Bremenin soittoniekat

Bremenin musikantit/soittoniekat ovat monelle ensimmäinen Bremenistä mieleen tuleva asia.

Bremenin soittoniekat on Grimmin veljesten kirjaama keskiaikainen kansansatu, jossa aasi, koira, kissa ja kukko karkaavat isänniltään, jotka kohtelevat eläimiään huonosti. Eläimet päättävät lähteä Bremeniin, joka on kuuluisa vapaudestaan ja siitä, että siellä voi elää ilman omistajiaan. Matkallaan Bremeniin eläimet näkevät valaistun mökin ja siinä neljä ryöväriä nauttimassa saalistaan. Eläimet kiipeävät toistensa selkään ja pelästyttävät ryövärit tiehensä. Eläimet valtaavat mökin. Myöhemmin yöllä ryövärit palaavat ja lähettävät yhden joukosta ottamaan selvää tilanteesta. Kissa raapii ryövärin kasvoja, aasi potkaisee ja koira puree sekä kukko ajaa takaa niin, että tunnustelija kertoo hirviöiden vallanneen talon ja niin ryövärit hylkäävät mökin, johon eläimet asettuvat asumaan.

kuvan lähde http://www.bremen-tourismus.de/lageplan-der-stadtmusikanten
kuvan lähde http://www.bremen-tourismus.de/lageplan-der-stadtmusikanten

Bremenistä löytyy musikanttien kunniaksi muun muassa Raatihuoneen sivustalle vuonna 1951 pystytetty pronssipatsas. Muitakin soittoniekkapatsaita ja -maamerkkejä kaupunkiin on ripoteltu. Oheisesta kartasta näkyy kaikkien vanhassa kaupungissa olevien sijainti. Lasten kanssa (tai miksei aikuisporukallakin) yksi hauska ohjelmanumero kaupunkilomalla onkin kaikkien näiden soittoniekkojen etsiminen!

Bremenin kuuluisat soittoniekat Raatihuoneen vierustalla. (kartassa numero 1)
Bremenin kuuluisat soittoniekat Raatihuoneen vierustalla. (kartassa numero 1)
Onnea tuo, jos pitelet patsaan aasia yhtäaikaa molemmista etujaloista.

Sen sijaan kannattaa varoa tekemästä turistien yleistä virhettä, pitelemästä aasia vain yhdestä jalasta. On olemassa sanonta, että ”siinä kaksi aasia kättelee toisiaan”.

Bremenin soittoniekat patsas Schnoorin kaupunginosassa
Schnoorin kaupunginosasta löytyy tämä mainio lapsiakin kiinnostava patsas.
Nämä pienet hahmot löytyvät Böttscherstrassen varrelta.
Nämä pienet hahmot löytyvät Böttscherstrassen varrelta. Yllä olevassa kartassa numero 4.
Bremenin soittoniekoista kertovaa näytelmää esitetään Domiaukiolla.

Toukokuusta syyskuulle Bremenin tuomiokirkon aukiolla (Domshof) esitetään sunnuntaisin klo 12 Bremenin musikanteista kertovaa näytelmää. Sitä mekin olimme seuraamassa. Lisää tietoja näytelmästä löytyy Bremen Tourismin sivuilta. Suosittelen kaikille isoille ja pienille satujen ystäville. Niin, ja esitys on vieläpä ilmainen, mutta siitä huolimatta oikein hauska ja viihdyttävä 🙂

Kukko, kissa, koira ja aasi Pyhän Petrin tuomiokirkon edustalla.
Kukko, kissa, koira ja aasi Pyhän Petrin tuomiokirkon edustalla.

DSC_2323

Bremenin keskustassa ei kannata myöskään unohtaa hauskaa tapaa tehdä pieni rahalahjoitus.

Raatihuoneen aukiolta löytyy kaivonkansi, jonka keskellä olevaan aukkoon kolikon pudottamalla kuulee jonkun neljän eläimen äänen kiittävän lahjoituksesta. Samalla opit miten vaikka kukko tai aasi ääntelee saksaksi. Tällä tavalla on rahaa kerätty hyväntekeväisyyteen jo yli 12 000€.

DSC_2295
Bremer Loch, Bremenin aukko, johon voi tiputtaa rahaa hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaksi.
tämä tunnelin seiniä koristava Bremenin musikanteista kertova maalaus oli niin valtava, ettei sitä pystynyt kuvaamaan suoraan.
Tämä tunnelin seiniä koristava Bremenin musikanteista kertova maalaus oli niin valtava, ettei sitä pystynyt kuvaamaan suoraan.

Bremenissä liikkuessa ei voi välttyä näkemästä musikantteja vähän siellä sun täällä.  Ohikulkiessaan saattaa törmätä erilaisiin katumaalauksiin ja tietysti lukuisiin turisteille suunnattuihin matkamuistoihin. Bremenin kuuluisassa Hachez:n suklaakaupassa (raatihuoneen lähellä) on valtava marsipaanista tehty soittoniekkakoriste ja ko. kaupan suklaalevykääreitäkin koristavat mitkäs muutkaan kuin nämä kuuluisat eläimet.

13938048_10154496715858324_569503448739183875_o

Bremeniläistä perinteistä Hachez -suklaata.
Bremeniläistä perinteistä Hachez -suklaata. Suklaata on valmistettu jo vuodesta 1890 lähtien.

Turisteille myydään vaikka mitä, mutta me emme yleensä osta matkamuistoja. Tällä kertaa teimme pienen poikkeuksen ja kokeilimme valmistaa itsellemme matkamuistokolikot. Teimme kaksi kolikkoa, toisessa on Rolandin kuva, toisessa tietenkin Bremenin musikantit. Tällaisen kolikon valmistaminen maksaa 1€ ja 5 senttiä.

Matkamuistokolikoita voi tehdä itselleen varmaan kaikissa Saksan turistipaikoissa. Tämä automaatti oli Bremenin lentokentällä.
Matkamuistokolikoita voi tehdä itselleen varmaan kaikissa Saksan turistipaikoissa. Tämä automaatti oli Bremenin lentokentällä.

13913553_10154497091268324_8756744880573267065_o

Viisisenttisistä tuli tällaiset hauskat matkamuistokolikot.
Viisisenttisistä tuli tällaiset hauskat pieneen tilaan menevät matkamuistokolikot.

Tämä postaus on toinen osa Bremenistä kertovaa postaussarjaani. Muut osat ovat:

Bremen haltuun kaupunkikierroksella

Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaivalla ja tiedekeskuksessa

Oluenmaistelua panimoravintolassa

Kellariravintola Ratskellerissä

 

 

Comments

12 vastausta artikkeliin “Bremenin soittoniekat”

  1. IKILOMALLA avatar

    Kumma kyllä, tämä tunnettu tarina ei ole minulle lapsuudesta tuttu, vaikka paljon satuja tuli aina luettuakin. ? No opinpahan uuden sadun nyt aikuisiällä!
    Hauska tapa kerätä rahaa, tuo ”kaivoon” tiputtaminen. Varmasti itsekin kävisin pari lanttia tiputtamassa ja eläinten ääniä kuuntelemassa.

    Titta

    1. Jonna avatar

      Ei minullakaan ollut kunnon muistikuvia tästä sadusta. Ei taida olla Suomessa kovin tunnettu Grimmin satu, vaikka monia Grimmin satuja Suomessa satukirjoista löytyykin.

  2. Ansku BCN avatar

    Vaikuttaapa ihanalta kohteelta lasten kanssa, ja kyllä meidän perheessä tämä on ihan tuttu satu! Hitsi, pitäisikin matkustaa Saksassa enemmän, hmm…

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Bremen toimi hyvin lasten kanssa! Kivan koinen kaupunki, jossa oli paljon nähtävää ja tehtävää. Teiltä ei kyllä ole pitkä matka Saksaan, kannattaa kyllä tutustua maahan enemmän 🙂

  3. Tanja/Levoton Matkailija avatar

    Toi patsas on tosi kivan näköinen 🙂 Taisi olla ainoa juttu minkä Bremenistä tiesin. Kyseisistä soittoniekoista oli Sveitsin Montreuxissa heinäversio, hauskan näköinen sekin.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Tuo patsas taitaa olla esillä varmaan aina, kun Bremenistä puhutaan 🙂 Täällä Saksassa on muuten useilla paikkakunnilla Grimmin satuihin perustuvia puistoja, joissa on etenkin lasten kanssa kiva poiketa.

  4. Emma avatar

    Ihana postaus! 🙂 Minäkin Bremenissä käydessäni olen tuon Raatihuoneen pronssipatsaan nähnyt (no kukapa ei, jos siinä kaupungissa käy!), mutta en tiennytkään noista kaikista muista!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Noita muita täytyy vähän enemmän etsiä, kun eivät ole yhtä mainostettuja. Eikä me suinkaan kaikkia etsitty, on sitten etsittävää ensi vierailullekin. Tuntui kyllä melkein jo siltä, että soittoniekkojen suhteen jo vähän liioiteltiin. Niitä, kun oli joka paikassa ja joka muodossa. Me saatii myös bremeniläinen karkkipussi, jossa karkit olivat soittoniekkojen muotoisia 😛

  5. Virpi /Täynnä tie on tarinoita avatar

    Vanhat hyvät sadut kunniaan! Nuo matkamuistokolikot ovat kivoja, yksi ystäväni tekee aina tuollaisen reissussa jos löytää ”masiinan” millä niitä tehdään. 🙂

    1. Jonna avatar

      Mukavan pieneen tilaan ainakin mahtuvat 🙂

  6. Liza in London avatar

    Mä olen aina halunnut käydä Bremenissä juurikin soittoniekkojen vuoksi – mun lempparipiirretty oli nimittäin lapsena Bremenskie Muzykanty, eli venäläinen versio Bremenin soittoniekoista, joihin oli tietenkin ympätty mukaan myös vähän yksinkertainen ja ahne kuningas, joka ei tarpeeksi arvostanut (sosialisti?)soittoniekkojen rakastamaa vapautta 😀 Piirretty on mahdollisesta poliittisesta piilosanomastaan (joka saattaa olla myös mun ylitulkintaa) huolimatta aivan älyttömän hyvä, ja mun on edelleen pakko katsoa se vähintään pari kertaa vuodessa. Tämä postaus menee siis bookmarkkeihin odottamaan mun Bremenin-matkaa!

    1. Jonna avatar

      Täytyykin etisä tämä elokuva käsiin, haluan nähdä sen ehdottomasti! Jostain luin, että Bremenin soittoniekkojen alkuperä on keskiaikaisessa kansansadussa, jonka tarkoitus oli kannustaa/opettaa ihmisiä huolehtimaan heikoista ja vanhoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *