Askartele saksalainen joulutähti

Tämä näyttävä, mutta helppo jouluinen (talvinen) askartelu syntyy käden käänteessä, vain muutamissa minuuteissa. Tarvitset vain paperisia voileipäpusseja, liimaa, sakset ja lankaa ripustamista varten. Hintaa yhdelle tähdelle tulee alle 0,30 euroa. Ja kun kyllästyt koristeeseen, se on helppo hävittää kompostoimalla tai laittaa biojätteen keräykseen.

Muistan ihailleeni näitä tähtiä saksalaisen päiväkotimme ekassa  joulujuhlassa. En voinut kuin ihmetellä, kun päiväkotikaverin äiti kertoi tehneensä nämä upeat koristeet ihan itse. Ja kuulemma olivat ihan tosi helppoja. Huonolla saksallani minulta jäi ymmärtämättä tarkemmin, että miten ja mistä hän oli nämä tehnyt.

Myöhemmin keskimmäinen lapsi oppi tekemään näitä tähtiä tokaluokalla koulussa. Taas ihmettelin, kun lapsi kehui, että helppoa on. Että sellaisista pusseista nämä vaan tehtiin.

Pari vuotta meni ennen kuin itse sain aikaiseksi, samaisen lapsen houkuttelemana, kokeilla tähden askartelua. Onneksi Suomestakin sai ostettua näitä askarteluun tarvittavia eväspusseja. Nyt onkin kotimme täynnä erilaisia joulutähtiä. Eilen keskimmäisen lapsen kaverisynttäreillä oppia jaettiin muillekin. Kotiin lähti iloisia kauniin joulukoristeen tekijöitä.

Kuvat eivät ehkä ole kovin hyviä, mutta toivottavasti näistä saa selvää. Tässä siis blogin lukijoillekin iloksi tämä Saksassa oppimamme askarteluohje.

Yhden tähden tekemiseen tarvitset 7 paperipussia.
Levitä liimaa ensimmäisen pussin toiselle puolelle T-kirjaimen muotoon. Käytin näkyvyyden vuoksi vaaleanpunaista liimaa. Älä levitä liimaa ihan ylös asti. Paina toinen pussi huolella ekan pussin päälle ja levita vastaavasti liimaa toisen pussin päälle. Toista, kunnes olet liimannut kaikki 7 pussia yhteen. Älä laita liimaa viimeiseen eli päällimmäiseen pussiin.
Ole huolellinen, että liimaat pussit alareunoistaan kiinni toisistaan. Valmis tähti avautuu yläreunoista.
Seuraavaksi koristellaan tähti haluamallaan tavalla. Eka leikataan sakaran muodot yläreunaan ja sivusaumoihin tehdään koristelovia.
Tähti avataan varovasti ja liimataan kiinni. Ripustusnauha vielä ja sitten valmista joulukoristetta pääseekin jo ihastelemaan.
Joulutähti on kivan kolmiulotteinen ja valo heijastuu kuaniisti kuvioinneista läpi.
Koristekuviontia muokaamalla saa tähdistä tehtyä monenlaisia versioita.

Jos ohjeitani oli vaikea ymmärtää tai haluat lisävinkkejä kuviointiin, esimerkiksi hakusanoilla Weihnachtsstern aus butterbrotpapier löytyy hyvin vinkkejä ja ohjevideoita.

Askartelun iloa!

Blogistani löytyy myös ohjeet jouluisiin kierrätysmateriaaliaskarteluihin.

Jos saksalaiset jouluperinteet kiinnostavat, lue blogistani myös jutut:

Joulunvietto Saksassa

Saksalaisia jouluherkkuja


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Askartele saksalainen joulutähti”

 1. Kati Suomalainen im Allgäu avatar
  Kati Suomalainen im Allgäu

  Onpas kiva ja vaikuttaa helpolta tehdä. Kiva idea että lapset sai synttäreillä tehdä niitä kotiin viemisiksi. Täytyypä ehkä käydä ostamassa eväspusseja. 😉

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Näiden tekemiseen jää vähän koukkuunkin. Hauska tehdä erilaisia eri kuvioinneilla. Eikun eväspussiostoksille!

 2. Tuuli - Lumo Lifestyle avatar

  Nämähän ovat hauskoja, meillä sattuu vielä olemaan noita eväspussejakin!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiva kuulla, että pidät ideasta. Mukavaa askartelua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *