Mitä maksaa koulu Saksassa?

Vastaus on ei mitään, jos puhutaan itse koulunkäynnistä. Saksassa julkiset koulut ovat ilmaisia, (maksullisia yksityiskouluja on kyllä myös), mutta kustannuksia vanhemmille tulee koulukirjoista ja -tarvikkeista. Myöskään ilmaista ruokailua kouluissa ei ole, vaan lapsille tehdään kotona aamupäiväksi välipala mukaan.

Yksi merkittävimmistä eroista Saksan ja Suomen koulujen välillä on se, että Saksassa vanhemmat ostavat koulutarvikkeet.

Siis ihan kaikki piirustuspaperista ja liimapuikosta alkaen. Viimeiset päivät ennen koulujen alkamista sisältävätkin kiireisiä hetkiä kirjakaupoissa, kun vanhemmat ovat tarvikeostoksilla pitkien koulusta saatujen ostoslistojen kanssa.

Tässä on eka- ja kolmasluokkalaisen koulutarvikelistat.

Meidän perheessä ostoslistoja on tänä vuonna peräti kolme kappaletta, kun nuorimmainenkin aloittaa koulutaipaleensa. On siinä oltava tarkkana, että kaikki tarpeellinen tulee hankittua. Osaa välineistä voi toki kierrättää edelliseltä vuodelta, esimerkiksi itse olemme käyttäneet edellisen vuoden kyniä, vesivärejä, viivoittimia, terottimia jne tottakait seuraavanakin kouluvuonna. Mutta joka vuodelle on siitä huolimatta jos jonkinlaista hankittavaa. Esimerkiksi jokaiselle luokka-asteelle alakoulussa on omanlaisensa kirjoitusvihkot erilaisin apuviivoituksin.

Blogin Facebook -sivulla minulla olikin jo pienimuotoinen arvonta, jossa arvuutin artikkelikuvassa näkyvien koulutarvikkeiden yhteissummaa. Nyt voin sen paljastaa, kun osallistumisaika on päättynyt. Kuvassa on Rossmannista löytyneet koulutarvikkeet, joissa suurin osa on eka- ja kolmasluokkalaisia varten, mutta jotain myös kuudennelle menevälle. Tässä ei suinkaan ole kaikki, mitä lasten kouluihin ensi lukuvuodeksi tarvitaan, vaan osa piti ostaa toisesta kaupasta, osa kierrätetään edelliseltä kouluvuodelta ja jotain oli tullut hankittua jo aikaisemmin. Kuvan ostokset maksoivat 36,45€.

Jos koulutarvikkeissa haluaa säästää, niitä joutuu etsimään eri kaupoista. Jos ajasta tekee tiukkaa, niin helpoimmalla pääsee, kun kiikuttaa listan lähimpään kirjakauppaan ja pyytää myyjää keräämään tarvittavat välineet puolestasi. Itselläni on aikaa (ja intoa) kierrellä muutamassa kaupassa, kun niitä kotimme lähellä useita on. Suurimman osan koulutarvikkeista hankin nykyään Rossmannista, jossa on sekä hyvä valikoima että edulliset hinnat. Ihan kaikkea sieltä ei kyllä löydä, joten kirjakaupasta tulee haettua erikoisemmat vaatimukset. Hintaero tulee aika hyvin selville, kun miettii, että ylläolevan kuvan kaikki tarvikkeet maksoivat yhteensä reilut 36€ ja alla olevat kirjakaupan muutamat ostokset yhteensä 16€.

Paljonko oppikirjat maksavat Saksassa?

Ekaluokkalaisen koulukirjat piti maksaa (käteisenä) opettajalle tutustumispäivänä ennen kesälomia. Meidän kaupungissa vanhemmat maksavat oppikirjoista Grundschulessa eli alakoulussa kolmanneksen. Ekaluokkalaisen kirjoista vanhempien osuus oli 12€. Lisäksi koulu tulee keräämään noin 4€ monistuskuluihin ja luokan kassaan maksetaan noin 20€ luokan yhteisiä hankintoja ja tulevia retkiä varten. Nämä vastaavat kulut tulevat toki myös perheen kolmasluokkalaiselle.

Yläkoulussa ja lukiossakin saa pääsääntöisesti oppikirjat lainaksi koululta.

Esikoinen on jo yläkoulussa, kuudennellä luokalla Gymnasiumissa ja he saavat koululta kaikki käytettävät oppikirjat (lukukirjat) lainaan ilmaiseksi. Itselle jää tehtäväksi niiden päällystäminen irroitettavilla kansilla. Lisäksi esikoiselle piti ostaa saksan harjoituskirja, joka maksoi vajaat 10€. Oletettavasti ostoslistalle tulee vielä englannin ja ranskan kielen harjoituskirjat. Viime vuonna yläkoulun alkaessa ostimme maantietoa varten kartaston sekä saksa-englanti -sanakirjan. Nämä maksoivat noin 20€ kumpikin. Niin, ja englannin harjoituskirjan, joka oli 10€ luokkaa. Oppikirjakustannuksissa puhutaan siis vain muutamista kympeistä vuositasolla eli kovin paljoa ei vielä näihin rahaa kulu.

Gymnasiumin puolella esikoiselle edelleen ostetaan erilaiset vihkot itse, mutta taidetunteja varten he saavat tarvikkeet koulun puolesta. Sen sijaan fysiikan, kemian ja biologian laboratiotöissä tarvittavat suojalasit ja työkirjat maksettiin itse. Nämä samat toki palvelevat tänäkin vuonna. Ja jo alakoulun puolella hankittu harppi ja taskulaskin kelpaavat onneksi edelleen.

Gymnasiumissa maksetaan myös pienehkö summa koulun kannatusmaksua, ja toki luokan teatteri- tai muut retket vanhemmat maksavat itse. Näihin menee muutama kymppi vuodessa.

Tässä kuvassa ovat kaikki ekaluokkalaisen tarvitsemat koulutarvikkeet oppikirjoja lukuunottamatta. Penaalista löytyy tussit, liimat, teroitin ja sakset. Yllättävän kova homma on kaikkien tarvikkeiden nimeäminen. Jokaiseen kynäänkin on nimi kirjoitettava.

Loppusumma:

Kolmen lapsen koulutarvikkeet- ja kirjat sekä luokkaretket maksavat meille tänä kouluvuonna yhteensä noin 200€.

Ei kuulosta kovin pahalta summalta vai mitä? Minun täytyy itseni myöntää, että summa on pienempi kuin itsekään olin etukäteen kuvitellut.

Ehkä rehellisyden nimissä tähän pitäisi vielä lisätä sisäkengät, jotka on alakoululaisille hankittava. Lisäksi tietysti ostetaan koululiikuntaa varten sisäpelikengät ja kolmasluokkalaisen uintiopetusta varten tarvitaan uimapuku. Mutta nämä nyt olisi ostoslistalla muutenkin. Koulureputkin ovat Saksassa kalliita, mutta ekaluokalle ostetulla repulla pärjää monta vuotta! Laatu on todella hyvä. Samoin reppukauppaan sisältyy jumppapussi, kynä- ja tarvikepenaalit, joten ne sisältyvät repun hintaan.

P.S. Kuten moni muukin asia Saksassa on osavaltio- tai jopa kaupunkikohtaista, niin tämäkin asia. Tarvikkeiden hankkiminen taitaa olla joka puolella Saksaa vastaavasti vanhempien velvollisuus, mutta esimerkiksi oppikirjojen osalta kustannuksissa on vaihtelua. Joissakin osavaltioissa/kaupungeissa kirjat pitää ehkä maksaa kokonaan itse tai lainaamisesta voi joutua maksamaan jotain.

Lue aiheesta lisää blogistani:

Koulunkäynti Saksassa: alakoulu (Grundschule)

Vanhempainvelvollisuudet Saksan kouluissa

Töihin Saksaan: vinkit lapsiperheille ja perhe-etuudet Saksassa

Mitä maksaa ruoka Saksassa

 

Comments

6 vastausta artikkeliin “Mitä maksaa koulu Saksassa?”

 1. Stina avatar
  Stina

  Hyvä kooste!
  Onnea nuorimmaisenkin koulutielle!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos 🙂 Ajattelin, että tällainen yhteenveto voisi olla lukijoilekin mielenkiintoinen ja tulipahan itsekin oikeasti laskettua paljonko maksaa. Tänään alkoi perheen isommilla koululaisilla koulu ja huomenna on ekaluokkalaisen ensimmäinen koulupäivä, Einschulung! Ei tunnu kyllä vielä ”syksyltä”, kun eilenkin lämpötila hipoi 30 astetta!

 2. -A- avatar

  Hei! Mielenkiintoista vertailla eri osavaltioiden (tai alueiden) tapoja vaikka toki meilläkin kirjat ja tarvikkeet hankitaan itse. Kunpa olisin itsekin säästänyt kuitit, ihan mielenkiinnosta!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos kommentistasi 🙂 Pitääkö teillä ostaa kaikki koulukirjat itse vai vain harjoituskirjat kuten meillä? Eroja tosiaan alueittain on. Ilmeisesti ainakin Berliinissä pitää itse ostaa kaikki oppikirjat, jolloin kustannuksia tulee enemmän. Olen itse kyllä tyytyväinen, että meillä saa lukion loppuun asti lainata oppikirjat ilmaiseksi eli vain muutama harjoituskirja vuodessa tarvitsee itse ostaa. Olen viime aikoina myös lukenut, että Suomessa lukion oppikirjat maksavat melkein 700€/vuosi. On siinä isot rahat kyseessä, etenkin, jos perheessä on useampi lukioikäinen.

 3. -A- avatar

  Hei! Monet kirjat voi joko lainata koululta tai ostaa kirjakaupasta omaksi. Lainaushinta oli ihan joitakin euroja (ehkä 7 €?? Kun ostettuna oli tietysti triplat…). Mm. Sachissa taitaa olla pelkästään lainakirjoja… Kakkosluokalla lapsilla taisi olla niin, että toisella oli pari kirjaa enemmän kuin toisella, vaikka ovatkin kaksoset rinnakkaisluokilla. Joten eroja on. ?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Meillä pitää Gymnasumissa ostaa siis pakollisena vain saksan kielen harjoituskirja (10€) ja englannin ja ranskan kielen harjoituskirjat on vapaaehtoiset. Ne voisi siis myös lainata koulusta (mutta silloin ei saa tehdä merkintöjä kirjaan). Itse koin helpommaksi tilata molemmat kirjat lapselle, kun hinnatkin ovat kohtuulliset. Englannin harjoituskirja maksoi 10,50 ja ranskan 9,25€. Oppikirjoja 6 lk oli 6 kpl ja näihin käytiin vain laitattamassa kirjakaupassa muovikannet 1€ kappalehintaan. Itse lainaaminen ei siis maksa mitään, mutta toki korvata pitää, jos kirjan hukkaa tai tärvelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *