Miten säilyttää saksan kieli Suomessa asuessa

Elämän kiertokulku on hauska. Aikanaan Saksaan ummikkoina muuttaessamme murehdin ja huolehdin miten lapset oppivat saksan kieltä. Sen jälkeen saikin alkaa pelkäämään miten käy lasten suomen kielen pitkään ulkomailla asuessa. Nyt, kun olemme palanneet Suomeen, on taas vuoro murehtia saksan kielen säilymisestä lapsilla aktiivisena ja hyvällä tasolla.

Meidän asuinkaupungissamme ei harmikseni ole niin paljoa saksankielisiä, että kouluissa olisi tarjolla saksan ylläpito-opetusta. A-kieleksi saksan täällä kyllä voisi koulussa valita 3-luokalla, mutta tämä vaihtoehto ei ole järkevä ainakaan kahden vanhemman lapsen kohdalla. Ei heille olisi mitään hyötyä istua saksan alkeissa, kun he osaavat saksaa natiivitasoisesti. Saksan kielen ylläpito jää siis pelkästään kodin tehtäväksi.

Olenkin kannustanut lapsia pitämään yhteyttä saksalaisiin ystäviinsä. Jo monen monta watsapp -viestiä ja ihan perinteistä käsin kirjoitettua kirjettä onkin lähtenyt Saksaa kohti. Esikoinen on myös soitellut watsapp-puheluita parhaalle ystävälleen Saksaan.

Muuttokuormassa toimme Suomeen myös kaikki kirppiksiltä ja kirjakaupoista hankkimamme lasten ja nuorten kirjat. Olen sitä mieltä, että saksaksi lukeminen on todella hyvä tapa ylläpitää monipuolista sanavarastoa. Onhan se tutkittukin asia, paljon lukevien nuorten sanavarasto voi olla moninkertainen lukemattomiin ikätovereihin nähden! Eka- ja kolmaluokkalaisilla oli myös koulussa tammi-helmikuun vaihteessa lukukilpailu, jossa he keräsivät pisteitä lukemistaan kirjoista. Molemmat saivat lukea sekä suomeksi että saksaksi ja innostuivatkin lukemaan useita kirjoja molemmilla kielillä. Itse olen sitä mieltä, että myös saksaksi lukeminen vahvistaa lukutaitoa ylipäätään ja ilahduin siitä, että opettajat koulussa kannustivat myös lukemaan molemmilla kielillä.

Tiptoi -kirjat ovat hauskoja ja monipuolisia interaktiivia lasten tietokirjoja. Näissä on erilaisia tehtäviä ja pelejä ja luettua tekstiä sekä lauluja. Kirjoja on erilaisista aihepiireistä. Meiltä löytyy myös englannin opetteluun suunnattu TipToi -kirja.

Nyt, kun olemme asuneet Suomessa jo pari kuukautta ja on nähtävissä, ettei lasten suomen kielessä ole hankaluuksia, on aika siirtyä vielä kokonaisvaltaisempaan saksan kielen tarjoamiseen kotona. Esikoinen on kyllä tästä pitänyt itse huolen eli hän seuraa puhelimensa välityksellä lähinnä saksan kielisiä nuortensarjoja, YouTube -kanavia jne, mutta kaksi nuorempaa ovat mieluummin katselleet lastenohjelmansa suomeksi. Nyt on aika siirtyä enimmäkseen saksankielisiin lastenohjelmiin.

Ilahduin ja ehkä hieman yllätyinkin, kun tutkimme tarkemmin mitä kaikkea netin kautta voi saksaksi katsella. Suomen lasten Areenaa tai Pikku kakkosen sovellusta vastaavat kanavat ovat Saksassa Kika.de ja Kikaninchen.de. Näiden sivujen kautta voi pelata turvallisesti erilaisia pelejä ja katsella saksaksi lastenohjelmia. Lastenohjelmien valikoima oli muuten todella monipuolinen ja kattava. Paljon runsaampi kuin mitä oli Saksasta käsin mahdollista katsella Areenasta suomeksi. Eikä Kika.de:ssä ole mitään maarajoituksia eli ilman mitään vpn:ää pystyy ohjelmia katsomaan Suomesta käsin.

Lastenohjelmien lisäksi Kikalla näkyy myös erilaisia kouluikäisille suunnattuja ohjelmia, myös tietopuolisempia. Itsekin olen tykännyt seurata esimerkiksi villi- tai lemmikkieläimistä kertovia koululaisten ohjelmia tai kouluikäisten tiedeohjelmia. Sopivat kieliharjoitteluun hyvin aikuisellekin.

Lyhyesti tällä hetkellä meillä on saksan kielen ylläpitämiseksi käytössä:

 • saksankieliset kirjat
 • lastenohjelmia saksaksi Kika.de ja erilaisia pelejä saksaksi Kikaninchen.de (sopii pienille lapsille)
 • Tiptoi -kirjat
 • Kirjekaverit Saksassa
 • WatsApp -viestit ja puhelut saksaksi

Haaveissa on päästä käymään Saksassa kesän aikana ja onneksi ainakin esikoisen parhaan kaverin perhe on tulossa meidän luokse kylään toukokuussa. Yhteydenpito Saksaan ja kavereihin siellä on varmasti se tärkein motivaattori saksan kielen ylläpitämiseksi 🙂

Olisi kiva kuulla kokemuksia muilta Suomeen muuttaneilta perheiltä, miten ulkomailla saatu kielitaito on saatu säilytettyä? Kaikenlaisia hyviä vinkkejäkin otan ilomielin vastaan!

Täältä voit lukea kokemuksiani ja vinkkejäni saksan kielen oppimisesta aikuisena:

Saksan kielen oppimisesta aikuisena

Kokemuksiani WordDive -sovelluksesta

Lapsille ja aikuisille sopiva ilmainen sovellusvinkki kielten opiskeluun

Comments

10 vastausta artikkeliin “Miten säilyttää saksan kieli Suomessa asuessa”

 1. Ananas2go avatar

  Tämä on mielenkiintoista. Minulla on saksan sivuaineopinnot, ja suren sitä, että kielellä on niin vähän käyttöä. En ole alani töissä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiva, että tykkäsit. Postaus tosiaan keskittyi lasten kielitaitoon, mutta itsellekin olisi hyvä saada kielitaito säilytettyä. Harmikseni kotikaupungissamme ei ole enää saksan kursseja tarjolla aikuisille opistossa. Täytyy yrittää ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa taas joku nettikirssi. Ainakin worddive -sovellukseen on tullut uusia saksan kursseja, joten niitä voisi kokeilla.

   1. Raili Tuhkanen avatar
    Raili Tuhkanen

    Hei,
    kiitos ihanasta blogista!
    Olen seurannut blogia jo useamman vuoden, mutta vasta nyt uskaltauduin kommentoimaan. Itsekkin aikanaan Saksassa asuneena olen huomannut, että myös aikuisen kielitaito säilyy yllättävän hyvänä jopa vain lukemalla. adlibrikseltä löytyy yllättävän hyvin saksankielisiä kirjoja ja olenkin itse tilannut useita kirjoja englannin sijasta saksaksi. Huomasin edellisellä Saksan reissullani, että pelkällä lukemisella olin saanut kielitaidon säilytettyä niin hyvin, että minulta vei vain yhden päivän puhua jälleen kuin paikallinen 😉 Asuin siis ihan etelässä lähellä Sveitsin rajaa, joten olen omaksunut melkoisen murteen.
    t.Raili

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

     Kiitos kommentistasi Raili ja mukavaa kuulla, että olet blogini pitkäaikainen lukija 🙂 Minäkin olen huomannut yllättäen kaipaavani saksan kielen puhumista (uskomatonta kyllä!) ja usein ajattelen mielessäni saksaksi. Kirjojen lukemiseen en usko olevani vielä riittävän hyvällä taitotasolla, mutta toisaalta voisihan sitä lukea jotain lasten/nuortenkirjaa, joita kirjahyllystä kyllä löytyisi. Ja eihän sitä tiedä jos vaikka ensi syksynä täällä alkaisi taas saksankursseja opistossa.

 2. Jsjsjskaknwksksks avatar
  Jsjsjskaknwksksks

  SE ON WHATSAPP, EI MIKÄÄ VIDU WATSAPP!!! HHHHHH!!!! H-KIRJAIN!!!!

  1. Jsjsjskaknwksksks avatar
   Jsjsjskaknwksksks

   Nih

 3. Jsjsjskaknwksksks avatar
  Jsjsjskaknwksksks

  Nih

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *