Mikä on sinun kuplasi?

Edellinen kirjoitukseni ulkosuomalaisen kuplasta herätti mielenkiintoista keskustelua etenkin blogini Facebook-sivulla. Haluankin hieman jatkaa tämän aiheen pohtimista. Koska kaikkihan me elämme jonkinlaisen kuplan tai oikeammin kuplien sisällä ja tarkastelemme maailmaa sen valossa. Osa kuplista on laajempia ja läpinäkyvämpiä kuin toiset, mutta kuplia yhtä kaikki. Eikä mikään kupla yksistään meitä määrittele. Eikä samojen kuplien sisälläkään kaikki ole keskenään samanlaisia tai näe ja koe asioita samanlailla. Meihin vaikuttaa niin moni asia. Lapsuus, asuinpaikat, koulutus, työpaikka. Onko lapsia vai ei. Sinkku vai parisuhteessa. Ikä. Elämänkokemus. Kaikki nämä ja moni muu asia tekee meistä yksilöllisiä ja vaikuttaa omalla osallaan ihan kaikkeen mitä olemme, mitä ajattelemme ja miten maailman koemme ja näemme. Ja nämä kaikki vieläpä muuttuvat koko ajan. Saamme uusia kokemuksia, opimme toisilta ihmisiltä ja maailman tapahtumista. Opiskelemmme lisää. Mielipiteet muuttuvat tai ainakin niitä tulee tarkasteltua uusien tietojen ja kokemuksien pohjalta uudestaan ja erilaisesta näkökulmasta.

On mielestäni tärkeää ja mielenkiintoista välillä pysähtyä pohtimaan omia mielipiteitään ja käsityksiään asioista. On hyvä omata mielipiteitä, mutta liiallinen jyrkkyys ei mielestäni ole hyväksi. Jos näkee asioissa vain yhden oikean totuuden, ollaan mielestäni pahasti hakoteillä. On hyvä ottaa huomioon muitakin totuuksia ja mielipiteitä kuin sen omansa. Mitä laajempi elämänkokemus on, sitä helpommin hyväksyy muiden erilaisetkin mielipiteet. Ja saattaa huomata, että erilainenkin mielipide tai käsitys asioista on ihan yhtä oikein kuin se omansa. Tai vaikka ei olisikaan, kannattaa aina edes yrittää nähdä asiat toisesta tai toisista näkökulmista ja yrittää hyväksyä ne eriävät mielipiteet ja tavat tehdä asioita.

Palataanpa takaisin niihin kupliin, ettei mene vallan jaaritteluksi. Itse auliisti myönnän eläväni tietynlaisessa irrallisessa ulkosuomalaisen kuplassa, josta edellisessa jutussani kirjoitinkin. Myönnän katselevani tällä hetkellä asuinmaatani Saksaa hieman liian ruusunpunaisin lasein ja kritisoivani monesti Suomea turhaankin. Se on eräänläinen suojamuuri. Sellaisia me kaikki enemmän tai vähemmän ympärillemme punomme. Jokaisessa maassa, jokaisessa kaupungissa ja jokaisessa ihmisessä on monia puolia ja erittäin paljon niitä positiivisia. Ne pitää vain nähdä. Ne kannattaa nähdä. Onneksi voimme hyvin pitkälti itse vaikuttaa siihen mitä näemme, mitä haluamme nähdä, mihin haluamme keskittyä.

Ulkosuomalaisen kuplan lisäksi elän saksansuomalaisten kuplassa, kölniläisessä kuplassa, lapsiperhekuplassa, hyvintoimeentulevien kuplassa, korkeastikoulutettujen kuplassa jne… Nämä kaikki vaikuttavat siihen millaiseksi ympäristöni koen ja miten arvotan maailmaa. Oletko sinä pohtinut minkälaisissa kuplissa sinä elät? Miten ne vaikuttavat sinun käsitykseesi maailmasta ja elämästä? Suomesta? Olisi kiva kuulla minkälaisia mietteitä pohdintani kuplista sinussa herättää? On valtavan avartavaa vaihtaa ajatuksia ja mielipiteitä. Niiden kautta saa taas aivan uusia ulottuvuuksia ja näkökantoja omienkin mielipiteidensä muodostamiseen.

Terveisin ulkosuomalisen kuplasta, lämpölampun alta!
Terveisiä ulkosuomalaisen kuplasta! Hyvähän täältä on huudella, lämpölampun alta, maha täynnä ravintolaruokaa ja drinksu kädessä. Nih!

 


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Mikä on sinun kuplasi?”

  1. Lotta avatar

    Hei, kiitos kirjoituksesta! Se tuli minun kannaltani hyvään aikaan, sillä juuri toissa iltana puuskahdin miehelleni: ”Elän täällä Afrikassa sellaisessa kuplassa, että en tule koko täälläoloaikanani luultavasti käsittämään, mitä kaikkea täällä tapahtuu ja millainen maa tämä on.” (Mosambik) Tarkoitin sillä sitä, että elinpiirini diplomaatin puolisona on lopulta todellakin hyvin hyvin pieni, enkä oikein voi itse vaikuttaa siihen kuin rajallisesti. Ilman syytä ja ilman tuttavia en voi esim. lähteä slummeihin rämpimään – se ei vain ole mahdollista – ja paikallisia ystäviä on vaikea saada, diplomaattinahan sitä sopeutuu ennen kaikkea ulkomaalaisten yhteisöön, paikalliseen on paljon vaikeampi sopeutua (kun siihen ei oikein pääse). Olen tiedostanut kuplani koko ajan, mutta vähän aikaa sitten tajusin sen kipeästi, kun olimme tulossa eräältä rantareissulta ja eksyimme. Olin ajatellut, että Maputo on aika pieni kaupunki. Nyt, kun seikkailimme kotiin meille ihan uusien köyhien asuinalueiden halki, tajusin äkkiä, että Maputo ei ole pieni kaupunki. Se on suuri. Mutta se alue, johon minun ja lasteni koko elämä keskittyy, on erittäin erittäin pieni! Eipä silti, erittäin köyhiä, vaatimattomia asuinalueita on kivenheiton päässä kodistamme; ulkomaalaisten ja maputolaisen ”eliitin” asuttamat vauraat alueet eivät ole täällä suuret, käytännössä ”kaikki” asuvat muutamassa samassa kaupunginosassa. Mutta en vain ollut käsittänyt, miten paljon niitä hökkelikyliä on ja miten isoja ne ovat- miten eri todellisuus kuitenkin on valtavan suurella ihmismassalla täällä minuun verrattuna (vaikka sen asian kohtaa tietysti jossain määrin päivittäin). Tuli todella outo olo, kun käsitin, miten hassusti olen Maputon hahmottanut. Kupla on tosiasia, ja joskus sen seiniä on mahdotonta venyttää, vaikka yrittäisikin. Tulen kyllä tekemään parhaani, mutta muutama vuosi on liian lyhyt aika, että näin perustavanlaatuisesti erilaista asuinpaikkaa voisi täysin hahmottaa/sopeutua. Jollakin tasolla koko asuinaika täällä tulee kulumaan siinä kuplassa.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Kiitos kommentista! On mukava lukea kokemuksia noinkin erilaisesta maasta. Itsellä ei niin isoa eroa ole, asuuko Saksassa vai Suomessa. Maat eivät loppujen lopuksi kovin paljon eroa toisistaan, jos tarkkailllaan maailmanlaajuisesti. Uskon hyvin, että ätysin erilaisissa maailmankokissa ja kulttuureissa kupla tulee olemaan ja pysymään vielä vahvempana ja selkeämpänä. On varmasti avartavaa ja kasvattavaa asua Maputossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *