Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä

Ahr-joen laakso on tehnyt minuun vaikutuksen ja kiilaa Moselin jokilaakson ohella kärkisijoille, jos pitäisi nimetä lempipaikkojani Saksassa.

Olen käynyt Ahrin jokilaakossa kolmesti. Ensimmäisen kerran teimme sinne päiväreissun vajaa vuosi sitten. Ihan sattumalta huomasin Lonely Planet Saksan oppaassa maininnat Neuenahrin, Ahrweilerin ja Altenahrin kylistä, kun etsin jotain päiväretkikohdetta kotimme läheltä. Uskomatonta, että nuo kylät sijaitsevat alle 70 km päässä kotoamme (Kölnistä alle 60 km!) ja sinne meneminen on kuin retki toiseen maahan. Yhtään liioittelematta. Ensimmäisellä vierailulla alueella emme tienneet mitä odottaa. Osasimme odottaa jotain sievää pikkukylää, mutta koimme todellisen yllätyksen. Nuo kylät ympäröivine kukkuloineen ja viinitiloineen tekivät meihin suuren vaikutuksen jo ensimmäisellä kerralla. Ja vaikutus on vain parantunut näillä myöhemmillä reissuilla. Olen aivan myyty.

toukokuu 2016. Viinin kasvukausi on vasta alkamassa.
Toukokuu 2016. Viinin kasvukausi on vasta alkamassa.
Olemme kuulleet, että jos haluaa juoda hyvää saksalaista punaviiniä, sitä kannattaa etsiä Ahr -joen laaksosta.

Ahrin jokilaako on kuuluisa saksalaisen punaviinin tuotantoalueena siinä missä Moselin alue tunnetaan valkoviineistään. Me emme kyllä pelkästään tästä syystä alueelle menneet, suoraan sanoen saksalainen punaviini ei ole viinisuosikkiemme listan kärjessä. Mutta onhan se nyt toki aina mielenkiintoista tutustua viinitiloihin ja maistella paikallisia tuotteita eli tässä tapauksessa punaviiniä. Ei muuta kuin etsimään ahrilaisia viinitiloja ja -myymälöitä, joissa sitä voisi maistaa.

Weingut Försterhor viinitilan ulkonäkö on hieman surrealistinen. Pihapiirissä riittää ihmeteltävää myös taiteen ystäville.
Weingut Försterhof viinitilan myymälän ja ravintolan ulkonäkö on hieman surrealistinen. Pihapiirissä riittää ihmeteltävää myös taiteen ystäville.

Försterhofin viinitila (Weingut Försterhof) valikoitui kohteeksemme ihan siitä syystä, että se on niin omituisen näköinen. Viinitilasta on tehty houkutteleva koko perheen retkikohde. Meillähän mukana kulkee 3 lasta, joten on kiva, että viinitilalla on lapsillekin houkutuksia. Olemme vierailleet tällä viinitilalla kahdesti, viime syyskuussa ja nyt menneenä viikonloppuna eli toukokuun alussa. Försterhof sijaitsee lähellä Ahrweilerin kaupunkia. Viinitilalta löytyy ravintola ja viiniterassi, viinimyymälä ja lapsille leikkipaikka.

WP_20150913_004
Kävimme Försterhofin viinitilalla Ahrweilerissa myös syyskuussa 2015. Silloin pipiirissä oli viininmaistatusta. Aika kätevää, lapset voivat leikkiä kivassa leikkipaikassa samalla kun vanhemmat voivat tutustua viineihin.

Viinitila kuuluu myös punaviinivaellusreittiin (Rotweinwanderweg) eli tilalta on mahdollisuus lähteä eripituisille kävelyretkille tai pidemmille vaelluksille lähiympäristöön. Me teimme viime syyskuussa parin tunnin kävelyretken lasten kanssa. Toiveissa olisi jossain vaiheessa tehdä pidempikin vaellus. Maisemissa ei todellakaan ole mitään valittamista. Tilalta ja lähiseuduilta on kauniit näköalat viiniviljelmille ja kukkuloille. Viinitilalla voi muuten myös yöpyä! Lisätietoja Weingut Försterhofista löytyy tilan kotisivuilta.

Maisema viinitilalta toukokussa 2016
Maisema Försterhofin viinitilalta toukokuussa 2016
WP_20150913_012
Sama maisema syyskuussa 2015.

Viime syyskuussa maistelimme Försterhofin viinitilalla heidän punaviinejään, mutta emme olleet kovin vaikuttuneita mausta. Joten viime viikonlopun reissullamme päätimme kokeilla jonkun muun tilan tuotteita. Ahrweilerin kaupungissa pistäydyimme sisään luomuviinejä myyvään liikkeeseen ja pyysimme saada maistella muutamaa punaviiniä. Kumpikaan maistamistamme punaviineistä ei meitä vakuuttanut. Heidän valkoviininsä sen sijaan oli mieleistä ja yksi sellainen pullo lähtikin kotiin mukaan. Lisää Maibachfarmin viineistä voit lukea täältä.

Maibachfarm, luomuviinitilan tuotteisiin pääsee tutustumaan viinitilan lisäksi myös heidän myymälässään Ahrweilerissa. Me maistelimme kahta spätburgunder -lajikkeesta valmistettua luomuviiniä.
Maibachfarm -luomuviinitilan tuotteisiin pääsee tutustumaan viinitilan lisäksi myös heidän myymälässään Ahrweilerin vanhassa kaupungissa. Me maistelimme myymälässä kahta spätburgunder -lajikkeesta valmistettua luomuviiniä.

WP_20150913_010

Onko hyvää saksalaista punaviiniä saatavilla? Vaikka makuasioista nyt tietenkään ei voi kiistellä, niin yhden juomisen arvoisen löysimme tältä reissulta.

Ostimme ihan summassa kohtuuhintaisen punaviinin automme parkkipaikan vieressä sijaitsevasta tilamyymälästä Altenahrin kylästä. Kotona illalla avasimme pullon ja yllätyimme positiivisesti. Ehkä ei kannata vielä heittää hanskoja tiskiin saksalaisen punaviinin suhteen, vaan antaa sille myöhemminkin mahdollisuuksia. Ja onneksi täällä saa aina maistaa viinejä, ettei ostopäätöksiä tarvitse yleensä sokkona tehdä. Lisää tietoa Sermann Kreuzbergin viineistä voit lukea heidän kotisivuiltaan.

13173071_10154250536983324_4954339539904965152_o
Sermann Kreutzberg punaviini osoittautui ihan kelvolliseksi valinnaksi.

13173477_10154250533578324_6029247080275130465_o

Opimme myös sen, että saksalaiset käyttävät Pinot noir -rypäleestä nimeä Spätburgunder.

Jos suosikkiviineihin lukeutuu Pinot noir -lajikeesta tehdyt viinit, niin siinä tapauksessa saksalaisista viineistä löytynee helpommin omaan makuun sopivia. Meille miehen kanssa mieluisempia ovat hieman toisen tyyppiset punaviinit. Pidämme enemmän täyteläisemmistä espanjalaisista tai voimakkaammista Chileläisistä. Mutta kuten sanottu, haluamme antaa mahdollisuuden myös paikallisille tuotteille. Ja viinitiloja Ahrin laaksosta löytyy vielä useammankin päiväretken tarpeiksi. Voihan olla, että tulemme vielä löytämään jonkun todella hyvän saksalaisen punaviinin.

WP_20150913_020

Vaikka viinit eivät maistuisi, kannattaa Ahrin jokilaaksoon tutustua jo upeiden maisemien takia. Kauniista kylistä puhumattakaan! Ahrin jokilaakson suosikkikylistäni ja vaellusreiteistä voi lukea lisää  postauksestani: punaviinivaellusreitti.

Maisemia näköalapaikalta alas Ahrin jokilaaksoon syyskuussa 2015.
Maisemia näköalapaikalta Dernauhin, Ahrin jokilaaksoon syyskuussa 2015.

Comments

31 vastausta artikkeliin “Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Jatka toki etsimistä. En pääsääntöisesti juo punaviinejä, joten en osaa mitään neuvoa. Ahr´laakson Früh- ja Sptätburgungerilla on ystävänsä, joihin en kuulu. Sanoisin, että sinun kannattaa kokeeksi vaihtaa viininviljalyaluetta ja sorttia. Pfalzin punaviineistä olen löytänyt jonkun minun tiukat kritiikkini täyttävät ja minulle maistuvat , joista en saa jo pienestä lasillisesta migreenikohtausta. Kannattaa maistella esim. Regent´iä, St. Laurent´ia. Merlot´a, Cabernet Sauvingnonia tai muita kuin vanhoja perinteisiä. Viime vuosikymmeninä nuoret viljelijät kasvattavat uusia lajeja ja ovat kellareissaan kunnianhimoisesti parantaneet laatuja ja makuja kilpailukykyisiksi ulkomaisten veroisiksi. Viljelyalat ja määrät ovat vielä siksi suhteellisen pieniä .Rheinhessenistä, Pfalzista, Bdenista, Frankista jne. Netistä löytyy kuvauksia eri viljelysorteista ja voi tilata kotiinkuljetettuna maistiaisia, joten ei tarvitse lähteä pitkille matkoille ostamaan. Vaikka kyllä maistajaisia löytyy Mainzista eltelään päin Rhweinhessenistä, ja kannattaa lähteä Deutsche Weinstrasselle lomalle ja sen varrella poiketa viinitiloille , Bad-Dürkheimiin tai Neustadtiin an der Weinstrasse Viinijuhlille. Pelkästään Pfalzissa on noin 13 000 viinitilaa ja Rheinhessenissä vielä enemmän. Pidän peukkuja, että löydät mieleisesi.

  1. Jonna avatar

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Ja toisaalta, yhtä lailla on kysymys siitä itse matkasta, ei siitä, että löytyykö sitä hyvää viiniä vai ei 😀

 2. Johanna / Eau de Cologne avatar

  Mielenkiintoista luettavaa! Alkoi itselläkin kiinnostamaan alueelle vierailu! Pääseköhän sinne junalla? Täytyy selvittää 🙂

  1. Jonna avatar

   Kyllä pääsee junalla! Tai siis niihin lukuisiin kyliin pääsee junalla, noista viinitiloista en mene takuuseen. Mutta joka kylästä löytyy noita tilojen omia myymälöitä, joissa viinejä voi maistella. Ja pysyhän kuulolla, tulossa kylien esittelypostaus, kunhan kerkiän 😀

 3. Johanna / Eau de Cologne avatar

  Hyvä! Suunnittelen kesälomareissua kesäkuun loppuun ja tää alkoi nyt kiinnostamaan! Jos siihen mennessä ehtisit ?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ehdin 😀 Mutta näin alkuun suosittelen menemään Ahrweileriin. Se on hieman isompi paikka ja aivan upea ja viehättävä vanha keskusta muureineen. Todella kattava ravintolatarjonta, paljon putiikkeja ja viininmaistelupaikkoja. Kölnistä pääsee junalla, vaihto vaan Remagenissa.

 4. Terhi avatar

  Me lähdettiin tuonne reilu vuosi sitten pitkäksi viikonlopuksi (juhlistamaan lapsen vieroitusta tissimaidosta). Löysin itsekin sen Lonely Planetista, ja sanoin miehelle, että nyt kun saan taas juoda viiniä, lähdetään etsimään vaellellen parasta saksalaista punkkua. Mies kun oli ihan vakuuttunut, että Saksassa ei ole yhtään juotavaa punkkua. Olihan niitä, ja varmasti on muillakin viinialueilla vielä lisää. Mua yllätti se, että siellä ei ollut niitä viininmaistelutiloja siellä täällä sen ”Rotweinwanderwegin” matkalla, tai sitten me ei vain osattu etsiä. Tietty meillä oli napero mukana, joten kovin pitkiä päivävaelluksia ei päästy tekemään. Siinä mielessä Unkarissa oli kivempi yhdistää vaeltaminen ja viinin maistelu.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Me itse on tosiaan tehty vain pari lyhyttä päivävaellusta tai ehkä paremminkin kävelyretkeä lasten kanssa. Kaksi näistä Altenahrista käsin ja sitten kerran tuon Försterhofin ympäristössä. Tuttavapariskunnalle silloin viime syyskuussa suositeltiin Försterhofia ja olivat menneet sinne päiväksi vaeltamaan ja oli kuulemma ollut tosi tiheästi viininmaistatuspaikkoja. Eli voinee olla myös vähän reitistä ja ajankohdasta kiinni? Eli siis silloin syyskuussa oli sen rotweinwanderwegin varrelle tuotu erikseen maistatuskojuja eri tiloilta. Koko Rotweinwanderweg on noin 35 km pitkä, että luulisi sille välille osuvan jo vaikka mitä, jos sen kokonaan jaksaa vaeltaa 🙂 Pienemmille pätkille pitää tosiaan suunnitella vähän etukäteen, että mitä osuisi matkan varrelle.

 5. ankka avatar
  ankka

  Täytyy sanoa, etten ole koskaan kuullutkaan Ahrista enkä ole lainkaan tietoinen siitä, ettei saksalainen punaviini ole kovin hyvää. Minä en juurikaan viinien makuja erota, pajon mielenkiintoisempi on sen sijaan surrealistiset viinitilan rakennukset ja jos siellä on eläimiä.

 6. Teija / Lähdetään taas avatar

  Minä olen kyllä löytänyt muutamankin hyvän saksalaisen spätburgunderin. Tosin pidän kyllä aika monen tyyppisistä punaviineistä, kunhan ne on vain hyvin tehtyjä.
  Kauniin näköistä seutua. Viinimatkakohteet ei varmasti koskaan lopu kesken 🙂

 7. sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa avatar

  Saksasta löytyy kyllä näköjään paikkoja, joihin olisi mielenkiintoista päästä. Viinivaellus ei kuulosta yhtään hullummalta tavalta tutustua saksalaisiin viineihin ja maisemiin. Mä alan kohta suunnitella matkaa Saksaan… Ehkäpä kesä 2017.

 8. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos kommenteista Ankka, Teija ja Sarsa 🙂 Ahrin laakso tuli itsellenikin tietoisuuteen vasta viime elokuussa! Ja voin todeta, että onneksi löysin sen alueen, ja ehdottomasti suosittelen muillekin siellä käymistä. On helppo vaikka yhdistää Kölnin kaupunkilomaan. Tarkoituksena on tutustua alueeseen vielä tarkemminkin ja vierailla eri viinitiloilla siellä. Ehkäpä löydän niitä kuuluisia hyviä ahrilaisia spätburgundereita ja muita vielä 🙂

 9. miraorvokki avatar

  Pidän juurikin Spätburgunder-rypäleestä. Vaikkakin on vähän kepeämpää. Juuri tällainen sopiva alkukesän tai alkusyksyn juoma! 🙂 En kyllä muuten oikein ole innostunut myöskään saksalaisista punaisista – valkoisiakin tulee ostettua aika vähän. Enemmän olen Itävallan, Italian ja Ranskan ystävä. Sekä Uusi-Seelanti saa mun sydämen myös viineissä. Olen vähemmän kierrellyt viinitiloja ja laaksoja, mutta mieli tekisi! Tässä oli hyviä vinkkejä Saksaan 🙂

 10. salaine avatar

  Saksalaista punaviiniä en ole maistanut tai no taisi sitä olla tarjolla Ravintola Kaskiksessa Turussa, kun otimme menuun ja sen kanssa sopivat viinit. Rieslingiä kyllä olen juonut ja siinä nyt parhaimmaksi tähän mennessä osoittautui Dr Loosen. Olisi niin hienoa päästä Saksaan viiniretkelle maistelemaan noita erilaisten viinitilojen anteja ja löytää sitten sieltä se paras mahdollinen.

 11. Katja / Lähtöselvitetty avatar

  Mielenkiintoinen postaus alueesta, joka on minulle täysin vieras, ja toisaalta aiheesta, josta pidän. Vaikka pidänkin punaviinistä, en ole oikein päässyt viinitilamatkailun makuun. Suurin ongelma on tähän asti ollut se, että viinitilat vaativat yleensä auton, jota me olemme hyvin harvoin matkoilla käyttäneet. Ehkä joskus alamme harrastaa enemmän automatkailua, ja sitä kautta avautuisi mahdollisuus myös viinitiloihin.

 12. Lotta Watia | Unagidon avatar

  Saksalaisia viinejä tulee harvoin maisteltua, mutta hyvä tietää, että niistäkin hyviä vaihtoehtoja löytyy (vaikka kaikki eivät teitä miellyttäneetkään). Viinitilavierailut kiinnostaa ja erityisesti luomuviinitilalla olisi mukava vierailla. Täytyy pitää mielessä, että se on myös Saksassa mahdollista. 🙂

 13. Tiia avatar

  Mielenkiintoista! Saksa ja sen Riesling on kyllä tuttuja, mutta eipä ollut käynyt mielessä, että ne voisi yhdistää matkailumielessä. Enkä ollut tullut ajatelleeksi myöskään saksalaista punaviiniä 🙂

  Itsekin tykkään kyllä sellaisista täyteläisen sorttisista, mutta voisihan sitä avartaa maailmankuvaansa. Kotimaankin valikoimassa näkyy olevan seitsemän punaista saksalaista, eivät tosin ole ihan läheskään noin edullisia.

 14. Sandra avatar
  Sandra

  Parasta, kun ihan lähiseuduilla löytyy kivoja kohteita. En rehellisesti edes muista, olisinko koskaan edes maistanut saksalaista punaviiniä. Valkoviinejä toki, mutta punaviinistä en osaa sanoa. Toivottavasti löytyy jokin mieleinen teillekin.

  Tykkään itse kierrellä viinitiloilla, vaikka en todellakaan pidä itseäni yhtään viiniosaajana. Ne on kuitenkin sellaisia aika helposti lähestyttäviä paikkoja, jonne mahtuu sekä tavikset että viinisnobit. Ja enpä ennen ole kuullut viinitilasta, jossa olisi huomioitu lapsia mitenkään, joten pisteet siitä. 🙂

 15. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos kaikille kommenteista! Mukava kuulla, että mielnkiinto on herännyt Saksan viinimatkailua kohtaan 🙂 Se on onneksi helppo järjestää, kun on lähellä. Viinialueille pääsee helposti esimerkiski Frankfurtin lentokentältä tai siten vaikkapa päiväretkenä Kölnistä. Meillä on nyt suunnitelmissa aloittaa todenteolla tutustuminen saksalaiseen viinimaailmaan ja -tiloihin, kun kerran tässä vieressä asumme! On aika karistaa loputkin ennakkoluulot. En tiedä kuinka yleisesti viinitiloilla lapset huomioidaan, mutta noin ylipäätään täällä Saksassa lapset huomioidaan hyvin ja lasten kanssa on helppo liikkua. Ja junallakin pääsee ainakin joillekin viinitiloille. Katselin tätä Ahrin aluetta silläkin silmällä, että mitä tiloja olisi juna-asemien läheisyydessä ja kyllä niitäkin löytyi. Auto ei ole siis mikään välttämättömyys viinitiloilla vierailua varten 🙂

 16. Heidi / Maailman äärellä avatar

  Kävin viime syksynä Espanjan Riojassa viinitiloilla. Ajeltiin polkupyörillä ja käytiin maistelemassa viinejä. Oli ihan huikea reissu. Jotain samantyypistä voisi yrittää viritellä Saksaankin, vaikka saksalaiset punaviinit eivät kuulostkaan kauhean houkuttelevilta, mutta vaikka sitten Rieslingejä. En ole koskaan käynyt vielä Saksassa, jotenkin olen onnistunut aina kiertämään sen, niin olisi varmasti aika jo antaa Saksallekin mahdollisuus. Kuvien perusteella kauniita maisemia siellä myös olisi tarjolla :).

 17. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi avatar

  Moselin alueella tehdään todella erinomaisia valkoviinejä , mutta kyllä sydämeni sykkii myös Spätburgunderille – Pinot Noir kun on se oma suosikkipunaiseni 🙂 Kiitos vinkeistä!

 18. Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com avatar
  Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com

  Saksalaiset valkoviinit on tuttuja toki, mutta punaviinit vähän harvemmin kävelevät vastaan. Tälläinen kierros olisi kyllä varmasti mukava toteuttaa.

 19. Jonna avatar

  Tosiaan saksalaiset Rieslingit ovat varmasti useammalle tutumpia ja mieluisia, itsekin pidän monista saksalaisista valkoviineistä. Etenkin Moselin alueen tuotteista. Punaviinit vaativat vielä kohdallani etsimistä. Saksa on todellakin yllättävän monipuolinen matkailumaa, jopa viinitilamatkailu onnistuu 🙂

 20. Laura / Tuntemattomaan ja takaisin avatar

  Onpas kivaa, miten viinitilakin on tehty lapsiystävälliseksi! Suomessa varmaan vastaavasta saisi vain julkista motkotusta osaksi moisesta alaikäisten alkoholismiin kannustamisesta. Oih, viinivaellusreitti, kuulosti sellaiselta jolle minä lähtisin ihan milloin vain – kunnes tajusin sen tarkoittavan ihan konkreettisesti vain vaellusta, heh. Oli miten oli, termi hymyilytti silti.

  1. Jonna avatar

   Nyt muuten muistankin, että eikös Rönnvikin viinitilalla Suomessa ole leikkipaikka lapsille? Tai ainakin joskus 9 vuotta sitten oli, kun siellä kävimme. Tosin se ero ainakin on Saksan tiloihin, että Suomessa ei kyllä ilmaiseksi saa viiniä maistattaa.

 21. Anna / Muuttolintu avatar

  Nyt ei heti tuu mieleen, millon olisin saksalaisia viinejä maistellut, mutta ehkä niitäkin on joskus tullut maisteltua. Saksassa olisi kyllä ihan mahtavaa vierailla viinitiloille. Jos tykkäät täyteläisistä punaviineistä, veikkaan, että tuut tykkäämään Barossa Valleyn viineistä Ausseissa. Ihania shiraz -viinejä.

  1. Jonna avatar

   Näin mäkin luulen, että Australian punaviineistä helpommin löytyy suosikeja. Lokakuussa sitten pääsemme paikan päälle maistelemaan 🙂 Mutta en tosiaan ole lainkaan luovuttanut saksan viinien suhteen, päinvastoin pääsin vasta alkuun 🙂

 22. Johanna @ Out of Office avatar

  Matkoillamme yritämme aterioilla aina suosia paikallisia viinejä. Jäämme siis kuulolle ja seuraamme Mission Almost Impossibleasi, eli hyvän saksalaisen punaviinin etsintää 🙂

  1. Jonna avatar

   tänään olen mneossa Kölnin viiniviikoille ja huomenna Ahriin yhdelle viinitilalle tutustumaan, joten etsiminen on hyvässä käynnissä 😛

 23. Kohteena maailma / Rami avatar

  Tämän postauksen mielenkiintoisin sana oli punaviinivaellusreitti ja se jos mikä sai itseni kiinnostumaan tuosta alueesta! Siinä tulisi yhdistettyä kaksi hienoa asiaa samalla kertaa 🙂 Täytyypä tutustua asiaan tarkemmin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Sama sana on itsellenikin se oleellisin tuolla alueella 😀 Todellakin kaksi hienoa asiaa yhdistettynä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *