tourism.de/guided-tours-tickets-and-more/tc-1071 Tämä kierros näyttää menevän joka päivä klo 14 (la klo 15), hinta 7,50€ ja kesto noin 2h. Me siis saimme oman oppaan vetämän kävelykierroksen Bremer Touristik-Zentralen tarjoamana blogiyhteistyönä, mutta vastaavia järjestävät siis muutenkin.

 9. Kohteena maailma / Rami avatar

  Olen tota Bremeniä miettinyt monta kertaa, kun Tampereelta sinne pääsisi teoriassa helposti. Itseä on ottanut päähän onnettomat lentoajat, niin on jäänyt aina liput ostamatta. Täytyypä tutkia, onko nykyään lentoajat paremmat vai vieläkö on paluu yhtä aikaisin kuin ennenkin.

  1. Jonna avatar

   Tampereelta pääsee Bremenin perjantaina ja takaisin maanantaina eli just hyvä pitkä viikonloppu ? Me lensimme Suomeen maanantain lennolla ja se lähtee Bremenistä klo 16 eli todella kiva aika. Ehtii hyvin maanantainakin vielä tutkailla kaupunkia.

   1. Kohteena maailma / Rami avatar

    No nyt on sitten jo paremmat aikataulutkin lennoilla! Nimittäin kun viimeksi katselin, lähtö oli aikaisin aamusta takaisinpäin.

 10. Lotta | Watia.fi avatar

  Onpa kyllä mielenkiintoisen näköistä. Monipuolisen oloinen kaupunki. Saksalainen arkkitehtuuri on todella söpöä varsinkin vanhemmissa idyllisissä kaupungeissa.

 11. Sanna I Siveltimellä avatar

  Idyllisen oloinen kaupunki ja hihh tuota maailman pienintä hotellia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *