Kölnin karnevaalit

Kölle alaaf! Nyt on menossa Kölnissä ns viides vuodenaika eli KARNEVAALIT!

Se on sellainen bakkanaali ja juhla vailla vertaa, että oksat pois! Tai paremminkin tavalliset vaatteet pois ja tilalle mitä erilaisempia naamiaisasuja! Saksalaiset todellakin ottavat karnevaaleista ilon irti ja päästävät mielikuvituksen valloilleen. Virallisesti karnevaali alkaa aina edellisen vuoden marraskuussa eli tarkemmin ottaen 11.11. klo 11:11. Karnevaalit huipentuvat viikon mittaiseen riehaan  ennen pääsiäisen paastoon laskeutumista.

Karnevaaliviikko alkaa aina laskiaissunnuntaita edeltävänä torstaina (vuonna 2018 se on 8.2.). Se on Weiberfastnacht eli naisten oma karnevaalipäivä. Tällöin naisilla on lupa leikata miesten kravatit poikki. Se on symbolinen kastraatio, joka merkitsee sitä, että valta on siirtynyt tuon päivän ajaksi naisille.  Meillä lasten päiväkodissa ja kouluissa juhlitaan torstaina karnevaaleja ja lapset ovat pukeutuneita naamiaisasuihin ja kouluissa saattaa kiertää myös esiintyjiä esittämässä perinteisiä karnevaalilauluja ja tansseja.

WP_20150214_006
Isä ja tytöt lähdössä kulkuetta seuraamaan. (2015)

Karnevaalit ovat varsinkin katolisissa maissa laskiaisen aikaan ennen paastoa vietetty riehakas juhla.

Karnevaali-sanan alkuperäistulkintoja on useita; erään tulkinnan mukaan sana tulee keskiaikaisen latinan termistä carnem levare, joka tarkoittaa ”ottaa pois liha”. Mahdollisia alkuperiä ovat myös carnem vale (hyvästi liha) ja carnem laxare (jättää liha). Toisaalta sanan on myös arveltu johtuvan sanoista carrus navalis (laivavaunu), mikä viittaisi kulkueissa käytettyihin koristeltuihin laivan muotoisiin vaunuihin.

Maailman suurin karnevaali on Rion sambakarnevaali. Nykyään karnevaali-sanaa käytetään yleisesti monista muistakin karnevaaleja muistuttavista juhlista.

lähde Wikipedia

Nämä kulkueessa esiintyneet riikinkukot vuodelta 2014 ovat ehkä vieläkin taidokkaimpia näkemiäni. On siinä viimeisen päälle toteutettu puku ja kasvomaalaukset.
Nämä kulkueessa esiintyneet riikinkukot vuodelta 2014 ovat ehdottomasti hienoimpien näkemieni joukossa. On siinä viimeisen päälle toteutettu puku ja kasvomaalaukset.

Kölnin Rosenmontag-kulkueen sanotaan olevan Saksan suurin karnevaalikulkue!

Karnevaaleja vietetään suuressa mittakaavassa myös muissa Reinin varren kaupungeissa kuin Kölnissä. Esimerkiksi Frankfurtissa, Mainzissa ja Düsseldorfissa karnevaaleja juhlitaan isosti ja näyttävästi. Varsinainen karnevaalijuhlinta alkaa Kölnissä torstaina ja huipentuu maanantain (Rosenmontag) suurkulkueisiin. Osassa Kölniä vielä tiistainakin on kulkueita. Monilla Kölnissä perjantai ja maanantai ovat vapaapäiviä töistä ja kaikki koulut ja päiväkodit ovat kiinni. Karnevaalit myös vetävät Kölniin paljon turisteja. On arvioitu, että Rosenmontagin pääkulkuetta tulee seuraamaan miljoona ihmistä! On siinä väkeä! Itse en suoraan sanoen ole lasten kanssa halunnut Kölnin keskustaan mennä.

Me olemme tyytyneet joka vuosi juhlimaan kouluissa ja päiväkodissa sekä katsomaan oman kaupunginosamme kulkuetta, joka on aina lauantaina. Tässä kirjoituksessa olevat kuvat ovat tästä lauantaisesta kulkueesta vuodelta 2016 (ja Vuoden 2017 kulkuekuvia pääset kurkkimaan tästä). Siinäkin riittää ihmeteltävää, kun parin tunnin ajan seurue toisensa perään, tanssii, laulaa tai ihan vaan heittelee karamelleja ja muita herkkuja. Välillä on soittokunta pitämässä tunnelmaa yllä.

Parhaimpana vuonna olemme onnistuneet keräämään yli 6 kg karkkia kulkueen aikana!

Täytyy kyllä myöntää, että osa karkeista ei ole kovin hyviä. Itseasiassa juuri löysin kaapistamme viime vuotisia karnevaalisaaliita, jotka eivät ole kenellekään vuoteen maistuneet!!! Ja minä sentään olen todella perso makeisille…

Piraatit ampuvat karkit tykillä 😀
WP_20140301_016
Kamelle! huudetaan kulkueessa, jotta saadaan karkkia. ja sitten saalis heti talteen!
WP_20140301_021
Ja pitäähän sitä kulkueeseen osallistuvienkin huolehtia omasta nestetasapainostaan 🙂
Lisäys: tässä vuoden 2016 saalis maton päälle kumottuna :P
Lisäys: tässä vuoden 2016 karnevaalisaalis maton päälle kumottuna 😛
WP_20140301_027
Saksalaista tehokkuutta! Karnevaalikulkueessa viimeisenä tulevat siivousautot 🙂

Suomessahan tähän aikaa vietetään laskiaista ja laskiasriehaan kuuluu myös ilonpito ja rasvaisen ruuan syöminen, jotta jaksaa sitten paastota. Täällä Kölnissä karnevaalikulkueissa heitellään karkkeja ja perinteiset karnevaalileivonnaiset ovat melkoisen rasvaisia, esimerkkinä tästä munkki. Karnevaaleissa koristeena on ilmapallot ja serpentiinit ja monia näyteikkunoita koristavat klovnihahmot. En voi olla väittämättä, että Suomen vappuun on otettu mallia näistä karnevaaleista. Vai miten muuten selittäisit sen, että vappuna pukeudutaan naamiaisasuihin, syödään munkkeja ja koristellaan paikat ilmapalloin ja serpentiinein?!! Olen muuten saanut paljon ihmettelyä osakseni, kun olen täällä kertonut Suomen vapunvietosta… Täällähän vappu on puhtaasti työväenjuhla vakavine marsseineen!

Myös karnevaaleissa kukkii tietynlainen huumori 😀 Ei sitä elämää tarvitse todellakaan niin vakavasti aina ottaa. Lapset meillä kyllä vähän tätä karkkia ihmettelivät…

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kölnin karnevaalit”

  1. Oili / Ajatuksia Saksasta avatar

    Uh, mä en ole yhtään karnevaali-ihmisiä! Ekana vuonna täällä käytiin asiaankuuluvasti Mainzissa, sehän taitaa olla Kölnin jälkeen suurin karnevaalimesta (?). Ihan liikaa ihmisiä, yleensä huono sää, ja sitä alkoholin määrää…! Totesin silloin, että kyllä näitä kännikaloja on nähty Suomessa tarpeeksi 🙂 Tolta kannalta on varmasti paljon kivempaa käydä katsomassa jotain vähän pienemmän mittakaavan kulkuetta, jossa se itse kulkue on varmaankin pääosassa. Niin tai näin, olen oikeastaan kovinkin tyytyväinen siitä, ettei meidän katukuvassa oikein näy karnevaalia. Jos juhlia haluaa, ei tarvitse lähteä kauas, mutta kyllä Kölnin meno ois meikäläiselle aivan liikaa 🙂 Voi tosin olla, että nyt lapsen myötä tähän tulee ehkä vähän uusi näkökulma. Tarhassa ainakin ilmeisesti pukeutuvat naamiaisasuihin maanantaina, ja voihan hyvinkin olla että pikkumies tykkää muutaman vuoden päästä käydä katsomassa jotain vähän rauhallisemmasta päästä olevia kulkueita.

    1. jujukas avatar
      jujukas

      Kieltämättä kännisiä ihmisiä näkyy karnevaalin aikaan liikaa katukuvassa, mutta eipä tuonne Kölnin keskustaan ole onneksi mikään pakko silloin mennä. En ole ollut siellä kertaakaan, vaan tosiaan ”tyydymme” juhlimaan lasten kanssa kotikulmilla ja päiväkodissa/koulussa. Lasten mieleen tämä juhla kyllä erityisesti on 🙂 Kunhan kerkiän, niin tarkoitus on kirjoitella päiväkodin karnevaalijuhlista vielä lisää.

  2. Katriina avatar
    Katriina

    Enemmistöltään evankelisilla alueilla ihmiset eivät juhli karnevaaleja Saksassakaan. Lapset omaksuvat paikallisen kulttuurin nopeasti. Kölnissä on karnevaalit, muualla muita nimityksiä kuten Fasching, Fasnacht, Fasnet. Nimestäkin näkee, että kullakin Saksan/ Sveitsin alueella on erilaiset vuosisataiset perinteet. Kulkueet ovat katukarnevaaleja. Allemannische Fasnet´iin kuuluvat veistetyt naamiot, noidat ja pirut, Mainzin ja Kölnin karnevaaleihin univormut, jotka viittaavat siihen, että Napoleon valtasi Reininmaan ja Reinin länsipuolen, eikä kansalla ollut vapauksia. Katukarnevaaleja tärkeämpiä ovat sesongin aikana salikarnevaalit lapsille ja aikuisille erikseen. On karnevaaliyhdistysten ansiomitalinjakotanssiaisia (Ordensball), ja humoristisia ”kaupungin/kunnanvaltuuston ” istuntoja ( Faschigssitzung), joita kutsun ohjelmallisiksi iltamiksi, koska esiintyjät ovat poikkeuksetta amatöörejä. Reininmaalla on musiikkia ja tyttöjen ja naisten hyvinkin korkeatasoisia kaartintansseja (Showtanz), Mainzin salikarnevaalit puolestaan ovat satiiria, ja niissä kritisoidaan ja kommentoidaan ajankohtaista politiikkaa ja polititiikkaa sukkelin sanakääntein. Kuuluu asiaan, että poliitikot osallistuvat niihin ja osaavat nauraa itselleen ja kestävät satiiria. Tietenkin on myös pelkkiä urheiluseurojen, laulukuorojen tms. järjestämiä naamiaistanssejakin. Pääasia ei ole humalassa kadulla riehuminen, vaikkakin se on näkyvin osa. Myönnän, että herkullisin osa esim. Mainzista televisioiduista salikarnevaali-istunnoista vaatii runsaasti politiikantuntemusta ja huvää saksankielentaitoa. Muunnan tunnettua sanapartta ja sanon, että elämä ilman Faschingia on mahdollista mutta merkityksetöntä. Minä tykkään salikarnevaaleista, koska ne ovat vastapaino kaupaööiselle viihteelle eli ihmiset harrastavat yhdessä jotakin ja esiintyvät kuten ennen vanhaan Suomessa maalla norisoreuran iltamissa. Asun viininviljelyseudulla, mutta en voi ikinä juoda mitään ihania viienjäkään (nyyh!), en mitään muuta kuin omenamehua ja vetta: ei ole muuta kulkupeliä kuin oma auto eikä kuskia, joka minua kuskaisi. Tiistaina taidan kävellä parin kadunkulman päähän katsomaan meidän kaupunginosan pientä kulkuettakin. Kerään karkkia ja annan niitä paikalla oleville lapsille. Muistakaa syödä munkkeja (Berliner) ja nunnanpieruja (Nonnenfürze)!Tervehdys, alaaf, helau, ahoi, narri, narro!

    1. jujukas avatar
      jujukas

      Kiitos kattavasti kommentista ja lisätiedoista 🙂 Täälläkin tosiaan se karnevaalikausi alkaa jo marraskuussa ja siitä lähtien erilaisia ”istuntoja” järjestetään. Itse en ole yhdessäkään ollut, mutta esikoiseni pääsi tänä vuonna ensimmäisen kerran lapsille suunnattuun tapahtumaan (Kindersitzung) tammikuussa. Täällä Kölnissä tervehdys tosiaan on Alaaf! Dusseldorfissa taas Helau! Ja näitä ei parane sekoittaa eli huutaa väärässä kaupungissa… Kulkueessa taas huudetaan Kamelle, jotta sitä karkkia saadaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *