Opettele saksaa omatoimisesti: nettikielikurssivinkki edistyneille

Suomeen paluun jälkeen en pääse enää käyttämään saksaa niin usein kuin haluaisin. Huomasin kesällä saksalaisia ystäviä emännöidessäni, että saksan kielen taitoni on päässyt pahasti ruostumaan. Unohtuneen kielitaidon palauttamisen lisäksi haaveenani on parantaa osaamistani etenkin kieliopin osalta. Niinpä ilmoittauduin yliopistolla autonomiselle saksan kurssille. Valitettavasti omat opintoni ovat niin tiiviit, etten pysty osallistumaan sellaisille kielikursseille, joissa olisi paljon lähiopetusta. Ne toki olisivat parempia, mutta onneksi tällainen omatoiminenkin kielten opiskelu on mahdollista ja lisäksi se voi olla myös aivan menestyksekästä. Omatoimisesti olen tähänkin asti saksaa opetellut.

Kokemusta saksan itsenäisestä nettikursseihin perustuvasta opiskelusta on jo entuudestaan. Olen aiemmin hyödyntänyt saksalaista Deutsche Welle -sivustoa ja sieltä löytyviä kursseja. Deutsche Wellen tarjoamia kielikursseja päätin katsastaa nytkin, onhan edellisestä kerrasta jo aikaa. Ja niinpä vaan sivustolle olikin tullut uutta materiaalia saksan kielen oppimiseen.

Koska minulla on jo hyvä pohja saksan kielessä, ei ole tietenkään syytä aloittaa opintoja alkeista. Deutsche Wellestä löytyy myös edistyneille omia kursseja ja lisäksi sivustolta löytyy myös erilaisia artikkeleita ja uutisia. Minä päädyin aloittamaan kaksi kielikurssia (Nicos Weg ja Jojo sucht das Glueck), joista toisesta kerron tässä postauksessa hieman enemmän.

Opi saksaa hauskasti ja omatoimisesti Jojon ja ystävien elämää seuraamalla.

Kurssin sivut: Jojo sucht das Glück

Kohderyhmä: kielitaitotasolla B1 ja B2 olevat

Mitä opin?

Kurssilla oppii paljon tunteisiin ja ihmissuhteisiin liittyvää sanastoa, nuorten (opiskelijoiden) elämään liittyviä sanoja, arjen ilmauksia, nuorison käyttämää kieltä, puhekieltä.

Kenelle suosittelen?

Sopii nuorille ja aikuisille, jotka haluavat oppia saksan kieltä itsenäisesti. Sarja on saippuopperamainen eli luvassa on suuria tunteita, mustasukkaisuutta, äkillisiä juonenkäänteitä, romantiikkaa. Erityisen hyvin kurssi sopii esimerkiksi Saksaan vaihtoon lähteville.

Esimerkkejä tehtävistä ja sisällöistä:

Katsoin sarjan enimmäisen tuotantokauden (Staffel 1) kaikki jaksot (32 kpl) läpi ja tein niihin liittyvät tehtävät. Sarjaa on tehty kaikkiaan 3 kautta, joista jokaisessa on yli 30 jaksoa. Tehtävissä harjoitellaan ymmärtämistä ja laajennetaan sanavarastoa. Erityisen hyvää on se, että harjoitusten kautta erilaiset arkielämän ilmaukset tulevat tutuksi. Joka jaksossa on myös alkutehtävä, jonka jälkeen pääsee katsomaan kyseessä olevan videon. Alla on muutama kuvakaappaus opiskeluun liittyvästä jaksosta.

Joka jaksossa on lyhyehkö video, joka löytyy myös kirjoitetussa muodossa eli käsikirjoituksena. Toimii siis hyvin sekä kuullun- että luetunymmärtämisen harjoituksina.
Joka jaksosta löytyy myös sanasto,jossa sanat on selitetty saksaksi. Kannattaa hyödyntää myös lausumisen harjoitteluun, sillä sanat saa myös puhuttuna.
Mitä maksaa?

Ei mitään! Kurssi on kaikkien käytössä aivan ilmaiseksi.

Bonus:

Sarja sijoittuu Kölniin, joten tällaiselle Kölnin naapurissa 5 vuotta asuneelle se oli kiva lisämauste (ja aiheutti ikävää takaisin noihin maisemiin!). Samalla saa myös turistivinkkejä lähialueille. Sarjan jaksoissa vierailtiin muun muassa Königswinterissä Drachenfelsin linnassa ja näköalapaikalla,kuten alla olevasta kuvakaappauksesta näkyy.. 

Blogistani löytyy muitakin vinkkejä tavoista, joilla saksaa aikuisopiskelijana voi opetella. Olen muun muassa tehnyt saksan kursseja suomalaisen WordDiven Appin avulla. Miten sinä opiskelet uusia kieliä tai ylläpidät vieraan kielen taitoja aikuisena? Jaa kommenteissa omat keinosi ja/tai parhaat (netti)kielikurssivinkkisi!


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *