Hahndorf – saksalainen kylä Australiassa

hahndorf_toffeekauppa

Kysellessämme etukäteen vinkkejä Adelaiden matkaamme varten, meille suositeltiin monelta taholta Hahndorfia, saksalaista kylää Adelaide Hilsseillä. Etenkin, jos olimme maininneet tulevamme Adelaideen Saksasta. Onpa yllättävää 😀 Aluksi tuntui hassulta ajatukselta mennä käymään saksalaisessa kylässä Australiassa ollessa. Mutta lukiessamme Lonely Planetin Etelä-Australian opaskirjaa ja surffatessamme Adelaiden kaupungin turistisivuilla törmäsimme näissäkin aina suositukseen vierailla Handorfissa. Ehkä se ei niin huono ajatus olisikaan. Hahndorf sijaitsee vain 28 km päässä Adelaidesta ja osuisi muutenkin matkareittimme varrelle.

Pistäydyimme Hahndorfissa aurinkoisena lokakuisena lauantaipäivänä siirtyessämme Victor Harborista Tanundaan, Barossa Valleyhin.

Hahndorf on Australian vanhin saksalaisten siirtokunta.

Hahndorf on pieni, noin 2500 asukkaan kylä. Tänä päivänä se on eläväinen turistikohde, yksi Etelä-Australian suosituimmista kohteista. Hahndorfista löydätkin iloista meininkiä ja paljon vierailijoita pääkatua kävelemässä. Kylässä on lukuisia pieniä putiikkeja, ravintoloita ja olut- ja viinitupia. Sieltä löydät myös saksalaista ruokaa ja turistikrääsää nahkahousuista lähtien. Katukuvassa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla perinteiset saksalaiset ristikkotalot australialaiseen rakentamiseen. Kasvillisuuskin on yhdistelmä siirtolaisten tuomia eurooppalaisia kasveja ja kotoperäisiä australialaisia.

saksalainen_kauppa_handorfissa

australialaista rakennustyyliä hahndorfissa

jäätelöä hahndorfissa

Lyhyt katsaus Hahndorfin historiaan

Hahndorf on perustettu vuonna 1839. Kaupungin historia ulottuu oikeastaan jo edelliseen vuoteen, jolloin 187 saksan luterilaista (38 perhettä) saapui Zebra-aluksella Port Adelaiden satamaan Preussista. He pakenivat luterilaisiin kohdistuneita vainoja. Aluksen kapteeni auttoi pakenijoita löytämään itselleen uuden asuinpaikan ja neuvotteli heille maata viljelysten aloittamista varten. Nämä 38 perhettä perustivat yhdessä maahan aiemmin saapuneiden 14 perheen kanssa saksalaisten siirtokunnan. Laivan kapteeni oli nimeltään Dirk Meinhertz Hahn ja Hahndorf onkin saanut nimensä hänen mukaansa (dorf = kylä).

Näiden 52 perustajaperheen muistoksi on pystytetty muistomerkki ja -puisto Hahndorfiin. Tässä Pioneerien muistopuutarhassa  oli myös erittäin kiva leikkipuisto lapsille, piknikpöytiä ja ilmaiset yleisöWC:t ja juomavesiautomaatti.

muistopuutarha_hahndorf

leikkipuisto hahdorf

aboriginaalien taidetta hahndorfissa

Muutamassakin tunnissa ehtii saada hyvän yleiskäsityksen paikasta.

Me vietimme Hahndorfissa aamupäivän ja tutustuimme leikkipuiston lisäksi pääkadulla sijaitsevaan aboriginaalien taidekeskukseen ja kävimme lounastamassa Cafe 1839 kahvilassa. Minun lautaseltani löytyi mehevä lampaanlihasta tehty hampurilainen. Nam. Muu perhe nautti Fisch and Chips -annokset.

cafe1839_hahndorf lammashampurilainen_australiassa

Hahndorf on mainio kohde saksalaisuudesta ja siirtolaishistoriasta kiinnostuneille.

Hahndorf oli viehättävä pikkupaikka, josta löytyisi varmasti monia hyviä ravintoloita, olut- ja viinitupia pidempääkin visiittiä ajatellen. Meille kylä ei tietenkään tarjonnut samanlaista eksotiikkaa, kuin vaikkapa australialaisille turisteille. Meille nämä söpöt saksalaistyyppiset ristikkotalot ovat arkipäivää ja saksalaiset oluet ja makkarat arkiruokaa. Mutta siitä huolimatta voin suositella Hahndorfia muille lähialueilla matkaaville tai asuville. Hahndorfista löytyy myös historian havinaa siitä pitäville.

hahndorfin historiaa

 


Posted

in

by

Comments

10 vastausta artikkeliin “Hahndorf – saksalainen kylä Australiassa”

  1. Katriina avatar
    Katriina

    Hei! Oli taas niin kiinnostava postaus. Tämä antoi minulle aihetta etsiä tietoa, miksi ja kuka Preussissa vainosi luterilaisia. En koskaan ennen ole kuullut siitä. Preussin ja uskonsotien historia on niin laaja ja monimutkainen asia, että kumpaakaan ei ole helppo hahmottaa. Kiinnostaa varsinkin, kun olen luterilainen ja ensi vuonna vietetään uskonpuhdistuksen 500-vuotismuistovuotta moninaisin tilaisuuksin, ja asumme aivan uskonpuhdistuksen ”pesäpaikassa” Wormsin, Speyerin ja Heidelbergin lähellä. Ostin jo Playmobil-Luthereita ja jakelen niitä joululahjoina pieniksi kivoiksi maskoteiksi isoille ja pienille kavereilleni.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Kiva kuulla, että aihe kiinnosti. Itselleni myös Preussin ja uskonsotien historia on valitettavan heikoilla kantimilla. Pitäisi kyllä joskus perehtyä tarkemmin tähän ja moniin muihinkin historian vaiheisiin.

  2. Anna | Muuttolintu.com avatar

    Fisch & chips 😀 Mielenkiintoista, täytyy pistää korvan taakse, kun lähdetään seuraavan kerran Adelaideen. Viime visiitistä onkin jo sen verran aikaa, että täytyy pikkuhiljaa alkaa suunnittelemaan. Nuo saksalaiset ristikkotalot on kyllä ihania, ihan jo niiden vuoksi haluaisin käydä tuolla.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hah ha, saksan kielen vaikutusta kirjoitusasuun en näemmä pysty välttämään 😀 Kyllä, Saksalaiset ristikkotalot ovat ihania, mutta niitä näen täällä kotonakin. Lähin ristikkotalo sijaitsee viereisellä tontilla 😀

  3. Tiina avatar

    Tuli ihan ikävä noita kukkuloita, kun tätä luki! Me käytiin aina Hahndorfissa aamupalalla, kun haluttiin vähän luksusta Gumerachassa (siinä valtavan keinuhevosen varjossa) asuessa. Kylä ei koskaan pettänyt tarjonnallaan. Siinä on myös muutaman kilometrin säteellä muutama todella laadukas viinitila jos aamupala venyy lounaaseen 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Voi olet asunut Gumerachassa! Toivottavasti kirjoittelet juttuja niistäkin ajoista blogiisi 😉 Me myös kävimme reissullamme kurkkaamassa miltä tuo maailman suurin keinohevonen näytti.

      1. Tiina / Matkan varrelta avatar

        Joo, siitä paikasta on yksi jos toinenkin tarina kerrottavana, aivan upea elämäntyyli siellä! Kesti tosin monta kuukautta ennen kuin opin lausumaan kotikylän nimen oikein: Gamraka 😀

  4. Stacy Siivonen avatar
    Stacy Siivonen

    On aika jännä fiilis olla noin saksalaistetussa paikassa, jossa kuitenkin lentelevät papukaijat ja hyppivät kengurut. Sanoisin, että se on best of both worlds. Oluen joisin kuitenkin ihan pikkulasista.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hyvin sanottu, best of both worlds 😀 Ja hei, kyllä Saksassakin elää villejä papukaijoja. Kirjoittelinkin Kölnin papukaijoista taannoin: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/10/04/paivaretki-kolnissa-panorama-ja-reinin-puisto/ Oluttuopin kokohan tosiaan riippuu siitä mistä päin Saksaa asiaa tarkastellaan. Siinä missä Baierissä taitaa puoli litraa olla minimi, niin täällä Kölnissä olut kuuluu tarjota 0,2 l pikkulasista 🙂

  5. Teppo/Tämä matka avatar

    Enpä tiennyt, että luterilaisia on lähtenyt Saksasta pakoon. Tosin juuri tultiin Israelista, missä kaikki ihmiset oli vähän pakolaisia paitsi beduiinit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *