Martinpäivän juhlintaa

Marraskuun 11. päivänä Saksassa vietetään Martinpäivää (Sankt Martin).

Martinpäivänä (ja lähipäivinä) järjestetään lyhtykulkueita (Laternenumzug) muistuttamaan Pyhän Martin legendasta.

Pyhä Martti eli Martinus Toursilainen (s. 316 jKr) oli erittäin tärkeä pyhimys keskiajan Euroopassa. Kerrotaan, että hän oli Unkarissa syntynyt roomalaisen armeijan sotilas, joka tapasi Amiensin kaupungin edustalla kovaonnisen kerjäläisen. Hänellä ei ollut rahaa tai ruokaa, joten hän halkaisi miekallaan viittansa kahtia ja antoi toisen puoliskon palelevan kerjäläisen lämmikkeeksi. Seuraavan yönä Pyhä Martti näki näyn, joka paljasti kerjäläisen olleen Jeesus Kristus. Tämän jälkeen hän otti kasteen, erosi armeijasta ja alkoi lähetystyöntekijänä evankelioida. Hänestä tuli Toursin piispa vuonna 371, ja hän kuoli tässä kaupungissa 8. marraskuuta 397. Pyhä Martti haudattiin 11. marraskuuta, jota alettiin viettää hänen muistopäivänään.

Pyhän Martin legendasta kertoo myös yksi lyhtykulkueissa laulettavista lauluista.
Pyhän Martin legendasta kertoo myös yksi lyhtykulkueissa laulettavista lauluista.

Tänä vuonna saamme osallistua lasten kanssa lyhtykulkueisiin ja –juhliin kolmena peräkkäisenä päivänä! Lapset ovat valmistaneet kouluissa ja päiväkodeissa hartaudella lyhtyjään jo muutaman viikon ajan. Kyllä niitä kulkueessa kelpaakin ylpeydellä kantaa.

lyhtykulkue

Ekaluokkalaisemme taidonnäyte.

Myös erilaisia markkinoita Martinpäivän tiimoilta järjestetään paljon. Me pääsimme juhlatunnelmaan jo viime viikonloppuna, kun käväisimme kotikaupunkimme keskustassa  keskiaikaisilla Martin markkinoilla.

Keskiaikaisilla Martinmarkkinoilla oli mahdollisuus kokeilla jousipyssyllä ampumista.
Keskiaikaisilla Martinmarkkinoilla oli mahdollisuus kokeilla jousipyssyllä ampumista ja seurata esitystä pyhän Martin legendasta.

Tarjolla oli herkullisten ruokien ja kuumien juomien lisäksi myös erilaisia keskiaikateemaan sopivia asusteita ja työtarpeita. Villisian taljojakin oli myytävänä.

myytäviä WP_20151108_005

Comments

2 vastausta artikkeliin “Martinpäivän juhlintaa”

  1. Tappi avatar
    Tappi

    moikka, ihanaa, kun nykypäivänä on tälläisiä mahdollisuuksia jakaa kokemuksia, ei ollut
    90-luvulla. Vietin Saksassa Hessenissä kotiäitielämää eräänikin vuoden ja muut suomalaiset naisystäväni. Näin jälkeenpäin ajateltuna, se oli todellakin elämän parasta aikaa, sai keskittyä lapsiin täysillä ja hoitaa kodin. Jälkikäteen lapsiin investoitu aika on ollut kullanarvoista hienoa aikaa, vaikkakin tosi rankkaa, kun ei ollut sukulaisia, joille lapset olisi voinut viedä hoitoon. Itse joutui hoitamaan 24 -h, mutta siihenkin löytyi sitten omat voimansa, aika aikaa kutakin, lapset ovat vain kerran pieniä ja niin lyhyen ajan. Aikaa en antaisi pois omasta elämästäni, se oli hienoa aikaa. Saksassa on ymmärrätty, että pieni lapsi tarvitsee vanhempia ja kotona oleminen, joka todellakin kävi työstä, arvostetaan. Itselläni asian kanssa ei ollut mitään ongelmaa, kaikille ei se välttämättä sovi, mutta siellä äitien osa-aikatyösysteemi on niin hyvin järjestetty, että itsekkin kävin osa-aikatöissä, kun lapset olivat puolipäivätarhassa.Kaikkea hyvää sinne Kölniin, ihana paikka myös!

    1. jujukas avatar
      jujukas

      Kiitos ihanasta ja kannustavasta viestistäsi. Olen samaa mieltä, että elän taatusti elämäni parasta aikaa nyt. Tai mistä sitä varmasti tietää mitä mahtavaa on vielä tulossa 😀 Se on kyllä hienoa, että täällä kotiäitiyttä arvostetaan eri lailla kuin Suomessa. Nyt tilanne on se, että nuorinkin on puolipäiväisesti päiväkodissa ja kaksi vanhempaa koulussa. Omat aamupäiväni kuluvat kotitöiden lisäksi erilaisten vapaaehtois-/vanhempaintöiden ja kielen opiskelun parissa ja lisäksi olen opettajana suomikoulussa pari tuntia viikossa. Ja se on totta, ettei meillä(kään) ole mitään sukua täällä auttamassa, joten ”yksin” on pärjättävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *