Kesä-Suomi: Ainola ja Ahola Tuusulanjärven rannalla

Järvenpäästä Tuusulanjärven rannalta löytyy useampi entinen taiteilijakoti – nykyinen museo. Kauniit maisemat ovat inspiroineet lukuisia suomalaisia taiteilijoita. Me aloitimme alueeseen tutustumisen kahdesta lähekkäin sijaitsevasta museosta Aholasta ja Ainolasta. Nämä on helppo ottaa haltuun samalla kerralla, sillä välimatkaa museoiden välillä on vain puolisen kilometriä.

Aholasta kaikki alkoi

Koko Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat marraskuussa 1897 Tuusulanjärven rannalle ja houkuttelivat perässään ystäviään. Pariskunta asui huvilassa vuoteen 1911 asti. Juhani Ahon museossa, Aholassa on esillä taiteilijapariskunnan tuotantoa, mutta myös aikakauden elämäntyyliä. Juhani Ahon kirjojen lisäksi museossa esitellään hänen elämäänsä laajemminkin. Juhani Ahon harrastuksiin kuului vahvasti luonto, joten kalastus- ja retkeilyvarusteita esitellään myös museossa.

Itseäni kiinnosti enemmän aikanaan hieman miehensä varjoon jääneen Vennyn elämä ja tuotanto. Kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldt vaikutti taidekasvatuksen sekä naisasialiikkeen parissa. Museossa on esillä taiteilijan luonnoksia, kirjankuvituksia, pienois-veistoksia sekä koruja. Vennyn piirustukset ovat erittäin taidokkaita ja vangitsevat hetken tunnelman todella elävästi.

Aholan yläkerrassa on tällä hetkellä esillä vielä vähemmän tunnettu puoli Vennystä. Hän kirjoitti ensimmäisen lentokoneita ja lentämistä käsittelevän kirjan suomeksi! Kun olisi siivet! -pienoisnäyttely Venny Soldan-Brofledtin kirjasta Kuinka on opittu lentämään (1910) avoinna touko-syyskuun 2019 ajan.

Museon yläkerrasta löytyy myös oivaltava pieni lasten puutarhaleikkipaikka sekä lennokkien askartelupiste. Perheen pienimmätkin taatusti viihtyvät museokäynnillä Aholassa.

Ahola on avoinna aina kesäisin toukokuusta syyskuuhun ti–su klo 10–18. Talvikaudella museo on avoinna tilauksesta. Ahola sijaitsee osoitteessa Sibeliuksenväylä 57, 04400 Järvenpää. Pääsymaksut museoon ovat 7/6/4€ tai Museokortilla.

Lisätietoja Aholasta Järvenpään kaupungin sivuilta: www.jarvenpaa.fi/ahola

Ainola, kulttuurikoti vehreän puutarhan keskellä

Toisin kuin Ahola, Sibeliuksen kotitalo on saanut nimensä vaimon mukaan. Ainola toimi säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä kotina vuodesta 1904 lähtien. Vuonna 1972 Sibeliuksen tyttäret myivät kiinteistön irtaimistoineen Suomen valtiolle. Museona Ainola on toiminut vuodesta 1974. Hirsihuvilassa on kaikki yhä edelleen kuten Sibeliusten aikaan ja talossa vallitsee lämmin kodin tunnelma.

Ainola on kotimuseo. Sisätilojen lisäksi Aino Sibeliuksen muokkaama puutarha ja ulkosauna sekä muut ulkorakennukset kuuluvat olennaisena osana museokokonaisuuteen. Meidän vierailumme Ainolassa ajoittui toukokuun loppuun ja puutarhassa kukkivat monet alkukesän kukat, kuten kielot ja lemmikit. Puutarhassa on myös Aino ja Jean Sibeliuksen hauta.

Ainola on auki kesäajan (touko-syyskuu) ti-su 10-17. Pääsymaksut: aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 4 €, lapset (7-16v.) 2 €. Kuten Aholaan, myös Ainolaan on maksuton sisäänpääsy Museokortilla. Ainola sijaitsee osoitteessa Ainolankatu, 04400 Järvenpää. Museon edustalla on suuri parkkipaikka autoilla saapuville. R-junan Ainolan seisakilta kävelymatkaa museolle on noin kilometrin verran.

Lisätietoja museon sivuilta: www.ainola.fi


Tämä kirjoitus on osa Kesä-Suomi -postaussarjaa, jossa esittelen kesäisiä kotimaan kohteita, jotka ovat joko eniten edukseen kesäaikana tai vallan avoinna vain kesäisin. Tervetuloa seuraamaan kotimaan ja lähimatkailun vinkkejäni ja nauttimaan Suomen suvesta! Postaussarjan muut osat:

Ruiskumestarin talo Helsingissä

Saaristotunnelmaa Helsingin Pihlajasaaressa

Kesä-Suomi: Harakan saarella oppimassa suomalaisesta luonnosta

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Kesä-Suomi: Ainola ja Ahola Tuusulanjärven rannalla”

  1. […] Syvärannan Lottamuseo, yksi Tuusulanjärven hienoista museoista – Tädin ja tytön matkablogi Kesä-Suomi: Ainola ja Ahola Tuusulanjärven rannalla – Lempipaikkojani Aleksis Kiven jalanjäljissä – Himomatkaajan turinoita Top 10 tekemistä Tuusulassa – Kohteena […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *