Saksan opintoni etenevät: kokemuksia WordDivestä

Ajanpuute, mukavuudenhalu ja laiskuus ovat olleet minulle (teko)syynä sille, etten ole tähän päivään mennessä lukuisista itselleni tekemistä lupauksista huolimatta päässyt osallistumaan kansanopiston saksan integraatiokurssille. Kuten tässä alkuvuoden blogikirjoituksessani kerroin, muutimme Saksaan kieltä osaamattomina. Muuton jälkeen olen opetellut saksaa kotona itsekseni niin oppikirjoista kuin muutaman opetusohjelman kautta. Ja käytännössä kuuntelemalla ja puhumalla saksalaisten kanssa. Saksan kieli on pikku hiljaa tarttunut ja pärjään arjessa saksan kielellä riittävän hyvin.

Halusin kuitenkin parantaa kielitaitoani ja laajentaa osaamistani ja sanavarastoani. Edelleenkään en ollut innokas aloittamaan päivittäistä kurssia vaan aloin miettimään mitä uusia vaihtoehtoja olisi verkon kautta kielen itsenäiseen ja omatahtiseen opiskeluun tarjolla. Olin kuullut muutamalta taholta suosituksia palkitusta, suomalaisesta WordDive -metodista, kiinnostuin kovasti ja otin heihin yhteyttä. Sain WordDiveltä käyttööni 6 kk opiskeluaikaa kaikkiin heidän tarjoamiinsa saksan kursseihin. Opinnot aloitin elokuun loppupuolella ja nyt on hyvä aika tehdä hieman välitilinpäätöstä. Mitä olen tähän mennessä oppinut ja mitä mieltä menetelmästä olen?

Nyt takana 1000 opittua sanaa.

Aloitin pohjatiedoistani huolimatta WordDive saksankurssit ihan alusta. Kuukaudessa (tein kurssia yhteensä 13 tuntia) suoritin ekat neljä saksan kurssia + matkailijan saksa 1 eli yhteensä 5 kursia. Opin näiden aikana 600 sanaa pysyvästi eli saavutin B1 kielitason. Oletuksena olin kyllä mielestäni jo valmiiksi tuolla tasolla, koska olin saksaa opetellut jo muuta kautta ja arjessa saksaksi kommunikoin.

Seuraava tavoitteeni on oppia 1200 sanaa eli saavuttaa B2 kielitaitotaso. Tällä hetkellä olen oppinut 1000 sanaa, joten hyvällä mallilla mennään. Kurssia olen tehnyt nyt yhteensä 25 tuntia. Toisin sanoen olen oppinut keskimäärin 40 sanaa pysyvästi jokaista kurssiin käyttämääni tuntia kohti. Ei yhtään huono. Tehokas ja nopea menetelmä. Käyttöaikaa kurssien tekemiseen minulla on vielä helmikuulle asti. Olen kokenut parhaimmaksi tavaksi itselleni tehdä harjoituksia useana päivänä viikossa, mutta vain 20-30 min kerrallaan. Yksi pidempi taukokin minulle tuli lokakuussa, kun en Australian matkan ja muiden kiireiden takia ehtinyt (saanut aikaiseksi) tehdä kurssia lainkaan. Ilman tätä kuukauden taukoa olisin varmasti edennyt jo pidemmälle.

WordDive ruokakurssi

Ihmettelin hieman, kun neljän ensimmäiseksi suorittamani Worddive -kurssin jälkeen tuntui, että siinä tulee minulle paljon uutta sanastoa. Olin kyllä ajatellut kielitaitoni olevan parempi. Mutta pikku hiljaa tajusin, että kyse on siitä, millaista sanastoa WordDivessa kysellään. Ne poikkeavat jonkin verran siitä sanastosta, jota itse arjessani käytän joka päivä. En tarvitse Saksan arjessa esimerkiksi erilaisten alkoholilaatujen tai oluttyyppien nimiä taikka erikoisia ja spesiaaleja urheiluun tai musiikkiin liittyviä sanoja. Sen sijaan, minä kolmen lapsen äitinä tarvitsen (ja osaan) erilaisia lapsiperheen elämään liittyviä sanoja. Minulle on tärkeää pystyä kommunikoimaan lasten lääkärin, päiväkodin hoitajan tai opettajan kanssa. Meillä vierailee myös lasten ystäviä ja pidän yhteyttä ja välillä kahvittelen myös lasten kavereiden vanhempien kanssa.

Minun osaamani sanasto käsitttää siis esimerkiksi erilaisia sairauksiin ja kehoon liittyviä sanoja. On tärkeämpää osata kertoa lapsella olevan nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta kuin tietää miksi jalkapallomaalin sivutolppaa saksaksi sanotaan. Samoin minulta sujuvat leikiten erilaiset askarteluun tai leikkimisen liittyvät aiheet. Tiedän mikä on hiekkalaatikko, keinu tai liukumäki. Osaan myös lukuisia eläimiä saksaksi. Koulutarvikkeet ostetaan täällä itse, joten olen oppinut viivottimet, harpit, laskimet, vihkot, terottimet, vahaliidut ja vesivärit jne. Ei näitä kyselty WordDivessa. Joskus nauretaan miehen kanssa, että meillä on yhteensä todella hyvä saksan kielitaito. Hän taitaa töihin, asuntoon, autoon, veroihin ja vakuutuksiin liittyvät asiat ja minä taas olen se perheen päiväkoti-, koulu-, lääkäri- ja kaverisuhdevastaava.

Ehkäpä WordDive voisi jossain vaiheessa kehittää maahanmuuttoon tähtäävän saksankurssin, jolla harjoiteltaisiin ajanvarausta lääkärille, lapsilisän hakemista, koulu- ja päiväkotipaikan hakemista tai keskusteltaisiin erilaisista Saksan (juhla)perinteisiin liittyvistä liittyvistä asioista. Sanastossa voisi olla esimerkiksi sanoja lääkärintutkimus, kuulotesti ja näkötesti. Apteekki- tai vakuutussanastokaan ei olisi pahitteeksi. Lisäksi voisi opetella sanoja päiväkoti- ja koulumaailmasta. Tällaiselle kurssille luulisi olevan kysyntää!

Vaikka tuossa yllä hieman nurisin siitä, että WordDivessa ei jo osaamaani (ja täällä asuessa tarvitsemaani) sanastoa opetettu/kyselty, niin samalla se oli minulle hyvä asia. Olen saanut todellakin laajentaa osaamistani WordDivea tekemällä. Siellä oppimani uudet sanat ovat olleet todellakin minulle uusia. Ja totta on myös se, etteivät kaikki tarvitsekaan ns lapsiperheen sanastoa. Esimerkiksi WordDivesta löytyvät matkailijoiden saksa -kurssit on suunniteltu matkailijaa ajatellen – ei Saksaan muuttavaa lapsiperhettä varten. Ja vaikka yllä hieman valitin, että esimerkiksi jalkapallomaalin tai viulun eri osien nimet saksaksi eivät olisi niin hyödyllisiä, voivat ne silti esimerkiksi innokkaalle jalkapallofanille/muusikolle sitä ollakin. Ja ihan oikeasti olen oppinut paljon hyödyllisiä uusia sanoja WordDiven kautta. Ennen kaikkea olen oppinut oikeinkirjoitusta ja sanojen sukuja. Näiden opettelussa olen ollut aiemmin hieman laiska. Ja jos ei osaa sanojen sukua, ei osaa taivuttaa sanoja oikein. Puheessa tätä ei ehkä niin kuule, mutta kirjoitetussa saksassa tämä on erittäin oleellinen asia. Koen saaneeni WordDiven avulla myös varmuutta saksan kielen kirjoittamiseen.

WordDive saksan kurssi

WordDive soveltuu parhaiten mielestäni sanavaraston laajentamiseen ja oikeinkirjoituksen oppimiseen.

Itselläni WordDive auttoi myös rohkeammin käyttämään kieltä. Kun sanavarasto kasvaa , niin entistä rohkeammin uskalsin alkaa puhumaankin. Ja mitä enempi keskustelee, niin sen helpompaa siitäkin tulee. Viimeisimpänä muutoksena huomaan entisiin taitoihin verrattuna, että uskallan puhua puhelimessa paljon paremmin. En tiedä muista, mutta minulle saksaksi puhelimessa puhuminen on ollut kaikkein vaikeinta saksan kielen käyttämisessä. Viime aikoina sen sijaan olen soitellut useita puheluita ja kyennyt jopa pitkähköihin keskusteluihin puhelimitse. Vaikka siis varsinaisesti wordDivessa ei voikaan saksaksi puhumista ja keskustelemista harjoitella, tukee se näitäkin taitoja sanavarastoa kasvattamalla. Ja vaikka lähinnä oppii sanastoa, tulee esimerkkilauseiden avulla myös saksan lauserakenteet sanajärjestyksineen tutuksi. Lisäksi sanojen ääntämistä oppii kuuntelemalla ja toistamalla niitä WordDivessa.

WordDive -metodin hyödyt:
 • pakko opetella saksan kielen sanojen suvut ja kirjoitusasut
 • sanat todellakin oppii, koska niitä kysellään kunnes jäävät pysyvään muistiin.
 • voi tehdä haluamansa ajan, vaikka vain 10 min kerrallaan. Ei sidottu aikaan eikä paikkaan.
 • voi edetä omaa tahtia
 • sopii myös epävarmalle ja ujolle. Voi tehdä rauhassa kotona eikä tarvitse esitellä virheitään opettajalle tai kanssaopiskelijoille. Saa ihan rauhassa toistaa ääneen sanat ilman, että kukaan kuulee.
haitat/huono puolet:
 • väsyneenä tuli helposti kirjoitusvirheitä, jolloin sana tulkittiin menevän värin. Joskus se ärsytti.
 • ei saksan kielen kielioppiosiota. Kielioppi pitää opetella muuta kautta. Osassa muista tarjolla olevista kielistä kielioppiosio kuitenkin löytyy.
 • ei voi harjoitella vastavuoroista kommunikointia.
 • kukaan ei korjaa ääntämisvirheitä.
Vertailu muihin käyttämiini sovelluksiin:
 • Rosetta Stone -sovellus oli liian hidas ja toistoa tuli liikaa. Koko osion joutui tekemään uudestaan, jos yksikin sana väärin. WordDivessa nopeus säätyy oppijan mukaan ja vain niitä sanoja kysellään, joita ei ole vielä oppinut. Pistokokeita kyllä tehdään myöhemminkin eli niillä varmistetaan, että sanat todellakin ovat jäänneet pysyvästi mieleen.
 • Deutsche Welle -interaktiivinen verkkokurssi: olen tykännyt myös tästä ja siinä hyvää onkin se, että sieltä löytyy myös kielioppia. Deutsche Welle on saksaksi/englanniksi, joten ainakin aloittelijalle vaikeampi. Itsekin olen kyllä tykännyt ja kokenut hyödylliseksi Word Diven suomennokset. Tietää ainakin varmasti ymmärtävänsä sanan/lauseen oikein, kun ne on suomeksi käännetty.

WordDive-menetelmä

WordDive kehittyy ja uudistuu edelleen.

Tänä aikana, kun olen WordDivessa opiskellut, on menetelmiin ja/tai sovelluksiin tullut monia uudistuksia. Nyt saa esimerkiksi käyttöönsä aina automaattisesti kaikki valitsemansa kielen kurssit. Lisäksi uusia kurssia tai kielioppipaketteja tulee valikoimiin koko ajan. Uusimpana uudistuksena WordDive sovellus käytäämälleni iPadille muuttui kokonaan. Hetki kesti itsellä sopeutua uuteen versioon enkä esimerkiksi tykännyt laisinkaan sovellukseen lisätyistä äänitehosteista. Ne onneksi sai pois päältä. Itselleni muutenkaan ei ole pelillisyys tai animaatiot tärkeitä, vaan minulle riittää helppo- ja nopeakäyttöinen sovellus, ja palkintona (motivaattorina) riittää opitut sanat.

Suosittelisinko muille WordDivea?

No kyllä! Olen tyytyväinen kurssiin ja menetelmään ja jossain vaiheessa tulen varmasti kokeilemaan sitä muidenkin kielien kuin saksan osalta. Esimerkiksi matkailijan italia tai espanja houkuttelisivat kovasti. WordDive -menetelmää saa muuten kokeilla jokainen ilmaiseksi 14 päivän tutustumisjaksolla. Ei siis tarvitse ostaa sikaa säkissä.

ARVONTA: 3 x 3 kk opiskeluaikaa!

Ilokseni voin myös kertoa, että sain WordDivelta lukijoilleni arvottavaksi 3 kappaletta 3 kk lisenssiä vapaasti valittavan kielen opetteluun. Kerro siis kommenteissa minkä kielen kurssin haluaisit (ja miksi), jos arpaonni sinua suosii. Kaikki valittavissa olevat kielet löytyvät täältä: www.worddive.com/fi/ Jätä lisäksi sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään (osoite ei näy muille kuin minulle). Osallistumisaikaa arvontaan on vuoden lopppuun eli 31.12.2016 asti. Voittajiin otan sähköpostitse yhteyttä tammikuun ensimmäisen viikon aikana. Onnea arvontaan!

*yhteistyössä WordDive


Posted

in

,

by

Comments

69 vastausta artikkeliin “Saksan opintoni etenevät: kokemuksia WordDivestä”

 1. Ananas2go / Popot pogoillen avatar

  Italia tuon luettelon kielistä. Sinne tekisi mieli jazz- ja ruokateemaiselle tutkimusretkelle. Harmi, että bulgaria uupui valikoimasta.

 2. Kaisa avatar
  Kaisa

  Oi kun arpaonni olisikin myöden! Valitsisin saksan, jota on aikoinaan tullut opiskeltua mutta joka on vuosien aikana valitettavasti myös jonkin verran päässyt unohtumaan.

 3. Marja-Liisa avatar
  Marja-Liisa

  Saksaa voisin kerrata!

 4. Mari avatar

  Tuli mieleni tuosta kirjoituksestasi kun muutin Ruotsiin ja totesin, että koulussa opittu sanasto ei ihan vastannut vaatimuksiani muutettuani uuteen maahan. Sanakirjaa piti plärätä ahkerasti ennen kuin menin ostamaan ensimmäisen asuntoni ja edelleenkin jos joudun menemään lääkäriin vähän harvinaisemman vaivan kanssa. (Mikäs se pohje nyt olikaan taas ruotsiksi…)

  Olen mukana arvonnassa! Saksaa minäkin haluaisin oppia lisää koska olen viime vuosina tykästynyt lomailemaan siellä 🙂

  1. Jonna avatar

   Tuo on kyllä totta, ettei varmaan missään maassa alussa täysin kieltä osaa, vaikka kuinka olisi kieltä koulussa oppinutkin. En minäkään kieliongelmitta englanninkielisessä maassa pärjäisi, vaikka englantia osaan (edelleen) huomattavasti saksaa paremmin. Ja on muuten myös hauskaa huomata, että tiedän jonkin verran sanoja saksaksi, joita en englanniksi osaa. Esimerkiksi kerrossänky (jonka opimme saksaksi sellaista täällä lapsille ostaessa) tai vaikkapa vilisika (joita käymme syöttämässä kodin lähellä).

   1. Mari avatar

    16 vuoden jälkeen tiedän myös paljon sanoja ruotsiksi joista ei hajuakaan mitä ne ovat suomeksi! Esimerkiksi tietokonesanasto on muuttunut aika perusteellisesti 🙂

 5. Tytti avatar
  Tytti

  Olisi kyllä ihanaa voittaa tämä 🙂 valitsisin kieleksi ruotsin, koska kirjoitan kielen keväällä 2018 ja harjoittelusta olisi suuri hyöty.

 6. klaara avatar
  klaara

  Espanjaa olen joskus opiskellut kansalaisopistossa mutta unohtanut paljon, siksi valitsen Espanjan.

 7. SannaF avatar
  SannaF

  Vaikea valinta olisi.. Espanja ja italia olisivat hyödyllisiä reissatessa, mutta ruotsi kaipaisi verestystä, koska siitä on käytön puutteen vuoksi unohtunut sanasto melkeinpä kokonaan ja siitä kielenä olis töissä hyötyä.

 8. Anne avatar
  Anne

  Minä haluaisin oppia espanjaa, koska lomareissu keväälle on jo varattu.

 9. Emilia avatar
  Emilia

  Opiskelin saksaa lähes 10 vuotta, mutta kieltä ei tule käytettyä nykyään yhtään. Tämän vuoksi voisin muistin virkistykseksi kerrata kieltä. 🙂

 10. Suvisini avatar
  Suvisini

  Valitsisin ruotsin, koska ärsyttää, että osaan sitä nykyään niin huonosti, vaikka kouluissa olen viitenä vuotena sitä opiskellut ja ollut hyväkin siinä 😀

 11. Miia avatar
  Miia

  Oi, ihana arvonta! Valitsisin kyllä varmaan englannin, koska siinä olisi niin paljon parannettavaa!!

 12. Janika Sirén avatar

  Niin upea arvonta! Valitsisin venäjänkielen, sillä haluaisin oppia venäjää. Olen käynyt muutama vuosi sitten pikaisesti kursseilla, mutta en oikein oppinut mitään. Haluaisin saada uuden mahdollisuuden jatkaa venäjänkielen opiskeluja. Olen seurustellut lähes 5-vuotta venäläistaustaisen miehen kanssa, joten koen jotenkin kunnioittavaksi osata puhua myös hänen kotimaan kieltään. Silti en koskaan ole saanut aikaiseksi tosissaan opiskella venäjää. Nyt sille olisi oiva mahdollisuus! Toisena kielivaihtoehtona olisi taas englanti, sillä englannin taitoni ovat myös erittäin surkeat…

 13. Taina avatar
  Taina

  Hyvä postaus. Sä olet aina asiallinen.
  Mulla on takana enkku ja ruotsi pitkinä kielinä, lyhyinä ranska ja saksa.
  Ranskaa ja saksaa osaa jonkinverran, kun on pakko. Olen airbnb-host sivutoimisena siis ja huomasin yllätyksekseni, että ranskankieli alkoi palautua, iun sain vieraakseni täysin ranskankielisen pariskunnan. En muuten käsitä, miten eivät osanneet edes englantia tai siis ehkä eivät vain halunneet puhua. Varoittelin, että ei Suomessa juuri kukaan ranskaan kadulla puhu. Lähtötaksinkin sain tilata heille, koska ranskaksi siitä olisi mitään tullut?
  Voisin ajatella joko ranskaa tai venäjää.
  Venäjää tai oikeammin kirkkoslaavia tarvitsisin. Olen laulanut viitisen vuotta ortodoksisessa kirkkokuorossa, vaikken kylläkään ole ortodoksi. Se sujuu hatarasti laulettuna, mutta en oikein tiedä mitä laulan. Puolet venäjän aakkosista on hallussa ennestään. Ortodoksikirkossa käy Suomessa paljon venäjänkielisiä ihmisiä, jotka hekkn haluaisivat jutella paikallisten kanssa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Onneksi olkoon, arpaonni suosi sinua Taina!

   1. Taina avatar
    Taina

    Spassiba! Lähetinkin jo sulle postin. Jihuu! Kiitokset siis.

 14. Leena avatar
  Leena

  Englantia. On päässyt ruostumaan.
  leenvikki(at)gmail.com

 15. Leena avatar
  Leena

  Espanjaa. Lomailun takia. Edessä on reissuja espanjakielisiin maihin.

 16. Emilia avatar
  Emilia

  Ottaisin englannin kielen kurssin,sillä olemme lähdössä ensi syksynä vaihtoon usaan.

 17. Jelena avatar
  Jelena

  Englanti ehdottomasti! Tarvitsen sitä haaveammatissani, mutta taidot ovat nyt aika olemattomat.

 18. Ipe61 avatar
  Ipe61

  Englanti. Kansalaisopistossa olen ottanut kursseja, mutta aikaa ei lähiopiskeluun ole. Tämä olisi mahtava!

 19. sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa avatar

  Englanti, haluaisin nähdä millä tasolla olen ja tottakai parantaa sitä.

 20. Miukkis avatar
  Miukkis

  Englanti. Tulisi todellakin tarpeeseen kerrata jo aikoinaan opittua ja oppia vielä lisää. Englanti on hyödyllinen kieli, jota haluaisin hallita paremmin.

 21. Kristiina avatar
  Kristiina

  Saksa, italia tai eesti – näitä voisin opiskella.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Onnea! Arpaonni suosi sinua! Mielenkiintoista kuulla minkä näistä kielistä valitset?

 22. Maire avatar
  Maire

  Minulla on sakalaisia ja itävaltalaisia ystäviä, joten siis saksaa voisin treenata, alkeet hallussa. Kiva kisa!

 23. Minttu avatar
  Minttu

  Espanja, koska se jäi lukio aikana vain yhteen kurssiin. Haluaisin kerrata siis kieltä ennen espanjan matkaa 😉

 24. Niina avatar
  Niina

  Espanja, saksa tai englanti.
  Espanjaa olenkin menossa kansalaisopistoon opiskelemaan, saksan haluaisin oppia mahdollisen muuton vuoksi ja englantia nyt olisi hyvä vain kerrata… eikä se ruotsikaan kyllä pahitteeksi olisi. 🙂

 25. Taru avatar

  Saksaa! Parina viimevuonna Saksassa on tullut reissattua useasti ja viime kesänä lähdin myös kuukaudeksi vaihtoon. Nyt yo-kirjoitukset lähestyvät ja laajempi sanavarasto ei varmasti olisi pahitteeksi, vaikka kieli yleisesti onkin hallussa 🙂

 26. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

  Saksasta olisi alkeet ja saksankieliset maat vetää puoleensa. Sitä olen muutenkin ajatellut preppaavani vielä joskus! Joten siis saksa! 🙂

 27. Tonttu Toljanterrri avatar
  Tonttu Toljanterrri

  Apua, tämä tulisi niin tarpeeseen! Kielitaidot ovat jo sen verran päässeet ruostumaan… Valitsisin joko englannin tai ruotsin. 🙂

 28. Sanni avatar
  Sanni

  Espanjaa tai ruotsia haluaisin oikeasti opiskella, mutta koska täällä Saksassa asustan ja kielikurssinikin loppuu juuri, päädyn kuitenkin saksaan. Vaikka sitä aluksi suoraan sanottuna inhosinkin, niin nykyään saksa alkaa olla jo ihan kivaa, varsinkin kun oman edistymisensä huomaa ja tietää pärjäävänsä arjen tilanteissa!

 29. Halejo avatar
  Halejo

  Ehdottomasti englantia haluaisin opiskella! Minua on stressannut suunnattomasti monet tilanteet, joissa olen joutunut englantia puhumaan, joten varmuutta haluaisin lisää.. Lukiossakin pidin kyllä mm. ruotsin ja saksan opiskelusta, mutta enkkua kohtaan oli jo ala-asteella jäänyt kalvava epävarmuus ja sitä myötä opiskelumotivaatio oli alhainen… Nyt olisi hyvä aika korjata tilanne, kun sukulaisillekin on tullut ulkomaalaisia kumppaneita, joiden kanssa haluaisin uskaltaa kommunikoida…

 30. Salla avatar
  Salla

  Saksaa pitäisi oppia niin voisi kommunikoida avopuolison sukulaisten kanssa seuraavalla Saksan matkalla. Olen koittanut Duolingo-sovellusta tähän ja kyllä siinäkin on uusia sanoja oppinut.

  1. Jonna avatar

   Mun mies on opetellut saksaa Duolingon kautta ja tykännyt kyllä ja hyvin oppinutkin.

 31. piitu avatar
  piitu

  Espanjan luultavasti, haluaisin oppia edes perusteita!

 32. Sara|Sara's Fab Life avatar

  Perus englantia opiskelisin. Tai matkailu sanaosta että saisin enemmän luottamusta siihen että pärjäisin yksin reissussa. Kokeilin 2vk (?) ilmasta kokeilujaksoa, mutta valitsin liian helpon, enkä tiennyt/löytänyt/osannut että voiko vaikeusastetta muuttaa. Itse en siitä hirveesti tykännyt, mutta haluisin antaa toisen mahollisuuden, kun idea on kuitenkin hyvä. En haluaisi reissussa että muut joutuisi olemaan mun tulkkina vaan haluaisin pärjätä yksinkin.

 33. Kanelipulla avatar
  Kanelipulla

  Työskentelen kansainvälisessä yrityksessä ja uralla etenemisen kannalta olisi todella tärkeää saada Saksa haltuun. Tämän kanssa opiskelu sujuisi varmasti mukavammin kuin lukioaikaisten saksankirjojen kanssa.

 34. Marjuska avatar
  Marjuska

  Kyllä se on englanti, joka on hieman ruosteessa ja kaipaisi päivitystä. Kesällä olisi tarkoitus lähteä reissun päälle Eurooppaan ja olisi hienoa saada varmuutta kielenkäyttöön!

 35. Laura avatar
  Laura

  Saksan kurssi tekis kyllä taas terää pitkästä aikaa!

 36. Juhtimus avatar
  Juhtimus

  Englannin opiskelupaketin valitsisin, koska sille kielelle eniten käyttöä töissä ja vapaa-ajalla. 🙂

 37. Enna avatar

  Jos minulla olisi WordDive, opiskelisin lisää saksaa. Saksassa asuvana minulla on juurikin tuo mainitsemasi haaste, että oman arkielämän sanasto on hyvinkin tuttua, mutta heti uudelle elämänalueelle mentäessä sanavarasto tuppaa hyytymään. 🙂

 38. Jenni avatar
  Jenni

  Mua kiinnostaa WordDiven uudet laajan englannin kurssit, joissa mm. politiikka- ja yhteiskuntasanastoa. Opiskelen englanniksi, niin siksipä tarvitsisin preppausta tuollaiseen.

 39. Bazi avatar
  Bazi

  Haluaisin oppia ruotsia! Sitä olisi töissä hyötyä mutta työantajan tarjottamaan kurssiin en pääse sillä olen ihan aloittelija.

 40. Tuija avatar
  Tuija

  Englanti kaipaa ensisijaisesti harjoittelua 🙂 auttaisi työnhaussa. Olisi Kiva kokeilla toimiiko, voisi tämän jälkeen treenata myös saksaa ja ruotsia.

 41. Piia Halme avatar
  Piia Halme

  Valitsisin myös Saksan koska tarvitsisin siihen nyt jonkun potkun vaan perseelle.. uskoisin et tämä olis se juttu.:)

 42. ansu88 avatar
  ansu88

  Ehkä valitsisin englannin.

 43. Virpi avatar
  Virpi

  Kuulostaapa kivalta! Noista kielistä valitsisin espanjan, se on kiinnostanut jo pidempään, mutta ei ole täällä Saksassa asuessa tullut lähdettyä kurssille, kun olen ajatellut, että on hankala opetella uusi kieli ”saksaksi”, siis niin, että opetuskieli on saksa. WordDiven avulla saisi alkeet haltuun ja voisi uskaltautua kurssillekin. 🙂

 44. Mertsi avatar
  Mertsi

  Noniin! Saksaa tänne kiitos, muutamme Berliiniin tammikuun alussa ja kertauksen tarve on ilmeinen 🙂 kunpa onnetar suosisi tällä kertaa!

 45. Kristina avatar
  Kristina

  Miehelleni suomen kielen kurssi! 🙂 Osaan itse jo hyvin Saksaa, mutta saksalainen mieheni on hieman laiska kieltä oppimaan. Nyt kun puhun pojillemme vain suomea, olisi hänellä korkea aika alkaa tehdä jotain asialle! Kiitos paljon ohjelman esittelystä!

 46. Pinja avatar
  Pinja

  Asumme Kanadassa ja ranskan kielen opetus on täällä koulussa varsin tehotonta. Eli toivoisin ranskankielenkurssin, jotta voisin opetella lisää ranskaa poikani kanssa.

 47. Kotihiiri avatar

  Asun Saksassa ja lapseni ovat syntyneet Täällä. Aika on kortilla, mutta kieltä pitäisi opetella ja kursseille meno nyt mahdotonta. Osuisipa arpaonni tällä kertaa!

 48. Liisa Hoffmann avatar
  Liisa Hoffmann

  Englannin mieleen palautus

 49. Vilma Doumbouya avatar

  Laiskimus täälläkin on estänyt ranskankielen oppimista. Poikani 2v kohta puhuu paremmin kuin minä! Mukana arvonnassa 🙂

 50. Ilona avatar
  Ilona

  Tarvitsisin ehdottomasti ruotsinkurssin… Kieli on ruostunut ja sanat unohtuvat! Tuntuu ihan turhauttavalta, kun kieltä on opiskellut koulussa monta vuotta ja nyt ei osaa suunnilleen kahvia enää tilata…

 51. Ainu avatar
  Ainu

  Ranskaa työn ja myös huvin vuoksi ?

 52. Lotta avatar

  Portugali! Asun Mosambikissa, ja kielenopetuksessa ei ole kauheasti valinnanvaraa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Onnittelut! Arpaonni oli sinulle myötä! Toivottavasti portugalin kurssista on sinulle iloa ja hyötyä 🙂

 53. Tanja avatar
  Tanja

  Espanja. Koska maa on niiiin ihana. Talviloma eksoottisilke(!) Teneriffalle jo varattu, jo 8:tta vuotta putkeen! Kesällä Baleaarit. Yms.yms.

 54. tiiu avatar
  tiiu

  Kovasti kyllä houkuttelisi valita japani mutta valitsen kuitenkin viron.

 55. sarita avatar
  sarita

  Espanjan koska siellä tulee varmasti vielä lomailtua.

 56. ese avatar
  ese

  Italia, jotenkin se vaan kiinnostaa eniten.

 57. mikkot avatar
  mikkot

  Italian. En osaa sanaakaan italiaa joten siksi valitsin sen.

 58. Tarja Juupajoelta avatar
  Tarja Juupajoelta

  Yllättäen valitsin saksan kielen opinnot. Aikanaan oppikoulussa luin vuoden ja muistaakseni tykkäsin kielestä. Kansalaisopiston kurssin aloitin syksyllä, mutta etenemme tosi hitaasti. Tavoitteenani on , että osaan itse asioida maassa ettei aina tarvitse toisen puhua/kysyä puolestani asioista.

 59. Paula avatar
  Paula

  Englanti on pahasti ruosteessa kun käyttömahdollisuuksia ei juuri ole eli sitä 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hei Paula! Valitettavasti täämä arvonta on jo loppunut. Mutta kokeile ihmeessä WordDiveä siitä huolimatta. Palveluun voi tutustua 2 viikkoa ilmaiseksi 🙂

 60. Kasper avatar
  Kasper

  Kaupallisessa yhteistyössä tehdyistä ”arvosteluista” on kovin vaikea tulkita, että onko kieliohjelma oikeasti hyödyllinen vai ei. Pitää vaan maksaa ja kokeilla itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *