Saksassa asuvien suomalaisten blogeja

Olen mielenkiinnolla lukenut viime aikoina ylen uutisia ulkosuomalaisista.

Yle kerää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi tietoja ulkomailla asuvista suomalaisista. Laskelmien ja arvioiden mukaan suomalaisia asuu ulkomailla jopa 2 miljoonaa ja se on paljon se! Tähän lukuun on laskettu mukaan myös kolmannen ja sitä vanhemman sukupolven suomalaiset.

Minusta on hurjan mielenkiintoista lukea ulkosuomalaisten kokemuksista ja erilaisesta elämästä mitä ihmeellisimmissä maailmankolkissa. Tai sitten ihan vaan naapurimaissa.

Eniten ulkosuomalaisia asuu naapurimaassa Ruotsissa. Pelkästään Tukholmassa asuu 46 000 suomalaista! Kokonaisuudessaan Ruotsissa asuu yli 700 000 suomalaista, kun mukaan lasketaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven suomalaiset.

Itsekin lukeudun perheeni kanssa ulkosuomalaisiin. Tarkemmin sanottuna Saksan suomalaisiin. Saksassa asuvien suomalaisten tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä vaikka Saksa tilastoikin suomalaiset, ei näissä tilastoissa näy Saksan ja Suomen kaksoiskansalaiset.

Suurimpia suomalaiskaupunkeja Saksassa ovat:

 • Hampuri 2 000 henkilöä
 • Berliini 2 500 henkilöä
 • München ja reuna-alueet 3 000 henkilöä
 • Düsseldorf ja reuna-alueet 2 500 henkilöä

1960-70 luvuilla Saksaan tulivat lähinnä nuoret naiset töiden perässä. Muuttoaalto hiipui välillä, koska kouluissa englanninkielen opiskelu syrjäytti saksankielen. Nykyään Saksa on taas alkanut vetää nuoria suomalaisia, etenkin koulutettuja parempien työnäkymien perässä. Erityisesti insinööreille on kysyntää Saksassa.

Itse asumme Kölnin reuna-alueilla ja vaikka täälläkin on paljon suomalaisia, jäätäneen kauaksi noista Düsseldorfin luvuista. Olen myös tullut siihen tulokseen, että Kölnissä on erityisen paljon juuri näitä 1970-luvulla tulleita suomalaisnaisia, jotka ovat tänne jääneet ja nuoria opiskelijoita. Kokonaan suomalaisia perheitä ei paljoa ole, enemmän suomalais-saksalaisia perheitä tai perheettömiä. Düsseldorf taas on selkeämmin expat-kaupunki eli sinne tullaan työkomennukselle tai perheenä ylipäätään toisen työpaikan perässä.

lähteinä käytetty ylen artikkeleita:

Kahdesta miljoonasta ulkosuomalaisesta suuri osa on ”kateissa” – Ulkomailla asuvat ovat aina poikkeama tilastoissa

ja Suomi-imperiumi ulottuu Australiasta Aurinkorannikolle

Ylen juttujen lisäksi seurailen Facebookissa ulkosuomalaisten ryhmiä ja luen monia ulkosuomalaisten blogeja. Etenkin blogeissa pääsee kurkistamaan hieman pintaa syvemmältä siihen, millaista on elää Suomen ulkopuolella. Erityisen innokkaasti seuraan muiden Saksassa asuvien suomalaisten kirjoittamia blogeja.

Millaisia suomalaisia Saksassa asuu? Mitä he siellä tekevät? Millaista Saksassa asuminen on? Haaveiletko Saksaan muuttamisesta ja haluat etsiä tietoa ja/tai lukea kokemuksia maasta jo ennen muuttoa? Tai oletko jo muuttanut Saksaan ja kaipaat vertaistukea tai matkavinkkejä Saksaan?

Näissä kaikissa tapauksissa suosittelen tutustumaan oman blogini lisäksi lukuisiin muihin Saksassa asuvien suomalaisten blogeihin. Koska Saksa on valtava maa ja alueelliset erot ovat suuret, on vaikea antaa yksiselitteisiä tietoja Saksassa asumisesta. Sellaisia ei ole. Jo saman kaupunginkin sisällä on erilaisia käytäntöjä. Mielipiteet ja kokemukset riippuvat asuinpaikan lisäksi muistakin seikoista, etenkin elämäntilanteesta. Onko opiskelija, sinkku, työelämässä, perheellinen, nuori vai vanha. Onko ollut Saksassa vuoden vai vuosikymmeniä. Kenties toisen polven suomalainen. Kaikilla meillä on oma tarinansa kerrottavana. Siispä klikkaa mukaan Saksansuomalaisten blogien matkaan ja koe ja näe Saksa monista näkökulmista.

Blogien löytämistä helpottamaan kokosin aakkosjärjestykseen kaikki tietämäni blogit. Jos blogisi puuttuu tai tiedät jonkun listalta puuttuvan, niin ilmianna se minulle!

*Lista on päivitetty 19.11.2023.

Olkaa hyvät:

Ajatuksia Saksasta ”Lähdin Saksaan ja jäin sille tielleni. Tämä on ennen kaikkea kotoilublogi ulkosuomalaisuudesta, ompeluksista, ajatuksista, sisustuksesta ja arjesta esikoisen kanssa.”

Berlin Salz und Zucker – Currywurstia ja berliininmunkkeja ”Tarkoitus on ruokaohjeiden lisäksi jakaa myös vinkkejä kotikaupunkini Berliinin ravintoloihin (ja miksei myös muidenkin kaupunkien jos satun reissun päälle).

Die Geschichten vom Weißwurstäquator ”Atte, jalkapalloa ja matkailua

Dit un dat sitä sun tätä ”Allu, kahden maan kansalaisen matkoja, reseptejä, valokuvia ja vähän sitä sun tätä”

Fussball-Ranskalaiset ”jalkapalloa, olutta ja makkaraa maailmalta”

Hidas kirjailija ”blogia kirjoittaa Venla Saalo, helsinkiläislähtöinen, berliiniläistyvä kirjoittaja, kirjailija, freelance-kääntäjä ja kirjallisuuslehti Särön toimitussihteeri.”

Kommelluksia Saksalaisittain ”Töhöilyalttiin insinöörin seikkailuja keskisessä Euroopassa, saksalaisessa kulttuurissa ja työelämässä.”

Koti Saksassa, sydän Suomessa ”Suomalainen kaksilapsinen perhe Saksassa jo vuodesta 2011. Hausfrau a.k.a. minä (blogissa vain ’A’) kirjoittelen reissuistamme, elämästämme Saksanmaalla, kotijuttuja ja reseptejä unohtamatta. Tervetuloa seuraamaan!”

Leikkipuistona BerliiniBlogia kirjoittaa berliiniläistynyt, kahden suomalais-amerikkalaisen lapsen mama. Pohdintaa vanhemmuudesta, lapsellisuudesta, perheestä, parisuhteesta. Seikkailemisesta, kokeilemisesta, eri tavoin tekemisestä. Suomen ja Saksan elämän eroista. Joskus kaipuusta kotikulmille. Vinkkejä myös Berliinin-kävijöille!

Lempipaikkojani ”Elämä kuljetti viideksi vuodeksi Saksaan Kölnin kupeeseen, jossa elettiin lapsiperhearkea, pohdittiin kulttuurieroja ja kaksikielisyyttä ja matkustettiin enimmäkseen lähialueilla. Bloggaajan sydän sykkii kauniille luonnolle, viinirinteille, romanttisille linnoille ja pikkukylien kapeille kujille. Paluumuutto Suomeen 12/2017”

Mimmi maailmalla ”Suomalainen kotiäiti / opettaja kirjoittelee, miltä näyttää Eurooppa kuuden Aasiassa vietetyn vuoden jälkeen. (3v Peking -> 3v Taipei -> 5v Saksa)”

Oh, wie nordisch ”Kahden maan kansalainen – saksalainen / suomalainen. Täältä löydät reseptejä molemmista maista, neuleita, käsitöitä, ja kaikkea, mitä minua kiinnostaa.”

Postikortti Berliinistä ”Berliinissä asuvan kolmekymppisen suomalaisnaisen ajatuksia elämästä, Saksassa asumisesta, ravintola- ja tapahtumavinkkejä Berliinistä ja matkakertomuksia muiltakin reissuilta.”

Puolivälissä ”Ulkosuomalaisen elämää Saksassa vuodesta 2012. Kirjoitan arkisista asioista muualta tulleen, monikielisen perheen ja työssäkäyvän äidin näkökulmasta. Paluumuutto suomeen 2018.”

Renkaan blogi ”Tunnelmapaloja saksansuomalaisen arjen keskeltä

Saksajenna ”Blogissa esiintyy henkilö, joka harrastaa Saksassa asumista. Teksteissä keskitytään elon iloon ja haasteisiin Etelä-Saksan lämmössä, ihmetellään maailmaa ja kirjoitellaan urheilusta, matkustelusta, hyvinvoinnista ja ehkä myös vähän kauneudenhoidosta. Lifestyle-sekamelskaa parhaimmillaan ulkosuomalaislisällä.”

Saksantantta ”Anu, Celle: Elämän arkea Saksan Cellessä. Asuttuani romanttisessa ristikkopuutalo kaupungissa yli 27 vuotta päätin ottaa vastaa melkoisen haasteen ja kertoa touhuistani, työstäni mainostoimiston vetäjänä, iloistani, ihmetyksistäni ja miksen myös huolistani. Ja tämä kaikki suomen kielellä.”

Seuraava elämäni -HansGiorgion matkassa  ”Blogi seuraavasta/toisesta elämästäni HansGiorgion kanssa kotirouvana Baijerissa, arjestamme ulkosuomalaisena kuten sen itse koen, vaelluksistamme ja muista matkoistamme sekä jonkin verran elämästä ennen tätä kaikkea.”

Suomalainen im Allgäu ”Hei olen 40-vuotias nainen Espoosta. Kirjoittelen omista kokemuksista työskennellä, asua ja elää Etelä-Saksassa, Baijerin osavaltiossa, Allgäun alueella kauniissa vuoristomaisemissa 850 metrin korkeudessa aivan Itävallan rajalla.

Suomalaiset karavaanarit maailmalla ”Blogissa Soleil kertoo positiivisesti matkailun iloista ja elämyksistä ulkosuomalaisen karavaanarin silmin. Myös siitä kuinka on hieno tunne, kun haave ulkomailla asumisesta on toteutunut ja koti on nyt keski-ikäisenä löytynyt Saksasta lumoavien Alppien läheltä. ”

Tomi Räsänen ”Blogin takaa löytyy vuoden 2007 alussa Suomesta Saksaaan muuttanut Tomi Räsänen. Kuopion kasvattama, Jyväskylän kouluttama ja Frankfurtin seudun työllistämä. Mörfelden-Walldorf on asuinpaikka ihan tarkkaan ottaen. Alussa blogi havannoi Suomen ja Saksan eroja, sitten elämää yleensä, sitten salibandyä, sitten perhettä, jälkikasvua ja koti-isyyttä, sitten yrittäjyyttä, sitten kaikkea ristiin ja rastiin.”

Työpaikka Saksassa ”Työpaikka Saksassa -blogi on suunnattu kaikille Saksassa työskenteleville tai saksalaisesta työelämästä kiinnostuneille.”

Viherjuuria ”Heidi, Köln, Kirjoittaja, joka etsii täydellistä lausetta, pitää kaupungeista ja arkipäivistä, innostuu sisustamisesta, helpoista resepteistä sekä kauniista asioista. Eräänlainen matkablogi.”

Lukuiloa blogien parissa!


Posted

in

, ,

by

Comments

16 vastausta artikkeliin “Saksassa asuvien suomalaisten blogeja”

 1. Olivia avatar
  Olivia

  Ylen juttuja ulkosuomalaisista… Mistä pääsee niitä lukemaan?

  T. Olivia

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hei Olivia, noiden jutussa mainitsemistani ylen linkeistä pääset tutustumaan ylen selvityksiin ulkomailla asuvista suomalaisista. Aloita vaikka tästä https://yle.fi/uutiset/3-9627767 Jutun kautta pääset sitten lukemaan aiheesta lisää ylen sivuilta.

 2. Paivi Heipmann avatar
  Paivi Heipmann

  Hei Jonna. Kiitos tuosta blogilistan päivityksestä. Sun ja muiden ulkosuomalaisten blogit ovat olleet mulle todella kullan arvoisia lukea viime kuukausina. Muutimme viikko sitten Saksaan perheeni kanssa. Blogien kautta arki Saksassa on avautunut ja olen osannut hahmottaa tulevaa paljon paremmin niitä lukiessa. Meillä kaksi lasta ja mun mies saksalainen. Toki Saksa jollakin lailla siis tuttu jo entuudestaan mutta lähinnä lomailun merkeissä. Nyt sitten arjen rakentaminen edessä täällä 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mukava kuulla, että minun ja muiden blogeista on ollut ilon lisäksi hyötyäkin. Kaikkea hyvää teidän perheelle ja tsemppiä arjen rakentamiseen!

 3. Kati Suomalainen im Allgäu avatar

  Kiitos Jonna kun kasasit kaikki yhteen postaukseen. Mahtavaa, löyty myös muutama uusi blogi.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ole hyvä 🙂 ajatuksena oli saada myös itseäni varten kaikki Saksa-blogit samaan paikkaan talteen. Kiva kuulla, että joukkoon mahtui myös muutama uusi tuttavuus. Tässä listassa on useita blogeja, jotka eivät ole esimerkiksi Facebookin ulkosuomalaisten blogien -ryhmässä tai blogit.fi -palvelussa. Näiden kautta itsekin tulee eniten ulkosuomalaisten blogeja seurattua, mutta eiväthän kaikki tosiaan ole Facebookissa. Ja varmasti on vielä blogeja, joista en ole tietoinen, mutta lisäilen listaan uusia sitä mukaa, jos ja kun niitä ilmoitetaan tai huomaan muuta kautta.

 4. KirsikkaHoo avatar

  Hauska lista, pitääpä tutustua!

  Ilmoitan myös oman blogini ehdolle listaan…
  https://berliininmunkkivuosi.blogspot.de/

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos blogilinkistä! Kävinkin heti tutustumassa blogiisi, mahtavaa löytää uusia blogituttavuuksia 🙂

 5. Miia, Stuttgart avatar

  Täällä myös yksi Stuttgartissa majaileva! ? http://www.nordic-days.com -tervetuloa!

  T. Miia

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos, lisäsin blogisi listaan 🙂

 6. Annika avatar
  Annika

  Moikka! Täällä yksi Heidelbergiin muuttava 🙂 annika-am-neckar.blogspot.com

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos, lisäsin blogisi listaan. Mukavaa muuttoa ja hyvää alkua Saksassa!

 7. Sari G avatar

  Moikka! Olipa mukava yllätys löytää oma blogi listasta. 🙂 Ja hieno idea listatata kaikki blogit samalle sivulle. Tämä sivu sai oman paikan ´suosikeista´.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiva kuulla, että pidit listasta. Itsekin säännöllisesti tulen tätä kautta kurkkimaan blogit läpi. Että mitä uutta niistä löytyy. Ja tarkoitus on tosiaan päivittää listaa jatkossakin, jotta se on ajankohtainen. Uusia kivoja blogeja, kuten sinunkin, näyttää aloitettavan koko ajan. Saksassa taitaa olla sekä paljon suomalaisia että paljon aktiivisia bloggaajia!

 8. Heini avatar

  Hei Jonna! Törmäsin taas tähän postaukseen ja huomasin, että listalla on vielä minun vanhan blogin osoite. Hin und zurück ei enää päivity, vaan tarina jatkuu osoitteessa: https://ihanakamalaarkisaksassa.blogspot.fi/?m=1 Tämä on kyllä hyvä lista, kiitos! ?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos huomautuksesta, tämä olikin jäänet itseltäni huomaamatta. Asia korjattu ja uusi blogisi lisätty listaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *