Esittelyssä saksalainen keittiö

Artikkelikuva kertoo karua kieltään. Tuollaisessa keittiössä ihan oikeasti asuimme ensimmäiset pari kuukautta Saksaan muutettuamme!

Vuokra-asunnoissa ei välttämättä ole mitään muuta kuin vesiliitännät. Keittiön kalusteet hanoja, tiskialtaita ja uunia myöten kuuluu usein vuokralaisen itse hankkia. Näin oli meidänkin tilanne ensimmäisessä vuokra-asunnossamme. Mies toki tilasi meille keittiön ajoissa, mutta toimituksessa kesti sellaiset 2,5 kk! Kyllä hieman tiukkaa teki kokata naapureilta saadulla keittolevyllä ensimmäiset kuukaudet ruokaa 5 hengelle. Ja tiskaaminen piti suorittaa kylpyhuoneen suihkukaapissa. Onneksi sentään kylpyhuoneen kalusteet olivat asunnossamme valmiina. Joskus nekin pitää itse hankkia. Kuten myös vaatekaapit, eteisen naulakot. Kaikki.

Tulihan se tilaamamme keittiö viimein ja kaunis keittiö olikin.

Löysimme kuitenkin sijainniltaan paremman vuokra-asunnon ja muutimme ekasta kämpästä pois jo alle vuoden asumisen jälkeen. Uudessa asunnossa lunastimme siellä valmiina olevan keittiön edellisiltä vuokralaisilta. Tällä kertaa ei siis tarvinnut odotella keittiön asennusta tai yrittää saada entistä keittiötään mahtumaan uusiin mittoihin. Vanha keittiö otettiin toki mukaan ensimmäisestä asunnosta, koska emme saaneet sitä myytyä eteenpäin seuraaville vuokralaisille.

Seuraavat kuvat onkin räpsäisty nykyisestä keittiöstämme spontaanisti kesken ruuanlaiton. Tältä meillä siis ihan oikeasti näyttää arkisin. Itse pidän erityisesti tuosta isosta ikkunasta, josta ruokaa laittaessa on kiva katsella ulos. Takapihalla on kaunis puutarha, eikä naapuritaloa ole heti vieressä.

Saksassa ei (tietenkään) ole astiankuivauskaappeja, mutta en kyllä ole sitä yhtään kaivannut. Astianpesukonehan ne tiskit hoitaa. Ja käsintiskatessa astiat kuivataan liinalla, koska kalkkinen vesi jättää muuten rumat sameat pisarat astioihin. Niin, ja Saksassa astiat tiskataan tiskiharjan sijaan sienellä tai rätillä. Meillä on vielä käytössä Suomesta aikaaan tuotu tiskiharja, mutta useimmiten itsekin käytän sientä mieluummin. Sillä saa astiat paremmin puhtaaksi.

Keittiön puuttumisen lisäksi toinen iso ero saksalaisissa asunnoissa on Suomeen verrattuna koneellisen ilmanvaihdon puuttuminen. Tuuletus hoidetaan avaamalla ikkunat useasti päivässä. Tämä on ihan ok kauniilla säällä, mutta kylminä talvipäivinä ei ole niin mukavaa. Ja toisekseen ikkunoiden kautta sisälle tulee paljon siitepölyä ja liikenteen nostattamaa pölyä. Olenkin huomannut, että Saksassa pitää pölyt pyyyhkiä monta kertaa viikossa!

Tällainen oli meidän saksalainen keittiömme. Tai pitäisikö sanoa, että saksalaiset keittiömme. Joista onneksi ensimmäistä emme enää omista, vaan saimme sen myytyä eteenpäin. Käytetyille keittiöille on toki Saksassa osto- ja myyntimarkkinat olemassa.

Postausidea on lähtöisin Meriannen mielessä -blogista, jossa esiteltiin englantilainen keittiö. Hauskaa päästä kurkistamaan eri maiden keittiöihin ja samalla aina hieman myös blogien taakse siihen tavalliseen arkeen.

https://blogit.kaksplus.fi/meriannenmielessa/2017/07/09/esittelyssa-englantilainen-keittio/

 

Comments

8 vastausta artikkeliin “Esittelyssä saksalainen keittiö”

  1. Anu / Mielilandia avatar

    Kiva postaus! Ulkomailla asuessa tosiaan oppii arvostamaan ihan uudella tavalla sitä, miten valmiita ja hyväkuntoisia suomalaiset vuokra-asunnot ovat. Viihtyisän ja tilavan näköinen keittiö teillä joka tapauksessa!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Näinpä! Ja kyllä se kalliiksikin tulee ostella keittiöt kodinkoneineen jopa useampaan kertaan. Nykyisessä keittiössämme ikkunan lisäksi mahtavaa on kuvassa näkymätön suuri ruokakomero, jonka sisälle mahtuu aika saalis ruokatarvikkeita sekä kätevästi kierrätysroskikset 🙂 Kirjoittelepa sinäkin hollantilaisesta keittiöstä postaus. Olisi kiva päätä kurkkaamaan napurimaan keittiöön.

      1. Anu / Mielilandia avatar

        Sanopa muuta! Muuttaminen käy nopeasti kalliiksi. No, täytyypä katsoa, jos tarttuisi tähän itsekin. 🙂

  2. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

    Heh, joo! Kun vierailin ystävieni luona Berliinissä, he manailivat tätä samaa keittiöttömyyttä. Heillä kävi tuuri ja saivat vuokrattua asunnon, jossa oli keittiö valmiina. Muutot on astetta massiivisempia, kun pitää muuttaa keittiökin. 😀

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Aika typerä käytäntö tämä kyllä on. Ilmeisesti keittiölliset vuokra-asunnot alkavat kuitenkin yleistyä ja kuulemani mukaan esimerkiksi Hampurissa ovat jo normi. Tosin usein keittiöstä pitää maksaa ns lisävuokraa. Ja koska keittiö kodinkoneineen ja hanoineen ei kuulu vuokranantajalle, niin korjaustilanteissa vuokralaisen kuuluu itse nämä asiat hoitaa (ja maksaa).

  3. -A- avatar

    Heipähei! Meillä on ollut tuuria täällä meidän pikkukaupungissamme, että jokaisessa kolmessa kodissamme on ollut Einbauküche. Emme ole varsinaisesti vain niitä aikoinaan etsineet, mutta täytyy sanoa, että onni on ollut myötä. Saksalaiskaverin luona kehaisin heidän harmaassa keittiössä olevia yksityiskohtia; pari kaapinovea oli kirkkaanpunaiset. Ystävä kertoi, että edellisen kodin keittiö oli pienempi joten uuteen kotiin piti jostain hommata lisää kaappeja. Sitä vanhaa mallia, kun ei enää valmistettu. ?

    1. Jonna avatar

      Voin kyllä kuvitella, että kekseliäisyyttä on tämän keittiöhomman kanssa tullut itse kunkin kehitettyä 😀

  4. […] mielessä -blogi haastoi ulkosuomalaisia esittelemään keittiöitään eri puolilta maailmaa. Lempipaikkojani-blogin Jonna puolestaan kannusti minuakin osallistumaan haasteeseen, ja innostuin ideasta: tätä asiaa, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *