Berliini ensikertalaisen silmin

Vaikka olemme asuneet pian 5 vuotta Saksassa, en ollut käynyt Berliinissä ennen kuin nyt heinäkuussa, jolloin päädyimme yhdistämään Suomen lomaan pari yötä Berliinissä, kuten kirjoitin aiemmassa postauksessani.

Odotukset Berliiniä kohtaan olivat suuret, mutta miten kävi, tekikö Berliini meihin vaikutuksen? Miltä näytti Berliini jokivarsien Saksaan ihastuneen silmin?

Saksassa olen vallan ihastunut lukuisiin pieniin ristikkotalokyliin ja jokivarsien luontoon, linnoihin ja viinirinteisiin. Minun Saksani on ennen kaikkea näitä pieniä kyliä, vehreää luontoa ja historian havinaa jylhien tai romanttisten linnojen muureilla. Berliini on jotain aivan muuta. Berliini on suuri kaupunki, Saksan suurin. Berliini ei missään nimessä ole pieni, sievä, kaunis ja nopeasti läpi kävelty, kuten lempipaikkani esimerkiksi Reinin varrella.

Berliini ei mielestäni ole kovin helposti kokonaisuutena hallittavissa. Tiesin jo etukäteen, ettei kahdessa päivässä ehdi saamaan kuin pintaraapaisun kokonaiskuvasta. Mielessä risteilivät myös vertailut Kölniin, joka itselleni on Saksan suurista kaupungeista se tutuin ja läheisin. Kölniin verrattuna Berliini näyttäytyi tilavalta (leveät kadut!) ja tyhjältä (ihmisiä oli paljon vähemmän!). Rumemmalta ja yhdeltä rakennustyömaalta. Toisaalta Berliini oli ainakin ravintolatarjonnaltaan etnisempi (etenkin intialaisia ravintoloita oli huomattavasti enemmän kuin Kölnissä) ja luonnollisesti tarjoaa paljon mielenkiintoisempia museoita. Joissa tietenkään emme tällä matkalla ehtineet käydä, mutta joihin haluan seuraavalla kerralla.

Sillä seuraava kerta Berliinissä on ihan varmasti tulossa. Kaupunki teki meihin vaikutuksen. Se on rumuudestaan huolimatta mielenkiintoa herättävä. Siellä on helppo kulkea (julkisilla ja lasten kanssa) ja hintataso on yllättävän edullinen, jopa meille, jotka jo olemme tottuneet Saksan edullisiin hintoihin.

Berliinin ehkä kaunein rakennus on Berliner Dom, Berliinin tuomiokirkko ja sen edustalla olevassa suihkulähteessä lapset olisivat viettäneet aikaa kauemminkin 😀 Toisaalta Berliinin luonteesta (ja historiasta) kertoo paljon se, että kääntämällä päätä vähän sivulle, osuu silmiin aivan toisenlainen Berliini. Rakennustyömaa-Berliini.

Tällä ensimmäisellä Berliinin matkalla emme keskittyneet suorittamaan nähtävyyksiä minuuttiaikataululla, vaan enimmäkseen haahuilimme ympäriinsä päämääränä toki nähdä muutamia tärkeimpiä Berliinin maamerkkejä. Esimerkiksi juutalaisten muistomerkki nyt ehdottomasti kuuluu kokea Berliinissä käydessä. Ja miettiä missä Berliinin muuri on kulkenut. Ja maistaa currywurstia. Imeä itseensä kaupungin tunnelmaa ja pitää silmät avoinna mielenkiintoisia yksityiskohtia varten.

Tämän postauksen ei ole tarkoitus olla mikään kattava opas Berliinistä, vaan fiilistelypostaus kaupungin herättämistä tunnelmista. Itselleni jäi parhaiten mieleen Berliinistä maan päällä (ilmassa) kulkevat putkistot, joita oli niin sinisinä kuin ihastuttavan vaaleanpuna-violetteina. Samalla, kun tutustuimme Berliinin nähtävyyksiin, tuli kuviin talletettua myös noita hauskoja putkia. Esimerkiksi Checkpoint Charliesin luona ne olivat vaaleanpuna-liloja, kun taas Brandenbourger Torin lähellä oli sinisiä.

Berliinissä oli helppo ymmärtää, miksi niin monet suomalaiset ovat kaupunkia hehkuttaneet ja käyvät siellä usein. Sinne on toki nopea ja edullinen lentoyhteys, mutta kaupunki on muutenkin suomalaisittain helposti lähestyttävä ja minulle tuli jostain syystä mieleen vähän Helsinki. Berliini on siis tavallaan tuttu ja turvallinen. Mutta toisaalta siellä on kulttuuritarjontaa, jonka vertaista ei muualla Saksassa ole. Suuri koko mahdollistaa aina vain uusien kulmien löytymistä ja hintataso mahdollistaa pienelläkin budjetilla matkustamisen.


Lue blogistani lisää Berliini-vinkkejä:

Mikä sai minut pitämään Berliinistä?

Ostosvinkkini Berliiniin (ja muualle Saksaan): Lempikauppani Saksassa

Museovinkit lapsiperheille: Tekniikan museo ja luonnontieteellinen museo

Koko perhettä viihdyttäviä museoita: Illuusiomuseo, vakoilumuseo ja DDR-museo

Berliinin tuomiokirkon näköalatasanteella

Eastside gallery ja muurimuseo – pienoiset pettymykset Berliinissä

Esittelyssä 2 edullista perhehotellia Berliinissä.

Ravintolasuositus: hampurilaisravintola Peter Pane.

Makutesti: kumpi voittaa: Berliinin vai Kölnin currywurst?

Comments

4 vastausta artikkeliin “Berliini ensikertalaisen silmin”

 1. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

  Monta asiaa allekirjoitan! Mä pidän kaupungin rouheudesta. Ja vaikka mittavat rakennustyömaat kertovat vain kehittyvästä kaupungista, niin ottaahan ne vähän päähän.

  Mä olen myös käynyt tepsuttelemassa Domin suihkulähteessä. Tietenkin. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ai että, mitä enemmän Berliiniä muistelen, sitä enemmän tekee mieli päästä sinne uudestaan!

 2. Katriina avatar
  Katriina

  Hyvä. Taisit jo ensikerralla löytää Berliinin ”sydämen ja sielun”. Minäkin aistin Berliinin ja Helsingin arkkitehtoonisen ”hengenheimolaisuuden”, vaikka ne ovat varsinaisesti täysin erilaisia. Carl Ludwig Engel oli opiskellut Berliinin Bauaktatemiassa ja saanut töitä Preussin rakennushallitukselta ennen kuin joutui työttömäksi. Samanaikaisesti oppilaana oli myös Berliinin merkittävin arkkitehti Karl Friedrich Schinkel. Kummankin opettajana muiden ohella oli Rothe, jonka kanssa Engel oli läheinen tuttava ja kirjeenvaihdossa Suomestakin käsin Helsinkiä suunnitellessaan. Ehkä liiotellen sanon, että Helsingin keskusta on Berliinin pikkusisko, mutta puhdastyylisempi. Jopa Berliner Domilla ja Helsingin tuomiokirkolla on yhteisyyttä tyyliltään. . Viime vuosisadalla taas Bauhaus antoi vaikutteensa myös Alvar Aallon ja myös Berliinin arkkitehdeille. Nyt sitten yli 70 vuoden jälkeen tuhoutumisesta Berliinin keskustaa rakennetaan uudelleen, mutta giganttimaisessa mittakaavassa. . Kävin Berliinissä keväällä 1990 ja slloin Berlin Mitte oli DDR:n jäljiltä tasainen tanner. Berliini on paikka, jossa on hyvä käydä ensin katsomassa, mitä missäkin on, ja sitten palata useammin tutustumaan tarkemmin kiinnostaviin kohteisiin. Edesmennyt näyttelijä, kirjailija ja laulaja Hildeagrd Knef lauloi rakkaudesta Berliiniin ja sen sodanjälkeiseen rujoon rumuuteen. (Löytyy yuoutubesta.)

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tämäpä mielenkiintoinen tieto, että Helsingin tosiaankin on suunnitellut Berliinissä syntynyt ja oppinsa saanut henkilö!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *