Helsingin saaret tutuksi: esittelyssä Pihlajasaari
Vain kymmenen minuutin laivamatkan päässä Helsingin merisatamasta pääsee aivan toisenlaisiin tunnelmiin. Pihlajasaari on Helsingin suosituimpia ulkoilusaaria, mutta siitä huolimatta tunnelma saarilla on rauhallinen ja hiljainen. En tiedä onko siellä enemmän kuhinaa kesäkuumalla, mutta ainakin aurinkoinen ja lämmin elokuun loppupuolen päivä saarella oli yllättävänkin hiljainen. Lisäksemme saaren rantakallioilla istuskeli ja poluilla käyskenteli vain muutamia muita saaresta ja kauniista säästä nauttivia kulkijoita.
Kahdesta saaresta muodostuva Pihlajasaari on sen verran iso, että kävijät jakautuvat tasaisesti ja omaa rauhaa on helppo löytää. Pihlajasaari tarjosi silmiä hivelevää aavaa merimaisemaa ja rauhoittavaa hiljaisuutta. Saarella on mahdollisuus lepuuttaa korviaan liikenteen melulta ja antaa merituulen tempoa hiuksia ja auringon hyväillä posken ihoa.
Pihlajasaaret Helsingin edustalla tarjoavat upeita hiekkarantoja, saaristolaistunnelmaa, telttailumahdollisuuden, upeat merimaisemat ja karun kaunista saariluontoa.
Pihlajasaari tai oikeastaan sillalla toisiinsa yhdistyvät kaksi saarta – Pihjajasaaret – kuuluvat Helsingin kaupungille. Kaupunki on ottanut saaren käyttöönsä jo vuonna 1929. Pihlajasaari on entinen huvilasaari ja muutama vanha huvila saarilta edelleen löytyy. Yhdessä niistä toimii ravintola.
Pihlajasaari palvelee helsinkiläisiä (ja muita kävijöitä) monipuolisena kesäsaarena. Saaressa on mahdollista uida, ihastella saaren monipuolista luontoa tai vaikkapa yöpyä teltassa telttailulle varatulla alueella. Saaresta löytyy useita WC:tä ja ravintolan lisäksi kahvila. Omien eväiden valmistamista varten löytyy grillipaikka ja keittokatos. Uimareita varten saaressa on söpöjä värikkäitä pukukoppeja, mutta yllätykseksemme ne olivat jo elokuun loppupuolella lukittuina. Uimarantojen yhteydessä oli myös kivan näköisiä leikkipaikkoja lapsille.
Ravintola Pihlajasaari
Pihlajasaaren komein huvila on rakennettu jo vuonna 1881. Vuodesta 1929 lähtien se on ollut Helsingin kaupungin omistama ja siinä on toiminut ravintola. Mekin istuimme kauniille kallioiselle kesäterasille myöhäiselle lounaalle.
Pihlajasaaren luontopolku
Pihlajasaaressa kiertää 2 km pituinen luontopolku. Tarkempaa tietoa polusta löytyy Helsingin kaupungin esitteestä. Me emme varsinaista polkua kiertäneet, vaikka kummankin saaren ympäri kävelimme välillä rantakallioita, välillä teitä myöten. Saari tarjoaa monenlaista luontoa, kallioisesta saaristoluonnosta aina rehevämpään, rauhoitettuun lehtoon. Saaressa onkin syytä kunnioittaa luontoa ja kulkea rauhoitusalueella vain merkittyjä reittejä pitkin.
Miten Pihlajasaareen pääsee?
Pihlajasaareen pääsee julkisilla eli JT-Linen liikennöimillä yhteysaluksilla joko Merisatamasta tai Ruoholahdesta. Meno-paluu maksaa aikuiselta 8,50€ (lippuhinta päivitetty 2023). JT-Line liikennöi väliä kesäkaudella. Merisatamasta vesibussit kulkevat toukokuusta syyskuuhun, Ruoholahdesta vähän lyhyemmän aikaa. Tarkemmat aikataulut ja ajankohtaisin tieto löytyvät täältä. Luonnollisesti Pihlajasaareen pääsee myös omalla veneellä.
Laivabongausta
Pihlajasaari sijaitsee Länsisataman lähellä, joten saaren ohitse lipuvat myös isot risteilijät. Pihlajasaarelta käsin voikin ihailla niin pientä purjevenettä kuin rahtialusta. Isojen laivojen bongailuun Pihlajasaari sopii todella mainiosti. Meidän vierailun aikana ohitse ajoi niin Eckerön kuin Tallinkin aluksia.
Helsingin saaret
Pihlajasaari nousi kertaheitolla Helsingin kohteiden suosikkilistalleni korkealle! Aiemmin olen hehkuttanut Suomenlinnan olevan lempipaikkani Helsingissä, mutta täytyy sanoa Pihlajasaaren menevän ainakin tämän ensimmäisen kokemuksen perusteella jos ei nyt ohi, niin vähintäänkin rinnalle. Suomenlinna on tietysti tarjonnaltaan vaikuttavampi, mutta toisaalta on nykyisellään jo vähän liian turistien kansoittama. Pihlajasaari tarjoaa enemmän luonnon rauhaa. Myös Vallisaaressa olen käynyt ja se on myös ehdottomasti käymisen arvoinen. Kuntoiluun Vallisaari on näistä saarista sopivin, siellä voi kiertää pisimmät lenkit.
Lue blogistani lisää kokemuksistani Helsingin saarista:
Harakan saarella oppimassa suomalaisesta luonnosta
Vastaa