Moselin viinikeskus Traben-Trarbach

Traben-Trarbachin alla piilee yllätys. Pikkukaupungin alla sijaitsee yli 30 viinikellaria! Traben-Trarbach on siis jokaisen viineistä kiinnostuneen unelmakohde. Kaupunginalaisiin kellareihin pääsee myös tutustumaan ohjatuilla kierroksilla. Minä olin sellaisella mukana Finventuran järjestämällä ryhmämatkalla.

Olen ollut Traben-Trarbachissa kerran aikaisemmin. Yövyin siellä toissa keväänä ystävieni kanssa kaksi yötä ja silloin en tiennyt mitään noista kellareista. Kävimme viininmaistelussa, illallistimme kellariravintolassa ja nautimme muuten vain Traben-Trarbachin kauniista Jugend-tyylisistä taloista ja Moselin jokimaisemasta. Edellinen vierailuni oli oikein onnistunut ja olin toivonut pääseväni uudestaan samaan paikkaan. Uskoin sieltä löytyvän vielä paljon koettavaa ja nähtävää. Itse asiassa Moselin alueen viinitkin ja viininvalmistuksen historia olivat alkaneet kiinnostaa enenevässä määrin. Minulle sopi siis paremmin kuin hyvin, että Reini Liekeissä -kiertomatkan ensimmäisen päivän kolmas kohde oli kovasti pitämäni kaksoiskaupunki Traben-Trarbach.

kartta_mosel

Saavuimme Trabeniin jokilaivalla Bernkastel-Kuesista. Puolentoista tunnin laivamatkan aikana ehti hyvin rentoutua, tutustua ryhmämatkan muihin osanottajiin ja nauttia pari lasillista kuplivaa juomaa. Ohi lipuvat maisemat olivat hätkähdyttävän upeat. Syyskuinen Mosel on vihreä ja kaunis.

jokiristeily_moselilla mosel_silta mosel_viinirinteet

Laiturilla meitä odotti paikallinen opas, joka veisi meidät tutustumiskierrokselle kaupungin alaisiin viinikellareihin Trabenin puolella. Kävimme kierroksen aikana yhteensä kolmessa kellarissa. Opas kertoi meille Traben-Trarbachin viinihistoriasta, joka onkin hyvin vaikuttava. Traben-Trarbach on toiminut viinin varastointi- ja jakelukeskuksena. Alussa siellä varastoitiin viiniä puisissa tynnyreissä ja pikku hiljaa toiminnan lisääntyessä viiniä on säilötty hieman isommissa sammioissa. Tuhannen litran tynnyreiden lisäksi sieltä löytyy 5000 litran lasitettuja betonikammioita. Ja kun tämäkään ei riittänyt, on paikalle rakennettu myös 25 000 litran säiliö. On siinä ollut pullottamista.

Traben-Trarbach on valikoitunut viinin kauppakeskukseksi pitkälti siitä syystä, että sinne on ollut jo varhain hyvät kulkuyhteydet. Kaupunkiin pääsee luonnollisesti jokea, Moselia, pitkin, mutta sinne on tullut myös rautatie. Viinin kuljettaminen sieltä on ollut helppoa.

viinikellari_moselTänä päivänä nämä kaupunginalaiset viinikellarit toimivat turistihoukuttimina, mutta niissä järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Hienoimmat salit toimivat juhlasaleina ja ovatkin suosittuja esimerkiksi häiden pitopaikkana. Itse asiassa Trabenin kaupunki vihkii hääparit yhdessä viinikellarissa. Eipä yhtään hullumpi vihkimispaikka! Joulun alla viinikellareissa pidetään joulumarkkinoita. Osassa kellareita on myös viininvalmistuksen liittyvää välineistöä esille eli ne ovat myös viinihistorian museoita.

Kaupungin kierroksen jälkeen ilta oli jo pitkällä ja meitä odotti Viinitila Emertin (Weinkeller Weingut Emert) isäntä Axel Emert. Tiedossa olisi lisää tietoa viinin viljelystä, valmistuksesta ja kolmen tilan viinin maistelu. Viinitila Emertillä on takanaan pitkä historia. Yritys on perustettu jo vuonna 1870 ja ollut koko ajan saman suvun hallussa. Viinitila Emert järjestää maistelukierroksia ja heidän historiallisessa viinikellarissa ”Vinorellum” pääsee tutustuman myös viinihistoriaan. Isäntä oli oikein mainio kaveri, rento ja sanavalmis. Hänen oppiensa mukaan viiniä ja sen maistelua ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Viini on iloinen asia ja jokaisella on oma makunsa.

Opimme myös mielenkiintoisia asioita viininviljelystä. Isännän omien sanojen mukaan se on raskasta työtä (isäntä käytti itseasiassa ilmaisua scheiße Arbeit), sillä jokaista viiniköynnöstä käsitellään vuoden aikana huimat 17 kertaa. Ja suurin osa tästä työtä on rehellistä käsityötä, sillä jyrkissä rinteissä ei koneita paljoa voida käyttää. Emertin tilalla on viiniköynnöksiä 20 000 kappaletta, joten kyllä siinä käsityötä riittää! Satoa köynnös alkaa tuottamaan jo 3-4 vuoden päästä istutuksesta ja yhden köynnöksen tuotantokausi jatkuu noin 50-60 vuotta. Sen jälkeen se on aika vaihtaa uuteen. Toki viiniköynnökset elävät paljon pidempäänkin, mutta hyötysuhde huononee huomattavasti ikääntyessä.

maistelukellari_traben viininmaistelu_traben

Tämän ohjatun maistelun jälkeen meillä oli vielä tilaisuus tutustua omatoimisesti Traben-Trarbachin muiden viinitilojen tuotteisiin. Moselin toisella puolella, Trarbachin puolella, oli viinijuhlat. Siellä sai viinin lisäksi pientä syötävää ja iloinen tanssimusiikki soi.

viinijuhla_trarbach

Lue lisää kokemuksiani:

Traben-Trarbachista

Finventuran ryhmämatkasta

*yhteistyössä Finventura Oy

Comments

12 vastausta artikkeliin “Moselin viinikeskus Traben-Trarbach”

  1. Teija / Lähdetään taas avatar

    Wau mikä paikka! Olisipa hienoa päästä käymään tuolla. Näitä viinijuttuja on kyllä aina yhtä mukava lukea. Kaikkea sitä viinin ympärillä onkaan olemassa.

    1. Jonna avatar

      Traben-Trarbach on kyllä ehdottomasti yksi Moselin kivoimmista paikoista ja ehdottomasti kannattaa siellä käydä. Jos yhtään viini kiinnostaa.

  2. salaine avatar

    Taas yksi kohde, mikä on omalla listalla. Vielä erityisesti kiinnostaa ne rypälelajeista valmistetut viinit, jotka ovat harvinaisia eli ei siis näitä, joita näkyy joka viinipullossa olevan. Ihana juttu!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Kiitos 🙂 Minä olen ottanut valkkareiden suhteen tähän mennessä aika varman päälle eli enimmäkseen pysytellyt rieslingeissä. Pitäisi kyllä laajentaa omaa maku- ja kokemusmaailmaansa. Sellainen ohjattu maistelu olisi muuten kiva, jossa saisi maistella eri rypäleistä tehtyjä viinejä. Huomaisi paremmin ominaisuuksia ja eroja.

  3. Lotta | Watia.fi avatar

    Ovatpa monikäyttöisiä nuo viinikellarit. Aika tunnelmallista olisi käydä joulumarkkinoilla saatika sitten osallistua hääjuhlaan. Jos 30 kilometriä niitä käytäviä on, niin kyllähän siinä ainakin lääniä riittää! Aika siistiä olisi käydä tuollaisessa paikassa.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Aloin hieman epäillä kirjoittamaani 30 km, joten tutkailin asiaa lisää. Löysin kaupungin sivuilta maininnan yli 30 viinikellarista. Mutta paljon niitä joka tapauksessa on! Traben-Trarbach on ollut 1900-luvulla Euroopan toiseksi suurin viinin varastoija ja välittäjä, joten kellareita on kaupungin alle kertynyt.

  4. Anna | Muuttolintu.com avatar

    Onpas mielenkiintoinen paikka! Aika tunnelmallisia nuo maanalaiset viinikellarit, sopii kyllä niin hyvin joulumarkkinoille ja miksei vihkimispaikaksikin. Tuolla olisi kyllä kiva joskus vierailla!

    1. Jonna avatar

      Yritän päästä tuonne vielä tänä vuonna joulumarkkinoille. Varmasti mahtava tunnelma ?

  5. Merja / Merjan matkassa avatar

    No wau, koko ajan sitä oppii uutta! Tuo olisi just kiva kohde parin päivän tripille.

    1. Jonna avatar

      Kyllä! Ehdottomasti suosittelen Yraben-Trarbachia ja samalla muitakin lähikyliä ?

  6. Karoliina / From Karoliina avatar
    Karoliina / From Karoliina

    Vaikken joulusta perusta, niin joulumarkkinat tuolla olisi varmasti kokemus 🙂 Toki en viinikellarissa vierailuakaan pahakseni pistäisi 😀

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Minä tosiaan jo haaveilen noista joulumarkkinoista kellareissa! Meiltä on noin 2h matka tuonne eli ihan realistista päästä sinne vielä tänä vuonna uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *