Ristikkotaloja ja linnoja Reinillä: esittelyssä Braubach

Reinin varrella on lukuisia toinen toistaan söpömpiä pikkukyliä, ristikkotalojen täyttämiä kujia ja mahtipontisempia tai romanttisempia linnoja. Parhaimmillaan nämä kaikki löytyvät yhdestä ja samasta kylästä. Jos haluat nauttia Jokivarren näkymistä, bongailla ristikkotaloja ja vierailla vallan kahdessa linnassa ota ihmeessä suunnaksi Reinin varrella sijaitseva Braubach. Kaiken hyvän lisäksi kylään voi saapua auton lisäksi helposti jokilaivalla tai paikallisjunalla, kuten itse tein.

Braubachin juna-asemalta avautuu upea näköala kylän kattojen yli ylhäällä vartivoivaan Marksburgin linnaan.

Braubachin kylä sijaitsee Keski-Reinillä ja kuuluu ylemmän Keski-Reinin Unescon maailmanperintöalueeseen. Braubach on asukasluvultaan pieni, vain noin 3000 asukkaan kylä. Sen viehättävä ristikkotalojen täyttämä vanha keskusta houkuttelee kylään jonkun verran turisteja, mutta tunnelma on rauhallisempi kuin Reinin varren suosituimmissa turistikohteissa. Vanhimmat ristikkotalot ovat 1500-luvun lopulta.

Vappuattona syreenit olivat jo täydessä kukassa.

Braubachissa on myös kaksi linnaa, joihin voi tutustua myös opaskyltein varustetulla linnapolulla (Burgenlehrpfad). Linnoista toinen, 1500-luvun renesanssityylinen Philippsburg sijaitsee alhaalla, söpön ristikkotaloaukion toisessa päässä.

Philippsburginrenesanssipuutarhasta on näköalat ylös Marksburgin linnaan.

Toiseen linnaan, ylhäällä rinteen päällä upeana seisovaan Marksburgiin päästäkseen on kavuttava jurkkiä portaita ja kierrettävä satumaisen metsän läpi rinnettä ylös. Pieni kipuaminen palkitaan huikeilla näköaloilla kylään ja Reinin jokilaaksoon. Marksburgin linnan historia ulottuu 1200-luvulle asti, jolloin paikalla on ollut ensimmäinen linna.

Minä vierailin Braubachissa vappuaattona ja nautin kauniista auringonpaisteesta ja kevään  satokauden herkuista linnan ravintolan terasilla. Alle kymmenellä eurolla sai karhunlaukalla maustetun ja tuoreella parsalla täytetyn lätyn ja parilla eurolla lasillisen kylmää, paikallista Rieslingiä.

Braubachin on matkaa Kölnistä noin 120 km ja Koblenzista reilut 10 km. Paikallisjunalla matka Kölnistä kestää noin 1h30 min (vaihto Koblenzissa). Itse pysähdyin samana päivänä myös Viereisessä Lahnsteinin kylässä (josta löytyy myös pienen kiipeämisen jälkeen upea linna Burg Lahneck) ja Koblenzissa. Olin ostanut edullisemman päivälipun, joka on voimassa koko päivän ja voi käydä useammissa kylissä ja kaupungeissa helposti. Välimatkat Reinillä ovat lyhyitä, joten yhdessä päivässä ehtii useampaankin linnaan ja kylään.

Lahnsteinin kylästä näkyy Reinin yli vastarannalle Koblenzissa sijaitsevaan Stolzenfelsin linnaan. Linnasta voit lukea lisää täältä.

Comments

2 vastausta artikkeliin “Ristikkotaloja ja linnoja Reinillä: esittelyssä Braubach”

  1. Katriina avatar
    Katriina

    Ristikkotalot ovat söpöjä myös sisältä. Olen päässyt käymään kylässä. Mikään seinä, ikkuna tai ovi ei ole DINin (Deutsche Industrienormin, Saksan teollisuusnormin) mukainen eikä mikään nurkka suora. IKEAn normin mukaan on turha yrittää kalustaa, ja tylsä ”pohjoismainen” valkoinen on siellä oudossa ympäristössä. Sisustaamiseen tarvitaan luovuutta ja asumiseen kompromisseja. Ottaisin silti omakseni ristikkotalon, jos lahjaksi saisin.

    1. Jonna avatar

      Oi, voin kuvitella, että ristikkotaloissa on tunnelmaa myös sisätiloissa. Samaten osaan hyvin kuvitella haasteet ja velvollisuudet, joita niistä huolehtiminen ja remontoiminen vaativat ja edellyttävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *