Millaisia kauppakasseja sinä käytät? Oletko koskaan miettinyt mitä kauppakassisi kertoo sinusta tai sinulle?
Havahduin itse tässä joku aika, että meille on kertynyt vuosien saatossa kauppakasseja monista lähteistä ja maista ja ne kertovat omalla tavallaan meille omaa tarinaansa, liittyvät johonkin elämäntilanteeseen tai ovat matkamuistoja. Noinkin pienellä ja arkisella esineellä, käyttöhyödykkeellä, on yllättävän monta puolta ja tarinaa kerrottavanaan. Että siinä samalla, kun raahaat mukanasi viikon ruokaostoksia, kannat samalla mukanasi palaa menneisyydestäsi, matkamuistoa tai hetkeä, joka kassiin liittyy. Tai voit miettiä minkalaista sisältöä ruokakassissasi oli vaikkapa kymmenen vuotta sitten ja miten elämäsi on muuttunut kassin olemassaolon aikana.
Itse olen pyrkinyt välttämään muovikassien käyttöä jo kauan ennen kuin asiasta tuli trendikästä. Ensimmäisen isomman ympäristötietoisuusherätyksen sain lukiossa aiheeseen liittyvällä biologian lisäkurssilla. Tästä on aikaa jo sellaiset (apua, ihan oikeasti) parikymmentä vuotta! Ompelin silloin kaksi kankaista kauppakassia kirpputorilta ostamastani vanhasta 70-luvun verhosta. Ja uskokaa tai älkää, nämä kauppakassit ovat yhä meillä käytössä. Täytyy siis kehua, että noissa noin 50 vuotta vanhoissa kankaissa on kyllä ollut laatu jotain ihan muuta kuin nykypäivän kankaissa! Ja näköjään ompelujälkenikin on ollut melkoisen kestävää.
Tämän jälkeen kauppakassivalikoimaamme on tullut monia yksilöitä lisää. Yksi rakkaimmista ja ihania muistoja herättävä vieläkin käytössä oleva kassi on Ranskan Grenoblen Carrefourista ostettu kestokassi. Kassissa on jo reilusti rispaantumaa alakulmissa, mutta yhä vaan se palvelee kasvanutta perhettä ruokaostoksilla. Kassin hankkimishetkellä asuimme Ranskassa ja haaveilimme perheenlisäyksestä. Nykyään kassi kulkee täällä Saksassa ja sisälle pakataan viiden hengen perheen ostoksia.
Toinen edelleen aktiivikäytössä oleva kauppakassi on kovapohjainen, valtavan kokoinen YH-asumisoikeusasuntojen mainoskassi, jonka saimme muuttaessa YH-asuntoon Espooseen esikoisemme syntymän jälkeen. Tälläkin kassilla on ikää jo reilut 10 vuotta, mutta oikeastaan minkäänlaista kulumaa ei ole. Kassi on suuren kokonsa vuoksi mieheni eniten käyttämä kauppakassi. Täyteen pakattuna siitä tulee niin painava, että sen kantamiseen tarvitaan miehistä voimaa. Ja tukevuutensa ja suuren kokonsa vuoksi se on myös helposti ja nopeasti pakattavissa kaupan kassalla (kuten tiedätte, Saksan kassoilla ei ole pitkiä hihnoja, vaan tavarat on lastattava salamannopeudella kassalta suoraan kauppakassiin).
Näiden isompien kassien ja itse ompelemieni kierrätyskassien lisäksi käytössä on useita pienempiä kangaskasseja, joita on kulkeutunut lahjaksi tai mainoskasseina. Ja sitten on valikoima isompia kestokasseja, joita useimmiten käytän muissa tarkoituksissa kuin kauppakasseina. Tällä hetkellä meillä on taloyhtiössä pyykkihuone alakerrassa ja käytänkin isoja kauppakasseja mm pyykkien kantamiseen asunnon ja pyykkituvan välillä. Kasseissa kulkee myös ranta- tai uimahallivarusteet, leivonnaiset ja kakut vaikkapa päiväkodin juhliin jne.
Näiden kestokassien joukossa on useita tavallaan matkamuistoiksi luokiteltavia yksilöitä. Meiltä löytyy Hollannista ostettuja kasseja kaksin kappalein. Erityisesti Jumbon keltainen kassi piristää värillään. Sen sisällä kannoimme tuliaisiksi ostettuja leivänpäällisströsseleitä ja noitapillejä. Yksi kestokassi löytyy myös Belgian puolelta. tämä kurkun kuvilla koristeltu kassi on ostettu Liegen Carrefourista. Sen sisällä kotiin kulkeutui belgialaista kirsikkaolutta ja suklaata. Kassin pohjasta löytyy sekä ranskaksi että flaamiksi teksti, jossa luvataan kassille ikuinen käyttö. Rikkoontuneen kassin saa nimittäin vaihtaa Carrefourissa uuteen.
Mutta mites sitten ne muovipussit? En voi kehua olevani kokonaan muovipussiton, mutta kyllä niiden käyttö ihan oikeasti on hyvin vähäistä. Saksaan muutettua muovipussien käyttö vähentyi entisestään. Täällä on ollut jo pidempään kaikissa muovipusseissa maksu eli niitä ei niin vain ilmaiseksi jaella kauppojen kassoilla. Saatoin minä ennenkin kuljettaa omaa kassia myös vaatekaupoilla mukana ja kieltäydyin usein ilmaisista muovikasseista. Nykyään kieltäydyn muovikassista vaatekaupoissa melkein aina, sillä vaatekaupoissakin muovikasseista peritään nykyään maksua. Erittäin hyvä asia. Onko tämä käytäntö tullut muuten jo Suomeenkin?
Muovikassien välttämisen helpottamiseksi olen ostanut lukuisia pikkuruisia kestokasseja. Nämä kassit menevät niin pieneen tilaan, että mahtuvat helposti kulkemaan mukana vaikka takin taskussa ja minulla on varuilta yksi kassi joka laukussa! Omani olen ostanut Rossmannista ja yhdellä kassilla taitaa olla hintaa 1,69€ ja vanhimmat kassit ovat kestäneet käytössäni jo 4,5 vuotta.
Välttelemme muovikassien kertmistä myös lomamatkoilla mahdollisimman paljon. Täytyy mainita, että oli kyllä aika hämmentyneet ilmeet Fort Lauderdalen Wallmartin kassalla, kun kaivoimme omat pienet kauppakassit kassalla esiin ja kieltäydyimme niistä naurettavista helposti hajoavista turhakkeista, joihin kassa olisi ostoksemme halunnut pakata.
Löytyykö ruudun takaa muita muovikassien välttelijöitä? Millaisia tarinoita sinun kauppakasseihisi liittyy? Mikä on sinun paras tai kestävin kauppakassisi? Kulkeeko sinun kauppakassisi mukana muistoja matkoilta?
Vastaa