Traben-Trarbachin alla piilee yllätys. Pikkukaupungin alla sijaitsee yli 30 viinikellaria! Traben-Trarbach on siis jokaisen viineistä kiinnostuneen unelmakohde. Kaupunginalaisiin kellareihin pääsee myös tutustumaan ohjatuilla kierroksilla. Minä olin sellaisella mukana Finventuran järjestämällä ryhmämatkalla.
Olen ollut Traben-Trarbachissa kerran aikaisemmin. Yövyin siellä toissa keväänä ystävieni kanssa kaksi yötä ja silloin en tiennyt mitään noista kellareista. Kävimme viininmaistelussa, illallistimme kellariravintolassa ja nautimme muuten vain Traben-Trarbachin kauniista Jugend-tyylisistä taloista ja Moselin jokimaisemasta. Edellinen vierailuni oli oikein onnistunut ja olin toivonut pääseväni uudestaan samaan paikkaan. Uskoin sieltä löytyvän vielä paljon koettavaa ja nähtävää. Itse asiassa Moselin alueen viinitkin ja viininvalmistuksen historia olivat alkaneet kiinnostaa enenevässä määrin. Minulle sopi siis paremmin kuin hyvin, että Reini Liekeissä -kiertomatkan ensimmäisen päivän kolmas kohde oli kovasti pitämäni kaksoiskaupunki Traben-Trarbach.
Saavuimme Trabeniin jokilaivalla Bernkastel-Kuesista. Puolentoista tunnin laivamatkan aikana ehti hyvin rentoutua, tutustua ryhmämatkan muihin osanottajiin ja nauttia pari lasillista kuplivaa juomaa. Ohi lipuvat maisemat olivat hätkähdyttävän upeat. Syyskuinen Mosel on vihreä ja kaunis.
Laiturilla meitä odotti paikallinen opas, joka veisi meidät tutustumiskierrokselle kaupungin alaisiin viinikellareihin Trabenin puolella. Kävimme kierroksen aikana yhteensä kolmessa kellarissa. Opas kertoi meille Traben-Trarbachin viinihistoriasta, joka onkin hyvin vaikuttava. Traben-Trarbach on toiminut viinin varastointi- ja jakelukeskuksena. Alussa siellä varastoitiin viiniä puisissa tynnyreissä ja pikku hiljaa toiminnan lisääntyessä viiniä on säilötty hieman isommissa sammioissa. Tuhannen litran tynnyreiden lisäksi sieltä löytyy 5000 litran lasitettuja betonikammioita. Ja kun tämäkään ei riittänyt, on paikalle rakennettu myös 25 000 litran säiliö. On siinä ollut pullottamista.
Traben-Trarbach on valikoitunut viinin kauppakeskukseksi pitkälti siitä syystä, että sinne on ollut jo varhain hyvät kulkuyhteydet. Kaupunkiin pääsee luonnollisesti jokea, Moselia, pitkin, mutta sinne on tullut myös rautatie. Viinin kuljettaminen sieltä on ollut helppoa.
Tänä päivänä nämä kaupunginalaiset viinikellarit toimivat turistihoukuttimina, mutta niissä järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Hienoimmat salit toimivat juhlasaleina ja ovatkin suosittuja esimerkiksi häiden pitopaikkana. Itse asiassa Trabenin kaupunki vihkii hääparit yhdessä viinikellarissa. Eipä yhtään hullumpi vihkimispaikka! Joulun alla viinikellareissa pidetään joulumarkkinoita. Osassa kellareita on myös viininvalmistuksen liittyvää välineistöä esille eli ne ovat myös viinihistorian museoita.
Kaupungin kierroksen jälkeen ilta oli jo pitkällä ja meitä odotti Viinitila Emertin (Weinkeller Weingut Emert) isäntä Axel Emert. Tiedossa olisi lisää tietoa viinin viljelystä, valmistuksesta ja kolmen tilan viinin maistelu. Viinitila Emertillä on takanaan pitkä historia. Yritys on perustettu jo vuonna 1870 ja ollut koko ajan saman suvun hallussa. Viinitila Emert järjestää maistelukierroksia ja heidän historiallisessa viinikellarissa ”Vinorellum” pääsee tutustuman myös viinihistoriaan. Isäntä oli oikein mainio kaveri, rento ja sanavalmis. Hänen oppiensa mukaan viiniä ja sen maistelua ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Viini on iloinen asia ja jokaisella on oma makunsa.
Opimme myös mielenkiintoisia asioita viininviljelystä. Isännän omien sanojen mukaan se on raskasta työtä (isäntä käytti itseasiassa ilmaisua scheiße Arbeit), sillä jokaista viiniköynnöstä käsitellään vuoden aikana huimat 17 kertaa. Ja suurin osa tästä työtä on rehellistä käsityötä, sillä jyrkissä rinteissä ei koneita paljoa voida käyttää. Emertin tilalla on viiniköynnöksiä 20 000 kappaletta, joten kyllä siinä käsityötä riittää! Satoa köynnös alkaa tuottamaan jo 3-4 vuoden päästä istutuksesta ja yhden köynnöksen tuotantokausi jatkuu noin 50-60 vuotta. Sen jälkeen se on aika vaihtaa uuteen. Toki viiniköynnökset elävät paljon pidempäänkin, mutta hyötysuhde huononee huomattavasti ikääntyessä.
Tämän ohjatun maistelun jälkeen meillä oli vielä tilaisuus tutustua omatoimisesti Traben-Trarbachin muiden viinitilojen tuotteisiin. Moselin toisella puolella, Trarbachin puolella, oli viinijuhlat. Siellä sai viinin lisäksi pientä syötävää ja iloinen tanssimusiikki soi.
Lue lisää kokemuksiani:
*yhteistyössä Finventura Oy
Vastaa