Saksan arjen aakkoset: E

Arki-aakkosten kirjain E vaati hieman miettimistä. Tähän olisi montakin vaihtoehtoa. Erityisesti liittyen saksalaiseen koulumaailmaan. Aakkosten E voisi olla vaikka Einschulung – tuo ihan ensimmäistä koulupäivää tarkoittava sana. Toisaalta tästä olen jo kirjoittanut oman postauksen (klik), joten toistolle ei ole tarvetta.

Se voisi olla myös Einmaleins eli suomeksi kertotaulu. Tämä sana on hyvinkin tuttu lasten matematiikan tunneilta. Onpa niitä täälläkin kotiläksynä ulkoa opeteltu.

E voisi olla myös Edding – tietty kynä, joka käskettiin kouluun ostaa. Sellainen paksu musta pysyvä tussi. Kynä, joka koreili koulutarvikeostoslistassa vaan nimellä Edding, mutta joka sillä nimellä sieltä kirjakaupastakin sitten löytyi.

Elternabend alkaa myös Eellä ja on hyvinkin tarpeellinen sana. Vanhempainilloissa on tullut istuttua kerrat jos toisetkin. Päiväkodissa niitä järjestettiin 4 kertaa vuodessa ja koulussakin niitä on joka vuosi. Ja kun on kolme lasta, niin riittäähän noita tilaisuuksia käytäväksi.

Elternarbeit on puolestaan sana, joka liittyy mielestäni hyvin saksalaisuuteen. Vanhempaintyöt. Näitä on etenkin päiväkodeissa, mutta riittää niitä koulussakin. Päiväkodissa olin esimerkiksi puutarhatalkoissa, tiskaamassa ja huovuttamassa keijuja. Keijukin sopii E-kirjaimeen. Sehän on Elfe. Tai Elf – menninkäinen. Koulun puolella olen taas ollut luisteluapuna. Luistelu käy myös tähän kirjaimeen eli E niin kuin Eislauf.

Mutta lopulta asiaa mietittyäni päädyin kuitenkin yhteen lintuun. Sellaiseen lintuun, joka oli yhdelle lapsistani hyvin tärkeä hänen ollessaan pieni. Sellaiseen lintuun, jonka nimen hän oppi saksaksikin hyvin nopeasti. Tällä kertaa siis esittelyssä keskimmäisen lapsen ensimmäisten saksan sanojen joukossa opittu sana:

E niin kuin Ente eli ankka. Kvaak!

Artikkelikuvassa komeilee muuten samaisen pikkutytön taidekoulun savityönä tekemät äitiankka ja lapsiankka.

 


Arjen aakkoset -postaussarjassa esittelen teille vuorollaan yhden saksalaiseen arkeen tai elämäämme täällä liittyvän saksan sanan.

Sarjan aiemmat osat:

A niin kuin Amsel

B + C niin kuin Bratwurst ja Currywurst

D niin kuin Döner

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *