Lasten vanhoja koulutehtäviä läpikäydessäni käsiini osui keskimmäisen tehtävämoniste tokaluokalta. Kyseessä oli kuukausien opettelu. En voinut olla kiinnittämättä huomiota kuukausien ”kuvauksiin”. Hauskoja pieniä eroja, joista huomaa, ettei ole Suomessa.
Arjen aakkosissa on siis tänään vuorossa vuoden kiertokulku:
J niin kuin Jahreskreis
Januar – tammikuu on talvisin kuukausi. Siihen kuuluu lunta ja talven puuhia. Totuus täällä Kölnin kupeessa on kyllä aika lumeton. Yhtenä täällä asumistamme viidestä talvesta oli lumi maassa 2 viikkoa. Muina neljänä talvena on ollut lunta ehkä 1-2 päivänä. Kuvassa näkyy myös millaisia puukelkkoja Saksassa käytetään, Suomessa tavallisia muovisia pulkkia ei täällä mäenlaskussa näe.
Februar – Helmikuulle on piirretty klovnien kuva. Miten ihmeessä tämä liittyy helmikuuhun? Vastaus on täällä asuville helppo. Kyseessä on tietysti vuoden suurin juhla ( Kölnin viidenneksi vuodenajaksikin kutsuttu) karnevaalit! Lue lisää karnevaaleista blogistani: Kölnin karnevaalit tai karnevaalijuhlintaa lasten kanssa.
März – maaliskuu on Saksassa jo selkeä lämmin kevätkuukausi. Silloin viimeistään puhkeavat ensimmäiset kevätkukat. Kuvaan on piirretty lumikelloja.
April – huhtikuu on täälläkin pääsiäisen värittämä kuukausi. Saksassa pääsiäispuput tuovat suklaamunia ja kodit ja puutarhat koristellaan pääsiäiskoristein. Yksi hauskimpia puutarhakoristuksia täällä onkin muovisilla, värikkäillä munilla koristellut pihapuut.
Mai – toukokuussa pienet ötökät heräävät täyteen työn touhuun. Täällä on erityisen paljon punaisia kuoriaisia, joiden nimikin on osuvasta Maikäfer.
Juni – kesäkuussa herkutellaan makeilla mansikoilla.
Juli – heinäkuussa nautitaan helteistä ja uimisesta. Koulut loppuvat viimeistään heinäkuun puolivälissä, joten heinä- ja elokuu ovat koululaisten lomakuukausia. Kesälomaa on aina 6,5 viikkoa.
August – elokuussa nautitaan edelleen kesästä ja jäätelöä syödään ja paljon! Saksassa jäätelöpalloja saa 1€ hintaan jäätelökioskeista, joten niitä on helppoa ja edullista napata herkkuhetkiin.
September – syyskuu on todellista satokauden juhlaa. Silloin kypsyvät luumut, päärynät, kirsikat ja tuoretta, paikallista kasvista ja hedelmää on joka paikassa hyvin saatavilla.
Oktober – lokakuussa riittää vielä lämpimiä päiviä, mutta syksyn merkkejäkin alkaa olla ilmassa. Ruska on lokakuussa kauneimmillaan.
November – marraskuu on vuoden ikävin kuukausi. Silloin sataa usein, on kylmää ja märkää ja pimeää. Marraskuuta onneksi valaisee lempijuhlani täällä eli Martinpäivän lyhtykulkue.
Dezember – joulukuussa ensin tulee Pyhä Nikolaus 6.12. tuomaan lahjoja ja sitten jouluaattona joulupukki. Joulukuu onkin lahjojen väsäämisen, joululeipomisen kuukausi. Kaupat pursuilevat joulusuklaita ja joulukalentereita. Joka kylässä ja kaupungissa on joulutori. Joululaulut soivat. Lue lisää saksalaisista jouluperinteistä täältä.
Arjen aakkoset -postaussarjassa esittelen teille vuorollaan yhden saksalaiseen arkeen tai elämäämme täällä liittyvän saksan sanan.
Sarjan aiemmat osat:
Vastaa