Junailu Saksassa + parhaat säästövinkit

Automaan maineesta huolimatta Saksassa on helppo liikkua paikasta toiseen myös julkisilla liikennevälineillä.

Luonnollisesti isoissa kaupungeissa on kattava verkosto metroja, raitiovaunuja, busseja ja paikallisjunia. Paikallisjunia ja kaukoliikenteen junia kulkee tiheästi ja raideverkko on kattava. Edullistakin junailu mielestäni on, etenkin jos tietää muutaman rahanarvoisen säästökeinon.

Köln Deutz-Messen asema on monen hyvän reissuni lähtökohta. Ja lisätehtävä: etsi kuvasta Dom
Köln Deutz-Messen asema on monen reissuni lähtökohta. Ja lisätehtävä: etsi kuvasta Dom!
Junaliput kannattaa ostaa etukäteen. IC-juniin ennakkoon ostetut junaliput saa usein jopa puoleen hintaan!

Liput on helppo ostaa netistä osoitteesta bahn.de. Aikatauluhaut ja lipun oston voi tehdä myös englannin kielellä, mikäli ei osaa saksaa. Lipun maksaminen onnistuu myös Visalla. Toki juniin voi ostaa lippuja myös asemilta lipunmyyntitiskiltä tai automaatista. Automaatteihin kelpaa käteisen lisäksi maksukortit. IC-junissa alle 15-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi vanhemman tai isovanhemman seurassa. Ja alle 6-vuotiaat matkustavat aina ilmaiseksi.

Välillä ic-juniin saa liput ykkösluokkaan vain pienellä lisämaksulla kakkosluokkaan nähden. suosittelen ehdototmasti varaamaan liput ykkösluokkaan, jos haluaa matkustaa tilvammin ja mukavammin. Ykkösluokassa on lisäksi myös pöytiintarjoilu, jos haluaa nauttia vaikkapa kahvit/oluet tai ravintolaruokaa junamatkan aikana. Lue lisää kokemuksistamme ykkösluokassa: Junalla ykkösluokassa Berliinistä Kölniin.

Junassa voi ottaa rennosti. Ei tarvitse miettiä liikenneruuhlia ja voi vaikka ottaa torkut ihan huoletta.
Junassa voi ottaa rennosti. Ei tarvitse miettiä liikenneruuhlia ja voi keskittyä hyvään matkaseuraan tai vaikka ottaa torkut ihan huoletta.
Isommissa kaupungeissa lomaillessa kannattaa ostaa päivälippu julkiseen liikenteeseen.

Esimerkiksi Kölnissä se maksaa vain 8,50€ yhdeltä hengeltä. Jos kulkee porukalla, on todella kätevää ja edullista ostaa viiden hengen päivälippu.  Esimerkiksi Kölnin kaupungin sisäinen päivälippu 5 hengelle maksaa vain 12,90€. Ei juuri mitään henkeä kohti! Ja päivälippu on muuten voimassa aamuyöllä kolmeen asti ja sillä voi kulkea niin paljon kuin haluaa. Nämä liput kelpaavat bussien ja raitiovaunojen ja metrojen lisäksi myös paikallisjunissa. Kölnin paikallisliikenteessä alle 6-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi ja 6-14 -vuotiaat maksavat halvemman lastenhinnan.

Berliinissä sen sijaan omat lapset kulkevat vanhemman päivälipun mukana ilmaiseksi. Berliinin päivälippu (alueet AB) maksaa aikuiselta 8,60€. Samalla lipulla saa mukaan jopa kolme lasta (14 ikävuoteen asti).

Lue täältä lisää julkisten käyttämisestä Berliinissä: Julkisilla liikkuminen Berliinissä + säästövinkkejä

Bonn Kirschblutenfest.
Bonnin vanhassa kaupungissa (Altstadt) oli katujuhlat kirsikankukkien aikaan.

Näitä käteviä päivälippuja voi ostaa myös isommille alueille. Esimerkiksi sekä Kölnin ja Bonnin kaupungit kattavasta lipusta mainitsin aiemmin jo täällä Bonnista kertovassa postauksessani. Tätä edullista päiväryhmälippua hyödynsin myös viime viikonloppuna, kun kävin siskoni kanssa tutustumassa Bonnin vanhan kaupungin kirsikankukkajuhliin (Kirschblütenfest). Kölnin julkisesta liikenteestä voit lukea lisää täältä. Sivut ovat myös englanniksi ja sieltä löytyy niin ohjeet, aikataulut kuin hintatiedotkin.

Näin komeita maisemia voi Reinin laaksossa junan ikkunasta ihailla.
Näin komeita maisemia voi Reinin laaksossa junan ikkunasta ihailla.
Junalla liikkuminen on sekä kätevää että ekologista ja monissa tapauksissa vieläpä nopeaakin.

Junailu sopii mainiosti myös matkailuun. Esimerkiksi Kölnistä pääsee puolessa tunnissa Bonniin, tunnin matkan päästä löytyy jo useita isompia kaupunkeja, esimerkiksi Aachen (josta voit lukea lisää täältä) ja Koblenz.  Pidemmille matkoille saman osavaltion sisällä suosittelen edullisia aluelippuja. Nämä liput ovat voimassa kaikissa RE-, MRB- ja RB -junissa ja paikallisliikenteen S-bahn tai U-bahn -raitiovanuissa. Ainoastaan IC/ICE-junilla ei voi niillä matkustaa. Meidän koko kotiosavaltion, NRW:n, kattava päivälippu maksaa 29,50€. Lisätietoja siitä löytyy täältä. Jos ei tarvitse päivälippua, niin NRW:n alueella voi toki ostaa yhdensuuntaisenkin lipun ja sen hinta on 19€. Lisätietoja siitä löytyy täältä.

Koblenzin kaupunki on tunnin junamatkan päässä Kölnistä .
Koblenzin kaupunki sijaitsee vain tunnin junamatkan päässä Kölnistä.

Ja jos ei halua rajoittaa matkantekoaan osavaltion rajoihin, niin siihenkin löytyy edullisia vaihtoehtoja. Itse tein 2 viikkoa sitten siskoni ja hänen ystävänsä kanssa päiväreissun Reinin vartta pitkin junailemalla.

Ostimme huippuedullisen Schönes Wochenende -päivälipun, jolla saa kulkea koko Saksan alueella yhden päivän aikana (lauantaina tai sunnuntaina) niin paljon kuin huvittaa!

Lippu maksaa yhdeltä hengeltä 40€ ja lisähenkilöt maksavat aina 4€ lisää (maksimi henkilömäärä on 5). Me kolme maksoimme siis yhteensä 48€ ja päivän aikana ehdimme käydä kolmessa paikassa. Laskin, että pelkkä yhden hengen meno-paluulippu reissumme kaukaisimpaan kylään, St. Goariin olisi maksanut noin 50€. Eli päivälipulla todella säästi rahaa. Tämän linkin takaa löydät tietoja tuosta mainitsemastani Schönes-wochenende-ticketistä ja muista rahaa säästävistä keinoista. Junamatkailu on hyväksi niin luonnolle kuin kukkarollekin 🙂

Julkisilla liikkuessa voi hetken mielijohteesta pistäytyä vaikkapa viininmaisteluun.
Julkisilla liikkuessa voi hetken mielijohteesta pistäytyä vaikkapa viininmaisteluun. Tämä hauska liike sijaitsee St. Goarissa, todella viehättävässä kylässä Reinin varrella.

Comments

20 vastausta artikkeliin “Junailu Saksassa + parhaat säästövinkit”

 1. Pirjo avatar
  Pirjo

  Ei kannata ostaa menopaluulippua samaan kertaan (”kaukomatkat”,) vaan erikseen jos haluaa ”Sparpreis”. Ostin juuri Berliiniin menon 25 eur ja paluun 35 eur; jos olisin ostanut paluun siihen 25 eur lippuun olisi hinta noussut kokonaisuudessaan tuonne 150 eur.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hyvä lisävinkki, kiitos! Samaten jäi kirjoittamatta, etttä etukäteen lipun ostaminen tarkoittaa todellakin ajoissa ostamista. Paria päivää ennen toivottua matkustusajankohtaa, ei välttämättä enää tarjoushintoja ole.

 2. ankka avatar
  ankka

  Tuollaiset buffet-tyyliset liput on kyllä parhaimpia reissaajille! Itse varasin lipun ennakkoon ja siinä kyseltiin kaikenlaista lisää, mm. paikkalippu, jonka jätin varaamatta. Hullun halpaa se ei siltikään ollut. Saksassa vain ruokahalu kasvaa junia katsellessa ja haluaisi vain vaihtaa lääniä spontaanisti ja nopsaan.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Junalipuissa hintavariaatio on kyllä valtava! Pääsääntöisesti hyvissä ajoin ja ei-työmatka-aikoina on parhaiten edullisia lippuja saatavilla. Ja tosiaan nuo edulliset ryhmäliput ovat sitten asia aivan erikseen.

 3. Venla / Breezes from my Atlas avatar

  Oho, olipas halpoja noi ryhmäpäiväliput! Ei tosin yhden hengen lippukaan ole pahan hintainen. 🙂 Mulle onkin jääny (vaikken maassa ookaan käyny) sellainen kuva, että Saksassa asian kuin asian saa varmaan hoidettua englanniksi, myös junalippujen oston. Siitä kyllä on varmasti paljon apua.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Erityisesti nuo ryhmäliput ovat kannattavia ja niitä kyllä kannattaa matkallakin hyödyntää! Valitettavasti ihan kaikkea ei kyllä englanniksi hoidettua saa, mutta kyllä sillä täällä pärjää. Ja saksalaiset ovat innokkaita neuvomaan ja auttamaan kysyjiä.

 4. Martta / Martan Matkassa avatar

  Meilläkin täällä Sveitsissä on erilaisia variaatioita noista junalipuista ja osa on todella edullisia, pitäisi todella hyödyntää tuota junaa enemmän! Juna sopisi hyvin päivämatkailuun, sillä asemat ovat usein aivan keskustassa ja ajamisen sijaan junamatkan voisi käyttää hyödyksi, vaikka tankkaukseen ja lepäämiseen, jotta jaksaa kohteessa 😉 Nuo hinnat kuullostaa todella edullisilta…

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Onhan niissä lipputyypeissä tosiaan hieman selvittämistä, mutta kun niitä oppii ostamaan ja hyödyntämään, niin kyllä se vaan kätevää ja edullista on! Ja ihan totta, päiväreissuille junalla pääsee loisatvasti ja useimmiten todellakin suoraan keskustaan. Eikä tarvitse etsiä parkkipaikkaa.

 5. Noora avatar

  Mäkin kirjoittelin tovi sitten junamatkustamisesta, tosin enemmän koko Eurooppaa syleilevämmin. Saksa on kyllä yksi mun suosikkimaa junamatkustamiseen. Kaikki on helppoa ja hinnatkin edullisia, ainakin jos edes vähän etukäteen tietää koska reissaa. Tai pystyy hyödyntämään noita muita lipputarjouksia. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   En olekaan junia käyttänyt itse kuin Saksassa ja aiemmin Ranskassa. Pitäisi kyllä hyödyntää itsekin paremmin mahdollisuuksia junailla vaikka koko uroopan läpi. Täytyykin tulla blogiisi kurkkimaan vinkkejä junamatkailuun Euroopassa.

 6. Ansku BCN avatar

  Junalla pääsee täällä Espanjassakin edullisesti! Jotenkin se kuitenkin aina unohtuu, kun suunnittelemme koko perheen reissuja. Oma auto tuntuu muka näppärämmältä, vaikka se ei sitä aina olekaan, kun pitää etsiä parkkipaikkoja, maksaa tietulleja jne. Pitäisi enemmän mennä junalla!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Monesti oma auto on kyllä näppärä, mutta kyllä se välillä kannattaa vaihtaa junaan 🙂

 7. Pirkko / Meriharakka avatar

  Mitenkähän meillä, vaikka usein matkat etukäteen suunnittelemme ja varaamme, niin sitten kun päästään ”junatasolle” niin etukäteen tarkka päättäminen, että tuona päivänä tuohon aikaan tuntuukin jo vähän ahdistavalta ja sitten ne liput jäävät vähän viime tippaan. Ai niin, pitäisikin ehkä varata yhdelle tulevalle matkalle autolauttapaikka ajoissa, ettei jäädä rannalle!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Niin, ja halvimpiin lippuihin ei yleensä saa perumisoikeutta. Nämä tässä esittelemäni ryhmäliput ovat ehkä kätevämpiä, jos haluaa suht spontaanisti liikkua pienehköllä alueella esimerkiksi kaupunkiloman yhteydessä tai sitten ei niin tarkasti suunniteltuun reissaamiseen.

 8. Teija / Lähdetään taas avatar

  Junalla matkustaminen on kyllä tosi kätevää – ja tosiaan myös ekologista. Varsinkin lasten kanssa ihan mahtavaa, kun heitä ei tarvitse köyttää kiinni istuimeen. Menohalut kun on niin paljon aikuisia suuremmat.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Totta, ainakin meidän lapset inhoavat pitkää autossa istumista… Junassa on mukavampi matkustaa. (Paitsi täpötäysissä ruuhkajunissa…)

 9. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Junamatkailu on kyllä mukavan helppoa Euroopassa. Hyvä infopaketti Saksan suhteen. Monesti on vähän vaikea lähteä liikkeelle, kun miettii junalippujen ostamista vieraassa maassa. Ei oikein tiedä miltä sivuilta ne kannattaisi ostaa ja mitä huomioida. Kun täällä perähikiällä ei oo kun yksi ja ainoa VR niin se on harvinaisen helppoa. 😀

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Toivon, että tästä infosta on iloa ja hyötyä kaikille Saksassa matkustaville. Joa täällä asuville tuntuu aluksi eri vaihtoehdot sekavilta, mutta ne opttuaan junamatkailu on mukavaa, helppoa ja edullistakin 🙂

 10. Paula - Viinilaakson viemää avatar

  Junassa on myös se etu, että kaikki voi katsella maisemia. Yleensä kuski joutuu keskittymään ajamiseen ja ainakin täällä USA:ssa ei freewayn reunoilla ole paljoa katseltavaa muutenkaan. Ja tietysti juuri se tärkein, se säästää sitä arvokasta luontoa. Euroopassa onkin aika hyvät junayhteydet monessa maassa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hyvä huomio, junassa kuskinkaan ei tarvitse keskittyä kuin matkasta nauttimiseen. Ja maisematkin monesti junan ikkunasta kivempia kuin moottoriteiden meluesteaidat 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *