Luontoelämys Riihimäellä: Hatlamminsuo pitkospuita pitkin

Hatlamminsuon luontopolku Riihimäellä on lyhyehkö, mutta monipuolista suoluontoa tarjoava pitkospuureitti.

Reitin varrelle osuu runsaasti erilaista suokasvillisuutta. Hatlamminsuon luontopolku on ihan Riihimäen kaupungin reunamilla, joten sinne on helppo piipahtaa nauttimaan luonnon rauhasta tai hyödyntämään luonnon antimia marjastuksen merkeissä.

Luontopolku alkaa Hiihtomajantien päässä sijaitsevan Kiskon majan pihapiiristä. Reitti on pituudeltaan noin kilometrin. Polku kulkee pääosin pitkospuita pitkin, jotta herkkä suoluonto säilyisi rikkoutumattomana ja toisekseen maasto on paikoin hyvinkin kosteaa ja vaarallisen upottavaa. Luontopolun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan erilaisista suotyypeistä, kasvillisuudesta ja linnustosta, joita voi suolla nähdä.

Hatlamminsuo on Riihimäen arvokkain yksittäinen luontokohde. Luonnonsuojelullisesti Hatlamminsuon arvo perustuu kymmeniin erilaisiin suokasvillisuustyyppeihin, joita siellä esiintyy.

Näin kesäkuun ensimmäisenä päivänä suolla kukki kauniisti suopursu, suokukka ja suomuurain. Lisäksi siellä täällä heikossa tuulessa heilui hoikkavillan töyhtöjä. Opastaulujen mukaan alueella kasvaisi myös pitkälehtikihokkia, mutta omiin silmiin sitä ei osunut. Olisi kyllä mahtavaa nähdä lihansyöjäkasveja elävänä luonnossa!

Suopursu
Suomuuraimen eli hillan eli lakan kukka
Suokukka oli itselleni uusi tuttavuus. Jokaisella luontopolkuvierailulla olen oppinut jonkun uuden kasvin!

Palasimme suolle kihokkeja etsimään seuraavana kesänä!

Tiedättekö sen tunteen, kun joku asia jää harmittamaan. Ja meitä jäi harmittamaan se, ettemme nähneet kihokkeja viime kesänä Hatlamminsuolla käydessämme. Niin, että pitihän sinne mennä uudemman kerran. Toisella kerralla kesä oli pari päivää pidemmällä eli kesäkuu toisella viikolla ja tällä kertaa meitä onnisti kihokkien suhteen! Tai mistäpä sen tietää olisiko niitä näkynyt jo viime vuonnakin, jos olisimme osanneet niitä etsiä. Todella pieniä kavereita ne meinaan olivat, eikä niitä huomaa sammaleen seasta ellei kumarru tutkailemaan lähietäisyydeltä. Onneksi mukana oli perheen tarkkasilmäisin ja nämä pikkuruiset kihokkiruusukkeet löytyivät jo pitkospuureitin alkupäässä. Ja sen jälkeen kihokkeja löytyi sieltä ja täältä matkan varrelta, kun vain tiesi mitä etsiä. Löytämämme lajin oletan olevan pyöreälehtikihokki, sillä se kasvaa matalana ruusukkeena ja lehdet ovat aivan pyöreitä.

Mittatikkuna lapsen sormi, joten kihokki on todellakin pienen kokoinen.

Koska Hatlamminsuon luontopolku on lyhyt, ehtii samana päivänä muutakin. Me kävimme samalla reissulla vinguttamassa museokortteja Suomen lasimuseossa, joka sijaitsee myös Riihimäellä. Riihimäellä on myös muita luontopolkuja, jos haluaa tutustua luontokohteisiin. Näistä löytyy lisätietoja kaupungin sivuilta.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *