Ei ole salaisuus, että viihdyn Saksassa hyvin ja tunnen oloni kotoisaksi. Saksalaiset ovat melko samanlaisia suomalaisten kanssa eivätkä kulttuuritkaan merkittävästi poikkea toisistaan. Saksalaisia on siis suomalaisen helppo ymmärtää ja tänne on helppo sopeutua. Eroja kuitenkin on, mutta lähinnä positiiviseen suuntaan. Minulle Saksa näyttäytyy useimmiten ystävällisenä ja avoimena maana, jossa on hyvä elää tavallista (lapsiperhe)arkea.
Viihtymiseeni vaikuttaa olennaisena osana toisten huomioiminen. Vaikka et tuntisi täältä ketään, et kuitenkaan ole näkymätön. Täällä sinut huomioidaan joka paikassa. Kevyen keskustelun voi halutessaan aloittaa melkein missä vain, eikä siitä pelästytä tai närkästytä. Itse olen jutustellut lukuisia kertoja kadulla vastaantulevan kanssa, kaupan kassajonossa, hississä, raitiovaunussa ja metrossa. Erityisen mukavaa on, että positiivisia ajatuksia ja kehuja ei myöskään pantata, vaan tuntemattomallekin voi huikata kauniin kehun. Erityisesti lapset saavat osakseen positiivista huomiota ja kehuja. Eikä vain esimerkiksi kauppojen kassoilta ostostapahtuman yhteydessä, vaan myös ihan tuntemattomilta kanssamatkustajilta vaikkapa raitiovaunussa.
Toinen asia, josta pidän täällä on yhteisöllisyys. Toki se myös velvoittaa osallistumaan, mutta toisaalta mahdollistaa toisiin ihmisiin tutustumisen ja kulttuuriin sisään pääsemisen. Yhteisöllisyydellä tarkoitan muun muassa lukuisia talkoita, vanhempainyhdistyksiä ja seura-toimintaa. Mutta tarkoitan tällä myös osittain samaa kuin edellä mainitsemallani toisten huomioimisella. Esimerkiksi naapurimme pitävät meistä huolen.
Erityisen iloinen olen siitä yhteisöllisyydestä, jolla lapset otetaan mukaan päiväkotiin ja kouluun. Yhteisöllisyyteen ja toisten huomioimiseen panostetaan kouluissa paljon ja esimerkiksi kiusaamistapauksiin puututaan todella nopeasti ja herkästi. Selkeä tavoite on luoda koulusta paikka, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Luokan ja koko koulun yhteishenkeä rakennetaan ja vaalitaan monin tavoin. Lapset totutetaan alusta asti tekemään töitä erilaisten oppilaiden kanssa ja esimerkiksi istumapaikkoja vaihdetaan usein. Kukaan ei voi vain olla oman parhaan kaverinsa kanssa ja näin ollen ketään ei jätetä myöskään yksin.
Kolmantena syynä Saksassa viihtymiseeni on edulliset ostosmahdollisuudet ja näistä tärkeimpinä edullinen lähiruoka ja luonnonkosmetiikka. Ja vaatteet. Täältä saa edullisia, mutta silti hyvälaatuisia vaatteita ja valikoimat myös vähän isommassa koossa ovat todella hyvät. Toisaalta täällä ei tarvitse vaatteilla tai meikillä koreilla, vaan ihan rauhassa saa olla meikitön ja järkevästi sään mukaisesti pukeutunut :D. Ja vaatteet saavat olla myös vähän kuluneitakin. Tätä arvostan itse erityisesti, että vaatteet käytetään loppuun asti ja niitä kierrätetään. Se on ekologista ja järkevää. Täällä on myös usein kirpputoreja, joissa tykkäämme kierrellä ja olemmekin tehneet aivan mahtavia löytöjä niistä. Olemme esimerkiksi ostaneet lapsille rullaluistimia muutamalla eurolla ja erityisesti esikoiselle lasten- ja nuorten kirjoja euron kappalehintaan. Ostosmahdollisuuksiin luokittelen myös erilaiset pikkuputiikit, lähiruokamyymälät ja leipomot, joita löytyy joka paikasta. Pidän siitä, että palveluita on saatavilla ihan kodin lähellä ja arkielämä on helppoa ja sujuvaa.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä syynä Saksassa viihtymiseen pidän sitä, että täällä on paljon vaihtoehtoja, joista valita. Täällä on monta hyväksyttyä tapaa tehdä asiat oikein. Täällä saat itse päättää mitä kasvatussuuntausta haluat noudattaa, mihin kirkkoon kuulut ja minkälaiseen päiväkotiin/kouluun lapsesi laitat. Täällä ei helposti tarvitse kokea olevansa erilainen, kun täällä kaikki ovat omalla tavallaan erilaisia. Sekaan mahtuu monenlaista kulkijaa, kansallisuutta, kieltä ja aatetta. Voit olla mitä haluat, eikä niin helposti tuomita.
Tästä valinnanvapaudesta seuraa väistämättä myös vastuu. Olet itse vastuussa omista päätöksistäsi ja senkin koen olevan vain hyvä asia. Vastuu omasta elämästä on vain ja ainoastaan sinulla. Vanhemmalla on myös aina vastuu oman lapsensa kasvatuksesta. Toki joskus hirvittää, että onko valinnut oikein, mutta onneksi mielipiteitään on myös oikeus vaihtaa :).
Vastaa