Joulunvietto Saksassa

Joulu on iso juhla Saksassa.

Joulunalusaikaan kuuluvat kiinteänä osana lukuisat joulumarkkinat, adventtikalenterit ja adventtijuhlat ja kaupat pursuilevat joulusuklaita, -koristeita ja -kukkia. Kaupatkin ovat poikkeuksellisesti auki sunnuntaisin, jotta lahjaostoksille ehtii paremmin. Kaiken kaupallisuuden ohella joulun uskonnollinen sanoma on myös vahvasti esillä ja seimikuvaelma on hyvin tyypillinen joulun ajan koriste. Kouluista käydään myös joulukirkossa ennen joululomaa. Esikoisen koulusta evankelisessa kirkossa ja keskimmäisen koulusta katolisessa messussa.

Ajattelin koota tähän muutamia huomioitani joulunvietosta Saksassa. On aina mielenkiintoista kuulla muiden maiden tavoista ja perinteistä. En kyllä ole mikään saksalaisen joulunvieton asiantuntija, olemmehan kokonaan suomalainen perhe. Lisäksi on hyvä muistaa, että Saksa on iso maa ja eroja eri alueiden välillä on runsaasti. Myös uskonto vaikuttaa. Täällä meillä päin suurin osa on katolisia.

Näin houkuttelevan näköisestä portista käydään Kölnin Heumarktin joulumarkkinoille!
Suomalaisessa ja saksalaisessa joulun vietossa on luonnollisesti monia yhteisiä piirteitä.

Suomeen on otettu paljon perinteitä Saksasta, mutta toki myös Ruotsista ja Venäjältä. Monet suositut joululaulut ovat käännöksiä. Esimerkiksi Oi kuusipuu ja Jouluyö, juhlayö ovat alkuperältään saksalaisia joululauluja. Joulukuusiperinne on myös lähtöisin Saksasta. Täällä meilläpäin Saksaa joulukuusi myydään ja tunnetaan lähinnä nimellä Christbaum, joillakin alueilla käytetään myös nimeä Weichnachtsbaum tai Tannenbaum.

Joulukuusi on peräisin 1500-luvun Saksasta, nykyisen Strasbourgin alueelta. Kuuset olivat aluksi pieniä ja niitä ripustettiin kattoon tai pidettiin pöydillä. Niiden koristelu alkoi 1600-luvun alussa ja kynttilöitä alettiin käyttää 1600-luvun lopulla. Saksasta joulukuusi levisi Englantiin ja Pohjoismaiden aatelisten keskuuteen 1800-luvulla.     lähde Wikipedia.

Joulukuusiperinteeseen liittyy vielä sellainenkin seikka, että täällä Saksassa edelleen käytetään usein aitoja oikeita kynttilöitä joulukuuden koristeina. Kuusilaatujen täytyy toki olla melko tukevaa tekoa, jotta kynttilät pysyvät oksilla suorassa, eivätkä oksat taitu kynttilän painosta.

Upea joulukuusi Kölnin Domin joulumarkkinoilta.
Joululahjat tuo Kristus-lapsi.

Ensimmäinen itselleni uusi (ja yllättävä) asia saksalaisesta joulusta oli se, että joissakin perheissä joululahjat tuo Kristus-lapsi (Christkind), ei suinkaan joulupukki (Weihnachtsmann)! Ensivaikutelmana luulin tämän olevan katolinen perinne, mutta oikeasti tämä onkin protestanttinen Lutherin alkuunlaittama perinne. Täällä joulukuun kuudes päivä vierailee pyhä Nikolaus, joka jakaa lapsille lahjoja ja suklaata saappaisiin oven taakse. Pyhän Nikolauksen päivän vietosta voit lukea lisää aiemmasta postauksestani täältä . Nikolaus -perinteestä meidän tuntemamme joulupukkikin on saanut alkunsa (ja punainen nuttu periytyy tietenkin Coca-Cola -pukilta). Vastaiskuna katoliselle pyhän Nikolauksen perinteelle, halusi Luther kehitellä jouluksi Kristus-lapsen lahjoja tuomaan. Saksassa siis osaan perheisiin joululahjat tuo joulupukki, osaan Kristus -lapsi. Nykypäivänä tapa ei myöskään ole pelkästään uskontoon sidottu, vaan vaihtelee perhe- ja aluekohtaisesti.

Kuten joulupukille, on Kristuslapsellekin tapana kirjoittaa lahjatoivelistoja ennen joulua. Kristuslapselle lähetetään Saksassa postitse vuosittain noin 2 000 000 lasten lahjatoivekirjettä.

Joulukoristeet Saksassa eivät paljoa poikkea suomalaisista, mutta yksi selkeä ero on. ainakin täällä päin Saksaa seimikuvaelma löytyy melkein joka kodista ja niitä askarrellaan myös kouluissa ja päiväkodeissa. Seimikuvaelmat löytyvät myös jokaisilta joulumarkkinoilta.

Joulupäivänä syödään juhlaruokaa, jouluaattona perunasalaattia.

Suomessa joulunviettoon liittyy vahvasti tietyt ruuat, joita ei syödä kuin jouluna. Täällä Saksassa ei erityisiä jouluruokia oikeastaan ole, vaan jouluna syödään juhlavia ruokia, kuten muissakin juhlissa. Siis esimerkiksi kalkkunapaistia. Toki joulunaikaan liittyy paljon leivonaisia ja eräänlaisia piparkakkuja, joissa täälläkin on mausteena usein kaneli. Ja suklaata joka muodossa! Lue saksalaisista joululeivonnaisista lisää täältä: Stollen ja muita saksalaisia jouluherkkuja

Jouluaatto ei täällä ole myöskään se varsinainen juhlapäivä, vaan juhla-ateria syödään joulupäivänä. Jouluaattona syödään tavallista ruokaa, esimerkiksi perunasalaattia ja nakkeja. Suomalaisten joulupuuroksi mieltämä riisipuuro on täällä Saksassa arkipäiväinen välipala tai iltapala. Mekin sitä nykyään keittelemme harvase viikko ja päiväkodissa sitä tarjotaan joka maanantai (tosin riisimaitoon keitettynä) kanelisokerilla maustettuna aamun välipalana!

Joulukukkana tulppaanit.

Joulukukista tuli vielä mieleen, että joulutähtiä myydään täälläkin joulukukiksi, mutta suomalaisten suosima hyasintti on täällä enemmän kevätkukka. Niitä kasvaa keväisin yleisesti puutarhoissa. Jouluna sen sijaan myydään paljon tulppaaneita, jotka Suomessa taas liittyvät ehkä enemmän kevääseen.

12371061_10153875075903324_2783591726492406455_o

Me olemme suuntaamassa joulunviettoon läheisten luokse Suomeen, kunhan koululaisten joululoma ensin alkaisi. Toivomme kovasti valkoista joulua. Täällä meillä on nyt todella lämmintä, iltapäivisin jopa +16 ja aurinko paistaa ja linnut laulavat. Tuntuu enemmän keväältä kuin joululta! Ei siis auta kuin yrittää kuunnella joululauluja ja ahkeroida pukin apulaisen hommissa, niin jospa siitä joulutunnelma nousisi. Mukavaa joulun odotusta kaikille!

 

Comments

11 vastausta artikkeliin “Joulunvietto Saksassa”

 1. Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia avatar

  Kiva lukea erilaisista joulunviettotavoista. Kävimme viime vuonna muutamalla saksalaisella joulutorilla (ja yhdet Belgiassa plus Köpiksen) ja yksi mikä oli hauska huomata, niin siellä näytti olevan ihan paikallisetkin glühweinia nauttimassa 🙂 Kyllä jää Suomen joulutorit vielä kauas saksalaisten tunnelmasta, tykästyimme etenkin Bremenin toriin niin paljon että kävimme siellä kahdesti 😀

  Meilläkin on aikaa sitten päätetty ettei riisipuuroa ole mikään pakko säästää vain jouluun, kun se on vieläpä molempien lempipuuro. Tänä vuonna söimme sitä piruuttamme juhannusaattona aamupalaksi 😉

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Joulumarkkinat ovat kyllä mukavia paikkoja ja todellakin myös paikallisten suosiossa! Kölnissä on kaikkiaan 10 markkinat eli jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa ?

 2. Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia avatar

  Yritin avata noista Avainsanoista joukumarkkinapostauksesi, mutta siitä tuli herja ”sivua ei löydy”. Kokeilin paria muutakin ja sama juttu.

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Kiitos tiedosta! Täytyy selvitellä mikä vikana… Onneksi nuo tekstissä olevat linkit toimii, voisin vaikka lisätä siihen muutkin joulumarkkinoista kirjoittamani jutut.

  2. jujukas avatar
   jujukas

   Täältä löytyvät kaikki joulumarkkinoista kirjoittamani jutut. Eli ekana yleisesti Kölnin joulumarkkinoista ja sitten tarkemmin Kölnin homoseksuaaleille suunnatut joulumarkkinat ja Siegburgin keskiaikamarkkinat

 3. Martta / Martan Matkassa avatar

  Tämähän sattui hyvin 🙂 Olipa kiva lukea saksalaisista jouluperinteistä, viime vuonna kirjoitin blogiini suomalaisista jouluperinteistä ja tuolloin törmäsin usein siihen, että moni perinne on tullut Suomeen todella Saksasta! Omassa blogissani on tänä vuonna pyörinyt joulukalenteri eri maiden joulun vietosta ja sitä on ollut todella mielenkiintoista tehdä ja olen sen myötä oppinut paljon eri maiden joulunvietosta. Täytyypä käydä lukemassa sinun aikaisempi juttu Pyhästä Nikolauksesta, kirjoitin itse myös hänestä 😉 Mukavaa joulunodotusta!

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Täytyykin tulla ajan kanssa lukemaan joulukalenteriasi. Muiden maiden tavat ovat tosiaan mielenkiintoisia ja on aina kiva oppia uutta. Mukavaa joulunodotusta sinnekin!

 4. Tiia/ReiseReise avatar
  Tiia/ReiseReise

  Mielenkiintoisia eroja ja samalaisuuksia. Jollekin joulumarkkinoille olisi kyllä kiva mennä joku talvi, Köln on ainakin muutenkin kaunis kaupunki, joten ehkäpä sinne joskus.

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Ei muuta kuin suunnittelemaan loppuvuodeksi joulumarkkinareissua Saksaan, kyllä kannattaa! Köln on kyllä hyvä matkakohde, jos kaupunkilomasta tykkää. Jos taas tykkää enemmän pienemmistä paikoista, niin Kölnin lähiseuduilta löytyy kyllä kauniita paikkoja vaikka kuinka. Rheinin ja Moselin jokilaaksoissa pääsee jo todellakin erilaisiin tunnelmiin ja maisemiin viininviljelyrinteiden, vanhojen kylien ja linnojen keskuudessa 🙂

   1. Mikko avatar
    Mikko

    Ja todellakin sitten ihan loppuvuoteen kannattaa ne reissut suunnitella. Itse onnistuin olemaan turhankin ajoissa, mutta eihän marraskuun lopulla vielä mitään joulumyyntejä ollut Saksassa ymmärretty aloittaa, vaan olimme jo ihan lähtö kuopissa paluu matkalle, kun joulukuun alkupäivinä ensimmäiset joulutorit vihdoin avautuivat, ja jonkun ostoksenkin onnistuimme tekemään. Paikallisillehan nuo Joulutorit toimivat ihan arkisina ostospaikkoina, sillä joulusesonki ja kausituotteiden myynti on hieman erilaista ja toimii toisin kuin suomalaisten ostoskeskushelvetit. 😉

    Ja tokihan tuo lahja-perinne on perua ihan raamatusta ja nykyisen Israelin alueelta… Jokaisella maalla on sitten siitä vähän omat sovelluksensa ja tapansa. Puhutellaanhan tuota venäläisten pakkasukkoakin toisinaan St. Nikolaukseksi, ja Suomessakin joulupukki tunnettiin jo ennen kristinuskoa, joskin vähän keppostelevaisemmassa noitamuodossa, jonka papisto sittemmin kesytti… 😉

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

     Kiitos kattavasta kommentista. Ja joo, ihan totta, että kannattaa etukäteen selvittää milloin joulumarkkinat avautuvat. Täällä kölnissä ne alkavat aina marraskuun lopulla, kun adventtiaika alkaa. Tänä vuonna Kölnin joulumarkkinat avautuvat 21.11.2016. Pienemmillä paikkakunnilla joulkumarkkinat voivat aueta vasta joulukuussa tai ylipäätään olla auki vaikka vain muutamana viikonloppuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *