Jos haluaa herkutella paikallisilla ruuilla, kannattaa Kölnissä tilata sianpolvea (Haxe). Nimestään huolimatta se on oikeasti hyvää! Sianpolven kanssa juodaan tietysti Kölschiä eli kölniläistä olutta. Ja monien suomalaisten mielikuvista huolimatta sitä ei suinkaan juoda jättimäisistä tuopeista vaan 2 dl pikkulaseista. Näin olut on aina tuoretta! Kölsch -panimoita on useita. Joka ravintolalla ja pubilla on tarjolla yleensä vain yhtä merkkiä. Olut siis tilataan pyytämällä vain Kölschiä. Yhden Kölschin hinta vaihtelee yleensä 1,30-1,80€ välillä. Toki muitakin oluita valikoimista löytyy, jos ei paikallista halua juoda. Itse en edelleenkään ole oppinut oluen makuun, mutta joskus tilaan liharuuan pariksi kotikaljaa (Maltzbier). Myös alkoholittomia oluita on joka paikassa saatavilla ja ne ovat suosittuja janojuomia saksalaisten keskuudessa. Olenpa kuullut, että joissakin ravintoloissa alkoholittomia oluita myydään jopa enemmän kuin alkoholipitoisia! Pubeissa olutta muuten tuodaan lasin tyhjennyttyä automaattisesti lisää. Tarjoilija pitää tukkimiehen kirjanpitoa lasinaluseen, jonka mukaan sitten lopuksi maksetaan lasku. Jos ei halua uutta olutta tyhjentyneen tilalle, kannattaa laittaa lasinalunen tuopin päälle.
Oheisessa kuvassa sitä herkkua on, meinaan sianpolvea. Lisukkeena on hapankaalia, paikallista herkkua myöskin. Toinen kuvassa näkyvä annos on oma suosikkini, gulassikeitto. Se on mausteista lihapataa, joka tarjotaan sämpylän kanssa. Keitto löytyy yleensä alkuruuista, mutta on todella iso ja täyttävä eli tällä ruualla saa vatsansa täytettyä edullisesti. Kuvan keitto on nautittu Rheinin rannalla Kölnin keskustassa ja hintaa sillä oli vain 5,90€!
Jos ei ole oluen ystävä ja haluaisi juoda jotain muuta mietoa alkoholijuomaa, niin suosittelen tilaamaan valkoviiniä hiilihappovedellä laimennettuna eli saksaksi Weissweinschorle. Se on todella raikas ja kevyt juoma. Itse olen tykästytnyt siihen kovasti ja päihittää keinotekoiset ja makeat siiderit mennen tullen! Lapset juovat tyypillisesti omenamehua kuplavedellä eli saksaksi Apfelschorle. Ei huono juoma kyllä aikuisillekaan!
Saksalainen ruokakulttuuri eli saksalaiset perinneruuat ovat pitkälti erilaisia makkaraa, perunaa ja kaalia sisältäviä annoksia. Sellaisia tuhteja ja melko arkisia ruokia. Ei mitään hienostelua. Aina ei halua syödä raskaasti tai ole aikaa istua ravintolaan. Silloin kannattaa katsastaa pikaruokakojujen vaihtoehdot. Yksi kokeilemisen arvoinen on rasvassa paistettu perunakakku eli Reibekuchen. Se tarjoillaan usein omenasoseen kera. Muita paikallisten suosimia pikaruokia ovat Bratwursti sämpylän välissä tai ihan vaan ranskanperunat (Pommes) majoneesin kanssa. Ranskanperunakojuun on usein se pisin jono! Ja kyllähän ne hyviä ovatkin. Ranskaperunat voi myös ostaa annoksena raa’an tai paahdetun sipulin kera.
Leipomoita on myös joka paikassa ja niistä saa monenlaista pikkuevästä myöskin. Varmaan tunnetuin on suolarinkilä Brezel. Vastaavasta taikinasta tehdään muitakin suolaisia leivonnaisia, esimerksi Laugenstange. Ominainen pinta näihin leivonnaisiin saadaan muuten kastamalla ne lipeässä ennen paistamista! Jos makeaa tekee mieli, niin suosittelen saksalaisia kakkuja! Niihin ei voi pettyä. Saksalaisten erilaisiin pulliin ja munkkeihin olen sen sijaan pettynyt monta kertaa. Ne ovat usein höttöisiä ja mauttomia. Mutta kunnon kakut, voi nam!
Vastaa