Kauppakassin kertomaa

Millaisia kauppakasseja sinä käytät? Oletko koskaan miettinyt mitä kauppakassisi kertoo sinusta tai sinulle?

Havahduin itse tässä joku aika, että meille on kertynyt vuosien saatossa kauppakasseja monista lähteistä ja maista ja ne kertovat omalla tavallaan meille omaa tarinaansa, liittyvät johonkin elämäntilanteeseen tai ovat matkamuistoja. Noinkin pienellä ja arkisella esineellä, käyttöhyödykkeellä, on yllättävän monta puolta ja tarinaa kerrottavanaan. Että siinä samalla, kun raahaat mukanasi viikon ruokaostoksia, kannat samalla mukanasi palaa menneisyydestäsi, matkamuistoa tai hetkeä, joka kassiin liittyy. Tai voit miettiä minkalaista sisältöä ruokakassissasi oli vaikkapa kymmenen vuotta sitten ja miten elämäsi on muuttunut kassin olemassaolon aikana.

Itse olen pyrkinyt välttämään muovikassien käyttöä jo kauan ennen kuin asiasta tuli trendikästä. Ensimmäisen isomman ympäristötietoisuusherätyksen sain lukiossa aiheeseen liittyvällä biologian lisäkurssilla. Tästä on aikaa jo sellaiset (apua, ihan oikeasti) parikymmentä vuotta! Ompelin silloin kaksi kankaista kauppakassia kirpputorilta ostamastani vanhasta 70-luvun verhosta. Ja uskokaa tai älkää, nämä kauppakassit ovat yhä meillä käytössä. Täytyy siis kehua, että noissa noin 50 vuotta vanhoissa kankaissa on kyllä ollut laatu jotain ihan muuta kuin nykypäivän kankaissa! Ja näköjään ompelujälkenikin on ollut melkoisen kestävää.

Tämän jälkeen kauppakassivalikoimaamme on tullut monia yksilöitä lisää. Yksi rakkaimmista ja ihania muistoja herättävä vieläkin käytössä oleva kassi on Ranskan Grenoblen Carrefourista ostettu kestokassi. Kassissa on jo reilusti rispaantumaa alakulmissa, mutta yhä vaan se palvelee kasvanutta perhettä ruokaostoksilla. Kassin hankkimishetkellä asuimme Ranskassa ja haaveilimme perheenlisäyksestä. Nykyään kassi kulkee täällä Saksassa ja sisälle pakataan viiden hengen perheen ostoksia.

Toinen edelleen aktiivikäytössä oleva kauppakassi on kovapohjainen, valtavan kokoinen YH-asumisoikeusasuntojen mainoskassi, jonka saimme muuttaessa YH-asuntoon Espooseen esikoisemme syntymän jälkeen. Tälläkin kassilla on ikää jo reilut 10 vuotta, mutta oikeastaan minkäänlaista kulumaa ei ole. Kassi on suuren kokonsa vuoksi mieheni eniten käyttämä kauppakassi. Täyteen pakattuna siitä tulee niin painava, että sen kantamiseen tarvitaan miehistä voimaa. Ja tukevuutensa ja suuren kokonsa vuoksi se on myös helposti ja nopeasti pakattavissa kaupan kassalla (kuten tiedätte, Saksan kassoilla ei ole pitkiä hihnoja, vaan tavarat on lastattava salamannopeudella kassalta suoraan kauppakassiin).

Näiden isompien kassien ja itse ompelemieni kierrätyskassien lisäksi käytössä on useita pienempiä kangaskasseja, joita on kulkeutunut lahjaksi tai mainoskasseina. Ja sitten on valikoima isompia kestokasseja, joita useimmiten käytän muissa tarkoituksissa kuin kauppakasseina. Tällä hetkellä meillä on taloyhtiössä pyykkihuone alakerrassa ja käytänkin isoja kauppakasseja mm pyykkien kantamiseen asunnon ja pyykkituvan välillä. Kasseissa kulkee myös ranta- tai uimahallivarusteet, leivonnaiset ja kakut vaikkapa päiväkodin juhliin jne.

Näiden kestokassien joukossa on useita tavallaan matkamuistoiksi luokiteltavia yksilöitä. Meiltä löytyy Hollannista ostettuja kasseja kaksin kappalein. Erityisesti Jumbon keltainen kassi piristää värillään. Sen sisällä kannoimme tuliaisiksi ostettuja leivänpäällisströsseleitä ja noitapillejä. Yksi kestokassi löytyy myös Belgian puolelta. tämä kurkun kuvilla koristeltu kassi on ostettu Liegen Carrefourista. Sen sisällä kotiin kulkeutui belgialaista kirsikkaolutta ja suklaata. Kassin pohjasta löytyy sekä ranskaksi että flaamiksi teksti, jossa luvataan kassille ikuinen käyttö. Rikkoontuneen kassin saa nimittäin vaihtaa Carrefourissa uuteen.

Mutta mites sitten ne muovipussit? En voi kehua olevani kokonaan muovipussiton, mutta kyllä niiden käyttö ihan oikeasti on hyvin vähäistä. Saksaan muutettua muovipussien käyttö vähentyi entisestään. Täällä on ollut jo pidempään kaikissa muovipusseissa maksu eli niitä ei niin vain ilmaiseksi jaella kauppojen kassoilla. Saatoin minä ennenkin kuljettaa omaa kassia myös vaatekaupoilla mukana ja kieltäydyin usein ilmaisista muovikasseista. Nykyään kieltäydyn muovikassista vaatekaupoissa melkein aina, sillä vaatekaupoissakin muovikasseista peritään nykyään maksua. Erittäin hyvä asia. Onko tämä käytäntö tullut muuten jo Suomeenkin?

Muovikassien välttämisen helpottamiseksi olen ostanut lukuisia pikkuruisia kestokasseja. Nämä kassit menevät niin pieneen tilaan, että mahtuvat helposti kulkemaan mukana vaikka takin taskussa ja minulla on varuilta yksi kassi joka laukussa! Omani olen ostanut Rossmannista ja yhdellä kassilla taitaa olla hintaa 1,69€ ja vanhimmat kassit ovat kestäneet käytössäni jo 4,5 vuotta.

Välttelemme muovikassien kertmistä myös lomamatkoilla mahdollisimman paljon. Täytyy mainita, että oli kyllä aika hämmentyneet ilmeet Fort Lauderdalen Wallmartin kassalla, kun kaivoimme omat pienet kauppakassit kassalla esiin ja kieltäydyimme niistä naurettavista helposti hajoavista turhakkeista, joihin kassa olisi ostoksemme halunnut pakata.

Löytyykö ruudun takaa muita muovikassien välttelijöitä? Millaisia tarinoita sinun kauppakasseihisi liittyy? Mikä on sinun paras tai kestävin kauppakassisi? Kulkeeko sinun kauppakassisi mukana muistoja matkoilta?


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Kauppakassin kertomaa”

  1. Leena avatar
    Leena

    Ehdottomasti ei muovipussia. Otan mukaan myös aina kokoontaitettavan kestopussukan. Yksi yli muiden on Amsterdamista mukaan tullut tulppaanikassi ja toinen Miami Beachin hotellista saatu ihanuus. Tekisi mieli matkustaa Ruandaan, jossa muovipussit ovat täysin kiellettyjä. No kyllähän sinne muutenkin olisi kiva matkata.

    1. Jonna avatar

      Mahtvaa, hienoa kuulla, että meitä muovipusseja välttäviä on monia! Nuo pienet kokoontaiteltavat kestokassit ovat kyllä eri käteviä. Helppo pitää aina mukana.

  2. Liisa / Hollanninhippiäinen avatar

    Kyllä, ympäristöä ajatellen mennään, tukevilla puuvillakasseilla varustettuna. Yhden kassin kuva on saksalaisten ruokakauppojen klassikko, jossa sarjakuvamainen kilpikonna ja sammakko pusivat toisiaan sateenkaaren alla. Sillä juhlittiin taannoin supermarkettien sopimusta lopettaa kilpikonnakeiton, sammakonreisien ja muiden uhanalaisista eläimistä tehtyjen tuotteiden tarjoamisen vaikoimissaan. Ohut turkoosikukkainen kassini taas on aitoa dederonia, joka oli DDR:ssä valmistettu tekokuitu, länsimaiden perlonin vastike. Bonnin kivasta Haus der Geschichte-museosta sai väliaikaisesti dederon-kasseja tekokuitunäyttelyn kunniaksi.

    1. Jonna avatar

      Mua vähän harmittaa, kun suurin osa meidän kestokasseista on jotain tekokuitua, mutta toisaalta ovat siten kevyempiä kantaa mukana. Ja pääasiahan on, ettei ota sitä lähes kertakäyttöistä muovipussia. Mulllakin noi tekokuituiset kestokassit ovat kestäneet siis jo vuosien aktiivista käyttöä. Olenkin nähnyt täällä katukuvassa noita kilpikonna+sammakko -kasseja, mutta en tiennyt niiden taustaa. Upea juttu!

  3. Kati Suomalainen im Allgäu avatar

    Sama juttu täällä, olen vältellyt muovikassien käyttämistä jo parikymmentä vuotta. Mulla löytyy niitä kangaspussukoita joka lähtöön ja väriin. Jopa niin paljon että olen alkanut lahjoittamaan niitä ympäriinsä. Jostain niitä on vain kertynyt, yhden tai kaksi olen itse ostanut. Mulla ei taida olla ulkomailta hommattuja jos ei pirkka-kassia lasketa? Se on ihanan vihreä oisko ivana helsingin suunnittelema? Se on mun lemppari kun sinne mahtuu kanssa niin paljon tavaraa ja se väri on niin herkullinen. Musta on huippua että vaateliikkeiden muovipussit maksaa nykyään. Ne oli kyllä käteviä roskapusseja mutta niitä oli välillä niin paljon ettei ne mahtunut mihinkään (olikohan shoppailtu liikaa?).

    1. Jonna avatar

      Mun mielestä kans ihan huippua, että myös vaatekauppojen muovipussit maksavat. Saa monen harkitsemaan sen ottamista. Kyllähän muovikassinkin toki voi käyttää uudestaan, meilläkin niitä käytetään esim kenkapusseina, märille uikkareille tms ja sitten lopulta roskapussina. Mutta roskapussejakaan ei montaa tarvita. Meidän viiden hengen perheessä kertyy sekajätettä yksi pieni pussi viikossa eli ei juuri mitään. Eläköön Saksan mahtava kierrätyssysteemi ja sen helppous!

  4. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA avatar

    Loistava aihe, hyvä on kirjoittaa tällaisesta ja lisätä mahdollisimman paljon ihmisten tietoutta / vaikuttaa tekoihin. Inhoan muoviroskaa ja välttelen sitä niin paljon kuin vain mahdollista. Kotoa löytyy useita kestokasseja, jotka on kaiken lisäksi miljoona kertaa parempi kantaa kuin tavan muovipussia. Pitkän hihnan ansiosta sen saa kätevästi olalle ja uskolliseen reppuuni mahtuu hyvin aina puolet kauppaostoksista.

    Mua aina töissä suututtaa kauheasti, kun ihmiset pyytää pussia erittäin pieniin ostoksiin – mikä oikeasti menisi sellaisenaan.

    Kauhistuttaa myös tuo muoviroska maailmalla – meerten muoviroska on yksi suurimmista ympäristöongelmistamme. Meriin kulkeutuu vuosittain ainakin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä. Määrää voi verrata siihen, jos aaltoihin kipattaisiin jäteautollinen muovia vuorokauden jokainen minuutti vuoden ympäri. On ennustettu, että jos nykyinen tahti jatkuu, merissämme on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa. Siis ihan järkkyä. :c

    1. Jonna avatar

      Ihan mahtavaa miten paljon tämä postaus herätti kommentteja ja erittäin kiva kuulla, että aihe on koettu tärkeäksi. Itseäni ahdistaa ympäristön tila ja etenkin merien surkea tilanne. Kirjoittelinkin tästä joku aika sitten #reilutblogit teemalla. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/03/18/miten-voi-itameri-reilutblogit/ Itse pyrin aktiivisesti kieltäytymään kaikenlaisista pikkumuovipusseista, jos niitä jossain yritetään tarjota. Esim just pikkuostoksille. Sanon aina, etten tarvitse, kun mulla on tämä reppu tai oma kassi. Täällä Saksassa kyllä yleisestikin ihmisillä on omat kestokauppakassit mukana ja suurta hupia onkin bongailla minkälaisia kasseja ihmisiltä löytyy. Eikä mitenkään harvinaista ole sekään, että esim torille mennään oman kananmunakennon kanssa. Jossain vaiheessa itsekin käytin kestohedelmäpusseja, mutta nyt se on jäänyt. Toisaalta käytän hedelmäpussitkin uudestaan. Itse asiassa meidän perheen sekajätemäärillä hedelmäpussit toimivat ihan hyvin myös roskapussina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *