Bremenillä on pitkät perinteet niin kahvin paahtamisessa kuin oluen panemisessakin ja kaupungista löytyy lukuisia laadukkaita ravintoloita ja viinitietoutta.
Bremen on todella viehättävä, reilun puolen miljoonan asukkaan hansakaupunki luoteis-Saksassa. Kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu 1200 vuoden päähän. Kaupungin historia on yhä tänä päivänäkin aistittavissa, esimerkiksi kauppatoria (Marktplatz) ympäröivien renesanssi- ja barokkityylisten komeiden rakennusten kautta. Metropoli Bremen on jännittävä yhdistelmä nykyaikaa ja historiaa ja tarjoaa elämyksiä jokaiselle. Tässä artikkelissa keskityn Bremenin tarjontaan kulinaristisella puolella.
Bremenin kaupungintalo/raatihuone (Rathaus) on todella näyttävä historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava kohde, mutta myös yhä käytössä oleva kaupungin- ja osavaltion hallinnon työpaikka. Raatihuone on rakennettu jo vuosien 1405-1410 välillä, mutta julkisivu on valmistunut 1600-luvulla. Vuodesta 2004 asti se on ollut listattuna maailman UNESCO -perintölistalle. Me kävimme tutustumassa Raatihuoneen ylempään kerrokseen oppaamme kanssa ja raatihuone oli kaikinpuolin erittäin vaikuttava näky. Lisää kierroksesta voit lukea aiemmasta postauksestani: Bremen haltuun kaupunkikierroksella.
Bremenistä löytyy Saksan vanhinta viiniä.
Raatihuoneen yhteydessä on suuri maanalainen yllätys. Raatihuoneen alla on nimittäin Saksan suurin viinikellari Bremer Ratskeller. Ratskellerissä on 650 saksalaista viiniä. Kaikkiaan valikoimista löytyy yli 1200 erilaista alkoholijuomaa. Viinikellari on perustettu jo vuonna 1405 ja 600-vuotisen historiansa ansioista Ratskeller onkin yksi Saksan vanhimmista viinikellareista. Viinikellarin yhteydessä on myös perinteinen ravintola, Ratskeller Gastronomie. Minulla oli kunnia lounastaa tässä vaikuttavassa ravintolassa maanantaina.
Ennen lounasta pääsin pienelle kierrokselle Ratskellerin uumeniin. Sain nähdä omin silmin Ruusukellarissa (Rosekeller) olevat vanhat viinitynnyrit. Sieltä löytyy Saksan vanhin viinitynnyri, joka on peräisin vuodelta 1653. Kellarista löytyy myös Saksan vanhin juomakelpoista viiniä sisältävä tynnyri. Tämä on peräisin 1700-luvulta.
Viinikellarissa on vain muutama kynttilä valoa tuomassa ja muutenkin kellarin olosuhteita vahditaan ja säädellään. Hetken totuttelun jälkeen silmät tottuivat melkein pimeään tilaan ja löytyihän sieltä meille varatut viinilasillisetkin itsetehdyn Riesling-tryffelin kera. Laseissa oli Nahen viinialueelta Weingut Altes Zollhausin vuoden 2014 Münsterer Kapellenberg Riesling spätlese. Hieman makehkoa, täyteläistä laatuviiniä. Sopi mainiosti alkamaljaksi ja myöhemmin lounaaksi valitsemani kalaruuan oheen.
Ratskeller kellariravintola sopii niin lounaspaikaksi kuin hienompaankin illalliseen. Ruokalistalta löytyy niin paikallisia erikoisuuksia kuin perinneruokiakin. Itse valitsin minulle suositeltua pohjanmeren kampelaa (Nordseecholle) katkaravuilla, perunoilla ja kurkkusalaatilla. Ratskellerin ravintolaan voit tutustua paremmin turisti-infon sivuilla. Viinikellarista taas voit lukea lisää nettisivuiltaan. Samalta sivuilta löytyy myös tietoja erilaisista viinikellarikierroksista.
Bremeniin pääsee kätevimmin suoralla RyanAirin lennolla Tampereelta. Lisää kokemuksista RyanAirilla matkustamisesta voit lukea täältä.
Muut Bremenistä kertovat postaukseni:
Bremen tutuksi kaupunkikierroksella
Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaivalla ja tiedekeskuksessa
Oluenmaistelua panimoravintolassa
*Lounaani ja viinilasillisen Bremer Ratskellerissä tarjosi Bremer Touristik-Zentrale. Lisätietoja: www.bremen-tourismus.de
Vastaa