Saksalainen pukeutumistyyli

Sain inspiraatiota Chez Helenan esitellessä ranskalaista arkityyliä ja innostuin tekemään vastaavan listauksen saksalaisesta (arki)pukeutumisesta.

Näyttääksesi saksalaiselta vaatekaapistasi tulee löytyä ainakin seuravat vaatekappaleet:

  • huivi (kaikilla naisilla on aina huivi. Myös usein jo pikkulapsilla.)
  • farkut (kaikilla vauvasta vaariin)
  • Jack Wulfskin tai North Face -takki
  • tennarit, kankaiset tai nahkaiset (kesäkaudella, useammin nuorisolla)
  • saapikkaat (heti syyskuusta eteenpäin siirrytään käyttämään enimmäkseen saapikkaita tai nilkkureita)
  • vaelluskengät (näitä voi toki käyttää myös kaupungilla)
  • farkkusortsit (kesäkaudella, etenkin nuorilla)
  • valkoinen T-paita (etenkin nuorilla laitettuna housun/hameen vyötärön sisään tai lyhyttä mallia)
  • musta puolihame tai farkkuminihame (tätäkin käytetään T-paidan kanssa) ja hameen kanssa käytetään sukkahousuja
  • musta (toppa)takki (kuten saapikkaat, syyskuussa kaivetaan jo toppatakitkin käyttöön)
  • naisellinen mekko (kesällä)
  • koruja käytetään hyvin maltillisesti

Ja koska Saksassa käytännöllisyys tuntuu menevän usein kauneuden edelle, ei välttämättä tarvitse meikata ollenkaan, mutta huoliteltu tulee silti aina olla. Naisilla on upeat, pitkät hiukset, mutta Ranskan tavoin hiusmalleissa ja väreissä suositaan luonnollisia sävyjä. Legginseihin eivät aikuiset naiset pukeudu, eivätkä kirkkaan värisiin sukkahousuihin. Vaatteet ja etenkin kengät ovat aina siistit ja puhtaat, ajattoman tyylikkäät. Väreistä suosittuja ovat musta ja tummat sävyt sekä valkoinen. Villakankaisten takkien sijaan näkee enemmän tikkitakkeja, siistejä trenssejä tai jakkuja tai vettäpitäviä urheilullisempia takkeja. Täällä on kosteaa ja sataa usein.

Vauvojen pukeutumisessa olen kiiinnittänyt huomiota siihen, että täällä bodyt ovat vain alusvaatteita ja jo pikkuvauvat puetaan ”hienommin” kuin Suomessa eli paitoihin, neuleisiin ja housuihin (farkkuihin) tai tyttölapsilla tietysti kivoihin, mutta usein arkisiin mekkoihin sukkahousujen tai legginsien kanssa. Lapsilla on tietysti enemmän värejä vaatteissaan kuin aikuisilla, mutta ei sellaista väri-iloittelua kuitenkaan kuin mitä Suomessa tottui näkemään. Juhliin lapset puetaan mielestäni harmillisenkin arkisesti. Esimerkiksi lasten synttäreille voi aivan hyvin tulla myös ne farkut ja trikoopaita päällä ja hyvin harvoin näkee erityisen juhlavia vaatteita.

Isompien lasten ja koululaisten kohdalla olen ilokseni laittanut merkille, että merkkitietoisuutta on aika vähän havaittavissa. Ns markettivaatteet kelpaavat isoillekin koululaisille ja vaatteita myös kierrätetään ja paikataan. Ekologista ja järkevää, sanon minä 🙂

Talviaikaan pistää silmille erityisesti se, että hansikkaita ei käytetä. Sen sijaan paksut huivit on kaulassa aina ja neulepipotkin kuuluvat usein varustukseen.

Näin yleisesti saksalaisten pukeutumisesta voisi siis sanoa, että enemminkin ajatonta kuin trendikästä ja käytännöllistä kuin hienostelevaa. Toisaalta Saksassa voi pukeutua niin kuin haluaa, et varmasti poikkea joukosta, sillä kaikenlaista kulkijaa täällä näkee. On viimeisen päälle laittautunutta ja uusien trendien seuraajaa. On sadetakki päällä viilettäjää. On niin erilaisten tyylisuuntausten edustajaa kuin erilaisia kansallisuuksia.

Lue myös Koti Saksassa, sydän Suomessa -blogista mietteitä saksalaisten pukeutumisesta

Myös Hausfrau on sivunnut aihetta kirjoituksessaan: verkkarit vai farkut


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Saksalainen pukeutumistyyli”

  1. -A- avatar

    Hei! Oli mielenkiintoista lukea huomioistasi saksalaisten pukeutusmistyyleistä, oli hyvin kattava ja monet samankaltaisia huomioita kuin itselläkin. Itseäni aina kiinnostaa seurailla ihmisiä ( ohimennen ja vaivihkaa ;)) ja vaikkapa juuri heidän pukeutumistaan. Kaduilla tulee vastaan niitä tiettyjä saksalaisten arvostamia merkkejä ja monet ovat myös sellaisia joista en itse tiedä. Uskon myös, että reilut 6 vuotta Saksassa ovat muokanneet myös omaa pukeutumistyyliäni jonkun verran. Ja varsinkin se mitä ostan lapsille on aivan varmasti muuttunut. Mukavaa viikonloppua! 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hah haa, mä ainakin kiskon jalkaani farkut aiempaa useamin ja huivejakin on ilmestynyt kaappiin enenevässä määrin. Lapsilla alkoi kirjavat retrohenkiset vaatteet kaapissa vähentyä heti muuton jälkeen ja Suomesta tuomamme upeat juhlamekot jäivät vaille käyttöä.

  2. MatkaMartta avatar

    En ole käynyt Saksassa, mutta olin ajatellut että käytännöllisyys ei näyttelisi niin suurta osaa pukeutumisessa kuin mitä kuvasit, vaikka kai se aina niin on kun mennään kylmempiin ja sateisimpiin maihin. Mielenkiintoinen postaus!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Tosiaan asumme melko lähellä merta, joten sää on usein kostea ja sateinen. Se väkisinkin vaikuttaa pukeutumiseen.

  3. Venla avatar
    Venla

    Heh, me saimme melko jäätävän vastaanoton Berliinin hotellissamme, jonne saavuimme suoraan ”maastosta” , ja olimme pukeutuneet enempi sinne sopiviin vaatteisiin ( vaikka itse pidän kyllä aina hametta, inhoan housuja).
    Kun sitten myöhemmin olimme pukeutuneet normaaliin kaupunkilookiin, oli palvelukin toisenlaista 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Mielenkiintoista, että pukeutuminen vaikutti kohteluun noin paljon.

  4. Mervi avatar
    Mervi

    Olen asunut monessa maassa. Yllaolevan voin kopioida myos Hollantiin ja muutamaan muuhun naapurimaahan. Eli voisin ehka yleistaa keski-eurooppalainen tyyli?

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Totta, varmasti voi helpostikin yleistää koskemana myös naapurimaita. Mehän asumme vain 100 km päässä Hollannin ja Belgian rajoilta eli samanlaistahan täällä on niin sään kuin pitkälti ihmistenkin kanssa. Etenkin hollantilaisten kanssa saksalaisilla tuntuu olevan rutkasti yhteistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *