Dortmundin joulumarkkinoilla: maailman suurin joulukuusi vai keskiaikaista tunnelmaa?

Dortmundin joulumarkkinoilla on takanaan yli sadan vuoden historia!

Tänä vuonna Dortmundin joulutori avautuu marraskuun lopulla ja on avoinna 30.12.2023 saakka! Jouluisesta tunnelmasta pääsee siis nauttimaan vielä joulun pyhienkin jälkeen (joka ei yleisesti ole mahdollista saksalaisilla joulumarkkinoilla). Me kävimme Dortmundin vanhankaupungin joulumarkkinoilla tunnelmaa haistelemassa, jouluisia herkkuja maistelemassa ja näköaloja maailmanpyörästä käsin ihailemassa vuonna 2018 joulukuun lopulla. (Postauksen kuvat ovat siis vuodelta 2018.)

Maailmapyörästä avautuu hienot näkymät joulutorille.

Dortmundin joulumarkkinoiden ylpeys on maailman suurin joulukuusi.

Keskellä joulutoria seisoo 45 metriä korkea joulukuusi, johon ripustetaan 48 000 lamppua pimeää vuodenaikaa valaisemaan. Suuren kuusen juurella on kiva tunnelmoida kuuman Glühwein-mukillisen kanssa tai maistella suklaista hedelmäherkkua tai vohvelia. Jouluostoksiakin torilla on helppo tehdä. Myyntikojuja on kaikkiaan noin 300 levittäytyneenä pitkin Dortmundin keskustaa ja vanhaakaupunkia!

Ottaisiko paahdettuja manteleita, suklaalla kuorrutetteja hedelmiä vai sittenkin hattaraa?

Saksassa ei voi olla joulumarkkinoita ilman värikkäitä ja houkuttelevan näköisiä herkkukojuja. Saksalaiset joulupiparkakut sokerikuorrutteineen, tuoksuvat paahdetut mantelit ja nutella-lätyt kuuluvat joulunodotukseen. Hintataso joulumarkkinoilla on mielestäni hyvin kohtuullinen, joten useampaakin herkkua on varaa maistella. Esimerkiksi valtava hattara maksaa vain 2 € (vuonna 2018). Hehkuviini kuuluu toki myös oleellisena osana joulumarkkinatunnelmaa. Hehkuviinin eli Glühweinin hintaan lisätään aina panttimaksu. Pantin saa takaisin, kun palauttaa mukin kojulle.

Dortmundin keskiaikaisilla joulumarkkinoilla on luvassa tultasyökseviä lohikäärmeitä, fantasiapukuja, elävää tulta ja keskiaikaista soitantoa.

Saksasta löytyy erilaisia joulutoreja ja -markkinoita pitkälti yli 2000, joten valinnanvaraa on myös perinteisiin joulutoreihin kyllästyneille. Tai vain vaihtelua joulutorien tunnelmaan ja tarjontaan haluaville. Yksi erilainen, vaihtoehtoista joulumarkkinatunnelmaa tarjoava keskiaikainen joulutori löytyy Dortmundista Fredenbaumin puistosta (Fredenbaumpark). Me kävimme siellä vuonna 2018. Vuonna 2023 keskiaikaiset joulumarkkinat järjestetään entistä laajempana ja suurempana 23.11.2023.-7.1.2024.

Yleensähän Saksan joulumarkkinat ovat ilmaisia, mutta Dortmundin keskiaikamarkkinoille on sisäänpääsymaksu. Aikuisilta pääsylippu markkinoille maksaa 15€. 7-15 -vuotiaiden lasten lippu maksaa 9€. Perhelippu 25€. Pääsymaksulle saa kuitenkin mukavasti vastinetta, sillä markkina-alue on valtavan kokoinen ja silmänruokaa, ostettavaa, syötävää ja juotavaa löytyy vaikka kuinka paljon. Kojut ovat toinen toistaan upeammin koristeltuja ja valaistuja ja monet markkinakävijätkin ovat panostaneet pukeutumiseen erityisellä huolella. Erilaiset fantasia-asut ja roolivaatteet ihastuttavat. Keskiaikamarkkinoilla on myös paljon ohjelmaa, elävää musiikkia, tulishow, ritarinäytöksiä jne. Lisäksi lippuihin sisältyy julkinen liikenne, kun lippu on ennakkoon ostettu. Tarkempaa tietoa markkinoiden ohjelmasta, aukioloajoista ja sisäänpääsyhinnoista löytyy täältä.

Joulumarkkinoille kannattaa mennä myös maistelemaan erilaisia saksalaisia ruokia ja jouluherkkuja

Ruokaisampiakin vaihtoehtoja joulumarkkinoilla on toki tarjolla herkkujen ohella. Saksalainen tori ilman makkaraa ei ole tori eikä mikään. Bratwurstin lisäksi useimmilta joulutoreilta löytyy myös muuta suolaista, usein loimulohta. Kasvivaihtoehtona on yleensä paistettua perunakakkaraa eli Reibekuchenia tai vaikkapa uppopaistettua kukkakaalia tai herkkusieniä. Suosittelen testaamaan, ovat todella hyviä! Dortmundin keskiaikaisilta joulumarkkinoilta me tilasimme hollantilaiset kierreperunat,jotka maistuvat hyvin paljon sipsille ja täyttävät vatsan todella hyvin (ovat uppopaistettuja). Perunoiden valmistuminen oli jo oma ohjelmanumeronsa. Jokainen annos valmistetaan tilatessa poraamalla perunaan kierteet ja uppopaistamalla se kuumassa rasvassa.


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Dortmundin joulumarkkinoilla: maailman suurin joulukuusi vai keskiaikaista tunnelmaa?”

  1. Katriina avatar
    Katriina

    Juu, kauppoihin tulivat eilen jo ensimmäiset joululeivonnaiset, stollet ja muutamat joulukeksit. Joitakin vanhoja se ärsyttää, koska he mieltävät pikkuleivät joululeivonnaisiksi. Nyt on aika varata Suomesta lennot noille ihanille joulumarkkinoille. Meidän seudulla ei noita ihania teemamarkkinoita ole. Suhteeni joulutoreihin on ristiriitainen, kun ammattini vuoksi kärsin melusta. Sata kertaa ”In der Weihnachtsbäckerei” on kyllä liikaa, eikä se lumikaan leijaile niin hiljaa kuin laulussa ”Leise rieselt der Schnee…..” No, tänään on vielä 27° ja pelakuut rehoittavat, mutta ensi talvi tulee taatusti.

  2. Jonna avatar

    Me olemme varanneet myös jo jouluksi lennot Saksaan. Tänä vuonna on tarkoitus tutustua ekaa kertaa Berliinin joulumarkkinoihin. En malttaisi odottaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *