Kävin toukokuun lopulla terveystarkastuksessa saksalaisella yleislääkärillä. Kuulumme täällä julkiseen TK-sairaskassaan, joka korvaa ikäisilleni joka toinen vuosi tehtävän terveystarkastuksen ja nyt ekaa kertaa olin sellaisen itselleni varannut. En kokenut olevani mitenkään sairas, mutta halusin saada varmuuden asioiden tolaan. Esimerkiksi saksalaisen ruokavalion runsas rasvapitoisuus ei ole mikään salaisuus, eikä täällä makeaakaan pelätä. Minulta on viimeksi mitattu kolesteroliarvot yli 15 vuotta sitten, joten olihan se jo aikakin ne mittauttaa.
Kuten jo Renkaan blogin puolella paljastin, veriarvoissani ei ollut mitään vikaa. 4,5 vuotta rasvaisia maitotuotteita ei ole saanut vereni rasva-arvoja nousemaan. En siis edelleenkään surkuttele rasvattoman maidon puuttumista saksalaisesta maitohyllystä. Ja jatkossakin voin nauttia hyvällä omalla tunnolla makeaa vaikka joka päivä. Kohtuus kaikessa nääs.
Sen sijaan yllätys oli, että minulla on D-vitamiinia aivan liian vähän. Mittauksessa näkyy neljän edeltävän viikon D-vitamiinin saanti ja sain arvoksi 16. Minimi on 30, joten tarvitsen todellakin d-vitamiinia purkista myös näin kesällä. Olen kiitollinen, että lääkäri markkinoi minulle tämän lisämaksullisen D-vitamiinitutkimuksen, sillä olin ollut siinä uskossa, että saan sitä riittävästi. Syön esimerkiksi lohta ja kananmunia viikoittain, jopa useampana päivänä. Ulkoilenkin päivittäin, vaikka yritän kyllä vältellä suoraa auringonpaistetta eli en makaa ikinä aurinkoa ottamassa.
Sain lääkäriltä suosituksen käyttää D-vitamiinilisää näin kesällä 175 µg/viikossa eli 25µg päivää kohti. Talvella annos tulisi kaksin- tai kolminkertaistaa. Ostin lääkärin suosituksesta sellaisia vitamiineja, joissa on yhdessä tabletissa tuo 175 µg eli kesällä näitä otetaan kerran viikossa, talvella 2-3 tablettia viikossa.
Kyselin D-vitamiinilisien käytöstä ja D-vitamiinin pitoisuuden tutkimuksista muilta ulkosuomalaisilta. Selvisi, että hyvin monissa maissa D-vitamiinipitoisuuksia tutkitaan verestä ja lähes kaikilla arvot ovat aivan liian alhaisia ilman vitamiinin syömistä.
Olisipa kiva kuulla onko keneltäkään Suomessa tutkittu veren D-vitamiinipitoisuuksia?
Vastaa