Tampere on mainio museokaupunki!

Hieman yllättäen eteeni osui tilaisuus kierrellä useampi tunti Tampereella ilman velvoitteita kaikessa rauhassa omasta seurasta ja vanhasta kotikaupungista nauttimassa. Ja mitäpä muuta tämä museoihin Museokortin ansioista hurahtanut olisikaan päättänyt tehdä, kuin päivittää vanhentuneet tiedot ja kokemukset Tampereen museotarjonnasta. Tokihan takana oli jo lounas hyvässä seurassa ja museokierroksen jälkeen olisi edessä illallinen myöskin hyvässä seurassa, joten Tampere-päivästä oli kehkeytymässä varsinaisen hyvä kesälomapäivä! Suunnitelmissa oli käydä Vapriikissa ja Muumimuseossa. Bonuksena tuli vielä kierrettyä Andy Warhol -julistenäyttelykin läpi.

Vapriikista on tullut koko perheen museoparatiisi.

No, ehkä paratiisi on hieman liioittelua, mutta monipuolinen ja monenlaista ja ikäistä kävijää viihdyttävä museokokonaisuus nyt ainakin. Oma edellinen Vapriikki-käyntini ajoittuu jonnekin 2000-luvun alkupuolelle (hui kauhistus kuinka kauan siitä jo on!) ja paikka oli todellakin muuttunut niistä ajoista. En ollut edes tajunnut, että siellä on nykyään useampi museo samoissa tiloissa. Yhdellä ja samalla pääsylipulla pääsee tällä hetkellä tutustumaan 9 pysyvään ja 5 vaihtuvaan näyttelyyn! En enää ihmettele miksi Vapriikki on valittu vuosisadan museoksi vuonna 2017! Tittelin on museokeskus täysin ansainnut.

Itse kiersin läpi Dracula -näyttelyn, joka on avoinna 18.8.2019 asti sekä pari viikkoa sitten avautuneen Teatterikaupungin. Lisäksi tutustuin luonnontieteelliseen museoon, Suomen pelimuseoon ja kivimuseoon. Jokainen oli onnistunut omalla tavallaan ja taatusti lapsetkin näistä pitäisivät. Lapsiperheitä olikin mukavasti liikenteessä, etenkin pirkanmaan luontoon keskittyvässä luonnontieteellisessä museossa ja suomalaisia pelejä ja pelien historiaa esittelevässä pelimuseossa. Näissä molemmissa pääsee myös itse tekemään ja kokemaan. Käymättä jäi vielä monta muuta museota, mutta pitäähän jotain jättää toisellekin kerralle.

Suomen pelimuseossa pääsee myös nostalgiamatkalle. Muistan vieläkin sen jännityksen, kun serkkuni pääsi pelaamaan suosittua Hugoa televisiossa puhelimen välityksellä!

Vapriikki on myös miljöönä ihastuttava. Vapriikki toimii vanhassa Tampellan tehtaassa Tammerkosken rannalla. Suuri ja avara näyttelyhalli on rakennettu 1910-20-luvuilla, mutta vanhimmat osat Tampellan tehtaasta on rakennettu 1880-luvulla.

Vapriikki on avoinna ti-su klo 10-18. Pääsymaksu aikuisilta on 13€, lapsilta 6€. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museokortti kelpaa myös eli museokortilla Vapriikkiin pääsee ilmaiseksi. Lisätietoja museon sivuilta.

Maailman ainoa Muumimuseo Tampere-talossa yllätti kiehtovuudellaan

Olin jo pitkään suunnitellut käyntiä Muumimuseossa, joka avattiin Tampere-talossa kaksi vuotta sitten. En kuitenkaan odottanut kovin suuria museolta, joten pääsin yllättymään positiivisesti. Museo oli todella kiehtova, jopa hieman salaperäinen tunnelmaltaan. Kaiken kaikkiaan upeasti toteutettu kokonaisuus, jossa yhdistyi äänet ja visuaaliset elementit. Pysyvässä näyttelyssä Kuinkas sitten kävikään on esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumiaiheisia kuvituksia ja Tuulikki Pietilän kolmiulotteisia kuvaelmia. Esillä ovat kaikki 12 Tove Janssonin kirjoittamaa muumikirjaa.

Vaihtuvassa näyttelytilassa, Observatoriossa, on nyt näytteillä muumianimaatioiden historiaa ja animaatioita pääsee katselemaan julkaisuajankohtien aikakausien tyyliin sisustetuissa tiloissa. En ollut tiennytkään, että ensimmäinen televisiossa esitetty muumianimaatio oli vuonna 1959 ensi-iltansa saanut saksalainen mustavalkoinen marioneteilla tehty nukkeanimaatio!

Muumimuseossa ei saa kuvata, joten kuvia museosta en voi julkaista. Sen sijaan suosittelen menemään itse paikanpäälle aistimaan ja nauttimaan upeasta tunnelmasta, Tove Janssonin luoman satumaailman hengestä. Muumimuseo on suljettu maanantaisin, muuten se on auki noin 9-17/19 välillä. Pääsyliput maksavat aikuisilta 12€ ja lapsilta 6€. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Ja museokortilla pääsee toki myös ilmaiseksi sisälle. Tarkemmat aukioloajat, lippuhinnat ja muu info löytyy museon sivuilta.

Tampere-talon aulassa on lisäksi kaikille avoin Lukukirjasto, jossa voit kaikessa rauhassa istuskella lukemassa Muumi-kirjoja tai Tove Janssonista kertovia teoksia. Kirjoja löytyy kaikkiaan 30 eri kielellä!

Andy Warhollin julisteet ovat kesän 2019 esillä Tampere-talossa.

Muumimuseon lisäksi Tampere-talossa on toinenkin näyttely, Sorsapuistosalissa on tämän kesän ajan esillä maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely. Muumimuseon lippuja lunastaessani kassalla suositeltiin myös Andy Warhollin näyttelyä, jonka lippuhinnasta sai vähän alennusta Museokortilla. Kassan houkuttelemana ostin lipun. Julistenäyttelyssä on esillä noin 120 alkuperäistä julistetta 1960-80-luvuilta. Jostain syystä näyttely ei tehnyt minuun kovinkaan suurta vaikutusta. Mutta tulipahan käytyä. Itseäni viehätti eniten itsellekin niin rakkaasta kohteesta, Kölnin tuomiokirkosta tilaustyönä tehty juliste.

Bonusvinkkinä ravintolasuositus Tampereelle

Museoissa kiertämisen jälkeen olikin aika treffata vanhoja opiskeluaikaisia ystäviä hyvän ruuan merkeissä. Olimme varanneet pöydän Plate-ravintolasta Hämeenkadulta ja voin antaa suosituksen tästä ravintolasta. Ystävällinen palvelu ja niin maukkaat annokset, hintatasokin kohtuullinen. Itselläni ei ollut suuri nälkä, joten valitsin listalta maukkaan keväisen hernerisoton (8,90€) ja jälkiruuaksi superherkullisen lakritsipannacotan (9,90€).

Monipuolisen museopäivän päätteeksi oli mukava istahtaa junan penkille ja suunnata kotia kohti. Kiitos Tampere, olit taas niin hyvä ja ihana kuin muistinkin!

Comments

2 vastausta artikkeliin “Tampere on mainio museokaupunki!”

  1. Mari avatar
    Mari

    Ensimmäisessä kuvassa on Pirkanmaan käräjäoikeus, ei Vapriikki

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Näin on, ja komea rakennus onkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *