Jos minun pitäisi valita Saksan kaunein kylä, olisi ihastuttava Linz am Rhein yksi varteenotettava vaihtoehto. Ehkä koko Saksan kauneimmaksi sen valitseminen olisi liioitttelua, mutta Keski-Reinin alueella se sitä varmasti on!
Linz sijaitsee vain noin 50 km päässä Kölnistä ja paikallisjunallakin sinne pääsee kätevästi noin tunnissa. Olen piipahtanut Linzissa jo neljä kertaa. Itse kylä on todellista silmäkarkkia, mutta pienuuden takia muutamassa tunnissa nähty. Se on kuitenkin mainio päiväretkikohde, jossa on ristikkorakentamisen ihastelemisen lisäksi tarjolla erilaisia kahviloita, olut- ja viinitupia ja ravintoloita. Tänä vuonna olen käynyt siellä tammikuussa ja nyt ihan maaliskuun alussa ja harmillisesti näin talvikaudella osa ravintoloista ja viinituvista on kiinni tai avaavat ovensa vasta illalla. Toisaalta Linz on juuri hyvä talvikohde, sillä suosionsa vuoksi suosituimpaan turistiaikaan kesällä sen kaduilla voi olla ahdasta. Ilman ihmismassoja kauniiden talojen ihasteleminen (ja etenkin valokuvaaminen!) on paljon helpompaa ja hauskempaa.
Tämän postauksen kuvista suurin osa on kuvattu pilvisenä tammikuisena sunnuntaina. Ajattele, miten kaunista Linzissa lienee auringonpaisteessa, jos harmaana talvipäivänäkin se on näin viehättävä!
Värikäs ja taiteellinen Linz am Rhein ihastuttaa matkaajaa
Linzin kaupunki kutsuu itseään (mielestäni hyvin oikeutetusti) Reinin varren värikkääksi kaupungiksi. Ja sitä se onkin. Siinä missä monesti ristikkotalot ovat valkoisia, Linzistä löytyy myös vihreitä, kellertäviä ja punertavia ristikkotaloja ja useissa on myös erilaisia hyvinkin taiteellisia koristekaiverruksia. Linz on sen verran tunnetumpi ja suositumpi turistien keskuudessa, että siellä on useita kauppoja vanhan keskustan alueella myös sunnuntaina auki. Tämä kannattaa lomailijan pitää mielessä, jos mielii päästä sunnuntaina tuliaisostoksille. Yleisesti ottaen Saksassa eivät nimittäin kaupat sunnuntaisin auki ole.
Itselleni ostokset eivät ole päällimmäisenä mielessä Linzin kaltaisissa pikkukylissä. Viehätyn mieluummin mitä moninaisimpien yksityiskohtien katselusta. Jos hetken malttaa olla paikoillaan, ehtii huomaamaan monenmoista silmää ilahduttavaa yksityiskohtaa.
Pitsiverhot ja perinteinen ristikkorakentaminen kuuluvat erottamattomasti yhteen. Ikkunoita katsellessa tulee mieleen, että onko pitsiverhoista määrätty jollain lailla, sen verran usein niitä on. Mutta toisaalta pitsiverhot nyt vaan taitavat kuulua saksalaiseen sisutustyyliin. Näkee niitä myös modernienkin talojen ikkunoita koristamassa.
Linzissä julkisivut ovat hyvin huoliteltuja ja rakennukset kauniisti restauroituja. Monien talojen seinissä näkyvät rakennusvuodet, jotka sijoittuvat 1600- ja 1700 -luvuille. Rakennuskanta on oikeasti hyvin vanhaa.
Vanhan keskustan pääkaduilta kannattaa välillä poiketa kurkkimaan myös kapoisia sivukujia. Niissäkin tunnelma on viehttävä, vaikka ei yhtä koristeellinen.
Jos tykästyit näkemääsi, suosittelen tutustumaan myös kahteen vähintään yhtä upeaan kylään, Ahrweileriin ja Bernkastel-Kuesiin. Näistä Ahrweiler on Ahr-joen varrella ja Bernkastel-Kues puolestaan Moselin jokilaaksossa. Ja hei, melkein jo unohdin Rur-joen mutkassa sijaitsevan Monschaun. Liekö jokaisella Saksan joella oma helmensä, kaunein kylänsä!
Vastaa