Saksan arjen aakkoset: B + C

Postaussarja arjen aakkosten toinen osa on yhdessä kirjaimet B ja C. Tässä kohtaa mennään aika helpoilla ja oletettavilla sanoilla, jotka olivat kyllä minulle jo entuudestaan tuttuja.

Ensimmäisenä esittelyssä B niin kuin Bratwurst.

Ei ole toria, markkinoita, juhlia ilman Bratwurstia. Ei ole Saksaa ilman Bratwurstia. Bratwurstia tarjotaan grillijuhlissa ja lounasruokaloissa. Sitä myydään koulun juhlissa huokeaan 1,50€ hintaan ja makkaraa syömällä tukee lapsensa koulua. Ei huono kauppa. Paitsi myynti- ja paistovuorossa olevalle vanhemmalla homma on aika hikistä.

Makkara tarjotaan aina sämpylän välissä ja sopivasti myös sämpylä alkaa B-kirjaimella. Brötchen ja Bratwurst ne yhteen soppii. Mausteeksi laitetaan sinappia tai ketsuppia. Tai molempia. Ja juomana tietysti B niin kuin Bier eli olut.

Ehkä hauskimpaan makkaran myyntikojuun törmäsimme heinäkuisella Berliinin visiitillämme. On siinä myyjällä hommaa kannatella grilliä mukanaan, mutta kauppa tuntui käyvän. Meilläkin joka lapsi halusi itse käydä tilauksen tekemässä.

Makkaraan liittyy myös arkisten aakkosten kolmas kirjain eli

C niin kuin Currywurst.

Currywurst on saksalainen, alun perin Berliinistä peräisin oleva makkararuoka. Sen erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose. Makkara-annoksen kehitti länsiberliiniläinen Herta Heuwer vuonna 1949. Hän sekoitti brittisotilailta hankkimistaan mausteista – tomaattiketsuppia, Worcesterkastiketta ja curryjauhetta – kastikkeen, jota alkoi tarjota grillatun makkaran kanssa. lähde Wikipedia.

Kuten yllä lainatussa Wikipedian tekstissä lukee, currywurst on berliiniläinen ruoka, jota toki meidänkin täytyi käydä maistamassa Berliinissä ollessamme. Ostimme oikein currywurstmuseon reseptillä valmistetun annoksen. Itse museossa emme poikenneet, vaikka vähän houkutteli. Onhan se jo ajatuksenakin hauska, että makkarakastikkeelle on perustettu ihan oma museo!

Pettymys oli kyllä pienoinen, kun berliiniläinen currywurst ei ollutkaan saman makuista kuin täällä meillä Kölnin lähellä tarjottava. Ja tässä täytyy vetää kotiin päin eli kyllä tämä ”meidän kastike” on vaan parempaa kuin Berliinissä tarjottava. Kölniläinen currywurst on mausteisempi ja enemmän curryn makuista.

Kölnin suunnalla myytävä currywurst poikkeaa hieman berliiniläisestä. Tällaisen jättimäisen annoksen saa noin 3,50€ katugrillistä.

Mites on, maistuuko sinulle Bratwurst tai Currywurst?


Arjen aakkoset -postaussarjassa esittelen teille vuorollaan yhden saksalaiseen arkeen tai elämäämme täällä liittyvän saksan sanan.

Sarjan aiemmat osat:

A niin kuin Amsel

Comments

4 vastausta artikkeliin “Saksan arjen aakkoset: B + C”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Maistuuhan kunnon Bratwurst ja Currywurst silloin tällöin. Ne ovat aina varmoja valintoja, jos nälkä yllättää kesken matkan ja toki myös grillijuhlissa ja -illoissa.( Niistä en ole koskaan saanut sappikohtausta! ) Meidäm seuduilla vain Bratwurstbudet (-kioskit) ovat katukuvasta melkein kokonaan häipyneet ja hävinnet kilpaileville fastfood-yrityksille. Minulla ei ole ollut tilaisuutta käydä maistamassa lgendääristä Currywurstia teidän seuduilla. Kukaan ei lähde minun kanssani Kölniin, nyyh!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Toivottavasti saat vielä seuraa Kölnin reissulle! Tai sitten vain lähdet itseksesi 🙂

 2. Kati Suomalainen im Allgäu avatar

  Moikka, joskus maistuu ja joskus ärsyttää kun ei ole muuta tarjolla. Mut hei tollainen bratwurst-ständi vai mikälie niin olin kerran Frankfurtissa ja odottelin kaveria. Joku uusi työntekijä poika laittoi sen systeemin päällensä ja katsoi opastajaansa epäuskoisena ja tuskaisena. Mä meinasin tipahtaa siihen paikkaan koska se oli niin hauskan näköistä. Harmi etten tajunnut ottaa tapahtumasta videota niin oli hauskaa mutta vain minulla. Poika hyvä että pystyi niitä makkaroita tarjoamaan. Hihii.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Niin en tosiaan tiedä miltä tuollaisen myyntikojun eli grillin kantaminen tuntuu. On siinä taatusti palkkansa ansainnut. Kateeksi ei käy. Toisaalta varmasti kauppa käy hyvin. Itse en kovin usein bratwurstia syö, mutta aina välillä ihan hyvältä maistuu. Itse pidän enemmän dönereistä tai markkinoilla flammkuchenista tai vaikkapa taikinakuorrutteisesta kukkakaalista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *