Särkitunturin laelle kiipeää kokemattomampikin vaeltaja.
Pyysimme Kittilässä asuvaa ystäväperhettämme viemään meidät tunturille, jolle pääsee lenkkareissa. Lapin luontoon oli meillä toive päästä, mutta varusteet hieman puutteelliset. Ilman kunnon vaelluskenkiä kivikkoisille reiteille ei olisi helppoa lähteä. Kuten arvasimmekin, ystävillä oli ratkaisu heti valmiina, Särkitunturi olisi tunturiretkemme kohde!
Lampi tunturin huipulla on uskomattoman kaunis.
Särkitunturi on 492 m korkea tunturi Muoniossa. Sen erikoisuus on tunturin laella olevat lammet sekä mielettömät maisemat jokaiseen ilmansuuntaan. Särkitunturin huipulle johtava reitti on sorastettu leveähkö tie, joten kulkeminen on helppoa kaiken ikäisille ja tasoisille patikoijille. Toki 3,2 km nousua saa paikoin hieman hengästymään. Etenemisvauhtia on helppo säädellä osallistujien iän ja kunnon mukaan. Reitin varrelta löytyy myös penkkejä huilitaukoa tai maisemien ihailua varten. Reitin loppupäässä on hieman vaikeakulkuisempaa, mutta rakka ei ole kovin suurta sielläkään.
Kauneuden ja helpon saavutettavuude vuoksi Särkitunturi on toki muidenkin luonnon ystävien tiedossa ja suosittu kohde etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Reitillä tuli useita muita patikoijia vastaan ja ylhäällä tunturin huipulla oli useampi seurue nauttimassa maisemista tai paistamassa makkaraa nuotiopaikalla. Tilaa kuitenkin riittää kaikille ja hyvien tapojen mukaisesti kaikki antavat vuoron seuraaville heti omien makkaroidensa paistuttua.
Särkitunturi on sen verran matala, että vasta huipun lähellä alkaa puuton osuus. Alkumatka oli hyvinkin vehreää ja metsäistä. Lapin kasvillisuus on kiehtovan erilaista kuin kotona etelämmässä. Käkkyräisissä männyissä on sitkeää, ihailtavaa elinvoimaa. Opin taas yhden uuden kasvinkin nimen, kun kysyin siellä täällä kukkivat kukan nimeä asiantuntevalta ystävältä. Ruohokanukkahan se. Kotona piti googlailla tarkemmin ja kyseessä on tyypillisesti saaristossa, merten rannoilla tai juurikin pohjoisen merellisissä osissa kasvava kasvi, jonka erikoisuus on mustat kukat! Kuvassakin näkyvät valkoiset lehdet eivät siis ole kukan terälehtiä, vaan kukintoa suojaavia suojuslehtiä.
Makkara ja vaahtokarkit maistuivat sitten hyviltä kipuamisen jälkeen.
Sää ehti vaihtua moneen kertaan auringonpaisteen ja kevyen sateen välillä meidän päiväretkemme aikana. Tunturin huipulle päästessä sää suosi makkaran paistoa nuotiopaikalla ja saimmepa vielä vaahtokarkkejakin tikun nokassa paistettua. Eväsleivätkin tekivät kaikki kauppansa. Raitis ilma ja 3,2 km nousua saavat kyllä yksinkertaisemkin reissuruuan maistumaan todella hyvältä, Lapset viihtyivät nuotion tulta oksilla ruokkiessa ja lammen rannoilla kiipeillessä. Laella sijaitseva isompi lampi on ystäviemme mukaan myös käypä uimapaikka. Paksumman pilvipeitteen peittäessä taivaan tuli hieman vilu ja oli aika lähteä tunturin laelta takaisin alas autolle.
Puolivälissä reittiä on kota ja uimapaikka.
Me suuntasimme parkkipaikalta suoraan Särkitunturin huipulle ja pysähdyimme reitin puolivälissä sijaitsevalle kodalle paluumatkan yhteydessä. Suojainen kota toimiikin loistavasti taukopaikkana huonommalla säällä. Huipulla on nuotiopaikka, mutta ei puita. Ennen ylhäällä on ollut myös WC, mutta nyt sekin oli poistettu. Puolivälin kodan luota löytyy polttopuut ja WC:t sekä pieni laituri lammen rannasta. Meidänkin seurueesta rohkeimmat uivat hiet lammessa pois vähemmän rohkeiden seuratessa toimintaa takit päällä ja pipot päässä. Ja kuin tilauksesta aurinkokin näyttäytyi uimareiden iloksi.
Miten särkitunturin reitille löytää?
Särkitunturin reitille pääsee Särkijärven luota 79-tien varresta. Tunturikävijöitä varten reitin alkupäässä on isohko parkkipaikka, josta löytyy myös WC ja pöytäryhmä eväiden syömistä varten. Parkkipaikan osoite on Rovaniementie 1512, 99300 Muonio. Kittilästä ajomatkaa on reilut 60 km, Leviltä noin 45 km.
Kaipaatko lisää vinkkejä Lapin kesään? Lue blogistani mitä kaikkea Levillä ehtii päivässä puuhata: Levi kesäkaudella.
Vastaa