Tämä on muuten blogini 200. postaus! Oho! On siis hyvä hetki tehdä jonkinlaista tilinpäätöstä ja selvitystä siitä, mitä blogissani luetaan eniten ja millaisilla hakusanoilla blogiini tullaan.
Blogihistoriani 5 luetuinta postausta ovat:
- Ulkomaille muuttaminen lapsiperheenä
- Lentoyhtiökokemus: Qatar airways ja Airbus A350
- Vinkkejä lasten suomen kielen ylläpitämiseksi ja parantamiseksi
- Miten saksalaiset tavat eroavat suomalaisista?
- Pieni turistiopas Saksaan tuleville
Tällä hetkellä googlen kautta tullaan lukemaan eniten näitä samoja postauksia sillä erotuksella, että Qatar Airwaysin lentoyhtiökokemuksen tilalle pitää vaihtaa kokemuksemme Kroatian Trogirista ja Splitistä. Hakukoneraportit ovat käytettävissä vain 3 edelliseltä kuukaudelta, joten tuloksissa huomaa myös esimerkiksi vuodenajan vaikutuksen hakuihin. Edellisen kerran listasin suosituimpia hakusanoja tammikuussa ja silloin esimerkiksi joulu saksassa ja köln joulumarkkinat ja saksalainen joulu olivat hakusanojen top5 listalla.
Edeltävän 3 kk (tammi-huhtikuun) suosituimmat hakusanat:
- Trogir Kroatia
- trogir kokemuksia
- kölnin tuomiokirkko
- muutto espanjaan lasten kanssa
- koblenz
- kölnin karnevaalit
- moselin laakso
- trogir
- pääsiäisaskartelua
- trier
Näiden kymmenen suosituimman hakusanan lisäksi blogiin tullaan hyvin usein erilaisilla Saksaan ja saksalaisuuteen liittyvillä hakusanoilla. Esimerkiksi saksan kulttuuri, tippi Saksassa, saksa ruoka, saksa tavat, muutto saksaan jne. Ja taidan olla sen verran tavallinen ja tylsä, että millään erikoisilla tai omituisilla hakusanoilla blogiini ei löydetä.
Vinkkejäni hakukonenäkyvyyden lisäämiseksi
Sanon heti alkuun, etten todellakaan ole mikään hakukonenäkyvyyden asiantuntija, enkä koe edes osaavani SEO-optimointia mitenkään erityisen hyvin. En edes jaksa jokaiseen postaukseeni erikseen kirjoittaa SEO-tietoja, enkä varsinkaan kirjoita postauksia hakusanat mielessä. Siitä huolimatta olen oppinut käyttämään tiettyjä jippoja, joilla blogiin saa enemmän liikennettä googlen (ja muiden hakukoneiden) kautta ja väitän jotain aiheesta oppineeni tässä 1,5 vuoden blogihistoriani aikana.
Hakukone Google tuo 2400 lukijaa blogiini kuukaudessa!
Googlen osuus blogin lukijoiden lähteistä on noussut viime kuukausina huimaa vauhtia. Puolen vuoden bloggaamisen jälkeen googlen kautta tuli blogiin noin 10 lukijaa päivässä eli noin 300 lukijaa kuukaudessa. Vuoden kirjoittamisen jälkeen googlen osuus oli noussut noin 1000 lukijaan kuukautta kohti. Tämän jälkeen hakukonenäkyvyyden kasvu on ollut huimaa ja nyt siis keskimäärin 80 lukijaa löytää blogini googlen kautta joka päivä. Luonnollisesti tiedän tämän olevan vielä pieni luku isoihin ja suosittuihin blogeihin verrattuna, mutta minulle tämä on merkittävä luku. En myöskään kirjoita välttämättä niistä suomalaisia lukijoita eniten kiinnostavista matkakohteista, esimerkiksi Tallinnasta ja Kanariansaarista. Ymmärrän oikein hyvin, että jotkut pienet saksalaiset kylät eivät suuria lukijamassoja kerää.
Kun aloitin bloggaamisen, en suoraan sanoen tiennyt mitään hakukoneoptimoinnista enkä aluksi edes ajatellut sen olevan mitenkään tärkeää. Mutta kaikkihan me varmaan haluamme, että blogia lukee joku muukin kuin äiti ja sisko :D. Google ei nimittäin automaattisesti löydä blogiamme, kuten eivät muutenkaan lukijat itsestään blogia löydä. Blogeja on tänä päivänä tuhansittain, esimerkiksi Blogit.fi -sivustolla on listattuna jo yli 6300 blogia. Tämän listan lisäksi oma bloginsa kannattaa liittää moniin muihinkin blogilistauksiin, sillä niiden kautta lukijat voivat sinut löytää helpommin. Näitä listoja tärkeämpi lukijoiden lähde on kuitenkin Facebook. Blogille kannattaakin tehdä oma Facebook-sivu ja jakaa postauksiaan erilaisissa ryhmissä Facebookissa. Itselleni tärkeimmät Facebook-ryhmät ovat Ulkosuomalaisten blogit ja Reissupostauksia. Näihin ryhmiin kannaattaa liittyä, niin bloggaajien kuin lukijoidenkin ja luettava ei taatusti lopu kesken!
Miten sitten blogin saa näkymään hakukonetuloksissa?
Olen lukenut aiheesta kirjoitettuja postauksia (esimerkiksi Rantapallon blogikoulu ja Helppoa hakukoneoptimointia) ja olen ottanut niistä käyttööni pari hyvää neuvoa. Kuten yllä mainitsin, en aina jaksa edes erikseen liittää postauksen SEO-tietoja, mutta sen sijaan mietin nykyään tarkemmin millaisilla sanoilla kuvatiedostot nimeän. Seuraavaksi voisin yrittää niiden vaihtoehtoisten tekstien lisäämisen kuviin, mutta vielä en ole sitä jaksanut. Toistaiseksi kuitenkaan googlen kuvahakujen kautta ei blogiini ole tultu kuin muutaman hassun kerran. Mutta ehkä tästä on hyötyä tulevaisuudessa. Olen huomannut, että googlen kautta näkyvyys muutenkin tulee todella jälkijunassa. Eli malttia, malttia. Itselläni tälläkin hetkellä kuukauden luetuimpien postausten joukossa on vuoden takaisia artikkeleita. Google ei siis ehdota hakutuloksiin kovinkaan tuoreita kirjoituksia, vaan välillä hakukonenäkyvyys alkaa toden teolla toimia vasta vuosi julkaisun jälkeen. Tästä syystä kannattaa myös aika ajoin käydä läpi ja päivittää vanhojakin postauksiaan ajankohtaisemmaksi (mutta postausken osoitteeseen eli url:iin älä ikinä koske!).
Google myös arvostaa linkityksiä eli sitä, että linkkejä blogiin löytyy eri lähteistä. Tätä voi toki hyödyntää myös itse omassa blogissaan eli kannattaa lisätä sisäisiä linkkejä omiin postauksiinsa mahdollisimman paljon. Tämä hyödyttää myös lukijoita. Itse lisään usein postauksen loppuun linkkilistan vastaavista kirjoituksista. Näin myös lukijat löytävät helposti lisää luettavaa samasta aiheesta. Mitä pidempään blogia on kirjoittanut ja mitä enemmän postauksia on, sitä vaikeampi lukijankin on ilman linkkejä löytää itselleen lisää mieleistä luettavaa. Tästä päästään myös siihen toiseen googlea kiinnostavaan asiaan. Eli google arvottaa sivuston sitä hyödyllisemmäksi (ts nostaa hakukonenäkyvyyttä), mitä pidempään lukija on sivustolla viihtynyt.
Ja viimeisin vinkkini on toki kirjoittaa hyvää ja ainutlaatuista sisältöä itseä kiinnostavista aiheista! Vaikka on kiva saada paljon lukijoita, ei blogia kannata kirjoittaa pelkästään hakukonenäkyvyyden optimointi etusijalla. Vaikka onkin hyödyllistä ja mielenkiintoista tutkia mistä lukijat pitävät ja mitkä aiheet tuovat lukijoita blogiin eniten, ei kannata unohtaa myöskään niitä itselleen tärkeimpiä aiheita. Eli älkää pelätkö, en aio hylätä saksalaisista pikkukylistä (tai kevätkukista) kirjoittamista, vaikka ne eivät lukijoiden enemmistöä kiinnostakaan. Kirjoitan blogia myös itselleni muistoksi näistä vuosistani Saksassa.
P.S. artikkelin kuvassa on Försterhofin viinitila Ahrin jokilaaksossa punaviinireitin varrella.
P.P.S. uskaltaisiko joku muu bloggaaja paljastaa googlen kautta tulevien lukijoiden määriä? Olisi kiva tietää missä suuruusluokissa liikutaan.
Vastaa