Kölle alaaf! Nyt on menossa Kölnissä ns viides vuodenaika eli KARNEVAALIT!
Se on sellainen bakkanaali ja juhla vailla vertaa, että oksat pois! Tai paremminkin tavalliset vaatteet pois ja tilalle mitä erilaisempia naamiaisasuja! Saksalaiset todellakin ottavat karnevaaleista ilon irti ja päästävät mielikuvituksen valloilleen. Virallisesti karnevaali alkaa aina edellisen vuoden marraskuussa eli tarkemmin ottaen 11.11. klo 11:11. Karnevaalit huipentuvat viikon mittaiseen riehaan ennen pääsiäisen paastoon laskeutumista.
Karnevaaliviikko alkaa aina laskiaissunnuntaita edeltävänä torstaina (vuonna 2018 se on 8.2.). Se on Weiberfastnacht eli naisten oma karnevaalipäivä. Tällöin naisilla on lupa leikata miesten kravatit poikki. Se on symbolinen kastraatio, joka merkitsee sitä, että valta on siirtynyt tuon päivän ajaksi naisille. Meillä lasten päiväkodissa ja kouluissa juhlitaan torstaina karnevaaleja ja lapset ovat pukeutuneita naamiaisasuihin ja kouluissa saattaa kiertää myös esiintyjiä esittämässä perinteisiä karnevaalilauluja ja tansseja.
Karnevaalit ovat varsinkin katolisissa maissa laskiaisen aikaan ennen paastoa vietetty riehakas juhla.
Karnevaali-sanan alkuperäistulkintoja on useita; erään tulkinnan mukaan sana tulee keskiaikaisen latinan termistä carnem levare, joka tarkoittaa ”ottaa pois liha”. Mahdollisia alkuperiä ovat myös carnem vale (hyvästi liha) ja carnem laxare (jättää liha). Toisaalta sanan on myös arveltu johtuvan sanoista carrus navalis (laivavaunu), mikä viittaisi kulkueissa käytettyihin koristeltuihin laivan muotoisiin vaunuihin.
Maailman suurin karnevaali on Rion sambakarnevaali. Nykyään karnevaali-sanaa käytetään yleisesti monista muistakin karnevaaleja muistuttavista juhlista.
lähde Wikipedia
Kölnin Rosenmontag-kulkueen sanotaan olevan Saksan suurin karnevaalikulkue!
Karnevaaleja vietetään suuressa mittakaavassa myös muissa Reinin varren kaupungeissa kuin Kölnissä. Esimerkiksi Frankfurtissa, Mainzissa ja Düsseldorfissa karnevaaleja juhlitaan isosti ja näyttävästi. Varsinainen karnevaalijuhlinta alkaa Kölnissä torstaina ja huipentuu maanantain (Rosenmontag) suurkulkueisiin. Osassa Kölniä vielä tiistainakin on kulkueita. Monilla Kölnissä perjantai ja maanantai ovat vapaapäiviä töistä ja kaikki koulut ja päiväkodit ovat kiinni. Karnevaalit myös vetävät Kölniin paljon turisteja. On arvioitu, että Rosenmontagin pääkulkuetta tulee seuraamaan miljoona ihmistä! On siinä väkeä! Itse en suoraan sanoen ole lasten kanssa halunnut Kölnin keskustaan mennä.
Me olemme tyytyneet joka vuosi juhlimaan kouluissa ja päiväkodissa sekä katsomaan oman kaupunginosamme kulkuetta, joka on aina lauantaina. Tässä kirjoituksessa olevat kuvat ovat tästä lauantaisesta kulkueesta vuodelta 2016 (ja Vuoden 2017 kulkuekuvia pääset kurkkimaan tästä). Siinäkin riittää ihmeteltävää, kun parin tunnin ajan seurue toisensa perään, tanssii, laulaa tai ihan vaan heittelee karamelleja ja muita herkkuja. Välillä on soittokunta pitämässä tunnelmaa yllä.
Parhaimpana vuonna olemme onnistuneet keräämään yli 6 kg karkkia kulkueen aikana!
Täytyy kyllä myöntää, että osa karkeista ei ole kovin hyviä. Itseasiassa juuri löysin kaapistamme viime vuotisia karnevaalisaaliita, jotka eivät ole kenellekään vuoteen maistuneet!!! Ja minä sentään olen todella perso makeisille…
Suomessahan tähän aikaa vietetään laskiaista ja laskiasriehaan kuuluu myös ilonpito ja rasvaisen ruuan syöminen, jotta jaksaa sitten paastota. Täällä Kölnissä karnevaalikulkueissa heitellään karkkeja ja perinteiset karnevaalileivonnaiset ovat melkoisen rasvaisia, esimerkkinä tästä munkki. Karnevaaleissa koristeena on ilmapallot ja serpentiinit ja monia näyteikkunoita koristavat klovnihahmot. En voi olla väittämättä, että Suomen vappuun on otettu mallia näistä karnevaaleista. Vai miten muuten selittäisit sen, että vappuna pukeudutaan naamiaisasuihin, syödään munkkeja ja koristellaan paikat ilmapalloin ja serpentiinein?!! Olen muuten saanut paljon ihmettelyä osakseni, kun olen täällä kertonut Suomen vapunvietosta… Täällähän vappu on puhtaasti työväenjuhla vakavine marsseineen!
Vastaa