Syö, juo Bremen

Bremenillä on pitkät perinteet niin kahvin paahtamisessa kuin oluen panemisessakin ja kaupungista löytyy lukuisia laadukkaita ravintoloita ja viinitietoutta.

Bremen on todella viehättävä, reilun puolen miljoonan asukkaan hansakaupunki luoteis-Saksassa. Kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu 1200 vuoden päähän. Kaupungin historia on yhä tänä päivänäkin aistittavissa, esimerkiksi kauppatoria (Marktplatz) ympäröivien renesanssi- ja barokkityylisten komeiden rakennusten kautta. Metropoli Bremen on jännittävä yhdistelmä nykyaikaa ja historiaa ja tarjoaa elämyksiä jokaiselle. Tässä artikkelissa keskityn Bremenin tarjontaan kulinaristisella puolella.

Bremenin raatihuoneen julkisivu on yksi Saksan kauneimmista.
Bremenin raatihuoneen julkisivu on yksi Saksan kauneimmista.
bremen_raatihuone_kierros_unesco
Bremenin raatihuoneen ylempiin kerroksiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Bremenin kaupungintalo/raatihuone (Rathaus) on todella näyttävä historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava kohde, mutta myös yhä käytössä oleva kaupungin- ja osavaltion hallinnon työpaikka. Raatihuone on rakennettu jo vuosien 1405-1410 välillä, mutta julkisivu on valmistunut 1600-luvulla. Vuodesta 2004 asti se on ollut listattuna maailman UNESCO -perintölistalle. Me kävimme tutustumassa Raatihuoneen ylempään kerrokseen oppaamme kanssa ja raatihuone oli kaikinpuolin erittäin vaikuttava näky. Lisää kierroksesta voit lukea aiemmasta postauksestani: Bremen haltuun kaupunkikierroksella.

Bremenistä löytyy Saksan vanhinta viiniä.

Raatihuoneen yhteydessä on suuri maanalainen yllätys. Raatihuoneen alla on nimittäin Saksan suurin viinikellari Bremer Ratskeller. Ratskellerissä on 650 saksalaista viiniä. Kaikkiaan valikoimista löytyy yli 1200 erilaista alkoholijuomaa. Viinikellari on perustettu jo vuonna 1405 ja 600-vuotisen historiansa ansioista Ratskeller onkin yksi Saksan vanhimmista viinikellareista. Viinikellarin yhteydessä on myös perinteinen ravintola, Ratskeller Gastronomie. Minulla oli kunnia lounastaa tässä vaikuttavassa ravintolassa maanantaina.

Ennen lounasta pääsin pienelle kierrokselle Ratskellerin uumeniin. Sain nähdä omin silmin Ruusukellarissa (Rosekeller) olevat vanhat viinitynnyrit. Sieltä löytyy Saksan vanhin viinitynnyri, joka on peräisin vuodelta 1653. Kellarista löytyy myös Saksan vanhin juomakelpoista viiniä sisältävä tynnyri. Tämä on peräisin 1700-luvulta.

Viinikellarissa on vain muutama kynttilä valoa tuomassa ja muutenkin kellarin olosuhteita vahditaan ja säädellään. Hetken totuttelun jälkeen silmät tottuivat melkein pimeään tilaan ja löytyihän sieltä meille varatut viinilasillisetkin itsetehdyn Riesling-tryffelin kera. Laseissa oli Nahen viinialueelta Weingut Altes Zollhausin vuoden 2014 Münsterer Kapellenberg Riesling spätlese. Hieman makehkoa, täyteläistä laatuviiniä. Sopi mainiosti alkamaljaksi ja myöhemmin lounaaksi valitsemani kalaruuan oheen.

bremen_saksan_vanhin_viinitynnyri bremer_ratskeller_viinikellari

Ratskeller kellariravintola sopii niin lounaspaikaksi kuin hienompaankin illalliseen. Ruokalistalta löytyy niin paikallisia erikoisuuksia kuin perinneruokiakin. Itse valitsin minulle suositeltua pohjanmeren kampelaa (Nordseecholle) katkaravuilla, perunoilla ja kurkkusalaatilla. Ratskellerin ravintolaan voit tutustua paremmin turisti-infon sivuilla. Viinikellarista taas voit lukea lisää nettisivuiltaan. Samalta sivuilta löytyy myös tietoja erilaisista viinikellarikierroksista.

bremer_ratskeller_ravintola

bremer_ratskeller_lasinalunen

kampela_ratskeller_bremen

Bremeniin pääsee kätevimmin suoralla RyanAirin lennolla Tampereelta. Lisää kokemuksista RyanAirilla matkustamisesta voit lukea täältä.

Muut Bremenistä kertovat postaukseni:

Bremen tutuksi kaupunkikierroksella

Bremenin soittoniekat

Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaivalla ja tiedekeskuksessa

Oluenmaistelua panimoravintolassa

*Lounaani ja viinilasillisen Bremer Ratskellerissä tarjosi Bremer Touristik-Zentrale. Lisätietoja: www.bremen-tourismus.de

Comments

2 vastausta artikkeliin “Syö, juo Bremen”

  1. Teija / Lähdetään taas avatar

    Kellariravintola voisi sopia erinomaisesti talveen. Nyt olemme Rodoksella, ja nyt minua houkuttaa enemmän tsatsiki ja gyros. Täytyy palata tähän postaukseen viikon päästä, kun olemme takaisin Suomen syksyssä. 🙂 Näyttää kyllä tosi tunnelmalliselta. Ja saksalaiset viinit, nam!

    1. Jonna avatar

      Tunnelmallinen paikka Ratskeller tosiaankin oli! Eikä edes mitenkään kovin kallis. Lounaan saa lounaslistalta vajaalla 10 eurolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *