Mitä lahjaksi opettajalle?

Miten Saksassa lahjotaan opettajia ja päiväkodin henkilökuntaa?

Joulun lähestyessä on aika miettiä myös lasten opettajien ja päiväkodin henkilökunnan muistamista. Suomessa oli ainakin silloin, kun siellä asuimme, tapana jokaisen hankkia itse lahja tai ainakin kortti. Opettajatuttuni Suomessa ovat joskus jopa tuskastelleet mitä tekevät kaikilla niillä lukuisilla lahjoilla, joita lapset tuovat joulu- ja kevätjuhlissa. Saati mitkä stressin aiheuttaja se on vanhemmille. Kunnon vanhemmat tietysti väsäävät lahjat itse, esimerkiksi ompelevat huivit tai pipot jokaiselle päiväkodin henkilökuntaan kuuluvalle!

Täällä Saksassa taas opettajilla on todella tiukat kriteerit lahjan vastaanottamiseksi ja he eivät edes saa ottaa vastaan isoja lahjoja. Meidän lasten päiväkodissa ja kouluissa onkin joka vuosi kerätty yhteinen lahja koko ryhmän lasten / luokan oppilaiden kesken. Ja summakin on ilahduttavan pieni. Yleensä on kerätty 2, joskus huimat 3€ per perhe. Tällä summalla luokan vanhempien edustaja hankkii kivan ja usein käytännöllisen lahjan. Kukkakimppu ja jotain syötävää on usein paketissa. Esikoisen opettajalle hankittiin kerran pyörään uusi soittokello ja satulasuojus. Opettaja kun tuli aina pyörällä kouluun.

Päiväkodissamme oli lisäksi tapana, että esikoululaiset hankkivat läksiäislahjaksi jotain hyödyllistä koko päiväkodille lastentarhanopettajien ja muun henkilökunnan omien lahjojen lisäksi. Itse ehdin viettää kahdet eskarijuhlat päiväkodissa ja ekalla kerralla hankimme keinutuolin ja toisella kerralla nukkeja lapsille leluiksi.

Yhteiseen lahjaan osallistumisen lisäksi olen pyrkinyt muistamaan opettajia ja päiväkodin omahoitajia kiittämällä suullisesti kuluneista vuosista, hyvästä hoidosta ja opetuksesta. Nämä konkreettiset kiitokset varmasti lämmittävät saajan mieltä ja valitettavan usein arjen kiireissä unohtuvat. Lisäksi olen joskus hankkinut jotain ihan pientä suomalaisuuteen liittyvää, kuten suomalaista teetä ja suklaata.

Nyt, kun olemme muuttamassa Suomeen, aiomme hankkia pienet lahjat lasten koululuokille. Aion ostaa jonkun suomalaisen lastenkirjan (saksaksi käännettynä tietysti) luokan yhteiseksi iloksi. Lisäksi lapset vievät suomalaisia herkkuja viimeisenä päivänä yhdessä miasteltaviksi. Olen varannut jo tätä varten suomalaista suklaata ja tarkoitus on leipoa lasten kanssa piparkakkuja. Lisäksi viemme täältä kaupoista saatavat paketit hapankorppuja ja ruissipsejä.

 

Olisipa kiva kuulla miten muissa maissa lahjotaan opettajia? Onko vastaava yhteislahja suosiossa muuallakin vai kenties ennemminkin vanhempien keskinäistä kilpavarustelua lahjan laadussa ja hinnassa?

Comments

4 vastausta artikkeliin “Mitä lahjaksi opettajalle?”

 1. Pirita | Matkailoja avatar

  Nyt on pakko kommentoida, kun on lähes 20 vuotta opettajan uraa takana. Yleensä keväällä ja jouluna tulee pikkulahjoja, välillä luokasta löytyy toimeliaita vanhempia, jotka keräävät yhteislahjan. Viime vuosina lahjat ovat selvästi vähentyneet.

  Suomalaisissa lehdissä on säännöllisesti kirjoituksia joulun ja kesäloman aikaan näistä lahjoista. Mm. huolestutaan siitä, laittaako se oppilaat eriarvoiseen asemaan. Ei varmasti laita. Itse ainakin ilahdun ihan jokaisesta lahjasta samalla lailla, olipa se sitten lämmin halaus ja itsetehty kortti tai jotain arvokkaampaa. Arvokkaimmat lahjat (rahallisesti siis) ovat tainneet olla erään perheen ostamat kupit ja viinilasit Pentikiltä. En tosin ole hintoja tarkistellut, kun se ei ole näiden lahjojen idea.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mukava kuulla pitkän linjan opettajan kokemuksia aiheesta. Hienoa, ettei ainakaan mitään nokittelua tai keskinäistä kilpailua lahjoissa näe. Enkä minäkään usko, että opettajat asettavat oppilaita eriarvoiseen asemaan lahjan perusteella tai sen antamatta jättämisellä. Ehkä ongelma on enemmän vanhempien päässä (siis jos ja kun siitä lahjasta stressin itselleen saa). Itse pidän tätä Saksan tapaa kerätä kolehti tosi kivana. Ei sillä 2-3 eurolla kuitenkaan mitään järkevää saisi opettajalle ostettua, mutta yhteissummana tulee ihan kiva potti jo kuitenkin. Samaa kahden euron keräyssummaa harrastetaan myös urheiluseuroissa eli valmentajillekin hankitaan näin yhteinen lahja. Tai joskus se kerätty rahasumma annetaan esim päiväkodissa olleelle harjoittelijalle/vapaaehtoiselle sellaisenaan, jolloin saaja voi ostaa sillä mitä itse haluaa.

 2. Katriina avatar
  Katriina

  Saksassa opettajana ollessani en ole lahjoja saanut. Ei ole tapana lahjoa. Kerran eräs pikkupoika toi minulle pienen joulutontun. Yleensä varsinkin alakoululaiset lahjoivat minua spontaanisti pitkin vuotta omilla piirustuksillaan. Nuo tulevat hyvästä sydämestä ja olen arvostanut niitä.
  Itsekään en ole lasteni opettajille lahjoja tai kukkia antanut, eivätkä vanhemmat tai koululaiset keränneet rahaa. Muistaaksen tyttäreni luokkalaiset sentään kerran ylläasteella keräsivät rahaa ja ostivat toiseen kouluun muuttavalle tutoorilleen (luokanvalvojalleen)lähtiäislahjaksi uuden nahkasalkun, kun vanha oli jo niin kulunut ja rähjäinen .
  Suomessa oli ensimmäisen työvuoteni syrjäkylällä opttajana. Lähtiäislahjaksi eräs pikkupoika antoi minulle varmasti kauneimman esineen, minkä syrjäkylän pikkukaupasta oli löytänyt, rakkaudella ostettu ja annettu. Se on pieni musta muovinen seinälautanen, jossa on iso KULTAINEN (kullanvärinen ) valtameripurjehtija purjeet tuulessa pulleana.
  Se on kulkenut mukanani monessa mutossa ja nytkin löytänyt sopivan paikan seinällä.
  Olen haltioissani, millaiset lahjat olet läksiäisiksi lastesi opettajille ja oppilaille varannut yllä lahjotutkin varmasti ovat haltioissaan niistä. Eihän sielläkään usein ole kivaa suomalaista perhettä. Opettajat iloitsevat varmasti siitä, että saavat ekstraa kiitosta ekstratyöstään ja tuntevat onnistuneensa siinä ja luokkakaverit muistelevat mielellään.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Niin en osaa sanoa, onko lahjan kerääminen opettajalle uusi tapa vai riippuuko alueesta. Itse koen, että olemme saaneet niin ihanaa, sydämellistä ja auttavaista kohtelua täällä niin päiväkodin henkilökunnan kuin kaikkien koulujen taholta, että mikään lahja ei sitä edes korvaisi. Olen erittäin kiitollinen kaikille ystävällisille ihmisille, jotka ovat meidän perheen näin hyvin vastaanottaneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *