Kiertelimme Kroatiassa viime lokakuussa ja yhtenä päivänä vierailimme Krkan luonnonpuistossa, Šibenikin kaupungin lähellä. Olimme kuulleet paikasta kovasti kehuja, mutta yllätyimme silti paikan upeudesta! Ja siitä, että Krkan luonnonpuisto käsittää paljon muutakin kuin ne kuuluisimmat (Skradinski buk) vesiputoukset. Koko luonnonpuisto on yhteensä kooltaan 109 km² ja on perustettu Krka -joen varrelle vuonna 1985. Upean luonnon eli jokimaiseman, vesiputousten ja järvien lisäksi alueelta löytyy mahtavia kallioita ja historiallisia rakennuksia kuten luostari ja linnoituksia. Alla olevassa esitteestä napatussa kuvassa näkyy koko luonnonpuiston alue. Alueeseen voi tutustua myös jokiristeilyillä.
Me aloitimme päivän kuuluisimmalla Skradinski bukin vesiputouksilla. Päivälippu sinne maksoi lokakuussa 110 kunaa (n. 15€) aikuiselta ja 80 kn yli 7-vuotiailta lapsilta. Ajankohtainen hinnasto löytyy täältä. Alueelle on ilmainen bussikuljetus parkkipaikalta huhti-lokakuun välisenä aikana. Parkkipaikalta sinne on toki mahdollista mennä myös kävellen, mutta matka on haastava lapsille. Me säästelimme jalkoja, jotta jaksaisimme kävellä itse vesiputousten alueella ja myöhemmin päivällä myös toisessa luontokohteessa.
Skradinski bukin alueelle on rakennettu siltoja ja puisia kävelyreittejä, joten siellä on kaikkien helppo liikkua. Vesissä uiskenteli paljon kaloja. Tunnelma oli paikoin satumainen.
Esitteen kuvastakin näkee, että vesiputouksien alue on aika laaja ja siellä voi mielenkiinnon mukaan tehdä pidempiä tai lyhempiä kävelyretkiä. Me kiersimme koko alueen läpi ja sitä suosittelen muillekin. Lisäksi paikalta löytyy uimapaikka, ravintola, turistikojuja jne.
Alueella oli erilaisia näköalapaikkoja ja maisemat olivat kyllä komeat.
Sääkin suosi meitä ja lämpötila oli mukavat +23. Harmitti, ettemme olleet ymmärtäneet ottaa uimapukuja mukaan. Vesiputouksilla oli saanut uida!
Vesiputouksien ohella tutkimme alueen muutenkin monimuotoista luontoa.
Meillä tosiaan oli päivälippu Krkan luonnonpuistoon eli lippumme oli voimassa muissakin luonnonpuiston kohteissa. Skradinski bukissa vietimme useamman tunnin. Söimme myöhäisen lounaan parkkipaikan vieressä olevassa ravintolassa ja ajelimme siitä toiseen mielenkiintoiselta vaikuttavaan kohteeseen, Roški Slapiin Krkan alajuoksulla. Matkalla sinne nousimme ylemmäs vuorille ja saimme ihailla mahtavia kanjonimaisemia.
Roški Slap oli Skradinski buk -vesiputouksia pienempi paikka, mutta sielläkin vierähti helposti pari tuntia. Kovinkaan kummoisia palveluita kävijöille ei kyllä ollut eli omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Alueen pääsi myös kiertämään ympäri ja siellä on myös mahdollisuus kiivetä tutkimaan tippukiviluolaa. Roški slapissa on kuuluisat ”jättiläisen helminauhaksi” nimetyt pienet vesiputoukset, mutta valitettavasti niistä minulla ei ole yhtään onnistunutta kuvaa! Mutta kannattaa mennä paikan päälle niitä itse katsomaan 😉
Uskon, että Krkan luonnonpuistosta löytyy kaikille nähtävää ja koettavaa iästä riippumatta. Me emme ehtineet nähdä yhdessä päivässä kuin pienen osan alueesta, joka hieman harmittaa. Emme etukäteen osanneet ajatella, että luontokohteista tulisi matkamme kohokohta, joten emme olleet varanneet niille tarpeeksi aikaa. Mutta toivon mukaan pääsemme sinne vielä uudestaan! Kroatian luonto todellakin yllätti meidät kauneudellaan ja monimuotoisuudeltaan. Miten niin pienellä alueella voikin olla sininen meri, kiviset rannat, jylhät vuoret, vehreät metsät ja satumaiset vesiputoukset!
—
Tämä postaus on kolmas osa lokakuisesta Kroatian omatoimimatkasta kirjoittamaani juttusarjaa. Ensimmäisen osan Primostenista voit lukea täältä. Toinen osa Trogirin ja Splitin kaupungeista löytyy puolestaan täältä.
Vastaa