Saksalaistunutta minussa

Vuodet Saksassa ovat muuttaneet minua. Tietysti. Olisi ihmeellistä, jos mikään maan tapa ei olisi tarttunut minuun. Luettelen tässä muutamia melko hassujakin muutoksia, jotka olen itsessäni huomannut viime vuosien aikana. Toisaalta kaikkia tapoja ja käytäntöjä en täällä vieläkään tunne täysin omakseni, mutta olen alkanut silti ymmärtää niitä. Asioilla on usein monta puolta.

Kun muutimme Saksaan, tuntui käteisellä maksaminen hankalalta ja vanhanaikaiselta. Nykyään huomaan järkyttäväni myyjiä Suomessa tarjotessani heille useimmiten käteistä 😀 Tämä seikka muuten herätti eniten ihmettelyjä tekemäni turistioppaan kommenteissa!

Aluksi Saksassa oli mielestäni todella pimeää, katulamppuja on todella harvakseltaan ja valaistuja lenkkimaastoja on huonosti löydettävissä. Nykyään Suomessa tuntuu, että katuvalojen määrässä liioitellaan. Kyllä nyt vähempikin riittäisi ja energiaakin säästyisi. (No, on täällä silti edelleen todella pimeää ja vieläkin ärsyttää ihmisten jatkuva kysely siitä, että miten ihmeessä te siellä pimeässä kestätte… (lue täältä mitä saksalaiset Suomesta ajattelevat) Hei haloo, Suomessa on katuvalot! Ja lunta. Jos on.)

Tuntemattomien tervehtiminen kadulla ei tunnu ollenkaan oudolta tai vaivaannuttavalta. Hississä kanssamatkustajien kanssa keskusteleminen ei ole enää pelottavaa. Suomessa huomaan aloittavani keskustelun melkein missä vain ja läheskään aina siihen ei suhtauduta myönteisesti.

Aluksi toivoin, että asiat voisi hoitaa helposti sähköpostitse tai nettilomakkeilla, kuten Suomessa. No, useimmiten ei voi. Täällä pitää aina soittaa. Se on kamalan pelottavaa puutteellisella kielitaidolla varustetulle ja muutenkin ujolle suomalaiselle. Tämä on kyllä edelleen vähän ärsyttävää (lue pelottavaa), mutta toisaalta olen alkanut nähdä asiassa toisenkin puolen. Nimittäin soittamalla asiat selviävät ihan oikeasti paljon nopeammin ja helpommin kuin sähköpostitse ja saat heti vastauksen.

Soittamisesta tuli mieleen, että täällä on edelleen lankapuhelimet yleisessä käytössä. Niinpä meiltäkin löytyy sellainen 😀 (Huom: lankapuhelut ovat ilmaisia!)

Suomessa on välillä vaikeaa muistaa punnita hedelmät itse. On paljon kivempaa, kun kassa tekee sen puolestasi.

Muistan vieläkin elävästi yhden kesälomalla sattuneen tapauksen. Olin tapaamassa ystäviäni ja menimme Tampereella samppanjabaariin. Minä kävelin suoraan pöytään istumaan ja ihan aidosti ihmettelin, miksi ihmeessä ystäväni jäivät jonottamaan baaritiskin eteen ja kaivoivat rahapussit esille. Jonkin ajan päästä tajusin, että niin, täällähän pitää hakea juomat itse. Sitä en kyllä vieläkään voi hyväksyä, että edes 14€ sampanjalasillista ei saa pöytään tarjoiltuna!

Toinen mikä nykyään nyppii Suomessa on kahviloiden tarjoilun puute. Ei paljon huvita Suomessa käydä (kalliilla) kahvilla, kun myyjän vastaus kahvitilaukseen on ”pannu on tuolla, kaada sieltä itse”. Niinpä. Sitä ties kuinka kauan pannussa seissyttä kahvia itse kuppiin kaataessasi ja myöhemmin sen likaisen kupin itse palauttaessasi voi miettiä, että mistä tässä oikein maksaa. Parempaa saa kotona.

Saksalaiset ovat suoria puheissaan. Saat palautetta välittömästi. Niin positiivista kuin negatiivista. Aluksi tämä oli aivan järkyttävää ja olen vetänyt herneen nenään muutamaankin kertaan. Nyt olen kuitenkin oppinut sietämään ja ymmärtämään tätä tapaa. Ja toisaalta monissa tilanteissa on hyvä, että sanotaan, jos esimerkiksi aiheuttaa vaaratilanteita muille. Täällä on paljon ihmisiä ja toiset on opittava ottamaan huomioon. Ja arvostan tässä suoruudessa myös sitä, että asiat puidaan heti, yleensä rakentavassa hengessä ja se on sillä selvä. Ei puhuta selän takana (tai vain nurista tekstiviestipalstoilla tai somessa) vaan puututaan epäkohtiin heti.

Edellisestä tuli mieleen, se Saksassa sisäistämäni sääntö, että pyöräteillä saa ajaa vain liikenteen suuntaisesti. Eli tien oikealla laidalla vain autojen ajosuuntaan. Aluksi tätä oli vaikea sisäistäää, mutta tiedän, että kyse on turvallisuudesta. Pyöräkaista on monesti vain noin puolen metrin levyinen eli ei siinä mitenkään mahdu vastaantulijoita väistämään. On parempi, että kaikki ajavat samaan suuntaan. Tämä on itselle mennyt niin hyvin perille, että huomasin viime kesänä Suomessa pyöräillessäni miettiväni pitkän matkaa, että voinkohan nyt ajaa tässä ”väärään” suuntaan.

En enää hätkähdä alkoholin saatavuutta melkein missä vain. Ensimmäisenä kesänä silmät hieman levisivät, kun esikoiseni koulun juhlassa myytiin olutta. Sillä kerättiin rahaa koululle. Tai alkoholia joskus tarjotaan vaikka päiväkodin iltajuhlassa. Alkoholia tarjoillaan myös ilmaiseksi kaduilla ja kaupoissa mainosmielessä. Siitä on tullut normaalia, eikä jokaista ilmaista paukkua ole mikään pakko ottaa vastaan. Ihan oikeasti mainoskärryn edessä ei ole yhtään asiakasta ja se on minusta normaalia. Alkoholi on vain yksi juoma muiden juomien joukossa.

Olen alkanut pitää marmeladista leivän päällä. Eikä se nutellakaan niin ällömakealta enää tunnu. Miksi ihmeessä leivänpäälliset eivät voisi olla makeita? Useimmiten kyllä syön leipäni yhä suolaisilla päällisillä.

En enää kaipaa astiankuivauskaappia. Paljon mieluummin katselen ikkunasta ulos. Siis keittiöissä on monesti (astiankuivauskaapin paikalla) ikkuna ulos. Ja mihin sitä kuivauskaappia edes tarvitsee, jos on astianpesukone?

Näkymä keittiön ikkunasta. Tuohon maisemaan saa kivasti vaihtelua kukilla.

Comments

20 vastausta artikkeliin “Saksalaistunutta minussa”

  1. Anu Heiskanen avatar
    Anu Heiskanen

    Asiallinen ja kiva kirjoitus! Tykkään positiivisesta näkemyksestäsi. Yleistyksiin kiinnitin jonkin verran huomiota. Saksa on iso maa, jossa on 16-kertainen asukasluku Suomeen nähden. Kaikkia ilmiöitä ei näin ollen voi aina yleistää koko maata käsittäviksi, koska eri maakunnissa on erilainen aluehallinto, eri määrä julkisia varoja käytettävissä, erilainen historia ja tapakulttuuri ja jopa hyvin erilaiset määrät siirtolaisväestöä. Näiden asioiden johdosta nykypäivän Saksa on siis melkoisen hetrogeeninen maa.

    1. jujukas avatar

      Kiitos kommnetistasi 🙂 Tiedän, että yleistän jonkin verran. Itse pidän Saksassa nimenomaan monimuotoisuudesta. En silti jaksa joka postaukseeni erikseen laittaa mainintaa siitä, että käsitykseni pohjautuvat omiin kokemuksiini ja ennen kaikkea kotiosavaltiooni. Vaikka näinhän se juuri on 🙂

  2. kaari3 avatar

    Joskus Saksassa asuneena samaistun kertomuuksesi täysin. Opin syömään hunajasämpylää 50 vuotta sitten 🙂 Missään ei ole parempaa tai huonompaa, on vaan toisenlaista. Kivasti kirjoitat!

    1. jujukas avatar

      Kiitos kivasta kommentista. Sepä se. Ei ole olemassa huonompaa tai parempaa. Vaan asiat voi tehdä hyvin monella tapaa 🙂

  3. Erpo Heinolainen avatar
    Erpo Heinolainen

    Oluthan on virallisesti elintarvike Baijerissa, ja verottajan mielestä muuallakin… Ja tottahan toki koulussa saa elintarvikkeita tarjota… 😉

    1. jujukas avatar

      Enpä ole tiennyt, että olut luokitellaan elintarvikkeeksi. Mutta joo, olut kyllä tuntuu olevan kiinteä osa saksalaisten ravintoympyrää. Mutta usein alkoholittomanakin.

  4. Meeri / Lapasesta lähti avatar

    Voi, tästä listasta ruksaan melkein kaiken! Fuksivuosi kului yliopistolla kestojärkytyksellä, kun saksalaiset proffat eivät pelänneet antaa negatiivistakaan palautetta. Nykyään sen mieltää pikemminkin rakentavaksi. Ja tiskillä tilaamisesta olen täysin samaa mieltä! Kyllähän se tiskille jonottaminen suomalaisissa samppanjabaareissa pistää pöyristyttämään.

    Mutta kuivauskaappi, sitä kyllä kaipaan aina noilla leveysasteilla. Ehkä juuri siksi, ettei tiskikone ole yleensä kuulunut talouteen? 😀

    1. jujukas avatar

      Tähän suoraan palautteeseen on kyllä ollut vaikea tottua, mutta kuten kirjoitin, niin yleensähän se annetaan rakentavassa hengessä. Ja yhtä lailla positiivistakin palautetta saa suoraan ja vieläpä usein 🙂

  5. Der Lederhosen avatar
    Der Lederhosen

    Hehe, hyvin osuvasti kirjoitettu ja samoja asioita olen pannut itsekin merkille näiden 20v aikana. Mutta lankapuhelut eivät kylläkään ole ilmaisia (there is no free lunch). Teillä on ilmeisesti könttäsummasopimus eli tyyliin jotain 50€ ja se sisältää TV:n, I-netin ja lankapuhelimen langasta lankaan soitot (paitti ei palvelunumeroita)?

    1. jujukas avatar

      Joo, meillä lankapuhelut kuuluvat samaan sopimukseen TV:n ja netin kanssa ilman erillistä lisämaksua. Niin, jäi tarkentamatta, että lankapuhelut siis toki ilmaisia vain toisiin lankanumeroihin. Ja mitä noita yhteystietolistoja päiväkodissa ja kouluissa jaetaan, niin todella isolla osalla on lankanumero yhä edelleen.

  6. Elina avatar
    Elina

    Allekirjoitan näin lähes 20 vuoden jälkeen nuo kaikki. Astiankuivauskaappia kaipasin opiskelijakämpässäni niin paljon, että roudasin Suomen K-Raudasta ritilät ja rakensin sellaisen itse. Ongelmaksi muodostui vain se Kölnin kalkkipitoinen vesi, joka jätti ikävät kalkkiläiskät kuivanneisiin astioihin. Niinpä siirryin vähin äänin kuivaamaan astiat kuitenkin astiapyyhkeellä… Ehkä täkäläiset tietävät, että kuivauskaappisysteemi ei toimi tämän veden kanssa 😉

    1. jujukas avatar

      Kuinkahan monelta suomalaiselta löytyy tsi-kuivauskaappi maailmalta 😀 Tuo kalkkipitoinen vesi onkin tosiaan merkittävä asia, siihen ei Suomessa ole totuttu! Ihan totta, että astiat jäävät joko pisaraisiksi tai harmahtaviksi käsintiskauksen jälkeen eli kuivauskaappisysteemi ei kyllä silloin toimi. Ja sitä paitsi pyyhkeellä kuivatessa astiat saa suoraan astiakaappiin.

  7. Kesä maailmalla avatar
    Kesä maailmalla

    Ihana kirjoitus! Tulee ikävä Saksaan<3

    1. jujukas avatar

      Kiitos <3 Minäkin olen menettänyt Saksalle sydämeni 🙂

  8. Nomadi avatar

    Hyviä pointteja! Itse en ole Saksassa asunut, vaan enemmänkin Välimeren maissa, mutta eroja Suomeen kyllä huomaa. Itsekin tahdon unohtaa alkoholin myyntirajoitukset Suomessa käydessäni – yhtenäkin iltana pyörin jossain K-Marketissa ihan ihmeissäni, että mihin täällä on oluet piilotettu… ennen kuin tajusin, että kellohan on yli 21 eli ne on kirjaimellisesti piilotettu jonnekin verhon taakse. Ja hedelmät unohdan säännöllisesti punnita itse, joudun juoksemaan kassalta naama punaisena niitä punnitsemaan 😀
    Tuo alkoholin ”jokapäiväisyys” on kyllä hyvä pointti. Suomessahan on edelleen valitettavasti se mentaliteetti, että kun otetaan niin otetaan kunnolla, kun etelämmässä pieni tissuttelu on se normi. Kerrankin viestitin suomalaiselle kaverilleni nauttivani olutta perjantai-iltana ja seuraavana aamuna hänen vastauksensa oli ”onko darra?” No ei kai yhdestä oluesta darraa tule…

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Saksa tosiaan taitaa olla yksi vapaimpia maita mitä alkoholin myyntiin tulee. Tiedä sitten onko se pekästään hyvä asia, mutta ei siinä ainakaan mitään ihmeellistä kielletyn hedelmän makua ole. Ja toisekseen, myös alkoholittomia juomia on yleisesti tarjolla ja vaihtoehtoja vaikkapa alkoholittomissa oluissa on aina useita saatavilla.

  9. kati avatar
    kati

    Meijän remontissa meille tuli kuivauskaappi ja vessaan pidee-käsisuihku. Että niitä ilman en voisi elää.

    http://www.suomalainenimallgau.blogspot.de

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Tosiaan, bidee-suihkua välillä kyllä kaipaan! Me asumme vuokralla, mutta omaan tulisi kyllä varmaan sellainen asennetettua. Kuivauskaappia ei sen puoleen oieasti ole yhtään ikävä. Meillä on vesikin niin kalkkipitoista, että käsintiskattuihin astioihin jää rumat vesipisarat kuivumisen jälkeen.

  10. Sandra avatar
    Sandra

    Olipa tämä hyvä kirjoitus ja moni asia on Australiassa samalla tavalla. Olit myös tuonut esiin asioita, joita en itse ollut sisäistänyt, että esimerkiksi alkoholiliikkeet ovat sunnuntaisinkin auki iltaan asti. Samoin tuo palvelemattomuus kahviloissa ja ravintoloissa välillä ärsyttää Suomessa, kun hinnat ovat kuitenkin todella korkeat.

    Ja bidee-suihkun saisi tuoda tännekin 😀

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Kiitos kivasta kommentista Sandra 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *