Olen mielenkiinnolla lukenut viime aikoina ylen uutisia ulkosuomalaisista.
Yle kerää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi tietoja ulkomailla asuvista suomalaisista. Laskelmien ja arvioiden mukaan suomalaisia asuu ulkomailla jopa 2 miljoonaa ja se on paljon se! Tähän lukuun on laskettu mukaan myös kolmannen ja sitä vanhemman sukupolven suomalaiset.
Minusta on hurjan mielenkiintoista lukea ulkosuomalaisten kokemuksista ja erilaisesta elämästä mitä ihmeellisimmissä maailmankolkissa. Tai sitten ihan vaan naapurimaissa.
Eniten ulkosuomalaisia asuu naapurimaassa Ruotsissa. Pelkästään Tukholmassa asuu 46 000 suomalaista! Kokonaisuudessaan Ruotsissa asuu yli 700 000 suomalaista, kun mukaan lasketaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven suomalaiset.
Itsekin lukeudun perheeni kanssa ulkosuomalaisiin. Tarkemmin sanottuna Saksan suomalaisiin. Saksassa asuvien suomalaisten tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä vaikka Saksa tilastoikin suomalaiset, ei näissä tilastoissa näy Saksan ja Suomen kaksoiskansalaiset.
Suurimpia suomalaiskaupunkeja Saksassa ovat:
- Hampuri 2 000 henkilöä
- Berliini 2 500 henkilöä
- München ja reuna-alueet 3 000 henkilöä
- Düsseldorf ja reuna-alueet 2 500 henkilöä
1960-70 luvuilla Saksaan tulivat lähinnä nuoret naiset töiden perässä. Muuttoaalto hiipui välillä, koska kouluissa englanninkielen opiskelu syrjäytti saksankielen. Nykyään Saksa on taas alkanut vetää nuoria suomalaisia, etenkin koulutettuja parempien työnäkymien perässä. Erityisesti insinööreille on kysyntää Saksassa.
Itse asumme Kölnin reuna-alueilla ja vaikka täälläkin on paljon suomalaisia, jäätäneen kauaksi noista Düsseldorfin luvuista. Olen myös tullut siihen tulokseen, että Kölnissä on erityisen paljon juuri näitä 1970-luvulla tulleita suomalaisnaisia, jotka ovat tänne jääneet ja nuoria opiskelijoita. Kokonaan suomalaisia perheitä ei paljoa ole, enemmän suomalais-saksalaisia perheitä tai perheettömiä. Düsseldorf taas on selkeämmin expat-kaupunki eli sinne tullaan työkomennukselle tai perheenä ylipäätään toisen työpaikan perässä.
lähteinä käytetty ylen artikkeleita:
ja Suomi-imperiumi ulottuu Australiasta Aurinkorannikolle
Ylen juttujen lisäksi seurailen Facebookissa ulkosuomalaisten ryhmiä ja luen monia ulkosuomalaisten blogeja. Etenkin blogeissa pääsee kurkistamaan hieman pintaa syvemmältä siihen, millaista on elää Suomen ulkopuolella. Erityisen innokkaasti seuraan muiden Saksassa asuvien suomalaisten kirjoittamia blogeja.
Millaisia suomalaisia Saksassa asuu? Mitä he siellä tekevät? Millaista Saksassa asuminen on? Haaveiletko Saksaan muuttamisesta ja haluat etsiä tietoa ja/tai lukea kokemuksia maasta jo ennen muuttoa? Tai oletko jo muuttanut Saksaan ja kaipaat vertaistukea tai matkavinkkejä Saksaan?
Näissä kaikissa tapauksissa suosittelen tutustumaan oman blogini lisäksi lukuisiin muihin Saksassa asuvien suomalaisten blogeihin. Koska Saksa on valtava maa ja alueelliset erot ovat suuret, on vaikea antaa yksiselitteisiä tietoja Saksassa asumisesta. Sellaisia ei ole. Jo saman kaupunginkin sisällä on erilaisia käytäntöjä. Mielipiteet ja kokemukset riippuvat asuinpaikan lisäksi muistakin seikoista, etenkin elämäntilanteesta. Onko opiskelija, sinkku, työelämässä, perheellinen, nuori vai vanha. Onko ollut Saksassa vuoden vai vuosikymmeniä. Kenties toisen polven suomalainen. Kaikilla meillä on oma tarinansa kerrottavana. Siispä klikkaa mukaan Saksansuomalaisten blogien matkaan ja koe ja näe Saksa monista näkökulmista.
Blogien löytämistä helpottamaan kokosin aakkosjärjestykseen kaikki tietämäni blogit. Jos blogisi puuttuu tai tiedät jonkun listalta puuttuvan, niin ilmianna se minulle!
*Lista on päivitetty 19.11.2023.
Olkaa hyvät:
Ajatuksia Saksasta ”Lähdin Saksaan ja jäin sille tielleni. Tämä on ennen kaikkea kotoilublogi ulkosuomalaisuudesta, ompeluksista, ajatuksista, sisustuksesta ja arjesta esikoisen kanssa.”
Berlin Salz und Zucker – Currywurstia ja berliininmunkkeja ”Tarkoitus on ruokaohjeiden lisäksi jakaa myös vinkkejä kotikaupunkini Berliinin ravintoloihin (ja miksei myös muidenkin kaupunkien jos satun reissun päälle).
Die Geschichten vom Weißwurstäquator ”Atte, jalkapalloa ja matkailua
Dit un dat sitä sun tätä ”Allu, kahden maan kansalaisen matkoja, reseptejä, valokuvia ja vähän sitä sun tätä”
Fussball-Ranskalaiset ”jalkapalloa, olutta ja makkaraa maailmalta”
Hidas kirjailija ”blogia kirjoittaa Venla Saalo, helsinkiläislähtöinen, berliiniläistyvä kirjoittaja, kirjailija, freelance-kääntäjä ja kirjallisuuslehti Särön toimitussihteeri.”
Kommelluksia Saksalaisittain ”Töhöilyalttiin insinöörin seikkailuja keskisessä Euroopassa, saksalaisessa kulttuurissa ja työelämässä.”
Koti Saksassa, sydän Suomessa ”Suomalainen kaksilapsinen perhe Saksassa jo vuodesta 2011. Hausfrau a.k.a. minä (blogissa vain ’A’) kirjoittelen reissuistamme, elämästämme Saksanmaalla, kotijuttuja ja reseptejä unohtamatta. Tervetuloa seuraamaan!”
Leikkipuistona Berliini ”Blogia kirjoittaa berliiniläistynyt, kahden suomalais-amerikkalaisen lapsen mama. Pohdintaa vanhemmuudesta, lapsellisuudesta, perheestä, parisuhteesta. Seikkailemisesta, kokeilemisesta, eri tavoin tekemisestä. Suomen ja Saksan elämän eroista. Joskus kaipuusta kotikulmille. Vinkkejä myös Berliinin-kävijöille!”
Lempipaikkojani ”Elämä kuljetti viideksi vuodeksi Saksaan Kölnin kupeeseen, jossa elettiin lapsiperhearkea, pohdittiin kulttuurieroja ja kaksikielisyyttä ja matkustettiin enimmäkseen lähialueilla. Bloggaajan sydän sykkii kauniille luonnolle, viinirinteille, romanttisille linnoille ja pikkukylien kapeille kujille. Paluumuutto Suomeen 12/2017”
Mimmi maailmalla ”Suomalainen kotiäiti / opettaja kirjoittelee, miltä näyttää Eurooppa kuuden Aasiassa vietetyn vuoden jälkeen. (3v Peking -> 3v Taipei -> 5v Saksa)”
Oh, wie nordisch ”Kahden maan kansalainen – saksalainen / suomalainen. Täältä löydät reseptejä molemmista maista, neuleita, käsitöitä, ja kaikkea, mitä minua kiinnostaa.”
Postikortti Berliinistä ”Berliinissä asuvan kolmekymppisen suomalaisnaisen ajatuksia elämästä, Saksassa asumisesta, ravintola- ja tapahtumavinkkejä Berliinistä ja matkakertomuksia muiltakin reissuilta.”
Puolivälissä ”Ulkosuomalaisen elämää Saksassa vuodesta 2012. Kirjoitan arkisista asioista muualta tulleen, monikielisen perheen ja työssäkäyvän äidin näkökulmasta. Paluumuutto suomeen 2018.”
Renkaan blogi ”Tunnelmapaloja saksansuomalaisen arjen keskeltä
Saksajenna ”Blogissa esiintyy henkilö, joka harrastaa Saksassa asumista. Teksteissä keskitytään elon iloon ja haasteisiin Etelä-Saksan lämmössä, ihmetellään maailmaa ja kirjoitellaan urheilusta, matkustelusta, hyvinvoinnista ja ehkä myös vähän kauneudenhoidosta. Lifestyle-sekamelskaa parhaimmillaan ulkosuomalaislisällä.”
Saksantantta ”Anu, Celle: Elämän arkea Saksan Cellessä. Asuttuani romanttisessa ristikkopuutalo kaupungissa yli 27 vuotta päätin ottaa vastaa melkoisen haasteen ja kertoa touhuistani, työstäni mainostoimiston vetäjänä, iloistani, ihmetyksistäni ja miksen myös huolistani. Ja tämä kaikki suomen kielellä.”
Seuraava elämäni -HansGiorgion matkassa ”Blogi seuraavasta/toisesta elämästäni HansGiorgion kanssa kotirouvana Baijerissa, arjestamme ulkosuomalaisena kuten sen itse koen, vaelluksistamme ja muista matkoistamme sekä jonkin verran elämästä ennen tätä kaikkea.”
Suomalainen im Allgäu ”Hei olen 40-vuotias nainen Espoosta. Kirjoittelen omista kokemuksista työskennellä, asua ja elää Etelä-Saksassa, Baijerin osavaltiossa, Allgäun alueella kauniissa vuoristomaisemissa 850 metrin korkeudessa aivan Itävallan rajalla.
Suomalaiset karavaanarit maailmalla ”Blogissa Soleil kertoo positiivisesti matkailun iloista ja elämyksistä ulkosuomalaisen karavaanarin silmin. Myös siitä kuinka on hieno tunne, kun haave ulkomailla asumisesta on toteutunut ja koti on nyt keski-ikäisenä löytynyt Saksasta lumoavien Alppien läheltä. ”
Tomi Räsänen ”Blogin takaa löytyy vuoden 2007 alussa Suomesta Saksaaan muuttanut Tomi Räsänen. Kuopion kasvattama, Jyväskylän kouluttama ja Frankfurtin seudun työllistämä. Mörfelden-Walldorf on asuinpaikka ihan tarkkaan ottaen. Alussa blogi havannoi Suomen ja Saksan eroja, sitten elämää yleensä, sitten salibandyä, sitten perhettä, jälkikasvua ja koti-isyyttä, sitten yrittäjyyttä, sitten kaikkea ristiin ja rastiin.”
Työpaikka Saksassa ”Työpaikka Saksassa -blogi on suunnattu kaikille Saksassa työskenteleville tai saksalaisesta työelämästä kiinnostuneille.”
Viherjuuria ”Heidi, Köln, Kirjoittaja, joka etsii täydellistä lausetta, pitää kaupungeista ja arkipäivistä, innostuu sisustamisesta, helpoista resepteistä sekä kauniista asioista. Eräänlainen matkablogi.”
Lukuiloa blogien parissa!
Vastaa