3 x museo Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kuuluisin nähtävyys lienee Hämeen linna, mutta samalla kertaa ehtii katsastamaan pari muutakin mielenkiintoista museokohdetta. Museoita Hämeenlinnassa on moneen makuun tarjolla.

Henkimaailman juttuja Hämeenlinnan kaupunginmuseossa

Ihmisyyteen kuuluu voimakkaana halua löytää ja antaa merkityksiä elämälle. Hämeenlinnan kaupunginmuseossa on 19.1.2020 asti esillä mielenkiintoinen kantahämäläisten uskomuksia, taruja ja jumalolentoja esittelevä näyttely. Henkimaailman juttuja -näyttelyssä pureudutaan vanhoihin perinteisiin, tapoihin ja uskomuksiin hämäläisestä maailmankatsomuksesta käsin. Kyseessä ei tietenkään ole vain paikallisuus, vaan ilmiöt ovat osa laajempaa, kaikille kulttuureille yhteistä perinnettä, muinaisuskomuksia ja vanhoja maailmankuvia. Suosittelen Henkimaailman juttuja kaikille suomalaisista perinteistä ja muinaisuskonnoista kiinnostuneille.

Osallistuin museossa ilmaiselle, kaikille avoimelle opastetulle kierrokselle, joka avasi näyttelyä esittelytekstejä laajemmin. Tykkään osallistua opastuksiin aina, kun mahdollista. Kuuntelemalla elävää kertomusta, saan museosta enemmän irti. Opastuksen jälkeen kannattaa toki vielä jäädä perehtymään tarkemmin mielenkiintoisiin kohtiin ihan itsekseen.

Hämeenlinnan kaupunginmuseoon pääsevät kaikki ilmaiseksi. Yläkerran vaihtuvan näyttelyn lisäksi museossa on pysyvä Hämeenlinnan kaupungin historiaan kurkistava näyttely ja museomyymälä katutasolla.

Lisätietoja museon sivuilta: Museo Skogster

Kurkistus vankilaelämään Vankilamuseossa

Hämeenlinnan kaupunginmuseosta otin suunnan lounastauon jälkeen kohti Suomen suurinta vankilamuseota, Kansallismuseoon kuuluvaa Vankilaa. Vankila on entinen Hämeenlinnan lääninvankila, tarkemmin sanottuna vuonna 1871 valmistunut Suomen ensimmäinen sellivankila. Lääninvankilana se palveli aina vuoteen 1993 asti. Hämeenlinnan kaupungin omistamana museona vankila toimi 1997 vuodesta lähtien. Vuoden 2019 toukokuussa museo siirtyi osaksi Kansallismuseota ja sai nimen Vankila.

Vankilassa osallistuin myös opastetulle kierrokselle. Kierroksen aikana käydään läpi vankilan historiaa ja vankien oloja toiminnan alusta sen lopumiseen asti. Museoon on jätetty alkuperäisillä vangeilta lunastetuilla tavaroilla ja kalusteilla varustettuja sellejä kävijöiden ihmeteltäväksi. Samalla tulee esiteltyä ajankuvaa ja sitä miten karusta laverin ja pöydän sisältämästä sellistä kehittyy vähitellen kodikkaaksi sisustettu pienoisasunto.

Vankilakierrokset järjestetään kesäkaudella klo 11 ja 15. Itse yhdistin samalle päivälle opastetun kierroksen klo 13 Hämeenlinnan kaupunginmuseossa ja klo 15 Vankilassa. Välissä ehti helposti lounaallekin. Etäisyys museoiden välillä on noin kilometri, joten kävelymatkaan kuluu kymmenisen minuuttia. Samalla näkee Hämeenlinnna kaupunkia. Toinen vaihtoehto on yhdistää Hämeen linna ja Vankila samalle käyntikerralle. Linnaan ja Vankilaan myydään myös edullisempaa yhteislippua ja museot sijaitsevatkin aivan lähekkäin Linnaniemellä. Sekä Linnaan että Vankilaan pääsee sisään myös Museokortilla.

Lisätietoja museon sivuilta: Vankila

Linnan muurien kätkemät tarinat

Hämeen linna kuuluu myös Suomen kansallismuseoon ja linnassa pääset kurkistamaan keskiajalle ja tutustumaan 700 vuotta vanhan linnan historiaan. Opastettu kierros on täälläkin helppo ja kätevä tapa aloittaa linnaan tutustuminen ja kierroksen jälkeen linnaan voi tutustua omatoimisesti. Meidän perheen suosikkisali oli ritarisali, jossa saa pukeutua oikeaan haarniskaan. Opastettuja yleisökierroksia järjestetään kesäaikaan suomeksi vallan viisi kertaa päivässä!

Lisätietoja museosta: Hämeen linna


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *