Edellisessä kirjoituksessa kerroin yhdestä päiväkodissa järjestettävästä juhlasta, lyhtykulkueesta. Vuoden mittaan päiväkodissa juhlitaan lukuisia muitakin juhlia, joista isoon osaan on koko perheen tarkoitus osallistua. Nämä juhlat ovat mukava ja helppo tapa tutustua niin päiväkodin henkilökuntaan, toimintatapoihin kuin toisiin perheisiinkin. Näin ulkomaalaiselle nämä kaikki ovat mahtava tilaisuus päästä sisälle uuden asuinmaahan tapoihin ja kulttuuriin.
Koska elämä ei ulkomaillakaan ole pelkkää juhlaa, on päiväkotiarjessa myös iso lista velvollisuuksia, joihin vanhempien tulee osallistua. Meidän valitsemamme päiväkoti on vanhempainyhdistyksen ylläpitämä Waldorf-päiväkoti (suomeksi Steiner-päiväkoti) ja tästä syystä näitä vanhemmille kuuluvia töitä on keskivertopäiväkotia enemmän. Mutta kaupunkienkaan ylläpitämissä päiväkodeissa ei näistä täysin eroon pääse. Saksassa niin päiväkodeissa kuin kouluissakin vanhempien odotetaan osallistuvan toimintaan aktiivisesti.
Päiväkotivanhempien vastuisiin kuuluu meidän päiväkodissa huolehtia henkilökunnan apuna esimerkiksi puutarhan hoidosta ja suursiivouksesta. Jokaisen perheen tulee osallistua vähintään kahdesti vuodessa puutarha- ja/tai siivoustalkoisiin. Tästä syystä itse olin viime lauantaina pesemässä päiväkodin ikkunoita! Ja kaikille tulee vuorollaan iso kassillinen päiväkodin pyykkiä pestäväksi. Tämä tuntui aluksi vähän oudolta ja työläältäkin. Mutta toisaalta olen tyytyväinen siihen, että päiväkodissa käytetään käsipyyhkeitä ja pöytäliinoja eikä näiden peseminen ole poissa henkilökunnan lapsille antamasta ajasta. Päiväkodin puutarhakin muistuttaa enemmän paratiisia! Siellä on lukuisten leikkipaikkojen lisäksi myös hyötypuutarha, jossa kasvaa niin marjoja kuin erilaisia kasviksia ja yrttejä.
Talkoiden lisäksi vanhemmat auttavat juhlien ja tapahtumien järjestämisessä esimerkiksi leipomalla tarjottavia/myytäviä kahvioon. Itse kuuluun päiväkodin käsityöpiiriin (virallisemmin ompelu- ja myyjäispiiriin), joten olen satunnaisesti tehnyt päiväkodille pieniä ompelutöitä. Ompelin esimerkiksi lahjapussit Sankt Nikolauksen päivää varten. Lisäksi käsityöpiirin vastuulla on vuosittaisten myyjäisten järjestäminen ja tuotteiden valmistaminen niihin. Muita vaihtoehtoja olisi musiikkipiiri, nukketeatteripiiri, akvaariovastaava jne. Kaikille löytynee sopiva ja mieleinen vaihtoehto. Minulle käsityöpiiri sopii mainiosti, sillä tykkään käsillä tekemisestä ja harrastan muutenkin ompelua. Piirin toiminnan kautta olen myös oppinut uusia taitoja, esimerkiksi neulahuovuttamaan. Tapaamisista löytää myös samanhenkisiä ystäviä.
Vanhempien osallistumisella päiväkodin toimintaan/ylläpitoon ei haeta vain rahallisia säästöjä. Vaikka toki sitäkin syntyy. Esimerkiksi palkattua talonmiestä ei ole. Vähintään yhtä tärkeää on opettaa lapsille yhteisestä omaisuudesta huolehtimista ja arjen taitoja. Lapsetkin osallistuvat esimerkiksi puutarhanhoitoon ja aamupalan valmistamiseen yhdessä henkilökunnan kanssa. Lisäksi yhteisellä tekemisellä vahvistetaan yhteisöllisyyttä. Ja kuten päiväkodin johtaja asian hienosti vanhempainillassa muotoili, on vanhempien osallistuminen päiväkodin elämään myös osoitus lapsille siitä, että heidän päiväkotinsa on tärkeä myös vanhemmille.
Vastaa