Pari muistoa saksalaisista uimahalleista

Kävin pitkästä aikaa lasten kanssa uimahallissa täällä Suomessa ja siitä intoutuneena päätin koota blogiin ylös muistoja saksalaisista uimahalleista. Eroja uimahallikäytännöissä ja käyttäytymisessä Saksan ja Suomen välillä on yllättävän paljon.

Aloitetaan niistä asioista, jotka olivat Saksan uimahalleissa kivoja. Itse tykkäsin siitä, ettei niissä ollut aikarajaa, vaan liput olivat päivälippuja. Hintataso Suomen kanssa samoissa, noin 5-6€ Aikuiselta.  Jokaisessa meidän käymässämme uimahallissa oli useita altaita sisällä ja useita ulkouima-altaita ja usein myös leikkipaikkoja ja nurmikenttiä ulkona. Eli siis sisähalli (Hallenbad) ja maauimala yhdistettynä. Lisäksi kävimme myös maauimalassa (Freibad tai Sommerbad), jotka ovat avoinna vain kesäkaudella.

Saksalaiset viettävät uimahallissa jopa kokonaisen päivän.

Saksan uimahalleissa oli myös edulliset ruokailumahdollisuudet. Kansallisruokaa ranskanperunoita sai parin euron hintaan. Myös alkoholipitoisia juomia olisi voinut altaille ostaa. Omia eväitäkään ei tietenkään ollut kielletty. Päinvastoin. Uima-allasalueella oli omien eväiden nauttimista varten pöytäryhmiä ja yleisesti rentoutumiseen on tarjolla lepotuoleja. Uimahalliin ei siis mennä pelkästään kuntoilemaan vaan viettämään kivaa rentoa päivää perheen kesken. Tai vaikka lukemaan kirjaa kaikessa rauhassa uimisen välillä. Tai kuhertelemaan rakkaansa kanssa. Pussailevat pariskunnat porealtaassa tai uima-altaan reunalla eivät olleet myöskään harvinainen näky.

Uima-altaassa kutevista pariskunnista valittelee myös Kati Suomalainen in Allgäu blogista. Lue hänen kokemuksiaan ja mietteitään saksalaisista uimahalleista: uimahalli-hallenbad

Ensikokemukseni saksalaisesta uimahallista sisälsi sipsipussin ja karvaisen miehen.

Omista eväistä uimahallissa voi toki olla montaa mieltä. Itselleni on jäänyt elävästi mieleen ensimmäinen uimahallikokemus Saksasta, kun tuijotin epäuskoisena ja pöllämystyneen näköisenä reippaan kokoista lastenaltaassa lötköttävää mieshenkilöä, jolle vaimo syöttää sipsiä suuhun altaan reunalta käsin. Siinä oli ehkä laiskuus huipussaan.

Entäs se hygienia sitten?

Allasalueella ruokailun lisäksi saksalaiset eivät olleet  niin nuukia peseytymisenkään suhteen. Yllättävän moni uimaan suuntaava ei käynyt lainkaan suihkussa ennen altaille menoa. Ja jos kävikin, niin suihkuttelu hoidettiin uimapuku visusti päällä. Alastomia suihkutiloissa ei paljoa näkynyt itseni lisäksi. Myöskään suihkujen määrässä Saksa ei kilpaile Suomen uimahallien kanssa. Pukuhuoneetkin olivat Saksassa ahtaat, etenkin väkimäärään nähden. Siinä missä suomalaisessa uimahallissa tuntuu sateisenakin sunnuntaina olevan vain pari kourallista uimareita, sai Saksassa viikonloppuna änkeytyä tupaten täysiin altaisiin.

Oma suosikkiuimahallini oli roomalainen kylpylä Mediterana Kölnin lähellä.

Kävimme ruuhkan takia usein uimassa hienommassa kylpylässä, Mediteranassa Bergisch Gladbachissa. Korkeamman hinnan takia siellä oli usein mukavan tyhjää. Uima-allasalue oli todella viihtyisä ja tunnelmallinen ja vedet ihanan lämpimiä ja hoitavia mineraaleja sisältäviä. Olo oli kuin ulkomailla olisi ollut. Siinä sitä uiskenteli patsaiden ja pylväiden lomassa tai nautti auringonpaisteesta kauniin puutarhan keskellä.

Välillä kyllä uidessa sai haistella hienojen rouvien hajuvesivanaa, kun he täydessä tällingissä kuin suoraan kampaajalta ja meikistä tulleina uiskentelivat roomalaisessa tunnelmassa. Onneksi meikatut mummot olivat kuitenkin aika harvinaisia.

Muista ottaa omat läpykkäät tai tossut mukaan!

En osaa sanoa kuinka yleistä on, että saksalaisessa kylpylässä on uimakenkien/läpykkäiden käyttöpakko, mutta ainakin Mediteranaan ilman kenkiä oli turha yrittää päästä uimaan. Jos omia läpykkäitä ei ollut mukana, saa kassalta ostaa 5€ hintaan kylpylän tossut.

Äläkä jätä pyyhettäsi tai pesuaineita suihkutiloihin uinnin ajaksi.

Pyyhkeitä, uimakellukkeita, shampoita tms peseytymisessä tarvittavia varusteita pitää kuljettaa mukanaan uimahallin puolelle. Iso kassi onkin tärkeä muistaa ottaa uimahallireissulle mukaan. Mieheni ei aina muistanut ottaa pyyhettä tai shampoopulloaan mukaan altaiden puolelle ja häneltä katosikin pyyhe ja shampoo pari kertaa. Näille tavaroille ei myöskään pesutiloissa ole oikein säilytystilaa.

Niin, ja entäs se kuuluisa saksalainen sauna sitten.

No sitähän ei saksalaisissa uimahalleissa ollut kaikkien käyttöön lainkaan. Jos mielit saunomaan, piti saunapuolelle ostaa lisämaksusta oma lippu. Usein sanalippu oli paljon kalliimpi kuin uimahllilippu. Pelkkään uimahallikäyntiin kuuluivat siis vain suihkut. Itse en kertaakaan vieraillut saksalaisissa saunoissa, mutta tiedän, että niissä olisi sitten pitänyt saunoa alasti sekasaunoissa. Saksalaisista saunakokemuksista kannattaa lukea Viherjuuria -blogista: saksalainen saunakulttuuri.

 

Oletko sinä käynyt Saksassa uimahallissa, kylpylässä tai saunomassa? Millaisia kokemuksia sinulla on?

Comments

2 vastausta artikkeliin “Pari muistoa saksalaisista uimahalleista”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Kiitos kysymästä. Kerron nyt juurtajaksain, millaisia himouimareita ja himosaunojia saksalaisetkin ovat.
  Entisessä asuinkaupungissani ei ollut paljoa mahdollisuuksia lasten kanssa harjoittaa ulkoilmaleikkejä ja spontaania liikuntaa. Ei ollut isoja leikkikenttiä, viheralueita ja metsäänkin oli 30 km matkaa. Marraskuusta maaliskuuhun ilma Reinin rannalla Pfalzissa on tunnetusti auringoton, lumeton ja kalseankostea.
  Niin, missä ne saksalaiset lapset talvella ovat, kun eivät ole kurahousuissa ja toppahaalareissa pihalla?
  Energisten lasteni kanssa kiersin kaikki lähiseudun pienet uimahallit ja isommatkin huviuimalat, jota Suomessa näköjään kylpylöiksi kutsutaan. Ne lienevät Saksassa olevan kutakuinkin samanlaisia.
  Kesäisin kiersimme lähiseutujen monet maksuttomat uimalammet ja kaupungin maksullisen maauimalan uimalampineen, kolmine altaineen ja lasten vesileikkialueineen+ leikkipaikkoineen. Vanhojen puitten varjossa on vilpoisaa hellpäivinä ja nurmella auringonkylpytilaa. Viheraluetta on 17 ha ja lammen ympäri 1,2 km polku, niin että parhaina hellepäivinä sinne mahtuu jopa 18 000 ihmistä eikä olla edes kuin sillit suolassa Italian hiekkarannoilla. Nälkäisilleja janoisille löytyy tietenkin ruokaa ja juomaa.
  Puuttuu vain rantasauna, mutta saunoja on 2 km:n päässä uimahallin yhteydessä.
  Uimahalli on kaupungin tarkoituksenmukainen halli, ja siellä pidetään uimakoulua lapsille ja koululaisille (kuuluu pakollisesti 4.luokan urheiluopetukseen). Hallissa harjoittelevat myös uimaseuralaiset ja tietenkin kaikki muutkin halukkaat 25 m:n altaassa (28°) ja lasten lämminvesialtaassa (30 tai 32 °). Naisille on varattu oma uimavuoronsa ja uimataitoisillelapsille on vesileikkki-iltapäivä ilman vanhemman valvontaa. 4,50/3€:n hinnalla kannattaa uida lyhyemmänkin ajan. Tietenkin uidaan uimapuvut päällä.

  Hälvennän tässä hiukan suomalaisten ennakkoluuloja saksalaisten ”hävyttömien” saunatatapojen suhteen. Ujoille miehille ei ikävä kyllä ole omia sauna-aikoja, mutta kylläkin ujoille naisille.
  Tämän kaupungin uimahallin yhteydessä ovat erikseen saunat, mutta saunalipulla pääsee uimahallin puolelle uimaan. Saunominen on seremonia ja pitempi proseduuri ja valinnanvaraa riittää. . 3-tunnin lippu maksaa 11 € (nuoriso 6-17v. 8€) ja päivälippu 14€ (nuoriso 12 €), mutta siihen sisältyy 4,50€(3 €) uimahallimaksu. 6 kerran sarjalippu on edullisempi. Liput maksetaan tietenkin käteisellä, heh!

  Valittavana on suomalainen sauna, Himalaja-suolakristalli-bio-sauna, heinä-yrtti-sauna, lempeälämpöinen sauna, höyrysauna (”turkkilainen”) ja katolla panorama-löylysauna + vilvoittelupaikka ulkoilmassa. Saunoihin kuuluu tietenkin rauhallinen lepohuone.
  Viikoittain on teemapäiviä. Maanantai aloitetaan ”rento viikonalku”-saunalla klo 11 ensin löylyllä ja sitten kahvilla. Iltapäivällä on erilaista wellnesstarjontaa ja 100% luonnonaromilöylyjä. Torstaisin on klo 18 – 23 After-Work-Chillout-Sauna (hengailua lounge-ympäristössä, musiikkia, aromilöylyjä, bistroruokaa, cocktaileja, kivoja kavereita). Wellnesssauna (rentoutusseremonioita) on viikottain tiistaisin kaikille ja keskiviikkoisin naisille.Kerran kuussa on pitkä saunayö klo 19- 1 (naku-uintia klo 21 alkaen) sekä perhesauna, johon lapsilla on vapaa pääsy + hedelmäpäivä.
  Muutin 4 km:n päähän rajan taakse naapurikaupunkiin, mutta uima-ja saunatarjonta on sama, vain 1 km lähempänä.
  Saksalainen saunavitsi: Saunominen on terveellistä. Vai onko joku nähnyt sairasta suomalaista?
  Siis pysykää terveinä, suomalaiset!

 2. Kati / Suomalainen im Allgäu avatar
  Kati / Suomalainen im Allgäu

  Hyvä ja kattava kirjoitus ja nyt vasta huomasin, että olit linkannut. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *