Joulumarkkinat Kölnissä

Joulumarkkinat kuuluvat saksalaiseen joulunodotukseen.

Joulun alla koko Keski-Eurooppa, etenkin Saksa, täyttyy toinen toistaan kauniimmista, värikkäimmistä, tunnelmallisimmista joulutoreista ja joulumarkkinoista. Pienissä kylissä se voi tarkoittaa muutamaa kojua muutamana viikonloppuna, mutta suurissa kaupungeissa joulumarkkinat valtaavat lähes koko kaupungin useiden viikkojen ajaksi.

Tänä vuonna joulutorien avautumista saa vielä hetken odotella, mutta ihan näinä päivinä niitä aletaan rakentaa kaupunkien toreille ja markkinapaikoille. Joulutorien kasaaminen ei nimittäin ole mikään pikkujuttu, vaan paikalle tuodaan usein hyvinkin suuria ja tukevia taloja pienten kojujen rinnalla. Niiden rakentaminen kestää parikin viikkoa. Pieniltäkin toreilta löytyy yleensä lapsille karuselli, mutta suuremmilla toreilla voi olla isoja maailmanpyöriä joulumarkkinakävijöitä hauskuuttamassa. Iso luisteluratakaan ei ole harvinaista. Kölnissä kunnon jääbaana rakennetaan Heumarktin torille ihan vanhan kaupungin kupeeseen. Siinä kelpaa kölniläisten (ja turistien) luistella aina loppiaiseen saakka!

Joulumarkkinoilla on kaikki maailmanpyörästä lähtien. Taustalla Kölnin koristeellinen vanha raatihuone.

Miltä näyttivät Kölnin joulumarkkinat vuosimallia 2016? Mitkä markkinat ovat eniten mieleeni?

En osaa mitenkään päättää mitkä Kölnin lukuisista joulumarkkinoista ovat suosikkini. Toisaalta ihastelen vanhan kaupungin runsasta ja värikylläistä, jopa humoristista tonttumaailmaa, mutta yhtä lailla nautin Neumarktin enkelitorin tyylikkäästä yksinkertaisuudesta. Kölnin tuomiokirkon edustalla taas on todella kaunis joulukuusi ja valokatos. Vaihtoehtoiset Christmas Avenuen kimaltelevan kornit puitteet ja pikkutuhmat suklaatuotteet taas iskevät myös minuun. Suklaamuseon edustalla satamamarkkinoilla taas on oma merellinen viehätyksensä.

Kölnin sataman joulumarkkinoilla voi törmätä jopa merirosvoihin!

Viime vuonna tulin siihen tulokseen, että ehkä Rudolfplatzin Nikolausdorf on tämän hetkinen suosikkini. Sinne rakennetaan viehättävä saksalaista kylää muistuttava joulutori ristikkotaloineen ja kävijämäärätkin ovat inhimillisemmat kuin suosituimmilla vanhan kaupungin ja tuomiokirkon markkinoilla. Ja mikä ehkä hienointa, Rudolfplatzin vanha roomalainen portti tarjoaa satumaisen taustan joulumarkkinoille. Kun nousin rautiovaunusta Rudolfplatzilla suorastaan mykistyin näkemästäni.

Rudolfplatzin Nikolausdorf
Joka joulutorilla on oma vuosittain vaihtuva mukinsa. Rudolplatzin joulukylässä juodaan Glühwein pienestä saappaasta. Vuonna 2016 se oli valkoinen. Vuonna 2015 puolestaan musta.
Joulumarkkinoilla juodaan kuumia juomia, herkutellaan suklaahedelmillä ja paahdetuilla manteleilla sekä erilaisilla toriruuilla.

Joulutorien parasta antia on kuuma hehkuva glühwein tai kuuma kaakao. Isompaan nälkään suosittelen kokeilemaan perunakakkua, Reibekuchenia omenasoseen kera, taikinakuoressa uppopaistettua kukkakaalia tai tuoreita herkkusieniä. Parasta ruokaa sai viime vuonna vanhankaupungin torille rakennetusta vanhanaikaisesta kiviuunista. Heidän rapeaksi paistamansa Flammkuchen sai suorastaan veden kielelle!

Saksan joulumarkkinoilla on edustettuna myös suomalaisia tuotteita.

Viime vuonna piipahdin maistelemaan suomalaista Lappi-Hunajaa Kölnin tuomikirkon joulutorilla. Tänäkin vuonna he näyttävät olevan siellä ja monilla muillakin markkinoilla Saksassa.

Kölniläiset tontut ottavat jouluolutta aikasta reippaasti. Humalaisia ja rettelöitsijöitä ei silti Kölnin joulumarkkinoilla ainakaan häiritsevästi ole. Väentungoksesta huolimatta meno on yllättävänkin rauhallista. Toki esimerkiksi taskuvarkaita kannattaa varoa ja etenkin lasten kanssa liikkuessa ehkä vältellä ruuhkaisempia (viikonloppun) aikoja.

Vuonna 2107 Kölnin joulumarkkinat ovat pääsääntöisesti avoinna 27.11.-23.12.2017.

Kölnissä joulutorit alkavat aina marraskuun lopulla, kun adventtiaika alkaa. Pienemmillä paikkakunnilla joulumarkkinat voivat aueta vasta joulukuussa tai ylipäätään olla auki vaikka vain muutamana viikonloppuna. Vain osa markkinoista on avoinna joulun jälkeen. Lisätietoja joulumarkkinoista ja niiden aukioloajoista ja sijainneista löydät Kölnin kaupungin sivuilta (saksaksi).

Lisäys: täältä pääset kurkkimaan tuoreita tunnelmia ja kuvia vuoden 2017 enkelitorilta!

Paikallisen lisävinkkinä suosittelen Kölnin naapurikaupungissa Bergisch Gladbachissa sijaitsevia Bensbergin linnan joulumarkkinoita.

Nämä markkinat järjestetään upean vanhan linnan (luksushotellin) pihapiirissä yhtenä viikonloppuna ennen joulua. Tänä vuonna joulutori on 15-17.12.2017. Näissä markkinoissa on tunnelma huipussaan ja ainakin viime vuonna rahoilleen sai vastinetta upean valoshown merkeissä. Linnamarkkinoille on siis poikkeuksellisesti sisäänpääsymaksy (8€, jolla saa yhden kuuman juoman). Lue lisää täältä (saksaksi): weihnachtsmarkt-auf-schloss-bensberg

Missä kaikkialla sinä olet käynyt joulumarkkinoilla? Mikä/mitkä ovat sinun suosikkisi?

Lue lisää Saksan joulumarkkinoista ja joulunviettotavoista:

Mainzin joulumarkkinat

Siegburgin keskiaikaiset joulumarkkinat

Joulunvietto Saksassa

Vuoden 2015 joulutoritunnelmia Kölnistä

Joulutoreja löytyy myös naapurimaista:

Valkenburg: Hollannin kaunein joulukaupunki


Posted

in

,

by

Comments

31 vastausta artikkeliin “Joulumarkkinat Kölnissä”

 1. Wilma avatar

  Oi, ihana joulu ja joulumarkkinat! Kävin itse viime vuonna Krakovassa ja tunnelma oli niin ihana ja perinteinen. En tiedä pääsenkö tänä vuonna lähtemään minnekään, mut onneks turkulaisena pääsee edes täällä sitten. 🙂 Odotan erityisesti, että pääsee noita Lappi-hunajia ostaa, koska ne on taivaallisia. 😀

  1. Jonna avatar

   Voin hyvin kuvitella miten upeat joulumarkkinat Krakovasta löytyy! Olen ollut Krakovassa muutaman päivän matkalla ehkä 15 vuotta sitten ja pidin kaupungista valtavasti. Samalla reissulla olimme myös Prahassa ja Krakova vei näistä kahdesta kaupungista voiton kirkkaasti.

 2. Travelloverin Annika avatar

  Olen varsinainen antijouluihminen, mutta siitä huolimatta olen matkustanut joulumarkkinoiden vuoksi. Saan niiltä parissa päivässä joulua kyllikseni, jouluöverit suorastaan – ja sillä pärjäänkin seuraavaan jouluun. Saksassa olen ollut Münchenissä ja lisäksi Budapestissa ja Tallinnassa. Parin viikon päästä menen Lontooseen. Joulumarkkinoita siellä ei ole, eikä joulu ole edes matkan syy mitenkään, mutta olen ymmärtänyt, että Lontoossa koristelut ja muut vedetään ihan överksi. Kunpa silloin jo olisi, vaikka ollaan vielä marraskuun puolella. Kölnin markkinat vaikuttavat kyllä myös näkemisen arvoisilta.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mun täytyy myöntää, etten mäkään ole mikään suuri jouluihminen. Kotia en juurikaan koristele tai joulusta hössötä. Mutta joulumarkkinoista tykkään juurikin sen överiyden takia. Tai ylipäätään kaupunkien keskustojen ja näyteikkunoiden joulukoristelusta. Mitä överimpi, sen parempi 😀

 3. Martina avatar

  Oih, joulumarkkinat! Pääsin niiden makuun viime talvena kun kävin ystäväni kanssa Krakovassa ja päätimme tuolloin, että pitäisi käydä katsastamassa joka vuosi jotkut Keski-Euroopan joulumarkkinat. Köln oli jo viime vuonna yksi vaihtoehtomme ja aion ottaa sen esiin ensi vuonnakin. Tänä vuonna joulumarkkinat jäävät valitettavasti väliin muhkean raskausmahani takia, mutta ensi vuonna sitten senkin edestä! Nyt tyydyn fiilistelemään joulutorimeininkiä blogien välityksellä. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Sulla onkin hyvä syy jättää joulumarkkinamatka väliin, mutta ensi vuonna sitten! Kölniä voin kyllä suositella lämpimästi. Samalla on kyllä helppo käydä muissakin lähikaupungeissa joulutunnelmia haistelemassa. Eikä viinialueidenkaan markkinoille ole Kölnistä pitkä matka.

 4. Anna | Tämä matka -blogi avatar

  Joulumarkkinat ovat kyllä ihan parasta. Palasimme juuri Irlannista aj siellä viriteltiin jo erilaisia joulutoreja täyttä häkää. Ehkäpä kauneimmat joulumarkkinat olen nähnyt Strasbourgissa. Markkinat ja Strasbourgin historialliseen keskustaan kuuluva Petite France jouluvaloissa, oli kyllä lumoava kokemus.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ai että, voin kuvitella Strasbourgin lumoavuuden! Oli kyllä upea kaupunki ihan jo muutenkin, niin joulukoristeltuna varmasti vielä mahtavampi.

 5. Mira avatar

  Voih, olisipa kiva päästä jollekin joulutorille. Täällä Malesiassa niitä ei vaan harrasteta ?. Tosi vähän olen niissä käynyt; Montreaux ja Barcelona tulevat mieleeni.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Joulutorit taitavata oll aika Keski-Eurooppalainen perinne. Näkyykö muuten Malesiassa joulu katukuvassa juuri mitenkään? Siellä taitaa olla hyvin vähän kristinuskoisia, jotka joulua viettäisivät.

 6. Anne / Matkahetket avatar

  Haluaisin kovasti päästä tuollaisille joulumarkkinoille! Tuolla on varmasti mukava tunnelma ja kiva olisi päästä maistelemaan noita syömisiä. Onneksi tuntuu, että Suomessakin katukuvaan on mukavasti ilmestynyt joulukojutunnelmaa jo monessa kaupungissa, vaikka eihän se näin aikain ala.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Suomessa taitaa tosiaan olla enenevässä määrin myös joulumarkkinoita ja tänä vuonna pääsenkin itse tutustumaan myös niihin 🙂

 7. Ne Tammelat avatar

  Joulumarkkinat ovat upeita tapahtumia! Kiva kurkistaa muiden maiden tapahtumiin, kun aika vähiin jäänyt matkustelu juuri joulun alla. Tuomaan markkinoilla käydään Helsingissä joka vuosi ihan vaan fiiliksen takia. Erityisen hyvin on jäänyt mieleen vuodet, jolloin ne olivat vielä Espan puistossa ja puut olivat upeasti valaistuja. Mutta kyllä se joulutori sopii oikein hyvin myös Suurkirkon edustalle.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Itseäni kiinnostaa kovasti Tuomaan markkinat ja ilokseni ehdinkin niille ekaa kertaa tänä vuonna! Kiva päästä ”vertaamaan” Helsingin joulutunnelmia näihin itselleni tutumpiin saksalaisiin.

 8. sari/ matkalla lähelle tai kauas avatar

  Tallinnassa ja viime vuonna Leidenissa tuli käytyä joulumarkkinoilla. Nyt haaveilen lähteväni Saksaan tunnelmoimaan joulusta. Aika näyttää lähdenkö. Kotimaan joulumarkkinoista Turun vanhat markkinat ja Lohjan vanhan-ajan markkinat ovat olleet kokemus myös. On hienoa, että Suomessakin on alettu panostaa näihin.

  1. sari/ matkalla lähelle tai kauas avatar

   Tuonne Valkenburgiin mekin kaavailimme viime jouluna menevämme mutta se jäi. Kuvista päätellen sinne on jonakin jouluna vielä päästävä.

   1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

    Suosittelen Valkenburgia lämpimästi! Oli kyllä tunnelmaa kerrakseen. Me emme edes käyneet niissä kehutuissa maanalaisissa markkinoissa, kun maan päälläkin oli jo niin paljon nähtävää.

 9. Anna | Muuttolintu.com avatar

  Nämä Euroopan joulumarkkinat on kyllä niin ihanan tunnelmallisia! En ole käynyt oikein millään muilla joulumarkkinoilla kuin täällä Australiassa, ja niiltä markkinoilta on kyllä joulun tunnelma TODELLA kaukana kesähelteessä 😀 Toivottavasti lähivuosina pääsisi jonnekin näistä Euroopan markkinoista 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   No juu, helteessä ei ehkä saman lailla julutunnelmaan pääse!

 10. Pia / Lyhyenä hetkenä avatar

  Joka vuosi olen päättänyt, että tänä vuonna lähdetään keskisen Euroopan joulumarkkinoille, mutta joka vuosi Suomen Lappi vie voiton. Niinpä joulumarkkinoiden sijaan lähdemme ensilumille. Tällainen joulufiilistelijä olisi kyllä elementissään markkinahumussa. Ehkä ensi vuonna?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Lapin joulussakaan ei varmasti ole mitään vikaa 😀 Mutta kyllä Keski-Euroopan joulutorihumu kannattaa ainakin kerran elämässään kokoea.

 11. Kimmo avatar
  Kimmo

  On tullut kierrettyä joulutoreja useampia… Vilna, Munchen, Kööpenhamina, Bremen, Krakova… ja tänä vuonna Kölniin jo kolmannen kerran. Tähän astisista ylivoimaisesti paras kohde, mutta kaikissa ollut oma viehätyksensä. Useita erilaisia toreja ja erinomaiset välimatkat sekä tunnelma.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hauska kuulla, että Köln on ollut sinunkin suosikkisi 🙂 Itse olen muuten noin 15 vuotta sitten ollut Prahan joulutoreilla, mutta niistä en paljoa muista enää. Mieleen jäi elävät karpit (joita joulukalaksi myydään) ja kuumat maissintähkät. Samalla reissulla haisteltiin joulutunnelmia myös Krakovassa ja sieltä jäi mieleen kuuma, joulumaustettu olut.

 12. Emilia avatar

  Saksassa kyllä selvästi osataan nämä joulumarkkinat. Kävin ensimmäistä kertaa joulutorilla vasta viime vuonna Hampurin reissulla ja ihastuin täysin! Oli ihmeellistä, miten paljon ne markkinat voivat vaikuttaa joulufiilikseen. 🙂 Kylläpä alkoi muuten tekemään mieli glühweinia tätä postausta lukiessa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tiesitkö, että Saksassa on kaikkiaan yli 2200 joulutoria, joten kierrettävää ja nähtävää riittää! Seuraavaksi eniten joulumarkkinoita on Ranskassa, jossa kuitenkin melkein 2000 vähemmän kuin Saksassa. Saksa on joulumarkkinoiden ehdoton ykkönen.

 13. Outi avatar
  Outi

  Helsingin lisäksi joulumarkkinoilla olen käynyt Gdanskissa ja Tallinnassa. AIka laimea saalis, vaikka niistä tykkäänkin kovasti. Tänä vuonna mennään taas joulun alla Tallinnaan . Siitä onkin jo useampi vuosi kuin siellä päässyt joulumarkkinoilla käymään, joten kiva käydä taas katsastamassa tunnelma. Saksaan kyllä pitäisi ehdottomasti tulla markkinoiden aikaan. Glühwein ja herkkuruoat kiinnostelevat nimittäin kovasti 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minä jo odttelen Helsingin markkinoita ja Tallinnaan olisi kiva päästä vaikka ensi vuonna. Ja onneksi ehdon itse vielä tänä vuonna näille Saksankin markkinoille! Nehän avatutuvat jo viikon päästä!

 14. Liisa avatar

  Köln on niin lähellä Dameja, että tekisi mieli käydä vielä ennen Joulua siellä vaikka viikonloppureissulla, juurikin joulumarkkinoita ihailemassa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kölnin joulumarkkinoilla käy paljon väkeä Hollannista, välimatkaa ei todellakaan paljoa ole! Itse asiassa löysin hetki sitten lehtiartikkelin, tosin muutaman vuoden takaa, jossa kerrottiin Kölnin tuomiokirkon joulumarkkinoiden olevan koko Saksan suosituimmat joulumarkkinat noin 4 miljoonalla kävijällään!

 15. Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta avatar

  Joulumarkkinoilla käynti kuuluu mun mielestä ihanimpiin jouluperinteisiin, vaikka en glühwein- ja ruokakojujen lisäksi muista ostoksia teekään. Harmi, että täällä Roomassa ei ole sellaisia idyllisia ”oikeita” joulumarkkinoita, joilla tekisi mieli käydä. Joten näyttää siltä, että markkinat jää tänä vuonna väliin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Enpä minäkään ole juuri muuten ostoksia tehnyt kuin juurikin ruokaa ja juomaa. Mutta kuva katsellakin vain taidokkaita käsitöitä ja seurata ohjelmaa esiintymislavoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *