Koulukypsyystesti

Viime viikolla kuopuksella oli jokaiselle koulualokkaalle pakollinen koulukypsyystesti ja koululääkärin terveystarkastus. Saksaksi Shuleingangsuntersuchnung. Tähän tarkastukseen tulee kotiin kutsukirje ja se tehdään lähellä 6-vuotissyntymäpäivää. Meillä tämä 6 vuotta tulee täyteen ensi kuussa. Testit tehdään kotikunnan terveysvirastossa (Gesundheitamt) ja ne suorittavat samat henkilöt aina koko ikäluokalle. Oma lastenlääkäri ei siis näitä testejä tee, vaikka muuten oma lääkäri hoitaakin lasten muut pakolliset määräaikaistutkimukset (kuin Suomen neuvolakäynnit).

Kutsukirjeen mukana tulee täytettäväksi yhteystieto- ja terveystietolomake, jossa kysytään lapsen terveydentilasta ja kehityksestä. Jos lapsella on jo todettuja sairauksia tai muuta erityistä, tulee niistä ottaa mukaan lääkärinlausunnot. Koulututkimukseen otetaan mukaan myös lapsen rokotuskortti ja ”neuvolavihko”, saksalaisittain U-Heft, johon oma lääkäri on merkinnyt lapsen tarkastukset.

lomakkeita

Koulututkimuksessa tutkitaan aluksi niin näkö kuin kuulo ja teetetään erilaisia keskittymiskykyä ja hahmottamista mittaavia testejä. Lasta pyydetään myös piirtämään ja laskemaan kahteenkymmeneen, kirjoittamaan nimensä ja hahmottamaan lukumääriä. Hoitajan tutkimusten jälkeen lääkäri tekee terveystarkastuksen, jossa kuunnellaan mm. keuhkot ja sydän, teetetään erilaisia motoriikkaharjoituksia ja testataan lapsen sanastoa ja käsitteiden ymmärtämistä. Samalla lääkäri kyselee lapselta kuulumisia ja jututtaa toki myös mukana olevaa aikuista lapsen terveyteen liittyvistä asioista.

koulukypyystesti

Me olemme näissä testeissä käyneet jokaisen lapsen kanssa, luonnollisesti. Aikanaan esikoinen suoritti testit täysin ummikkona, jolloin toki saksan kieltä ei voitu testata. Itsekään en silloin osannut saksaa muutamaa sanaa enempää, joten tulkkasin lapselle englanninkielestä suomeksi testi- ja suoritusohjeet. Nyt kuopuksen kanssa testit sujuivat jo rutiinilla ja saimme kehuja ja kannustusta myös kaksikielisyydestä. Vaikka kuopus ei ihan kaikkia sanoja saksaksi tiennyt (esimerkiksi sanaa palmu tai trumpetti), niin osasi hän silti valtaosan esimerkiksi taivutuksista loistavasti. Samoin hän tiesi sellaisiakin käsitteitä saksaksi, joita eivät kuulemma kaikki täysin saksankielisetkään lapset osaa. Saamme siis olla hyvillä mielin lapsen kaksikielisyyden suhteen 🙂 Olen toki itsekin näin arvioinut ja päiväkodin hoitajat ovat myös vakuuttaneet, että kuopuksen saksankielen osaamisessa ei ole ongelmia, mutta on se silti kiva saada asiaan vahvistusta myös lääkäriltä. Itsehän en pysty lasten kielitaidon tasoa luotettavasti arvioimaan.

Lastani jännitti hieman tutkimukset ja tehtävät ja hän olikin jälkikäteen oikein iloinen, kun kaikki meni hyvin. Oli otettu myös lääkärin kehuista osaamisensa suhteen. Nyt ei muuta kuin hyvillä mielin koulun alkamista odottamaan. Kuopuksen mielestä siihen on tosin aivan liian pitkä aika!

Lue aiheesta lisää blogistani:

Koulunkäynti Saksassa: alakoulu

Kouluissa kirjoitetaan mustekynällä

Kouluun ilmoittautumassa

Esikoulussa

Vanhempainvelvollisuudet Saksan kouluissa

Saksalaislapset eivät käytä kännykkää koulussa

Comments

2 vastausta artikkeliin “Koulukypsyystesti”

  1. Kata avatar

    Meillä on kolmevuotiaalla muutaman viikon päästä testipäivä koululla. Syksyllä olisi määrä aloittaa isosisarusten kansainvälisen koulun leikkikoululuokalla ja koulu haluaa sitä ennen nähdä ja jollain tapaa testata kaikki hakijat. Isommat lapset kävivät aikoinaan maahan muuttaessamme omassa tasokokeessaan jonka mukaan määrittyi se mille luokkatasolle he päätyivät. Pienimmän kohdalla luokkatasosta ei ole epäilystä vaan ennemminkin haluavat kai vain nähdä, ettei lapsella ole mitään näkyvää oppimisvaikeutta tai esim ongelmia kielenymmärtämisessä.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Minusta on ihan hyvä, että lapsia tutkitaan ja testataan, koska siten voivat monet vaikeudet tulla ilmi. On parempi huomata ajoissa, jolloin saa myös ajoissa apua ja tukea. Saksassa on myös niin paljon maahanmuuttajia, että kielitaitoakin on hyvä selvittää etukäteen. Tästä tuli mieleen, että Saksassa myös nämä oman lastenlääkärin ”neuvolatarkastukset” ovat pakollisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *