Hakusanoja ja hakukoneoptimointia

Tämä on muuten blogini 200. postaus! Oho! On siis hyvä hetki tehdä jonkinlaista tilinpäätöstä ja selvitystä siitä, mitä blogissani luetaan eniten ja millaisilla hakusanoilla blogiini tullaan.

Blogihistoriani 5 luetuinta postausta ovat:

Tällä hetkellä googlen kautta tullaan lukemaan eniten näitä samoja postauksia sillä erotuksella, että Qatar Airwaysin lentoyhtiökokemuksen tilalle pitää vaihtaa kokemuksemme Kroatian Trogirista ja Splitistä. Hakukoneraportit ovat käytettävissä vain 3 edelliseltä kuukaudelta, joten tuloksissa huomaa myös esimerkiksi vuodenajan vaikutuksen hakuihin. Edellisen kerran listasin suosituimpia hakusanoja tammikuussa ja silloin esimerkiksi joulu saksassa ja köln joulumarkkinat ja saksalainen joulu olivat hakusanojen top5 listalla.

Edeltävän 3 kk (tammi-huhtikuun) suosituimmat hakusanat:

  • Trogir Kroatia
  • trogir kokemuksia
  • kölnin tuomiokirkko
  • muutto espanjaan lasten kanssa
  • koblenz
  • kölnin karnevaalit
  • moselin laakso
  • trogir
  • pääsiäisaskartelua
  • trier

Näiden kymmenen suosituimman hakusanan lisäksi blogiin tullaan hyvin usein erilaisilla Saksaan ja saksalaisuuteen liittyvillä hakusanoilla. Esimerkiksi saksan kulttuuri, tippi Saksassa, saksa ruoka, saksa tavat, muutto saksaan jne. Ja taidan olla sen verran tavallinen ja tylsä, että millään erikoisilla tai omituisilla hakusanoilla blogiini ei löydetä.

Vinkkejäni hakukonenäkyvyyden lisäämiseksi

Sanon heti alkuun, etten todellakaan ole mikään hakukonenäkyvyyden asiantuntija, enkä koe edes osaavani SEO-optimointia mitenkään erityisen hyvin. En edes jaksa jokaiseen postaukseeni erikseen kirjoittaa SEO-tietoja, enkä varsinkaan kirjoita postauksia hakusanat mielessä. Siitä huolimatta olen oppinut käyttämään tiettyjä jippoja, joilla blogiin saa enemmän liikennettä googlen (ja muiden hakukoneiden) kautta ja väitän jotain aiheesta oppineeni tässä 1,5 vuoden blogihistoriani aikana.

Hakukone Google tuo 2400 lukijaa blogiini kuukaudessa!

Googlen osuus blogin lukijoiden lähteistä on noussut viime kuukausina huimaa vauhtia. Puolen vuoden bloggaamisen jälkeen googlen kautta tuli blogiin noin 10 lukijaa päivässä eli noin 300 lukijaa kuukaudessa. Vuoden kirjoittamisen jälkeen googlen osuus oli noussut noin 1000 lukijaan kuukautta kohti. Tämän jälkeen hakukonenäkyvyyden kasvu on ollut huimaa ja nyt siis keskimäärin 80 lukijaa löytää blogini googlen kautta joka päivä. Luonnollisesti tiedän tämän olevan vielä pieni luku isoihin ja suosittuihin blogeihin verrattuna, mutta minulle tämä on merkittävä luku. En myöskään kirjoita välttämättä niistä suomalaisia lukijoita eniten kiinnostavista matkakohteista, esimerkiksi Tallinnasta ja Kanariansaarista. Ymmärrän oikein hyvin, että jotkut pienet saksalaiset kylät eivät suuria lukijamassoja kerää.

Kun aloitin bloggaamisen, en suoraan sanoen tiennyt mitään hakukoneoptimoinnista enkä aluksi edes ajatellut sen olevan mitenkään tärkeää. Mutta kaikkihan me varmaan haluamme, että blogia lukee joku muukin kuin äiti ja sisko :D. Google ei nimittäin automaattisesti löydä blogiamme, kuten eivät muutenkaan lukijat itsestään blogia löydä. Blogeja on tänä päivänä tuhansittain, esimerkiksi Blogit.fi -sivustolla on listattuna jo yli 6300 blogia. Tämän listan lisäksi oma bloginsa kannattaa liittää moniin muihinkin blogilistauksiin, sillä niiden kautta lukijat voivat sinut löytää helpommin. Näitä listoja tärkeämpi lukijoiden lähde on kuitenkin Facebook. Blogille kannattaakin tehdä oma Facebook-sivu ja jakaa postauksiaan erilaisissa ryhmissä Facebookissa. Itselleni tärkeimmät Facebook-ryhmät ovat Ulkosuomalaisten blogit ja Reissupostauksia. Näihin ryhmiin kannaattaa liittyä, niin bloggaajien kuin lukijoidenkin ja luettava ei taatusti lopu kesken!

Miten sitten blogin saa näkymään hakukonetuloksissa?

Olen lukenut aiheesta kirjoitettuja postauksia (esimerkiksi Rantapallon blogikoulu ja Helppoa hakukoneoptimointia) ja olen ottanut niistä käyttööni pari hyvää neuvoa. Kuten yllä mainitsin, en aina jaksa edes erikseen liittää postauksen SEO-tietoja, mutta sen sijaan mietin nykyään tarkemmin millaisilla sanoilla kuvatiedostot nimeän. Seuraavaksi voisin yrittää niiden vaihtoehtoisten tekstien lisäämisen kuviin, mutta vielä en ole sitä jaksanut. Toistaiseksi kuitenkaan googlen kuvahakujen kautta ei blogiini ole tultu kuin muutaman hassun kerran. Mutta ehkä tästä on hyötyä tulevaisuudessa. Olen huomannut, että googlen kautta näkyvyys muutenkin tulee todella jälkijunassa. Eli malttia, malttia. Itselläni tälläkin hetkellä kuukauden luetuimpien postausten joukossa on vuoden takaisia artikkeleita. Google ei siis ehdota hakutuloksiin kovinkaan tuoreita kirjoituksia, vaan välillä hakukonenäkyvyys alkaa toden teolla toimia vasta vuosi julkaisun jälkeen. Tästä syystä kannattaa myös aika ajoin käydä läpi ja päivittää vanhojakin postauksiaan ajankohtaisemmaksi (mutta postausken osoitteeseen eli url:iin älä ikinä koske!).

Google myös arvostaa linkityksiä eli sitä, että linkkejä blogiin löytyy eri lähteistä. Tätä voi toki hyödyntää myös itse omassa blogissaan eli kannattaa lisätä sisäisiä linkkejä omiin postauksiinsa mahdollisimman paljon. Tämä hyödyttää myös lukijoita. Itse lisään usein postauksen loppuun linkkilistan vastaavista kirjoituksista. Näin myös lukijat löytävät helposti lisää luettavaa samasta aiheesta. Mitä pidempään blogia on kirjoittanut ja mitä enemmän postauksia on, sitä vaikeampi lukijankin on ilman linkkejä löytää itselleen lisää mieleistä luettavaa. Tästä päästään myös siihen toiseen googlea kiinnostavaan asiaan. Eli google arvottaa sivuston sitä hyödyllisemmäksi (ts nostaa hakukonenäkyvyyttä), mitä pidempään lukija on sivustolla viihtynyt.

Ja viimeisin vinkkini on toki kirjoittaa hyvää ja ainutlaatuista sisältöä itseä kiinnostavista aiheista! Vaikka on kiva saada paljon lukijoita, ei blogia kannata kirjoittaa pelkästään hakukonenäkyvyyden optimointi etusijalla. Vaikka onkin hyödyllistä ja mielenkiintoista tutkia mistä lukijat pitävät ja mitkä aiheet tuovat lukijoita blogiin eniten, ei kannata unohtaa myöskään niitä itselleen tärkeimpiä aiheita. Eli älkää pelätkö, en aio hylätä saksalaisista pikkukylistä (tai kevätkukista) kirjoittamista, vaikka ne eivät lukijoiden enemmistöä kiinnostakaan. Kirjoitan blogia myös itselleni muistoksi näistä vuosistani Saksassa.

P.S. artikkelin kuvassa on Försterhofin viinitila Ahrin jokilaaksossa punaviinireitin varrella.

P.P.S. uskaltaisiko joku muu bloggaaja paljastaa googlen kautta tulevien lukijoiden määriä? Olisi kiva tietää missä suuruusluokissa liikutaan.


Posted

in

by

Comments

15 vastausta artikkeliin “Hakusanoja ja hakukoneoptimointia”

  1. Hanneli/ duunireissaaja avatar

    Mä päivittelin juttujen SEO:t edes hitusen kohdilleen parisen viikkoa sitten, ja google-näkyvyys on kasvanut sen jälkeen kohisten. Itse sisältöä tehdessäni en näkyvyyttä mieti, mutta loppujen lopuksi hakusanat näyttäisivät päätyvän tekstiin ihan itsestäänkin.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Pitäisikin taas panostaa noihin SEO-juttuihin ja muistaa lisätä ne kaikkiin artikkeleihin… Kyllä se varmasti auttaa näkyvyydessä. Alussa en tajunnut niistä mitään, mutta jälkikäteen olen lisäillyt joihinkin vanhoihin postauksiin. Ja totta, kyllähän noita hakusanoja väkisinkin tekstiin itsestään tulee, jos vaan kirjoittaa monipuolisesti.

    2. Aarne avatar

      Hei vaan, SEO alan freelanceri törmäsi keskusteluunne aiheen ympärillä ja ajattelin osallistua.

      Useimmiten kyllä kannattaakin keskittyä tekemään sisältöä ihmisille ensi sijassa ja sitten katsoa onko jotain parannettavaa järkevästi hakukoneita ajatellen.

      Usein sitä alkaa näkymään termeillä, joita ei välttämättä itse ole tullut edes ajatelleeksi.

      Tosiaan otsikointi on hyvä idea ja helpottaa lukemista, samoin kuvien ja video sisällön nimeäminen aihealueeseen sopivaksi toimii.

      Mitään varmaahan SEO:ssa on käytännössä mahdoton sanoa, että mikä yksittäinen toimi varmuudella nostaisi tulosta. Yksinkertaisesti koska Google on ainut joka algoritminsa tuntee. Mutta kaikki optimointiin tähtäävät toimet nostavat todennäköisyyttä parempiin sijoituksiin.

      Mikäli jollakulla on polttavia kysymyksiä aiheesta, niin aina saapi kysyä. Autan ihan mielelläni.

  2. Nora avatar

    Mielenkiintoinen postaus! Mä oon kanssa aktivoitunut viimeisten kuukausien aikana kuvien nimeämiseen panostamisena. Myös tuo verkoistuminen ja blogin linkin jakaminen on tosi tärkeää. Luin jostain myös, että otsikoiden ja väliotsikoiden käyttö nostaisi postausta googlessa – ja tietysti kiinnostava sisältö, joka saa lukijat viihtymään ja ehkä kurkkaamaan toiseenkin postaukseen. 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Joo, unohdinkin mainita tuon väliotsikoinnin! Löysin siihen vinkin juuri tuosta postauksessakin mainitsemastani jutusta (http://veerarusanen.com/helppoa-hakukoneoptimointia/) ja olen alkanut käyttämään enemmän väliotsikoita. Kävin lisäämässä niitä vanhoihinkin postauksiin. Hakukonenäkyvyydestä en osaa niiden ansiosta/suhteen sanoa mitään, mutta helpottavat kyllä blogin lukemista huomattavasti 🙂 Ja verkostoituminen on kultaakin kallimpaa. Eikä missään nimessä vain hakukonesyistä 😀 Vaan ihan siksi, että toiset bloggaajat ovat mahtavaa seuraa!

  3. sari / matkalla lähelle tai kauas avatar

    Mielenkiintoinen juttu. SEO on hepreaa vaikka sitä töissäkin on pohdittava. Mutta oma blogi on lähtenyt niin harrastelijamaisesti. Minulla paljon tuntemattomia lähteitä. Toki on ihan selkeitäkin hakuja. Kuvan merkkaamisesta sen verran että uudessa blogissa merkkasin pari kuvaa (työlästä) ja niiden kautta on tullut lukijoita myös.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hmm, tuota voisikin kokeilla, että merkkaa ne taustatiedot muutamaan kuvaan ja seurailee onko vaikutusta. Pitää tietty valiota oletuksena sellaiset kuvat, jotka matkailijoita ylipäätään kiinnostavat. Työlästä tuo kaikki SEO-homma kyllä on, etenkin, kun esim just kuvien suhteen sitä ei todellakaan ole edes ajatellut alusta asti. Mulla on alkupään kirjoitusten kuvissa ihan oikeasti tiedostoniminä usein vaan se alkuperäinen numerorimpsu 😀 Mä olen kans aloittanut ihan harrastelijana, mitään en tiennyt, mutta uuden oppiminen on kivaa! Tekiessä parhaiten oppii.

  4. Kati Suomalainen im Allgäu avatar

    Hyviä vinkkejä Jonna! Mä oon pohtinut tuota että perustanko FB-sivut, jotenkin ajattelin sen olevan ihan turhaa. Mutta sä kirjoitit että se kannattaa niin ehkä mäkin sitten. Täytyykin tutkia tuota kuvien merkkaamista. Mielenkiintoista. Kiitos!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Ehdottomasti suosittelen blogille Facebook-sivuja. En itsekään ihan aluksi tehnyt, mutta on kyllä kätevä postausten jakamiseen. Ja voi laittaa muitakin juttuja sinne, vaika kivoja kuvia ja lyhyempiä tervehdyksiä.

    2. Päivi / Puolivälissä avatar

      Kati, komppaan Jonnaa. Moni seuraa blogia mieluiten fb:n kautta (itsekin teen niin joidenkin blogien suhteen) joten blogilla kannattaa olla fb-sivu. Ainoa miinus tietty on fb:n algoritmit, kaikki jutut ei näy kaikille sivusta tykänneille…

      1. Jonna avatar

        Nuo Facebookin algoritmit ovat kyllä hankalat. Esimerkiksi mun sisko ei näe mitään blogisivun julkaisuja kännykästä katsoessa, mutta tabletilla selatessa kuulemma saa ilmoitukset…

  5. Anu / Mielilandia avatar

    Kiva postaus! Mielenkiintoista kuulla, miten toiset bloggaajat ovat lisänneet oman bloginsa näkyvyyttä.

    Täytyy myöntää, että mä en pitkään edes juuri niin välittänyt kävijäluvuista (oon alkanut blogata ekan kerran joskus vuonna 2008, joten se varmaan vaikuttaa ajattelutapaan :D). Viime aikoina olen kuitenkin alkanut kiinnostua siitä, koska onhan se kiva, että toisetkin huomaavat ja ehkä jopa jotenkin hyötyvät omasta panostuksesta.

    Hakukoneoptimointiin en kyllä ole vielä perehtynyt oikein mitenkään, enkä tiedä, kuinka paljon lukijoita tulee Googlen kautta. Mutta Google ja Facebook tuovat kyllä eniten lukijoita, se on selvää. Sen oon kanssa huomannut, että jutun otsikolla on valtava merkitys, ja otsikon muotoilua yritänkin miettiä pidempään kuin kaksi sekuntia etenkin kyseessä on jokin informatiivinen postaus.

    Facebookin blogiryhmät ovat myös tärkeitä sekä bloggaajan että lukijan vinkkelistä. Moni kiva blogi, sun blogi mukaan luettuna, ois varmaan jäänyt löytymättä, jos esim. Ulkosuomalaisten blogit -ryhmää ei olisi. 🙂

    1. Jonna avatar

      Minäkin seuraan blogeja eniten tuon ulkosuomalaiset blogit -ryhmän kautta. Ja samat sanat, olen iloinen, että löysin blogisi! Muutenkin facebook on tänä päivänä todellakin merkittävässä asemasa blogien seuraamisesa ja näkyvyydessä myös. Ja keskustelukin tuntuu pitkälti siirtyneet Facebookkiin blogijakojen yhteyteen. Joka on tietysti toisaalta kivaa, mutta on aina mahtavaa saada kommentteja myös tänne blogin puolelle. Facebookissa ne hukkuvat ajan myötä, mutta tänne jäävät paremmin talteen. Siksi onkin ollut erityisen ilahduttavaa huomata, miten paljon tämä postaus on innoittanut kommentointia 🙂

      Otsikon, siis hyvän ja vetävän, keksiminen on melkeinpä vaikeinta. Tai ainakin välillä tuntuu siltä 😀

  6. Päivi / Puolivälissä avatar

    Hakukoneoptimointi tosiaan toimii. Olen itse alkanut vähän aikaa sitten tehdä sitä viiniblogissani. Huomasin juuri että uusin postaukseni nousi heti hakutuloksissa kakkoseksi! Blogiini tullaan muutenkin eniten googlen kautta, mutta määrät eivät ole päätähuimaavia kun kyseessä on kuitenkin tarkkaan rajattu aihepiiri. Hakukoneen kautta blogiin päätyy joitakin satoja kävijöitä kuukaudessa. Kulunut kuukausi on ollut ensimmäinen, jolloin kävijämäärä facebookista on ollut googlea isompaa, mutta olenkin panostanut edelliseen enemmän.

    1. Jonna avatar

      Kiva kuulla, että optimoinnista on ollut heti suoraa hyötyä. Tuo on totta, että viiniblogille ei saman lailla lukijoita voi edes odottaa, koska se on aika rajattu aihe. Minäkin olen huomannut, että viinimatkailuaiheiset postaukseni eivät ole niitä suosituimpia ja luetuimpia postauksiani, mutta kyllä niillekin omat lukijansa löytyvät. Minulla pitkään Facebook oli suurin lukijoiden lähde, mutta nyt google on ohittanut sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *