Saksan arjen aakkoset: H

Koulujen lukuvuosi jatkuu Saksassa usein pitkälle heinäkuuhun. Meidän kotiosavaltiossa kahtena edellisenä kesänä viimeinen koulupäivä on ollut vasta heinäkuun puolivälissä. Tämä tarkoittaa sitä, että koulua pitää jaksaa käydä myös kesäkuumilla, helteillä.

Saksassa ei tokikaan kesä ole pelkästään paahdetta ja hellettä, vaan väliin mahtuu viileämpiä ja sateisia päiviä. Siitä huolimatta jokaiseen kesään mahtuu useita pidempiäkin ajanjaksoja, jolloin lämpömittari kipuaa varjossa pitkälle yli 30 asteen. Viime kesänä oli useita päiviä siinä 37 asteen paikkeilla. Tässä vaiheessa alkoi koululaisillakin olla melko tuskaisaa luokissa istuminen. Saksassahan ei tunnetusti ilmastointia harrasteta, vaan tuuletus ja ilmanvaihto hoidetaan ikkunat avaamalla. Jos ulkona on 37, niin ei siinä sisätilat paljoa jäähdy ikkunoita avaamalla!

Tässä vaiheessa kuvaan astuu pieni helpotus: Hitze frei, hellevapaa. Alakoulun puolella tämä tarkoitti sitä, että läksyjä ei kuumimpaan aikaan oppilaille tullut. Iltapäiväkerhossa lapsia helpottamassa oli vesisuihku, jossa sai juoksennella uikkarit päällä. Esikoisen Gymnasiumissa taas kuumimpana aikana oppitunnit lyhennettiin kestämään vain 30 minuuttia. Näin mitään oppiainetta ei jätetty lukkarista pois, mutta koulupäivät lyhenivät hieman.


Arjen aakkoset -postaussarjassa esittelen teille vuorollaan yhden saksalaiseen arkeen tai elämäämme täällä liittyvän saksan sanan.

Sarjan aiemmat osat:

A niin kuin Amsel

B + C niin kuin Bratwurst ja Currywurst

D niin kuin Döner

E niin kuin Ente

F niin kuin Frischling

G niin kuin Gummibärchen


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Saksan arjen aakkoset: H”

  1. Katriina avatar
    Katriina

    Hellevapaa ei koske opettajia. Heidän pitää olla työpaikallaan koulussa niin monta tuntia kuin henkilokohtaisessa lukujärjestyksessä lukee vaikka oppilaat saavat lähteä kotiin aikaisemmin. Opetuksen valmistelemisen ja kokeiden ym.korjauksen voi tehdä koulussa, on ainekonferensseja,luokkakonferensseja, todistusten takia pidettäviä pakollisia arvosanakonferensseja , jne. Jotkut rehtorit keksivät keksimällä konferensseja, jos hellekausi kestää vaikka viikon.Saksan opettajat ovat muutenkin ahkeria pitämään konferensseja iltapäivisin koulun jälkeen. Lisäsin tämän siksi , että Suomen opettajat eivät rupea kateellisiksi ja luule, että Saksan opettajat tienaavat rahansa vähällä työllä ja uimarannalla kellottelemalla.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hyvä lisäys 🙂 Vaikka uskon kyllä Suomenkin opettajien tietävän, että opettajan työ on niin paljon muutakin kuin pelkästään opetustuntien pitämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *