Joulutunnelmaa Tallinnassa: joulutori, joululounas ja lahjapaja

Itämeren joulu -lehdistömatkalla* pääsin maistelemaan joulumenuita niin kolmella Itämerellä risteilevällä aluksella kuin Tallinnan vanhankaupungin joulutorilla ja modernilla tvistillä taitettuna virolaisessa ravintola Kaerajaanissa.

Tallinnan vanhankaupungin raatihuoneentorilla on tunnelmallinen joulutori

Vanhankaupungin ydin on muuttunut joulutunnelmaa hehkuvaksi joulumarkkinaksi, joka pienuudestaan huolimatta tarjoaa useita erilaisia myyntikojuja ja ohjelmalavalla on tunnelmaa lisäämässä viikonloppuisin ohjelmaa. Kiersimme joulutorilla maistelemassa muutamia valikoituja virolaisia herkkuja paikallisten oppaiden johdattamana. Joulukuun ensimmäinen päivä oli todella kylmä ja pakkasen kylmettämiä käsiä oli mukava lämmitellä kuuman glögimukin avulla.

Omena-inkivääriglögi oli mukavan mausteista.

Kuuman juoman jälkeen pääsimme maistelemaan virolaisia Linnamäe -lihatuotteita ja makkaroita. Tarjolla oli niin villisikaa, karhua kuin hirveäkin erilaisina muotoina. Kaikki maistamani makkaralaadut olivat oikein hyviä.

Makkarasta siirryimme paikallisten käsintehtyjen ARKNA -juustojen pariin. Oma suosikkini oli linssijuusto, mutta myös sienijuusto ja kolmen pippurin juustot olivat maukkaita.

Tallinnan joulutori on avoinna 16.11.18 – 7.1.2019 päivittäin klo 11-19. Sinne ehtii siis vaikka vielä joulun jälkeen! Voin vain kuvitella kuinka kaunis tori onkaan, kun on lumi maassa.

Purevalta pakkaselta oli mukava siirtyä suojaan torin laidalla olevaan ravintola Kaerajaaniin maistelemaan virolaisia jouluherkkuja lämpimiin sisätiloihin. Joulutoritunnelmasta sai toki nauttia ravintolastakin käsin. Ravintolan ikkunoista avautui upea näköala joulutorille. Päivän alkaessa hämärtää oli myös hieno seurata joulumarkkinoiden valaistuksen lisääntymistä ja joulutunnelman kasvamista. Aika monta kuvaa tulikin ravintolan ikkunoista otettua.

Miltä maistuu joulu Virossa?

Raatihuoneentorilla sijaitseva Kaerajaan on modernia virolaista ruokaa tarjoava ravintola. Menuussa perinteiset virolaiset raaka-aineet ja maut yhdistyvät maailman makuihin. Meille tarjoiltiin jouluinen kokonaisuus, jonka aloitti virolainen monnikalasta tehty sushi, sillitartar ja kylmäsavustettu hirvicarpazzio. Näiden jälkeen saimme eteemme pikkuruiset kupilliset kurpitsakeittoa, joka on kuulemma tyypillinen keitto virolaisessa joulupöydässä. Pääruokana saimme pikkuannokset perinteisiä virolaisia jouluherkkuja eli lihasylttyä, verimakkaraa, mustajuuritahnaa, sinappikastiketta, pikkelöityä kurpitsaa ja hapankaalia. Jälkiruoka oli söpö pikku annos talkkunalla maustettua vadelmaista ja kermaista herkkua.

Tutustu virolaisiin käsityöläisiin ja suunnittelijoihin Katariinan käytävällä

Katariinankujalla, kauniisti jouluvaloilla valaistulla pikkukadulla vanhankaupungin ytimessä sijaitsee Katariinan käytävä (Katariina gild), jonka varrella sijaitsee taidegallerioita ja virolaisten käsityöläisten ja muotoilijoiden työtiloja. Työpajoissa voi vierailla tuotteita ihailemassa ja ostamassa ja samalla voi seurata miten ammattilaiset töitänsä valmistavat. Niistä on myös mahdollista varata seurueille opastettuja työpajoja.

Itse osallistuin Savikoda -keramiikkastudion savityöpajaan ja valmistin itselleni ammattilaisen opastuksella uniikin kulhon. Osa seurueestamme osallistui heijastikorupajaan tekstiilipajassa ja loput nahkatyöpajaan. Näiden lisäksi Katariinan käytävästä löytyy myös mm. puhallettuja lasitöitä, hattuja ja koruja. Keramiikkapaja, johon itse osallistuin, on varattavissa noin 20-25€/hlö hintaan, kun työpajaan osallistuu 10-12 henkeä. En pidä tätä lainkaan pahan hintaisena.

Lopputuotteen saan käsiini vasta parin viikon kuluttua, koska savityö pitää ensin kuivattaa ja sitten polttaa kestäväksi keramiikaksi.

Tallinnassa on siis mahdollista virittäytyä joulutunnelmaan joulumarkkinoilla, nauttimalla jouluisia ruokia, mutta myös itsetehtyjä joululahjoja valmistamalla. Ei lainkaan huono tapa viettää Tallinna-päivää! Jos virolaiset käsityöläiset ja muotoilijat kiinnostavat, niin suosittelen tutustumaan myös Stella Soomlaisin nahkastudioon Telliskivessä. Hänkin järjestää erilaisia nahkatyöpajoja. Virolaisesta ruuasta kiinnostuneet varmasti pitävät Kokkikoulusta, jonka järjestää Food Studio.

Katariinankuja jouluvalaistuksessa oli niin kaunis. Kuin koko Tallinnan vanhakaupunki!

 

*vierailu Tallinnan vanhankaupungin joulutorilla, virolainen joululounas ravintola Kaerajaanissa sekä työpajat Katariinan käytävässä olivat osa lehdistömatkaa: Joulu Tukholmassa, Tallinnassa ja kolmella Itämeren laivalla. Lehdistömatkan järjestivät kolme varustamoa Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line yhdessä. Tallinnan osuudessa oli myös mukana Visit Tallinn.

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Joulutunnelmaa Tallinnassa: joulutori, joululounas ja lahjapaja”

  1. […] saveen kiinnostaa, lisää voi tiedustella lisää täältä. Kanssamme savikodassa askaroi Jonna Lempipaikkojani -blogista, kannattaa myös käydä lukemassa hänen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *