Lasten syntymäpäiväjuhlat saksalaisittain

Joku aika sitten keskimmäinen lapsemme täytti vuosia ja oli aika järjestää kaverisynttärit. Lasten syntymäpäivää juhlitaan Saksassa oikein kunnolla.

Tämä ei silti tarkoita, että lihavaa lompakkoa tarvittaisiin. Esimerkiksi päiväkodissa syntymäpäiväsankari on juhlittu koko sen päivän ja kotoa tuodaan herkullisia tarjoomuksia. Kouluihinkin viedään luokkakavereille tarjottavaa ja saapa lapsi opettajaltakin kivan pienen lahjan. Tapana on myös nostaa sankari tuolilla ylös niin monta kertaa kuin on täytettäviä vuosia.

Näin loppuvuonna syntyneelle on meillä ollut tapana leipoa piparkakkuja tarjottavaksi ja tänä vuonna meillä oli kaverisynttäreilläkin ohjelmanumerona piparkakkujen leipominen ja koristelu. Se osoittautuikin suureksi hitiksi ja kaikki vieraat olivat aivan innoissaan leipomassa ja koristelemassa. Ja tällaiselta hieman kielipuolelta äidiltä tuollaisen ohjelmanumeron ”vetäminen” sujui suhteellisen kivuttomasti! Vieläkin meinaan muistelen vähän kauhulla esikoisen ihan ensimmäisiä kaverisynttäreitä täällä Saksassa, jolloin en osannut saksaa vielä muutamaa lausetta enempää! Kyllä siinä äitiä (ja isääkin) vähän jännitti miten kaikki menee!

juhla2

Pieniä eroavaisuuksia lasten synttäreistä löytyy Suomeen verrattuna.

Ensinnäkin Saksassa synttärivieraat eivät yleensä pukeudu kovin juhlavasti ja suurin osa vieraista saapuu paikalle ihan tavallisissa farkuissa.

Toisekseen kaverisynttäreiden kesto on ihan minimissäänkin 3 tuntia, mieluummin 4! Useimmiten synttärit kestävät 4-6 h. Ja vähän isommilla lapsilla ovat myös yökyläsynttärit suosittuja. Meilläkin esikoisen 8-vuotisjuhlissa oli 5 tyttöä yökylässä. Mieheni sanoin ne synttärijuhlat kestivät 18 tuntia!

Ja kolmannekseen, juhlissa tarjotaan yleisesti myös suolaista ruokaa makean lisäksi. Tyypillistä tarjottavaa synttäreillä on ranskanperunat majoneesin ja ketsupin kanssa ja herkkuna kakun tilalta on usein muffinseja. Meillä on viimeisimmissä juhlissa ollut tarjolla pikkupitsoja ja nämä ovat olleet lasten mieleen! Suomalaistyyppistä täytekakkuakin on tullut leivottua, mutta se ei oikein saksalaislapsille maistu.

juhla
Ensimmäinen kattaus oli suolaista ja terveellistä. Osa vieraista tuli suoraan koulusta, joten ruokaisampi tarjottava oli siksikin tarpeen.
Toinen kattaus myöhemmin oli makeaa. Aika upeita piparkakkuja lapset tekivät! Täytekakku sen sijaan ei tälläkään kertaa oikein vieraille uponnut. Keskimmäinen halusi kuitenkin pitää kiinni tästä suomalaisesta perinteestä eli oikea täytekakku kuului synttäripöytään leipoa. Kakku on muuten sankarin itsensä koristelema.
Syntymäpäiväjuhlissa on aina jotain järjestettyä ohjelmaa.

Mutta mitä, se vaihtelee perheestä ja lasten iästä riippuen.  Lapseni ovat olleet yhtä lailla kotisynttäreillä kuin kodin ulkopuolella järjestetyissä juhlissakin. Kotisynttäreillä on muun muassa katseltu elokuvaa, etsitty aarretta, järjestetty erilaisia kilpailuita ja yhteisleikkejä, askarreltu jne. Me itse olemme tähän mennessä pitäneet synttärit aina kotona. Esikoinen on vieraillut synttäreiden merkeissä ulkoilmakotiseutumuseossa, jossa paistettiin yhdessä lättyjä. Hän on ollut myös synttäreillä hevostallilla ja päässyt kokeilemaan vikeltämistä. Myös erilaiset metsäsynttärit ovat suosiossa. Viimeisimmäksi esikoinen oli  luontoretkellä koulukaverinsa 10-vuotissynttäreillä. Minusta on hienoa, että juhlia on monenlaisia, ja pienelläkin budjetilla voi juhlia. Tärkeintä on kuitenkin hauska yhdessäolo!

Sankarin lahjatoiveita kysytään etukäteen.

Lelu- ja kirjakaupoissa on myös usein syntymäpäivälahjapalveluita käytettävissä. Näissä synttärisankari kerää itselleen mieluisia lahjoja valmiiksi nimellä varustettuun syntymäpäiväkoriin, josta vieraat voivat halutessaan käydä valitsemassa ja ostamassa lahjan. Meidän kohdalle näitä valmiita koreja ei ole osunut kuin kerran, emmekä itsekään ole sellaista käyttäneet. Mutta lähes jokainen vanhempi on kysynyt ennen juhlia meiltä, mitä sankari haluaa lahjaksi. Selvästi mieluiten noudatetaan toiveita ja ostetaan toivottu lahja. Kouluikäisillä olen myös huomannut, että tavaralahjan sijasta annetaan usein esimerkiksi elokuvalippuja tai luistelu- ja uimahallipääsylippuja. Me itse olemme vieneet esikoisen kaverin eläintarhaan syntymäpäivälahjana ja tätä tapaa ajattelimme noudattaa jatkossakin isompien lasten kohdalla. Tavaraa tuppaa olemaan kaikilla ihan liikaakin ja tuollaisesta yhteisestä tekemisestä syntyy hauskoja yhteisiä muistoja.

Juhlista vieraat saavat aina mukaansa kiitoslahjapussin kotiin vietäväksi.

Tämä taitaa tosin olla Suomessakin jo yleisenä tapana. Näissä lahjapusseissa on yleensä karkkia ja jotain pientä, kuten pieni lelu, tarroja, pinnejä, laastareita tms. Minä tykkään ompelusta, joten tapana on ollut tehdä itse joku pieni käsityö lahjapusseihin karkkien lisäksi. Keskimmäisen synttäreillä oli leipomisen lisäksi yhtenä ohjelmanumerona aarteenetsintä ulkona pimeässä taskulappujen valossa, joten tein sitä varten pöllöjä, jotka vieraat saivat sitten viedä mukanaan.

pöllöt

Comments

4 vastausta artikkeliin “Lasten syntymäpäiväjuhlat saksalaisittain”

 1. -A- avatar
  -A-

  Päiväkodissa ollessa lapset kyllä odottivat niin omaa kuin muidenkin syntymäpäivää kuin kuuta nousevaa. Silloin tiesi saavansa herkkuja ja oli muuta erityisohjelmaa. Se mikä minua ihmetytti niin synttäreitä varten ei tarvinnut leipoa maidotonta/kananmunatonta/gluteenitonta versiota muffineista kukaan ei ollut allerginen. Lapset olivat vielä eri ryhmissä niin se tarkoitti, että kummankaan ryhmässä ei ollut allergisia lapsia. Tai en nyt sano, että sitä pitäisi ’ihmetelläihmetellä’, mutta pisti vaan merkille. 🙂 Päiväkodista synttärisankarit saivat myös aina hienot pääkoristeet. 🙂

  -A-

 2. jujukas avatar
  jujukas

  Sama meillä, päiväkodin syntymäpäiväjuhlat ovat mieleen. Silloin täälläkin on erityisohjelmaa ja erilaista tarjottavaa. Välillä joku äiti on ollut tekemässä vohveleita, välillä tarjotaan erilaisia kakkuja ja itsetehtyjä keksejä. Joku tuo brezeleitä, joku hedelmiä ja marjoja. Sankari saa olla koko päivän kruunu päässä (askarreltu, sen saa myös kotiin) ja istuu ”valtaistuimella”. Päiväkodista saa myös hienoja lahjoja ja toiset lapset piirtävät sankarille kuvan, joista sidotaan muistoksi kirja. Aivan ihanat juhlat! Tiesitkö muuten, että Suomessa on nykyään tarjottavien tuominen päiväkotiin usein kokonaan kielletty? Tai ainakaan mitään itsetehtyä ei saa enää tuoda, vaan korkeintaan jotain kaikkiin allergioihin sopivaa kaupan tavaraa avaamattomassa paketissa… Aika ankeaa sanoisin!

 3. -A- avatar

  Joo, itseasiassa jonkun paikallisen kanssa asiasta tovi sitten keskustelin, että mm allergioiden takia kotona leivottuja ei saa Suomessa tuoda päikkyyn/kouluun. Pelätään mm. sitä, että eivät ole 100% vapaita niistä allergisoivista aineista. Kuulin myös jostain, että lapset saavat tuoda kavereilleen tarrat koska mitään syömistä ri saa tuoda.

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Kyse on myös hygieniasta, itsetehdyssä ei voi mitenkään olla varma siitä(kään). Toisaalta voihan sitä syntymäpäivää juhlistaa muutenkin kuin herkuttelemalla. Ja kyllä meidänkin päiväkodissa monet tuovat vaikkapa hedelmiä/mansikoita, ettei aina pelkkiä herkkuja. Mutta siis Suomessa ei saisi näitäkään, koska hygienia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *